Lauantai 25.5.2019

Pikavippimies jyrättiin tv:ssä – ”Soitimme puhelun”

Luotu: 
2.12.2011 11:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Käräjäoikeudessa selvitellään yhä useammin velkaantumistapauksia, joiden taustalla on pelkkä pikavippikierre.
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Sampsa Kataja ajaa pikavippien täyskieltoa.

Faktakulma

–Suomalaisten ennakoidaan ottavan tänä vuonna yli miljoona pienlainaa eli ns. pikavippiä.

–Vuoden 2011 heinä-syyskuun aikana uusia vippejä myönnettiin kotitalouksille 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lainoja myönnettiin vajaat 83 miljoonaa euroa, yhteensä 359 863 kappaletta.

–Pienlainat tulevat kalliiksi. Niitä ottaneet maksoivat heinä-syyskuun aikana ottamistaan lainoista yhteensä yli 20 miljoonaa euroa erilaisia kuluja.

Keskustelu pikavippien aiheuttamista velkaongelmista äityi riitelyksi torstaina Ylen A-talk-ohjelmassa. Pienlainayhtiöitä edusti Pikavippi.fi-sivuston taustayhtiön toimitusjohtaja Richard Rosenius, jonka perustelut jäivät lopulta kriitikoiden jyrän alle.

Kuluttajaliiton lakimies Tuula Sario ja pikavippien täyskieltoa ajava kansanedustaja Sampsa Kataja (kok.) totesivat pikavippien aiheuttavan ylivelkaantumista, koska niitä otetaan, kun muuta lainaa ei ole saatavilla.

Rosenius väitti, että kyseessä on ”täydellinen virhekäsitys”.

–Meidän omien tilastojen ja virallisten maksuhäiriötilastojen mukaan pikalainan käyttäjä on varsin laajassa mittakaavassa käyttämässä muita rahoitusvälineitä. Hän ei todellakaan ole ainoastaan pikavipin varassa, sanoi Rosenius.

Sampsa Kataja myhäili Roseniuksen olevan siinä mielessä oikeassa, että pikavippejä ottavalla todella on usein muutakin lainaa – ajalta, jolloin hän on vielä sitä muualta saanut.

–On kulutusluottoja, osamaksuluottoja, pankkilainaa. Ja kun näiden maksujen erääntymisaika tulee, niin näitä eräpäiviä ei muut rahoitusyhtiöt enää suostu siirtämään. Siihen otetaan sitten pikavippejä, ja näillä pystytään siirtämään sitä ongelman räjähtämistä, sanoi Kataja.

Tuula Sarion mukaan ylivelkaantuminen johtuu nykyisin yhä useammin ainoastaan pikavippikierteestä. Jo vippien korot ovat huikeat, mutta vielä kalliimmaksi käy ulosotto.

”Teillä täytyy olla ihan omat tutkimuslaitokset”

–Meillä on käräjäoikeuksia, joissa 75 prosenttia yksinkertaisista velkomustuomioista aiheutuu näistä alle 300 euron luotoista. Monenlaista tilastoa löytyy siitä, että nämä pikavipit nyt vaan oikeasti aiheuttavat ongelmia, tuki Kataja.

Rosenius yritti kiistää myös tämän, mutta Ylen toimittaja keskeytti.

–Me ollaan nyt soitettu suurimpiin käräjäoikeuksiin, ja sieltä nimenomaan sanottiin, että sen jälkeen kun teidän kaltaiset firmat tuli markkinoille, käsiteltävien tapausten määrä on tuplaantunut. Ja heidän syyttävä sormi osoittaa teihin, sanoi toimittaja.

Rosenius väitti ”myytiksi” myös Finanssialan keskusliiton tutkimusta, jonka mukaan pikavippien suurin asiakasryhmä on 20–28-vuotiaat.

–Ei pidä paikkaansa. Finanssialan keskusliitto edustaa pankkeja. Meillähän on omat tilastomme, jotka puhuvat omaa kieltään, sanoi Rosenius.

Vastaus tuli välittömästi.

