Sunnuntai 20.1.2019

Suffeli vs. Fanipala: ”Huolestuttavaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.12.2011 09:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Suffelin ja Fanipalan eli karkkien ja keksien välinen epätasa-arvo kasvaa verotuksessa, huolehtii Fazer.

Makeisveron korotus ensi vuoden alusta huolestuttaa Fazer Makeisten toimitusjohtajaa Tom Lindbladia. Veronkorotuksen myötä esimerkiksi Suffelin ja Fanipalan eli makeisten ja keksien välinen ero vain korostuu.

- On huolestuttavaa, että makeisvero nousee, sillä veropohjaa ei laajennettu. Näin ollen ero eri tuotteiden välillä vain suurenee entisestään. Esimerkiksi kekseillä ja suklaavanukkailla tätä veroa ei ole, Lindblad sanoo Uudelle Suomelle.

Makeisten ja jäätelön vero kohoaa vuoden vaihteessa 0,75 eurosta 0,95 euroon kilolta.Virvoitusjuomien vero kiristyy 0,11 euroon nykyisestä 0,075 eurosta. Makeisveroa on kritisoitu epätasa-arvoiseksi. Esillä on ollut niin sanottu ”suffelista fanipalaksi” -ilmiö: keskittämällä tuotteet keksipuolelle vältetään vero.

Lindbladin mukaan Fazer ei ole lähtenyt ”pelaamaan” tuoteryhmillään. Uusia vanukas- ja keksituotemerkkejä on tullut markkinoille, mutta on vaikea sanoa, onko nimenomaan makeisvero tähän syynä.

Lindbladin mukaan koko makeismarkkina kärsii verosta.

- Arviomme on, että koko makeismarkkina on tänä vuonna noin neljä prosenttia miinuksella edellisvuoteen verrattuna, Lindblad kertoo ja antaa samansuuntaisen arvion myös ensi vuodelle.

Leaf arvioi hiljattain, että yhtiön makeismyynti jää muutaman prosentin viime vuodesta. Valiojäätelöitä valmistava Nestle kertoi jo elokuussa, että jäätelön myynti oli vähentynyt yhdeksän prosenttia edellisvuodesta.

Lindblad ei osaa vielä arvioida tarkemmin, kuinka paljon nykyistä enemmän kuluttaja joutuu ensi vuoden alussa pulittamaan karkkipussista.

- Mutta kyllä se vero semmoisenaan siirtyy hintoihin, hän sanoo.

Makeisveron tilalle on useilta tahoilta esitetty sokeriveroa. Hallitusohjelmassa tavoitteena on saada sokerivero Suomeen vuonna 2013. Lindbladin mukaan makeismarkkinan lasku tasoittuu sokeriveron myötä, jos vero on maltillinen ja ”tasa-arvoinen”.

Lindbladin mielestä paras vaihtoehto olisi kerätä verot arvonlisäveron kautta, mutta hän pitää sokeriveroa silti parempana vaihtoehtona kuin nykyistä makeisveroa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aimo Jäärä

Jos käy niin, että siirrytään makeisista vähemmän verotettuihin kekseihin, on veron vaikutus hyvin kyseenalainen. Silloin mukaan tulevat kasvavassa määrin myös huonolaatuiset rasvat.

Pahinta on, jos käy kuten brittitutkimus on osoittanut, että säästetään hedelmistä ja vihanneksista sen sijaan, että vähennettäisiin makeisten kulutusta.

Koko tämä sotku vain sen vuoksi, että valtiolle halutaan lisää verotuloja.

TSV

Mutta tämä sotku johtuu siitä, että Kokkarit ei suostu korottamaan ansioveroja eikä progressoimaan pääomaverotusta (joo se muutos on puhdasta häränsontaa) demarien johtama vasuririntama ei taas suostu ALVn korotuksiin koska se sattuu köyhiin.

Sitten tehtiin väliratkaisu eli eroteltiin kaiken näköisiä tyhmiä veroja ja sanottiin, että näillä ei ole tarkoitus kerätä rahaa vaan OHJATA kansaa oikeaan suuntaan, parempi ympäristö, terveämpi ja selvempi kansa yms...

En tiedä kuinka paljon kansasta oikeasti ymmärtää, että nämä väitteet ovat yhtä totta kuin se että Alkoa oikeasti kiinnostaa maksakirroosi, ilmeisesti aika moni koska vielä käydään tätä leikkiä. Ei valtiota kiinnosta köyhät tai rikkaat se pyrkii saamaan kaiken irti minkä saa ja nämä verot ovat yhdessä tehokkaat "poliittisesti" koska kaikki voivat hymyillä "hahaa meidän veroja ei nostettu".

adenosiinidifosfaatti

Mielestäni on epäeettistä rahastaa riippuvuutta aiheuttavilla tuotteilla. Oli sitten kyse makeisten valmistajista, tai valtion verotuksesta. Makeisten osto tuskin vähenee kovin radikaalisti, vaikka verotusta nostetaankin. Toisaalta toki, varmaankin muiden sokerituotteiden käyttö lisääntyy samassa suhteessa hieman.

Aristotellus

kun asioita ei mietitä loppuun. Tässä ei ole mietitty kyllä edes puoleenväliin. Sitäpaitsi, polttoainevero, autovero, makeisvero, tupakkavero ja kaikki muut tuotteen hinnassa olevat verot lisäävät tasaveromallia. No, Suomihan on nyt nopeimmin eriarvoistuva yhteiskunta, että ovathan nämä asiat linjassa.

pilari

Hyvinvointiyhteiskunnan yhtälö ei enää toimi. Ihmisiä yritetään ohjata verotuksella terveellisempiin elintapoihin - samaan aikaan kuitenkin sosiaalikustannukset nousevat entisestään pidempien elinaikojen myötä. Tämä tarkoittaa pienempiä määrärahoja vanhusten hoitoon ja sitäkautta entistäkin huonompaa hoitoa.

Taidan itse tehdä sellaisen valinnan että syön ja juon just sitä mitä mieli tekee. Eipähän tartte sitten sängyssä kitua vanhana niin pitkään.

Verotus ja kansallisvaltioiden tulevaisuus on sitten toinen juttu. Jo nyt ihmisiä koulutetaan verorahoilla, mutta näiden koulutettujen ihmisten aikaansannosten hedelmät eivät enää jää maksajavaltion laariin.

hopukievits

"Pahinta on, jos käy kuten brittitutkimus on osoittanut, että säästetään hedelmistä ja vihanneksista sen sijaan, että vähennettäisiin makeisten kulutusta"
->
Miten käy kun polttoaineen hintaa nostetaan?
Joudutaanko säästämään hedelmistä ja vihanneksista?????