Maanantai 22.10.2018

”Raiskaus meni siinä sivussa?” – Kansanedustaja ryhtyi toimeen: Kaikista raiskauksista ehdoton tuomio

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.9.2015 08:12
Päivitetty: 
25.9.2015 19:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Heinonen kertoo jättäneensä eduskuntaan lakialoitteen siitä, että raiskauksesta tulisi aina ehdoton tuomio.
|

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kertoo blogissaan jättäneensä eilen eduskuntaan lakialoitteen siitä, että kaikista raiskauksista tulisi jatkossa ehdoton tuomio.

Heinonen kertoo kuluneelta kesältä esimerkkejä ehdollisista raiskaustuomioista:

- Heinäkuussa uutisoitiin, että Itä-Suomen hovioikeus alensi kahden miehen tuomioita, jotka Etelä-Savon käräjäoikeus on langettanut 15-vuotiaan tytön raiskauksesta. Hovioikeus perusteli julkisuudessa olleiden tietojen mukaan päätöstään ns. yleisellä rangaistuskäytännöllä. Toisen miehen tuomion alentamisperusteena hovissa pidettiin sitä, että mies oli aiemmin jo tuomittu kahdeksi vuodeksi vankilaan muun muassa ryöstöstä. Raiskaus siis meni siinä sivussa? Heinonen kirjoittaa.

Heinonen kertoo esittävänsä rikoislain 20 luvun 1§:n muuttamista kuulumaan siten, että ”joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä  henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta ehdottomaan vankeuteen vähintään kahdeksi vuotta”.

Nykyisin kohta kuuluu näin: ”Joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.”

- Samalla esitän törkeän raiskauksen kriiteristöstä poistettavaksi ns. lisävaatimuksen, että ”raiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”. Minusta riittää määrittämään raiskauksen törkeäksi jos mm. aiheuttaa toiselle vaikean ruumiinvamman, hengenvaarallisen tilan, kohteena on kahdeksaatoista vuotta nuorempi lapsi, rikoksen tekevät useat henkilöt jne. Sen jälkeen ei minusta enää tarvitse käyttää minkäänlaista harkintaa teon törkeydestä. Lakialoitteeni tulee eduskunnan ison salin käsittelyyn tässä alkavan syksyn aikana, Heinonen kirjoittaa.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoi Uudelle Suomelle maaliskuussa, että väkivalta- ja seksuaalirikoksista pitäisi määrätä nykykäytäntöä kovemmat tuomiot. Hän mainitsi erikseen törkeät pahoinpitelyt, raiskaukset, törkeät raiskaukset ja törkeät lapsen seksuaaliset hyväksikäytöt rikoksina, joista pitäisi aina saada ehdoton tuomio.

- Näissä ei pitäisi olla mahdollista määrätä ehdollista tuomiota. Tästä voisin lähteä liikkeelle. Jos minimituomio on kaksi vuotta, ehdollista ei voisi määrätä ollenkaan, Tolvanen sanoi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

Tämä on helppo korjata. Perättömästä rikosilmoituksesta annetaan ilmoittajalle sama tuomio, kuin mistä perättömästi toista syytti.

Eli jatkossa vähintään kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Karsinee perättömät ilmoitukset. Näytön puute ei ole perätön ilmoitus, mutta mikäli käy ilmi että rikosilmoitus on selvästi perätön, vankeutta.

Kai Niemeläinen

Sehän oli siellä jo:
" Samalla esitän törkeän raiskauksen kriiteristöstä poistettavaksi ns. lisävaatimuksen, että ”raiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä”. Minusta riittää määrittämään raiskauksen törkeäksi jos mm. -- kohteena on kahdeksaatoista vuotta nuorempi lapsi, rikoksen tekevät useat henkilöt jne."

Alex Kransman

Luitko edes linkittämäsi artikkelin? Heti ensimmäisessä kappaleessa: "Nämä tapaukset eivät johda syyteharkintaan ja oikeuskäsittelyyn." Eli perättömien rikosilmoituksien johdosta kukaan ei joudu vankilaan. Tämä ei oikeasti ole suuri ongelma. Se, ettei raiskauksista ilmoiteta poliisille ollenkaan (usein jos tekijä on oma tuttu/perheenjäsen), on paljon suurempi.

Erkko Korppaanmäki

JOs lähtökohtaisesti raiskausilmoituksista on jopa viidennes perättömiä, mahtuu kokonaisjoukosta varmasti syytettyjen penkillekin monen monta syytöntä. Vai minkälaiset taikalasit sinulla on, tai arvelet poliisilla/syyttäjällä olevan, että näet historian tapahtumat - kuka teki ja sanoi mitä.

Lauri Kiiski

Kansainvälisesti ottaen, tuomiot raiskauksista ovat Suomessa liki olemattomat.

Esimerkin mukaista koplausta muiden aiempien rikosseuraamusten kera ei tulisi myöskään pitää käytäntönä " lieventävinä " perusteina tuomion harkinnassa.

Reino Kierula

Ihan positiivista. Mutta valitettavasti tällähetkellä on sellainen tilanne että poliisi ei tutki läheskään kaikkia raiskauksia. En tiedä ovatko niin kuormitettuja muista jutuista vai mikä, mutta itsekin olen sivusta seurannut tapausta jossa poliisille toimitettiin poikkeuksellisen paljon materiaalia jonka perusteella raiskaus oli tapahtunut. Tuloksena oli viikkojen odottelun jälkeen kylmä lappu jossa oli kaikki todisteet sivuutettu ja kerrottiin ettei ole syytä aloittaa tutkintaa.

Hannu Ala-Olla

Kannatan kansanedustajan ehdotusta. Kuitenkin sillä ehdolla, että kun kyseessä on ehdoton vankeusrngaistus, on tuomion edellytyksenä kiistämätön näyttö.