–Se on aivan selvää, että jos näin suuret erot on, niin teillä täytyy olla ihan omat tutkimuslaitokset, tyrmäsi Tuula Sario.

–Teillä on kovin erilaiset tilastot kuin kaikilla muilla, kuittasi myös Sampsa Kataja.

–Sulla ei taida olla tilastoja olleenkaan, huusivat Rosenius ja perintäyhtiö Kontanton toimitusjohtaja Jari Hytönen Katajalle lähetyksen jo päättyessä.

Tilastokeskus kertoi tänään, että pikavippien suosio on kasvanut entisestään. Oikeusministeriö selvittääkin, miten pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia voisi vähentää. Harkinnassa ovat muun muassa pikalainojen kieltäminen ja korkotason rajoittaminen.

Faktakulma

–Suomalaisten ennakoidaan ottavan tänä vuonna yli miljoona pienlainaa eli ns. pikavippiä.

–Vuoden 2011 heinä-syyskuun aikana uusia vippejä myönnettiin kotitalouksille 35 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lainoja myönnettiin vajaat 83 miljoonaa euroa, yhteensä 359 863 kappaletta.

–Pienlainat tulevat kalliiksi. Niitä ottaneet maksoivat heinä-syyskuun aikana ottamistaan lainoista yhteensä yli 20 miljoonaa euroa erilaisia kuluja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hytsky

Velallisten asemaa voitaisiin helposti helpottaa!

Ensiksi perustetaan positiivinen luottorekisteri monikertaisen päällekkäisen velkaantumisen estämiseksi. Ongelmat vähenivät mm. Ruotsissa dramaattisesti. Pankit vastustavat tätä, koska markkinat avautuisivat kilpailulle. Se pakottaisi hintoja alas ja kuluttajat kiittäisivät. Miksi kuluttajaliitto vastustaa tätä? Velka ongelmat pienenisivät ja perintä vähenisi.

Siirretään selvät ja yksinkertaiset velka-asiat käräjäoikeuksista suoraan ulosottoon, jolloin käräjäoikeuksien ruuhkat helpottavat lisää (huomaa edellinen toimenpide) ja velallisen maksamat kulut pienenisivät. Samalla tietysti perimistoimistojen perimät kulut pienenisivät ja taas kuluttaja kiittäisi.

Kolmantena asiana ovat ulosoton toimenpidemaksut, jotka ovat asiakohtaisia ja rasittavat velallisia roimasti. Nyt jos maksat samaan aikaan vaikka 10 velkaa yhtäaikaa ja lyhennät velkaasi 500 e kuukaudessa kaikille velkojillesi. Ulosotto ottaa päältä 10 x 7e eli 70 euroa kuukaudessa ja se on paljon. Lisäksi toimenpidemaksu suurenee asialle kertyneen maksun mukaan.

Miksi? Kuluttajaliiton mielestä pankkien perimä 7 euroa laskun maksusta tiskillä on liikaa. Miksi toimenpidenmaksuihin ei puututa? Ne kuitenkin heikentävät heikossa asemassa olevien ihmisten asemaa.

Tässä on kolme asiaa, jotka toimivat, mikäli oikeasti halutaan ratkaista jotain!

Sniper

Pikavippiyhtiön toimitusjohtaja esiintyi TV:ssä hyvin arrogantisti. Nostan hattua kansanedustaja Sampsa Katajalle, jolla tuntui olevan lehmän hermot lähes henkilökohtaisuuksiin menneiden pikavippi- ja perintämiesten puheenvuorojen keskellä.

Uusisuomi-verkkolehden toimitukselle sanon, että Kuluttajaliiton henkilön oikea nimi on Tuula Sario. Ei siis Sariola.

Toivon Sampsa Katajan eduskunta-aloitteelle menestystä.

Hytsky

Käytännössä meitä haukuttiin valehtelijoiksi ja jos meillä on tilastoja asiakkaistamme, niin niitä haukuttiin väärennöksiksi.

