Keskiviikko 17.7.2019

Mies suututti perussuomalaiset: ”Vieläpä joulun alla”

Luotu: 
21.12.2011 08:59
  • Kuva: Mika Niikko
    Kuva
    Arkistokuvassa Mika Niikko (ps.).

Kaksitoista perussuomalaista kansanedustajaa kantelee Julkisen sanan neuvostoon Ville Rannan piirtämästä pilakuvasta Kirkko & Kaupunki -lehdessä joulukuussa.

Kantelusta kertoo kansanedustaja Mika Niikko (ps.) blogissaan.

Pilakuvassa Timo Soinia muistuttava joulupukki toivottaa valkoisille heteroille hyvää joulua, ja ympärillä oleva perussuomalaisten kansanedustajia muistuttava tonttujoukko laukoo kyseenalaisia kommentteja. Yksi toivottaa muille "paskaa joulua".

Mika Niikko paheksuu Kirkko & Kaupunki -lehden toimituksellista linjaa.

- Lietsomalla eripuraa ja vihaa rauhan ja sovun sijasta eri kansanryhmien ja tahojen välille, vieläpä näin joulun alla on paheksuttavaa. Kristilliseltä lehdeltä voisi odottaa hyvää moraalia viestinnässään, Niikko kirjoittaa piirroksesta, jota hän luonnehtii "tekeleeksi".

- Useimpien suuhun on puhekuplina laitettu tökeröitä törkeyksiä, joilla rikotaan rikoslain kunnianloukkauspykälää ja kiihotetaan kansanryhmää vastaan.

Erityisesti närää aiheuttaa yhden kansanedustajatontun suuhun laitettu kommentti "teidät saisi ampua".

- Jos JSN päätyisi pitämään kyseistä piirrostekelettä hyväksyttävänä, niin silloin JSN samalla tulisi hyväksyneeksi esimerkiksi käänteisenkin piirrostekeleen, jossa kuvitteellinen esimerkki "teidät saisi ampua" kohdistuisi johonkin toiseen aate- tai kansanryhmään.

Ville Ranta puolusti eilen Ylen aamutelevision haastattelussa pilakuvaansa eikä pitänyt sitä kansanryhmää vastaan kiihottamisena.

- On todella huvittavaa, että perussuomalaiset olisivat uhriasemassa suhteessa minuun, Ranta kommentoi ja kiisti, että hänellä olisi käynnissä vihapuhekampanja perussuomalaisia vastaan.

Julkisen sanan neuvosto on lehdistön itsesäätelyelin, joka valvoo hyvän journalistisen tavan noudattamista. Kirkko & Kaupunki on allekirjoittanut JSN:n toimintaperiaatteet ja sitoutunut noudattamaan hyvää journalistista tapaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Virkeä

Parempi otsikointi olisi ollut:

Muhammed-pilapiirtäjä suututti persut!

Tämä olisi jo otsikossa kertonut, kuinka surkuhupaista ja kaksinaismoralistista touhua tämä persuilu tosiasiassa on. Samat persut, jotka nyt ovat "loukkaantuneet" Pyhän Timon pilakuvasta, puolustivat pää märkänä saman piirtäjän sananvapautta Kaltio-kuvien jupakassa.

Allekirjoittanut

Olit saanut mahtumaan lyhyeen kommenttiisi neljä persu-sanaa!

Nimitänkin nimimerkki Virkeän täten persuttelun maailmanmestariksi! Sen kunniaksi kutsun häntä jatkossa kunnianimellä "pers-suti", koska hän niin osuvasti maalailee pensselillään persu-aiheisia kommentteja.

Virkeä

Mikäli jollekin on ollut epäselvää se, että mitä asioita persut oikein tässä maailmassa ja Eduskunnassa ajavat, niin nyt se on selvinnyt. Persujen tehtävä yhteiskunnassa on persuista kertovien lehtijuttujen valvonta ja kommentointi, erityisen huomion saa persu-sanan käyttö. Mitään muuta oikeaa asiaa heillä ei ole eikä näytä tulevan.

Tuosta "persusta": Soini ja kumppanit valitsivat ITSE tietoisesti tuon lyhenteen "pers.". Varmaankin ajateltiin, että siinäpä mukavasti kansanomainen, varsinkin punaniskoihin vetoava humoristinen nokkeluus. Nyt sitten ollaan loukkaantuvinaan tästä ITSE keksitystä sanasta, hohhoijaa..

Todella säälittävää.

