Keskiviikko 26.6.2019

Facebook-pelko: Tässä ohjeet

Luotu: 
19.12.2011 08:30
Päivitetty: 
19.12.2011 13:34
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Teknologiasivusto CIO:n mukaan helpoin tapa varjella yksityisyyttään on valita yleisistä yksityisyysasetuksista asetus ”Limit the Audience for past Posts” eli suomeksi "Rajoita aiempien julkaisujen yleisöä". Näet kyseisen työkalun suurentamalla alakuvaa.
  • Kuva: Facebook
    Kuva

Suomalaiset yhteisöpalvelu Facebookin käyttäjät ovat peloissaan yksityisyytensä puolesta. Lukuisat käyttäjät ovat raportoineet viikonloppuna, että vanhat yksityisviestit vaikuttavat vuotavan julkisiksi palvelun Timeline-uudistuksen vuoksi. Facebook ei ole vahvistanut, onko näin todella käynyt.

Osa Timeline-ominaisuutta jo kokeilleista on ikäväkseen huomannut, että vanhat, kahdenkeskiset Inbox- tai chat-viestit pamahtavat uudistuksessa seinälle kaikkien nähtäväksi – tai tältä ainakin vaikuttaa. Ongelman väitetään koskevan ainakin vuosina 2008–2009 käytyjä keskusteluja.

–Ongelma on ilmeisen laaja, sillä melkein kaikilla ystävilläni on ollut sama juttu. Sieltä on paljastunut vakavia asioita, jotka on aivan varmasti yksityisiä viestejä. Moni on joutunut sulkemaan koko tilinsä, etteivät muut näitä viestejä näe, kirjoittaa Uuteen Suomeen yhteyttä ottanut lukija.

Nettiasiantuntija Petteri Järvinen on selvitellyt asiaa ja uskoo, että kyseessä on jonkinlainen bugi. Hänen mukaansa on kuitenkin epäselvää, näkyvätkö esimerkiksi Timeline-seinälle ilmestyneet Inbox-viestit todella muille kuin käyttäjälle itselleen.

–Ilmeisesti ulkopuoliset eivät näe sähköposteja, se vain pelästyttää käyttäjän, kirjoittaa Järvinen Twitterissä.

Myös Facebookin edustaja toteaa Iltalehden haastattelussa, että viestit näkyvät "todennäköisesti" vain käyttäjälle itselleen. Toisaalta Yle kertoo, että ulkopuoliset ovat todistettavasti joissain tapauksissa nähneet seinälle ilmestyneitä viestejä. Joidenkin käyttäjien mukaan seinälle ilmestyy myös viestejä, jotka on jo kertaalleen poistettu.

Facebookin omat ohjeet: 7 päivää aikaa

Niin tai näin, ikävien paljastusten pitäisi olla estettävissä muuttamalla Facebookin asetuksia. Esimerkiksi it-alan julkaisu CIO varoitti jo 15. joulukuuta, että Timeline-uudistus voi olla ”painajainen” yksityisyyttään varjeleville käyttäjille ja etenkin Facebookin jo varhaisessa vaiheessa käyttöön ottaneille.

Samana päivänä Facebook itse antoi virallisessa blogissaan ohjeet uudistuksen varalle, koska yhtiö arveli ihmisten haluavan poistaa esimerkiksi vanhoja status-päivityksiään. Samojen ohjeiden pitäisi toimia myös suomalaiset hermostuttaneessa tilanteessa, vaikka Facebook tuskin ennakoi bugia.

–Kun otat käyttöön Timelinen, sinulla on seitsemän päivää aikaa tarkastella, mitä aikajanassa näkyy ennen kuin kaikki muut näkevät sen, kirjoitti Facebook-väki.

–Voit myös julkistaa aikajanasi milloin tahansa seitsemän päivän tarkastelujakson aikana. Jos päätät odottaa, aikajanasi menee julki automaattisesti seitsemän päivän päästä.

Facebookin tiedotuksesta kerrottiin maanantaina iltapäivällä Uudelle Suomelle, että Timeline-uudistus ei tule automaattisesti kaikille käyttäjille vielä joulunpyhinä, kuten on luultu. Lue lisää tästä jutusta.

Facebook kertoo ohjeissaan, että muille käyttäjille avautuvaa näkymää pystyy tarkastelemaan valitsemalla Timeline-sivulta toiminnon ”View As” ("Näytä henkilönä"). Näin sivua selaamalla pystyy poistamaan tai piilottamaan sellaista sisältöä, jota ei halua ulkopuolisten näkevän.

CIO-sivuston mukaan helpoin tapa varjella yksityisyyttään on valita yleisistä yksityisyysasetuksista asetus ”Limit the Audience for past Posts” eli suomeksi "Rajoita aiempien julkaisujen yleisöä". Työkalun näet suurentamalla oheista alakuvaa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ricardo

siis bugi? ei muille käyttäjille näy sinun profiilia katsoessa ne profiilin muokkausominaisuudetkaan...

"Nettiasiantuntija Petteri Järvinen on selvitellyt asiaa ja uskoo, että kyseessä on jonkinlainen bugi. Hänen mukaansa on kuitenkin epäselvää, näkyvätkö esimerkiksi Timeline-seinälle ilmestyneet Inbox-viestit todella muille kuin käyttäjälle itselleen."

tämä ns epäselvyys selviää kenelle tahansa viidessä minuutissa.