Onko nyt niin, että Suomalaisessa oikeusvaltiossa syytetty on aina syyllinen ja syytetyn todisteet syyttömyydestä ovat vääriä lähtökohtaisesti, koska syytetty kuitenkin valehtelee.

Siis leikataan pässiltä kivekset pois, koska se on kuitenkin syyllinen!

Näin se vain menee aina.

raven

Minulle syntyi keskustelusta melko toisenlainen kuva. Mielestäni pikavippien kritisoijat olivat lähes hätää kärsimässä Roseniuksen agressiivisen vyörytyksen edessä ja tyytyivät vastaamaan turhankin kesysti Roseniuksen jatkuviin valehteluväitteisiin.

Selvää toki on, että alan todellisuudesta on osapuolilla niin erilainen kuva, että joku puhuu muunneltua totuutta. Oma veikkaukseni kallistuu kyllä kaupallisen puolen edustajiin. Pikavipeistä on tullut osalle toimijoista sen verran tuottoisaa bisnestä, että kannattaa siihen rahaan jo lobatakin, ostaa tutkimuksia ja astroturfata.

En jäisi suremaan pikavippien täyskieltoakaan. En usko, että ne tuovat mitään erityisen juhlimisen arvoista yhteiskuntaamme.

Rommeli

Sentään niin vastuuttomia ovat että persaukisille, potentiaalisille luottotappioriskeille, rahaa lainais samalla korolla kun normaalisti laina-asiat hoitaneelle asiakkaalle.

Ei, ei. Halpoja pikavippejä ei ole eikä tule. Hyväntekeväisyys on sitten aivan eri asia.

Mutta se ei ole pankkien bisnestä.

Hytsky

400 euron pienlaina maksaa keskimäärin 100 euroa eli takaisin maksat 500 euroa.

Esim Nordean 400 euron Joustoluotto maksaa hinnaston mukaan 100 euroa + korkoa 7,5% + 3 kuukauden europor ja 6 euroa kuukaudessa laskutuksesta. Yhteensä se tekee yli 500 euroa.

Ei pankkien pidä mitään korottaa, hintoja vois laittaa vähän alas. Muute niitäkin aletaan syyttä koronkiskonnasta ja pankkien toiminta voitaisiin kieltää. =)

Vai onko kyse siitä, että toisille on sallittua se, mikä toisille ei ole?

Tutkikaa asioita älkääkä uskoko kaikkea, totuus voi yllättää.

HRISTO

Sampsa Kataja on täysin oikealla asialla. Pikavipit eivät auta ketään. Lähinnä ne antavat ihmisille väärän mielikuvan että tästähän löytyy rahoittaja joka vielä ei vaadi vastatakuita. Ihmiset jotka eivät itse pysty huolehtimaan omista raha-asioistaan pystyvät näin etenemään sellaiseen ahdinkoon ja oravanpyörään ettei ulospääsy ole mahdollinen.

Parempi ratkaisu olisi velkaneuvojan nopea interventio. Kortit leikataan ja sitten eletään niillä varoilla jotka oikeasti ovat käytettävissä. Jos nämä eivät riitä kohtuulliseen elantoon niin kyllä meillä vielä on sitten se sosiaaliluukku johon voi mennä.

Rommeli

Se että kielletään kaikilta rahoitusalan toimijoilta vakuudettomien lainojen myöntäminen kokonaan.

Koska pikavippien ottajien kohderyhmässä maksukyvyttömyys ja siitä seuraavat luottotappiot ovat älyttömän suuria. Siksi myös korot on älyttömän korkeita.

Kun esimerkiksi 50% lainoista jää takaisin maksamatta. Niin korkoa pitää saada reippaasti niiltä, jotka maksavat lainan takaisin.

MOT.

Jouko Heyno

1) Vakuudettomien lainojen antaminen on pankeilta jo kielletty, ihan laissa. Laki velvoittaa pankkia vaatimaan lainalle "turvaava vakuus".