Allekirjoittanut

Nimimerkki Virkeä aka Pers-suti
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118832-mies-suututti-perussuomalaiset-%E...
on tässä asiassa aivan hakoteillä.

Jos Pers-suti opettelisi tavaamaan, niin hän huomaisi, että sana perussuomalaiset tavataan pe-rus-suo-ma-lai-set,
joten oikea tapa lyhentää sana on "pesuot" tai vielä lyhyemmin "pesut". Perussuomalaisten itsensä käyttämämä lyhenne taitaa olla PerusS, joten nimeä "perusässät" lienee sopiva. En tiedä ihan varmasti, kun en ole itse perussuomalainen enkä edes kuulu heidän äänestäjäkuntaansa.

Jukka Mikkola

Suomi ei ole mikään ”lintukoto”, josta tapahtumat lähes sadan vuoden takaa ovat esimerkki. Silloinkin lähdettiin ensin vihapuheilla liikkeelle. Tulos oli 37 000 uhria puolin ja toisin.
Herää avoin kysymys: Mikä olisikaan poliittinen tilanne nyt tässä maassa ilman perussuomalaisia? Miten olisi demokratian laita? Kannattaa nyt näillä vihakirjoittajilla ja vihapiirtäjillä panna vähän jäitä hattuun ja hattu päähän. Edessä ovat muutenkin erittäin kovat ajat. Valtio velkaantuu kovaa vauhtia. Rahan ”lapiointi” maasta ulos lainarahana ja lainatakuina on saanut hurjat mittasuhteet. Loppua ei tunnu olevan näkyvissä. Mitähän UKK ajattelisi tästä nykymenosta?

”Suomen takaus- ja lainasitoumukset velkakriisissä kasvavat yhteensä 51,6 miljardiin euroon, jos eduskunta hyväksyy Euroopan vakausmekanismia (EVM) koskevan sopimuksen”, kirjoittaa Helsingin Sanomat 14.12.2011. Se on 51,6 kilometriä korkea pino sileitä 100 euron seteleitä. Siinä on riittävästi ”perustehtävää” myös nimimerkki ”Virkeälle”. Ainakin se pitää mielen ”virkeänä”.

Mitä oikeaan perustehtävään tulee, niin sitä löytyy linkistä:

http://www.perussuomalaiset.fi/

pilari

Ja siitä on soinilaiset hyvänä esimerkkinä itsensä puoluejohtajan johdolla.

Avoin kysymys: Mitkä olisivat Suomen takaukset nyt, jos soinilaiset eivät olisi oman etunsa takia jättäytyneet oppositioon?

Demokratian tilasta sun muista löpinöistä en niin tiedä.

de comments

kirjoittanut "..jos soinilaiset eivät olisi oman etunsa takia jättäytyneet oppositioon?"

Ensinnäkin lienet tarkoittanut PS-puoluetta, vai? Toiseksi, miten voit kuvitella, että kun Jyrki oli nimetty hallituksen muodostajan tehtävään jopa kahteenkin otteeseen, niin PS:t voivat noin vain mennä hallitukseen kun Jyrki ei hyväksynyt euro-politiikkaan muutosta. Siis Suomen kieltäytymistä jatkossa tukipaketeista. PS piti vaalikeskusteluissa antamasa lupauksen tukipakettien suhteen ja oli pakoitettu jäämään Jyrkin vaatimuksesta pois hallituksesta.

Läpinät ja löpinät sikseen. Hallitus nyt sitten näyttää jatkavan tukipakettien lappamista. Katsotaan milloin laukeavat maksuun.

Allekirjoittanut

Pilapiirroksista ja persuttelusta voi olla yllättävän lyhyt matka poliittiseen vainoon, syrjintään,väkivaltaan ja lopulta perussuomalaisten eristämiseen keskitysleireille tai vankiloihin ja jopa kansanmurhaan. Sen on natsisaksan esimerkki osoittanut.

Kun riittävän iso osa kansasta saadaan tällä persuttelulla kiihotettua tätä kansanryhmää, eli perussuomalaisia, vastaan, niin perussuomalaisiin kohdistuvasta väkivallasta voi tulla jossain vaiheessa kansanhuvia, joka puolestaan johtaisi mielenosoituksiin päättäjiä vastaan kuten viime aikoina on käynyt Lähi-Idässä vuosia kestäneen poliittisen vainon jälkeen. Lopputuloksena voi olla samanlainen sisällissota kuin Suomessa 1900-luvun alussa, kun kansa oli jakaantunut kahtia poliittisesti.