Yksikään sana sanaa vastaan tapaus ei saa tuoda tuomiota kenellekään.

Jaakko Stenroos

Sinänsä kannatettava ajatus, mutta mihin nämä vangit laitetaan? Vankiloitahan meillä pyritään säästösyistä lähinnä lakkauttamaan ja nykyisetkin taitavat olla jo aikalailla piukassa. Hinku kovempiin vankeusrangaistuksiin on kova, mutta kuka haluaa maksaa?

Janne Koski

Minä ainakin maksaisin mielelläni siitä että raiskaajat pysyisivät pidempään eristettynä ulkomaailmasta, pois aiheuttamasta enempää uusia uhreja.

Lisäksi vankilaoloja pitäosissa kurjistaa. Ei vangeille pidä tarjota mitään mukavuuksia. Telkkarit, pleikkarit, kahvinkeittimet ja muut luksustilpehöörit pois. Ainoastaan sänky ja tarpeidentekopaikka sekä ruuaksi vettä ja kauravelliä. Lisäksi pitäisi virittää selleihin keskusradiot tai vastaavat ämyrit, joista soitettaisiin yötä päivää pelkkiä Tauskin kappaleita. :-) ;-) :-D

Vankiloiden ulkoistamista Venäjälle on täälläkin ehdotettu. Itse kannattaisin ulkoistamissuunnaksi Ukrainaa tai Kazakstania.

Leo Löppönen

Kovalta tuomiolta jo alkaa kuulostaa ja ihan oikean suuntaiselta! KOHTUUDEN nimissä voisi harkita lauselmaa että rangaistus suoritetaan rikoksentekijän synnyinmaassa, niin ei nuo mainitut vankiloitten täyttymiset ja valtion varojen käyttö rangaistuksen täytäntöönpanossa ainakaan näiltä osin kasvaisi.

Kimmo K

Voisimme lähettää heidät Ruotsiin, siellä he olisivat, kuin kotonaan.
Ruotsalaisten raiskausyolastot euroopassa ovat aivan omaa luokkaansa... mikä vaivaa ruotsalaismiestä :(

Ruotsalaiset raiskaavat naisia enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Koko maailman raiskaustilastoissa Ruotsi on toisena Etelä-Afrikan jälkeen.

- Ruotsin raiskaus luvut puhuvat puolestaan ja ovat kammottavat:
Ruotsissa on kirjattu 60.000 raiskausta vuodessa (Suomessa noin tuhat), eli noin 5000 raiskausta kuukaudessa. Tämä tarkoittaa siis että jokainen päivä Ruotsissa raiskataan keskimäärin 164 naista.
Tämä on 20 kertaa enemmän kuin muiden Euroopan maiden keskiarvo.

Jaana Reijonen

Ei hyvä luoja mitä ihiootteja täällä on itkemässä vastaan. "sitten syyttömätkin istuu". Pitäusi varmaan tällä teidän logiikalla poistaa myös murha, tappo, väkivalta yms tuomiotettei vaan kukaan syytä syyttä suotta. Jeesus mitä porukkaa, miten kukaan täysiälyinen voi tätä mitenkään vastustaa tai pitää huonona ehdotuksena. Ainut mitä itse muuttaisin on se että raiskaus on aina törkeä, huolimatta iästä, statuksesta, tekijöiden määrästä yms. Lisäksi nostaisin 2 vuoden suoraan, 4 vuoteen ehdotonta.

Harri Salonen

Tuntevatkohan täällä kirjoittavat lakia?

Tietynpituiset tuomiot on PAKKO määrätä ehdollisena. Mielestäni ensimmäinen korjaus Suomen lakijärjestelmään olisi, että puoli vuotta vankeutta on puoli vuotta kiven sisässä. Eikä niin, että siitä automaattisesti seuraa ehdollista.

Tämän takia minimituomiota pyritään nostamaan, koska 2 vuotta on aina automaattiseti ehdotonta. Ei se korjaa sitä asiaa, että lievemmästä raiskauksesta selviää jatkossakin ehdollisella..

Marko Grönroos

Kuten useat ovat edellä huomauttaneet, raiskauksista usein tehdään perättömiä ilmoituksia, ilmeisesti koston vuoksi. Tällöin on merkittävä oikeusmurhan riski. Sinällään sukupuoliyhteyden tapahtumiselta voidaan edellyttää teknistä näyttöä, mutta suostumuksesta on usein vain sana sanaa vastaan. Ja se sana voi muuttua, jos jälkikäteen tulee pettymyksiä, kuten näissä jutuissa usein tulee. Käytännössä mies voi usein saada raiskaustuomion, vaikka kyseessä olisi lähinnä "seksiin suostuttelu valheellisin perustein", mikä epäilemättä voi tuntua väärältä ja aiheuttaa kostonhalua, mutta ei ole laitonta. Perusteettomalla raiskaussyytöksellä voi helpostikin tuhota toisen ihmisen elämän jo ilman viranomaistoimia, ja sairaammaksi se tulee jos kaikkien muiden seurausten lisäksi tulee oikeusjärjestelmää väärin käyttäen hankittu pitkä vankeus.

Taisto Laine

Birger Jarlin 1200-luvulla julistaman naisrauhan ei pitäisi olla aivan uusi uutinen, käsitykseni mukaan Suomen lainsäädännöllä vahvat perinteet länsimaisessa oikeusen käytössä jota ryssät eivät ehtineet muuttaa.

Joillekin ei vaan tunnu painuvan kaaliin....
Ehdottaisin rangaistukseksi vähintään 1 vuosi josta ensimmäiset 6 kk ainoana lukemisena rangaistukseen johtanut lakiteksti.