2) Pikavippien korko ja muu pikavippitoiminta on nimenomaisesti rikoslaissa kiellettyä toimintaa, josta on määrätty rangaistus. Uusien, turhien, lakien väsäämisen sijaan poliitikot voisivat pitää huolta, että poliisi ja oikeuslaitos soveltavat käytäntöön jo voimassaolevia lakeja.

Hytsky

Ei ole ainakaan pankeilta!
http://www.nordea.fi/Henkilöasiakkaat/Lainat+ja+luotot/Ajoneuvot+ja+vapaa-aika/Hinnat/868692.html

Kallista on pankin raha, mutta sehän ei ole koronkiskontaa, kun sitä tehdään valtion suojeluksessa ja talletupankkivakuuden suojassa.

Pienlaina on halvempi vaihtoehto, mutta se on kuulemma korronkiskontaa!

Miksi toinen kiskoo, mutta toinen ei. Ei nyt oikein avaudu mulla!

Jouko Heyno

6 § (6.11.2009/845)
«Kiskonta»

Joka käyttämällä hyväksi toisen taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta jonkin sopimuksen tai muun oikeustoimen yhteydessä hankkii tai edustaa itselleen tai toiselle taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa vastikkeeseen, on tuomittava kiskonnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Kiskonnasta tuomitaan myös se, joka luotonannossa ottaa tai edustaa itselleen tai toiselle korkoa tai muuta taloudellista etua, joka on selvästi epäsuhteessa luotonantajan suoritukseen ottaen huomioon:

1) myönnetyn luoton määrä, luottoaika ja luottosopimuksen muut ehdot;

2) myönnettyyn luottoon liittyvä luottoriski;

3) kulut luotonantajan sellaisista toimista, jotka kuuluvat huolelliseen luotonmyöntömenettelyyn;

4) luoton rahoittamisesta aiheutuneet tavanomaiset kulut;

5) luottotoiminnan tavanomaiset yleiskulut.
7 § (24.8.1990/769)
Törkeä «kiskonta»

Jos kiskonnassa

1) tavoitellaan huomattavaa hyötyä,

2) aiheutetaan huomattavaa tai erityisen tuntuvaa vahinkoa,

3) rikoksentekijä käyttää häikäilemättömästi hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa tai

4) rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti

ja «kiskonta» on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä kiskonnasta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

POJ

Tämä perintämies osasi hyvin tyypillisen prosenttilaskun soheltamisen. Oli perehtynyt asiaansa äärimmäisen hyvin. Ainoa lohtu näissä perintäfirmoissa on se että ainakaan vielä ei ole "venäläisiä" perintäfirmoja.
Nämä suomalaiset perintäfirmat kauppaavat palvelujaan erittäin agressiivisesti jopa kunnat ovat menneet halpaan vaikka pystyisivät itse hoitamaan homman palkkaamalla henkilökuntaa ja perimällä kohtuulliset palkkiot.
Pikavippihomma täyttää kaikki koronkiskonnan tunnusmerkit vertailussa voi käyttää pankkien kuluja jotka ovat aivan eri maailmasta. Lyhytaikaiset luotot pankistakin ovat kalliita mutta niitä käytetään erittäin vähän.

Hytsky

400 euron pienlaina maksaa keskimäärin 100 euroa eli takaisin maksat 500 euroa.

Esim Nordean 400 euron Joustoluotto maksaa hinnaston mukaan 100 euroa + korkoa 7,5% + 3 kuukauden europor ja 6 euroa kuukaudessa laskutuksesta. Yhteensä se tekee yli 500 euroa. Voit takistaa hinnat osoitteesta http://www.nordea.fi/Henkilöasiakkaat/Lainat+ja+luotot/Ajoneuvot+ja+vapaa-aika/Hinnat/868692.html

Kumpi on koronkiskontaa? Kumpi on kalliimpi? Kummassa on korkeampi todellinen vuosikorko?

Toisille on korkokiskonta sallittua ja vielä valtion suojeluksessa!

Toinen on kuitenkin roisto! Mielenkiintoista vai mitä!

Htalk

"Jo vippien korot ovat huikeat, mutta vielä kalliimmaksi käy ulosotto."