Sitäkö sinä ja muut usarin persuttelijat haluavat?

pur

että selvitetään, koska samalla ehkä selviää mikä on kansanryhmä. Itse ajattelen, että poliittinen puolue tai sen kannattajakunta ei voi muodostaa kansanryhmää vain puolueeseen kuulumisen tai sen kannattamisen perusteella. Kansanryhmällä täytyy olla joku pysyvämpi ominaisuus, kuten kieli tai etninen tausta, josta kansanryhmän jäsen ei voi halutessaan irrottautua. Poliittisia suuntauksia pitää voida arvostella täysin vapaasti, niillä ei voi mielestäni olla mitään kansanryhmän asemaa tai erityissuojelua, vaikka vähemmistössä olisivatkin. Kepuakin on haukuttu maailman sivu milloin mistäkin, asiaton kritiikki nyt vain on yksi asia johon saa tottua jos politiikkaan lähtee. Politiikkaan lähteminenhän on täysin vapaaehtoista, ei siellä julkisuudessa ole pakko patsastella jos ei sitä julkisuutta kestä. Toisekseen pilapiirroshan oli aika osuva; persut aivan selkeästi toivottavat hyvää joulua vain osalle ihmisistä, ja paskaa on toivotettu siltä suunnalta ihan riittävän monen niskaan.

de comments

puhekuplan kehotus "ampukaa ...". Ei kai satiirikaan voi sisältää kehotusta rikokseen ja tietyn henkilön suuhun pantuna? Vai? Ja vieläpä kirkon omassa lehdessä ja ennen joulua.

EU:n säädöksissä kyllä mainitaan myös poliittiset puolueet ja poliitikotkin. Voit itse lukea miten EU suhtautuu vihapuheisiin jne.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:328:0055...

Myös Suomen lainsäädännössä on säädöksen perustelut, jotka pohjautuvat EU säädökseen.

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100317

aktiivihiili

"Pur", osaatko kuvitella, mitä tapahtuu nykyään työpaikalla, jos joku ilmoittaa kannattavansa Perussuomalaisia arvoja? Aivan, riippuu työpaikan poliittisesta ilmapiiristä, aletaanko Perussuomalaista syrjiä jopa siinä määrin, että hänet irtisanotaan esim tuta-syistä (tuotannollis-taloudelliset syyt). Mitenkähän Kristillinen Kirkko suhtautuu niihin työntekijöihinsä, jotka uskaltavat ilmaista Perussuomalaisia arvoja? Suhtautuuko Kristillisen Kirkon työyhteisö suvaitsevasti Perusuomalaisia arvoja ilmaiseviin työntekijöihinsä? Entäs ne muut työyhteisöt, esim KePa tai Eduskunta?

joonathan

Allekirjoittanut yhdistää kansanrymän ja perussuomalaiset sulavasti ja vertaa heitä 1918 alkaneeseen kansalaissotaan jossa olivat kansalaisryhmät vastakkain siinä ottivat sosiaalisesti eri ryhmät yhteen ei suinkaan polittisesti tosin politiikkaakin oli joissain paikoissa esim suurissa kaupungeissa mukana. Kyseessä oli sääty-yhteiskunnan muuttuminen ja vastakkain olivat säätyläiset ja rahvas. Ja johtui siitä, että venäjä 1917 hajosi ja Tsaarin valta loppui. Tämä nostatti suomalaisen rahvaan itsetuntoa ja lopputuloksen kaikki tietää. Tosin totuus on aika paljon erilainen kuin vieläkin kerrotaan. Eli piiros on puhtaasti poliittinen ei kansalaisryhmää koskeva.

snadi

Pilan piirtäminen on erittäin vaikea taidelaji jonka taitajat (karikatyyrin) ovat harvassa. Asian tulisi osata esittää hyvän vitsin keinoja (ylätyksellisin kääntein ja yllätykselliseen asiayhteyteen liittäen) asiaa sivuten hyväntahtoisesti pilaa tehden, asian vinouman esiin tuoden? (Tosikkomaisuus ei kaiketi liity hyvään pila piirrokseen joka parhaimmillaan ollee karikatyyrinenkin? Hyvän karikatyyrin piirtäminenkään ei onnistu monelta?) Kari Suomalainen taisi olla aikaan eräs harvoista suomalaisista joka hallitsi asiansa. Oli alallaan ylivoimainen nyt kyseessä olevaan "taiteilijaan" verrattuna ?

tha

Mikä on varsin mielenkiintoista, kun nämä Niikot itse kyllä rääpivät sitä päätään joka asiasta ja kelle milloinkin. Mutta ilmeisesti se heidän "eripuransa" edustaa jotenkin niitä oikeita arvoja ja oikeanlaista sananvapautta...

TapioTTT

Joo mutta ajatteles jos tällainen kritiikki olisi kohdistunut mamuihin tai esim islamiin niin joku olisi jo syytteessä tällaisesta kirjoittelusta siitä Ilman & ulkomaalishyysärit olisivat pitäneet varmuudella huolen. Niin ja unohtui tämä Ns. vähäosaisten puolustajatuomarit demla-stalinistit.

de comments

esille uusi ministerinä olleen Braxin aikaan saama vihalaki ja siihen hallituksen perustelut. Laki perusteluineen on väljä. On hyvä jos jokin taho nostaisi tuosta pilapiirroksesta oikeuskäsittelyn. Silloin saataisiin selkeys laista. Lain perusteluissa muuten myös politiikot ja puolueet kannattajineen on nostettu "erikoissuojeluun". Miten tuota käytännössä sovelletaan onkin mielenkiintoista.

Observatori

Finlex http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001#L11P10

"Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Ja tässä vakaumuksellinen ryhmä on kansanryhmä. Eli näiden perustella Perussuomalaiset ovat vakaumuksellinen kansanryhmä. Sitä suojaa myös vähemmistösuoja. Psykologiassa ryhmä määritellään ryhmäksi, jolla on päämäärä.

Ja huomioita laista ja hallituksen esityksestä:
http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100317

Ymmärtääkseni piirustus on panettelua (vähemmistö-) kansanryhmää kohtaan, vaikka miten tulkitsisi. Koventamisperusteena voisi olla vielä median suuri levikki ja näkyvyys ja vaikutus ja tarkoitus oikeuttaa vihakampanja kristittyjen enemmistön parissa.

Uutisotsikon pitäisi olla kuitenkin "miehen" tilalla laajalevikkinen uskonnollinen media. Lehti näkyy myös netissä noin 5 miljardille. Tekijänä ja vastuussa tässä on siis lehti ja sen päätoimittaja. Ja lehti tilasi ko. työn pilapiirtäjältä, joka on vähemmän vastuussa. Ja ensiaskeleena tällaisessa on hakea päätös/tulkinta JSN:lta. Sen jälkeen voi jatkaa muulla oikeusprosessilla.

Moraalisesti ja hyvän tavan vastaista enemmän oli alkaa toivottamaan paskaa joulua kristillisen suurjuhlan kynnyksellä ja ampumaan ihmisiä lehdessä ennen Hyvää Joulua. Ehkä jatkossa nähdään jouluisia kuvia kirkkoveneistä. Päätoimittajan tarkoitus ei oikein avaudu.

muuan

"Ehkä jatkossa nähdään jouluisia kuvia kirkkoveneistä. Päätoimittajan tarkoitus ei oikein avaudu."

Myönteinen toivomus sinulta Observatori siis lopuksi. Mutta kaikille sinunkaan tarkoituksesi ei avaudu.

Netissä muuten on jo runsaastikin kuvia kirkkoveneistä ja vastaavista vesikulkuneuvoista. Haku toi esiin Soininkin kuvan, joten tässähän paljastuu yllättäviä yhteyksiä.
https://www.google.com/search?q=kirkkovene&hl=fi&prmd=imvns&tbm=isch&tbo...

Jos joku ymmärtää kirkkoveneellä jotakin muuta, niin hänellä on väärät ja vinoutuneet tiedot.

Jouluna kirkkoveneet ovat yleensä talviteloillaan, jopa nykyisenä ilmastonmuutosaikana. Jouluisia kuvia ei siis helposti saa.

Jukka Mikkola

Päätoimittajan tarkoitus avautuu. Se on ilmiselvä rienaus, jolla haluttiin pahoittaa lukijoiden mieliä vuoden tärkeimmän juhlan kynnyksellä. Vuoden tärkein ja suurin juhla haluttiin häpäistä tällä tavalla ja vielä kristillisessä lehdessä. Samalla se kertoo päätoimittajan suhtautumisesta perussuomalaisiin, koska hän vastaa juridisesti ja kiistattomasti lehden sisällöstä.

Minulla on sanonta: ”Mies tulee – mies menee - mies vastaa omista tekemisistään”. Toivottavasti se toteutuu aikaa myöten myös tässä asiassa. Kysymyksessä ei ole pilapiirros, vaan törkeä vihapiirros.