Olisi muidenkin kulujen osalta syytä hieman keskustella...

Esiumerkiksi vähävaraisten ulosottokulut ja pienyrittäjien verokonkorotukset esim. ALV ilmoitusten viivästymisen osalta ...

Kun kohde kuukaudelta ei ole veroettavaa tuloa ja tämän ilmoittaminen viivästyy verottajalle, niin silti 80 € veronkorotuskorotus tulee vaikka verottajan pääomasaaminen on siis 0 euroa... siis pelkästä kk.ilmoittamisen viivästymisestä.... Tähän veroittajan tyyliin ei edes Pikavippifirmat pysty siis keräämään kuluja vaikka ei ole pääomasaamista...

joonathan

pikavippi- samoin kuin perintätoimistoja ei tarvittaisi ollenkaa suomessa oikeuslaitos perii kyllä lailliset perinnät. Minkä tähden pitää olla vieläparikin printätoimistoa vielä välissä perimässä 6€ terkkarilaskua joka on suoraan ulosottokelpoinen. Ei muuta kuin, että annetaan perintätoimistoille suoraan rahaa. Yleensä perinnän kohteena on vanhus joka 600€ eläkkeellään ei tule toimeen.

juhu

Kuinka moni pikavippaaja kiikuttaa rahansa RAY:n pelihalleihin? Pitäisikö nekin lakkauttaa?
Syyllistyykö yhteiskunta kiskontaan, kun peruspäivärahalla elävä (tulo noin 20€/pv)syyllistyy pysäköintirikkomukseen ja saa 50€ rikesakon? Entäpä rikesakon korotus, 50%, jos et maksa ajoissa? Onko kysymyksessä kiskonta?

AskoJ

Taisivat olla pikavippimies ja perintätoimiston v....maisen oloinen ylimielinen pönöttäjä, jotka juttua kuljettivat. Noiden touhu vaan on ihan sanoinkuvaamattoman kuvottavaa. Toimittaja yritti, mutta kuluttajaliiton lakimiesjohtaja ei suuriin kyennyt ja taisipa Kataja olla ihan viisaasti varovainen. Siis: puhukaa pojat, perästä kuuluu.

Salon Petri

Hienoa olisi, että seuraavassa A-talk ohjelmassa keskusteltaisiin ja kerrottaisiin viimein suomalaisille miten velkaraha tänä päivänä luodaan.

Uskon, että asiaan löytyy hyvää asiantuntemusta tästä seuraavasta leiristä. Myös mahdollisten uusien vaihtoehtojen suhteen.

Torikokous Helsinki - Raikas henkinen vallankumous Suomessa!
https://twitter.com/Suomi2017/status/130988531156918272/photo/1/large

Ydinkysymys lienee jatkossa se, että kenelle velkarahan luomisen oikeus annetaan? Minkä hinnan velkarahan luomisesta sekä velkasaldon hallinnoinnista saa ottaa?

Aurinko paistakoot, paikkansa pitävä tieto kulkekoot ja Suomen sisäiset Berliinin muurit murtukoot! Myös tämän aihepiirin suhteen.

ustk

Koska pikavippirumban kulut kaatuu lopulta kuitenkin veronmaksajien niskaan, niin miksi valtio ei voi vain panosta enemmän velkaneuvontaan ja auttaa velallisia järjetelemään velkansa kaikille osapuolille parhaalla tavalla?

Tähän kuvioon ei tarvita pikavippifirmoja vetämään välistä.

peweste

Pikavipit eivät yksinään vie ketään konkurssiin.Lisänä ovat osamaksukauppaa harjoittavat liikkeet.Joiden korko on siellä 40 % tuntumassa.Pienituloiset ihmiset joutuvat näitä käyttämään hankiessaan vaateita,kodinkoneita,auton renkaita jne.He maksavat kulutustavaroista kalliin hinnan.Useilla pankeilla on myös kytköksiä näihin riistomyyntiyhtiöhin rahoittamalla heidän kulutusluottobisnestä ja vetämällä välistä korkojen kautta hyvän tuoton.
Koko tätä ketjua pikavipeistä ,osamaksukauppaan täytyy tarkastella paremmin niin,että jonkinlainen yhdenvertaisuus ihmisten välillä saataisiin aikaiseksi.Unohtaa ei sovi myöskään pankin rahastamia ylisuuria kustannusmaksuja annetuista lainoista.