Kuvan alalaidasta löytyy teksti: Julkaisija Helsingin seurakuntayhtymä.

muuan

Tosin piirros on Mielipide-palstalla ja selvästi Ville Rannan nimellä. Tämä seikka, jonka nyt vasta panin merkille, saa minut hieman arvelemaan tuomitsevaa mielipidettäni.
Silti mielipidepalstoillakin tarvitaan rajoituksia. Ainakaan jouluun noin jyrkkää mielipidettä ei pitäisi sotkea.

Teksti "Julkaisija Helsingin seurakuntayhtymä" ei kylläkään kuulu itse piirrokseen eikä edes lehden sivuun, vaan erillisenä koko näkymään. Tietysti se silti kattaa myös piirroksen.

pur

persut on tuskin mikään vähemmistöryhmä, epäilen ettei ole kansanryhmä lainkaan. Jonkun puolueen ehdokkaan äänestäminen ei voi olla uskontoon rinnastettava vakaumus. Jos persut haluaa itselleen uskontoon rinnastettavan vakaumuksen statuksen, niin sitten pilapiirros tulikin tarpeeseen.

Jos tuossa pilapiirroksessa jotain aihetta pohdintaan on, niin ehkä ennemminkin suhteessa yksittäisten henkilöiden kunnianloukkaukseen. Tässä kyllä tulee ongelmaksi se, että kahtakin ko. puolueen kansanedustajaa on syytetty kiihotukssta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta, eli ei pilakuvan luonnehdinta tuon porukan toivotuksista osu mitenkään kauas totuudesta. Ja sitä totuuttako juuri ei saisi sanoa? Ei saisi esittää persuja ennakkoluuloisina rasisteina.

Kontulainen

"Mies" suututti. "Mies" suuttuneista perussuomalaisista. Mistä moinen otsikointi? Miksei voi kirjoittaa että Ranta tai Ville Ranta tai sarjakuvapiirtäjä, noin esimerkiksi? Nyt tuo näyttää ja kuulostaa hivenen huvittavalta; ihan kuin joku random mies kommentoisi tapahtumia. "Mies suututti toisen miehen ja erään naisen!"

Ranta sanoi aika osuvasti haastattelussa, että ihmiset jostain syystä luulevat että K&K -lehden pitäisi olla jotenkin konservatiivinen, ja näillä valitusvirsillään heijastavat vain omaa konservatiivisuuttaan. Ranta on piessyt muitakin puolueita, mutta vain nämä ammattiloukkaantujat ovat nostaneet siitä hälyn.

Mitä tulee ampumiskommentteihin, niin tällainen löytyi Halla-ahon wikisitaateista:
"Pelottavaa on vain se, että poliisi ei vallitsevassa mediailmapiirissä voi ampua luotia päähän kiviä nakkelevalle ihmissaastalle. Itse vasemmistohuligaanihan on vain liikaa amerikkalaisia elokuvia nähnyt hyytelötytinä, joka kaatuu puhaltamalla." (19.5.2006 Scriptan vieraskirjassa)

En tiedä onko tämä oikea sitaatti, mutta mikäli on, Rannan kynäilyt eivät menneet kauas napakympistä. Jos kansanedustajalle päähän ampuminen on hyvä ongelmanratkaisukeino esim. vesitykin ja muiden ei-tappavien konstien sijaan, asiasta täytyisi pitää enemmänkin ääntä.

muuan

...niin pilapiirtäjämme on keskittynyt kaivelemaan menneitä ja siis ajastaan jäljessä. En ole seurannut hänen toimintaansa.

Mutta yleisesti ottaen ei pilapiirtäjiä pitäisi painottaa kiinnittämällä huomiota heidän ylilyönteihinsä ja sellaisilta itsestä tuntuviin. Tässä mielessähän Kekkonen ja kumppanit tekivät virheen. Korkeista moitteista Kari sai vain mainetta, varsinkin tietyissä piireissä.
Venäläisten valituksiin olisi pitänyt vastata -nauraen, että "nehän ovat vain pilapiirroksia".