Bonetos

on kusetettu maailman sivu. Suojelkaa tyhmiä ja lopettakaa pikavipit. Vaatikaa tyhmiä menemään tienaamaan ennen kulutusta. Pankaa pikavippeihin koukkuun jääneet pakkotyöhön - velkavankilaan. Kuri tyhmille.

paanape

Kyllä nuo vippaajat perusteli paremmin asiansa kuin Sampsa ja kuluttajaliiton asianajaja jotka tuntuivat olevan mututuntumalla liikkeellä. Kyllä minusta vippien ottajat ovat vastuussa eikä vippien antajat ylivelkaantumisesta. Taitavat olla kuluttajaliitto ja Sampsa pankkien asialla ja kulutusluotto myöntäjien, koska jos tuollaista muutamien kymppien lainaajaa syylistetään pankkien isommmista luotoista/kulutusluotoista joista todellinen velkavankeus yleensä alkaa. Valtion perimät kulut ovat perinnässä ihan samalla lailla ylisuuria kuin perintäfirmojen rahastus. Mikä jäi liian vähälle huomiolle oli myös se ettei vippaaja rikastu yhtään henkilöllä joka ei maksa velkaansa takaisin, joten ei maksamaton velka ole bisnes.

Hytsky

Asiakkaista 65% on tavallisia palkannauttijoita ja 24% eläkeläisiä ja opisleöijoita.

Jos pikalaina johtaisi aina ylivelkaantumiskierteeseen, niin nyt käytäisin jo suomalaisia toiseen kertaan läpi. Näin ei kuitenkaan ole.

Viime vuoda 2038 henkilöä sai maksuhäiriön vain pikavipeistä, kun niitä kaikkiaan merkittiin 220 000 henkilölle. Joku tässä matematiikassa ei täsmää. Ja jos josssittelemaan aloitetaan, niin tiedoksi, että 9,2% merkinnän saaneista sai sen se kä pikavipesitä, että muista luotoista. Loput olikin pankin tekosia!

Onko ihmisiä johdettu harhaan?

PapaRomeo

"–On kulutusluottoja, osamaksuluottoja, pankkilainaa. Ja kun näiden maksujen erääntymisaika tulee, niin näitä eräpäiviä ei muut rahoitusyhtiöt enää suostu siirtämään. Siihen otetaan sitten pikavippejä, ja näillä pystytään siirtämään sitä ongelman räjähtämistä, sanoi Kataja."

Ihankuin Euvostoliitossa

chico6

kun laina -ja korttivillityksessä 1989--94, minulta saksittiin amexco,eurocard,master charge,visa ja edulliset lainat ,kas kummaa piti maksaa ,olin tietysti hiukan hapan . nyt kun takana on kaksi rikkisaksittua avioliittoa , olen asunnoton ja työtön ,ja olen silti iloinen .olen 62 v. eikä maksettavana ole enää kuin korkeintaan 5 v. "jollain vippaa".

jeppe86

Kuten todettua että kukaan ei ota pikalainaa vuodeksi, niin miksi ihmeessä lasketaan sitten vuosikorkoja?! Tämä vääriistää todellisuutta heti. Minulle on paljon selkeämpää kun ilmoitetaan että satasen lainasta menee kuluja pari kymppiä ja se on kaikki siinä. Ei mitään todellisia VUOSIkorkoja joilla ei ole mitään tekemistä lainan kanssa joka otetaan viikoksi tai kahdeksi. <a href="http://www.paraspikalaina.com">Pikalaina</a> on myös huomattavasti halvempi hinnaltaan jos verrataan sitä rahamäärää prosentuaalisesti mitä koko lainasta joutuu maksamaan jos toisena lainana on esimerkiksi asuntolaina.