Muuten voin yleisesti kuvitella, että pilapiirtäjäkin voi joutua kunnianloukkaus- tai muuhun syytteeseen, jos piirroksen tai sen tekstin sanoma on kyllin selvästi ja yksiselitteisesti loukkaava.
Kyllä heitä on tarpeen vaatiessa käytettävä JSN:ssäkin, mutta - kuten sanottu - pilapiirrokset ja sen puoleen muutkin hupituotteet pitäisi ottaa asiaankuuluvan kevyesti. Niiden kanssa pelatessaan joutuu helposti (vielä enemmän) naurunalaiseksi.

intiaani

Ensimmäisenä tuosta tulee mieleen, että tuolla heteroudella halutaan tökkiä enemmän kirkon sisäistä keskustelua. Tietysti sulkeutuneisuutta kannattavan puolueen kansanedustajien naamataulut tekevät siitä myös poliittisen. Ei eroa mielestäni vaikkapa Karin piirroksista mitenkään suoruudessaan.

Mielenkiintoinen puolue. Politiikka perustuu paljolti vähemmistöjen etujen arvosteluun. Puolue kuitenkin itse väkisin heittäytyy kritiikin edessä vähemmistöksi ja valittaa sitten muiden heihin kohdistamasta vihasta. Happamia sanoisin...

No kannatus onkin ollut hitaassa laskussa ja presidentivaaleista otetaan ilmeisesti hyvää vauhtia heikkoon kunnallisvaalimenestykseen. Tälläiset puuhastelut kansanedustajien taholta tuskin edistävät oleellisiin asioihin keskittymistä eli kansanedustajan työn tekoa.

intrigööri

eikä siitä pitäisi nipottaa. Vai onko persu samanlainen hahmo kuin historiallinen Muhammed, jota ei saisi piirtää? Minunkin mielestäni kansanedustajilla pitäisi olla parempaa tekemistä kuin leikkiä herkästi loukkaantuvia vanhoja neitejä.

Appi

Ei pilapiirros ole koskaan tasapuolinen eikä sitä voi siltä odottaakkaan. Se on piirtäjänsä hengen tuote, jolla hän yrittää yleensä kärjistää sitä kuvaa, joka kuvan kohteesta hänellä tai ihmisillä on. Pilakuva ei koskaan kerro koko totuutta kenestäkään vaan pikemminkin pieniä yksityiskohtia, mutta mitä syvemmältä se viiltää, sitä paremmin kuva yleensä on onnistunut.

Onko syytä määritellä pilakuvavapaita kohteita? Mielestäni on todella vaarallista, jos aletaan asettamaan hirveästi rajoja pilakuvien kohteille. Mielestäni yksikään puolue tai poliitikko ei ansaitse oikeutta jäädä pilakuvien ulkopuolelle. Ylipäätään juuri nyt ei mieleen tule mitään asiaa, josta pilakuvaa ei voisi tehdä. Parhaiten pilakuva toimii, jos siinä voidaan siteerata suoraan jonkun sanomisia ja laittaa sanominen kuitenkin aivan toisenlaiseen kontekstiin.

Pilakuva on myös arvon osoitus. Pilakuvia harvoin tehdään mitättömyyksistä ja useimmin se kohdistuu sellaiseen henkilöön, jonka sanomisella ja tekemisellä on joku merkitys. Vääjäämättä on kuitenkin niin, että kukin tekijä profiloituu niistä asioista, joiden kanssa hän on tekemisissä. Jos joku poliitikko pitää esillä ensisijaisesti vaikkapa maahanmuuttopolitiikkaa, niin on enemmän kuin todennäköistä, että myös häntä koskeva pilakuva esittää jotain maahanmuuttoasiaa. Jos joku poliitikko on puolustusministeri, on todennäköistä, että hänestä kertovassa pilakuvassa on kivääreitä ja tankkeja. Jokainen poliitikko ja puolue siis ainakin osittain päättää itse siitä mitkä asiat heitä koskevissa pilakuvissa tulevat esille. Tähän vaikuttaa vääjäämättä se, mistä he eduskunnassa, lehdissä ja muussa mediassa puhuvat. Se on varmaa, että joka kerta pilakuvassa lähestymiskulma ei tule olemaan täysin asiallinen.

Mike009

Näin se on. Kun piirtäjä uskaltaa piirtää aiheita karttamatta, eikä yksipuolisesti, ei pitäisi kenelläkään olla mitään sitä vastaan. Ennen vihreät loukkaantuivat kaikesta ja nyt persut tekevät samaa.

Tosin paljon on nyt niitäkin ilkkujia, jotka kauhistelivat muhammetin kuvia ja pitivät niitä vastenmielisinä. Naurakaa ihmiset kaikelle ja ennen kaikkea itselle niin elämä on hauskempaa.

Old Fargo

"- On todella huvittavaa, että perussuomalaiset olisivat uhriasemassa suhteessa minuun, Ranta kommentoi ja kiisti, että hänellä olisi käynnissä vihapuhekampanja perussuomalaisia vastaan." (lainaus yltä US)

Ranta katsoo, että hän ei voi loukata perussuomalaisia kannattavaa ihmistä tai näiden poliitikkoja.

En tiedä, miten ihminen voi päästä tuollaiseen päätelmään. Itseriittoisuutta riittää, jos kuvittelee olevansa aina hyvä ja vastapuoli paha (= sellainen, josta ei voi tulla koskaan uhria). Vähän kuin työpaikka- ja koulukiusaajat oikeuttavat kiusauksensa: "Se ei oo mikään uhri, se on tyhmä ja se ansaitsee tän, mitä sille tehään."

Eräs isä

PS:n edustajat ovat halunneet nostaa esiin kysymyksen siitä, että miksi on oikein vetää oikeuteen Perussuomalainen törkeiden kirjoitusten perusteella, mutta jonkun muun julkaisemat törkeydet, jotka tällä kertaa kohdistuvat Perussuomalaisiin, kuitataan olankohautuksella.

Ydinkysymys: Eikö laki Suomessa olekaan kaikille sama?

Mercantil

persut haluaa että heitä kohdellaan eri lailla, he haluavat olla niin ettei heitä vastaan kukaan esittäisi ikinä mitään negatiivista.

Persut ovat Suomen omia muslimeja ainakin heidän kansanedustajien reaktioista päätellen ja missä vaiheessa persut ovat tulleet omaksi kansanryhmäksi?
No toisaalta eiväthän ne muita Suomen kansalaisia ole ennekään kansana pitäneet vaan jonain muina, kuten persujen vaali ym. puheista voi hyvin lukea.

PetSu

Monet vasemmistoaatteen pureman saaneet ja vakuuttuneet siitä, että Suomessa vaihdetaan valuutta ruplaan hyvinkin pian, vaativat Aku Ankan poistamista kirjastoista, koska sarjakuvalehden hahmoilla ei ole housuja.

Muitakin perusteluja oli, kuten Roope Ankka rahasäiliöineen luo väärää kuvaa lapsiin. Hei, lepo vaan persut. Te ette ole koko kansaa edustava puolue.

ernoh

Voi tosiaan olla, että kirkko ei ole persujen paikka. Eihän heidän liiallinen kansallismielisyytensä ja heistä itsestään tavalla tai toisella poikkeavien halveksuntansa ole oikein kristillisiä piirteitä. Tässä suhteessa aiemmin ketjussa esitetty Halla-hon lausunto on kuvaava - hänhän sitä paitsi onkin tiukka ateisti...

Soinin hengellinen johtaja paavikin tässä taannoin eräässä puheessaan puolusti ihmisten oikeutta muuttaa maasta toiseen paremman elämän toivossa.

Ehkä persujen pitäisi perustaa oma "kansallinen" uskonto - vaikka Ukko-ylijumalan ja kumppanien pohjalle.

Oudointa tässä on kansanedustajan valitus epäsovun kylvämisestä kansalaisten keskuuteen - mitä ihmettä persujen puheet sitten ovat? Kaikki muut poliittiset ryhmät ovat heidän mielestään lähestulkoon rikollisia tai ainakin vähällä ymmärryksellä varustettuja.

Allekirjoittanut

Kari Suomalainenkin piirsi aikanaan kokoomuksen isänmaallisena, pulskana kypäräpäisenä pappina.

Nykyään kokoomus on anti-isänmaallinen Suomi-syöjä puolue ja perussuomalaiset ovat ainoa puolue, joka kantaa aidosti huolta suomalaisista.

Niin ne ajat muuttuvat! Enää ei ole muotia olla isänmaallinen, vaan suomalaiset myydään huutolaisiksi vähiten tarjoavalle. Joillekin, kuten nimimerkki ernohille, isänmaallisuus tuntuu olevan jopa kirosana.

pilari

väittäisi perussuomalaisia ainoaksi puolueeksi joka kantaa aidosti huolta suomalaisista. Enkä tuota kokoomuksenkaan määritelmää ihan niele. Puolueiden toiminnasta tulee mieleen hyvän draaman ainekset: Kun ajattelee yhdellä tavalla, puhuu toisella ja toimii kolmannella lailla, on tuloksena taatusti hyvää draamaa. Tuostahan politiikassa useinkin on kyse. Aikomus toki voi olla aidosti hyvää tarkoittava, mutta kun ei pienet ihmiset ymmärrä tekojensa seurauksia...

Tuo muoti-viittaus isänmaallisuuteen on hyvä ja herätti itsellä heti kysymyksen mitä isänmaallisuus tai suomalaisuus osana Eurooppaa ja EU:ta oikein tarkoittaa. Onkohan tuon joku yrittänyt määritellä?

ernoh

Ei ole isänmaallisuus kirosana minulle. Ei ole mitään pahaa siinä, että käydään sankarihaudoilla ja katsellaan paraateja sekä annetaan tunnustus sotaveteraaneille jne. Hylkimäni nationalismi on toista: rajojen panemista sinne, missä niistä on taas päästy eroon - ennen ensimmäistä maailmansotaa Eurooppa oli paljon avoimempi ja kosmopoliittisempi kuin nyt, erilaisten etnisten puhdistusten jälkeen. Oman kansan ja itsensä pitämistä parempina kuin muita. Muiden halveksimista.

Puheenvuorossani oli lähinnä kyse kristillisyyden tulkinnasta - se on kiistatta unversaalinen uskonto, jota on toki eri tahoilla ja aikoina käytetty väärin nationalismin pönkittämiseen.

Granu

"Lietsomalla eripuraa ja vihaa,rauhan ja sovun sijasta eri kansanryhmien ja tahojen välillä,vieläpä joulun alla on paheksettuvaa".Onko Mika Niikolla todellisuudentaju häipynyt kokonaan,Persut ovat vihon viimeinen porukka jolla on kanttia arvostella ketään tai mitään tahoa eripurasta tai vihan lietsomisesta.

Allekirjoittanut

Tässä taas yksi "suvaitsevainen" persuttaja, joka ei suvaitse toisinajattelevia perussuomalaisia. Kyllä nämä vihaiset viherstalinistit, kommarit ja äärikonservatiivit ovat kaikkein äänekkäimmin lietsomassa vihaa kansanryhmien välille.

Granu

Suureksi pettymyksesi,en kuulu mihinkään luetteloimasiin poliittisiin ryhmiin.Persuthan ovat juuri niitä sinun tarkoittamisia äärikonservatiiveja.Voitko esim.väittää että Soinin edustama katollinen kirkko on jotain muuta, kuin äärikonservatiivinen yhteisö,samaa voi sanoa Päivi Räsäsen edustamasta kristillisyydestä

Allekirjoittanut

Jos tavallinen suomalainen tuulipukukansa eli perussuomalaiset ovat mielestäsi äärikonservatiiveja, niin etpä voisi mennä enempää pieleen.

En ole perussuomalainen, mutta mielestänä tämä vanha pienviljelijöiden puolue on jossain keskustapuolueen ja sosiaalidemokraattien välillä. Se onkin kaapannut äänestäjiä molemmista puolueista, ei niinkään kokoomuksesta.

Demarit ovat pesujen myötä menettämässä otettaan ammattiliitoista ja maalaiskunnissa kepu on menettänyt valtaansa pesuille.

Jos tämä on sitä äärikonservatismia, niin mitä kepulaisuus ja sosialidemokratia onkaan?

Suomessa ei äärikonservatismia juuri ilmene, ellei sellaiseksi lasketa kansallissosialistista demokratialiittoa, joka mielestäni on kuitenkin lähempänä kommunismia kuin äärioikeistoa.

Appi

Katsotko, että perussuomalaiset on niin merkittävä aatesuunta, että ainoa aatesuunta, johon se merkitykseltään voitaisiin pilakuvissakin rinnastaa on islam? Ehkä se vertailu kuitenkin kannattaisi tehdä ensisijaisesti muihin suomalaisiin puolueisiin vai näetkö asian niin, että vain ja ainoastaan islam on perussuomalaisten riittävän tärkeä poliittinen tai uskonnollinen vastustaja?

joonathan

Muistan kun Muhamadin piirroksesta oli jonkin aikaa sitten kysymys niin. Josta islamilaiset suuttuivat. Perussuomaliset yhteen ääneen toitottivat sen oikeudenmukaisuutta.Yhdestä suusta huusivat , että totta kait sen julkaiseminen on asiaa josta ei kukaan voi edes suuttua. Ja nyt kun heidän muhamadinsa Timo Soinin ja pienemmät profeetat Halla-Ahon ja Hirvisaaren sanottiin olevan erään piirroksen kohteneina niin nyt persut ovat julistaneet islamilaisen pyhän sodan jihadin piirtäjää vastaan. Kaikki vannovat silmät leimuten kuolemaa ja kadotusta heidän profeetoidensa solvaajille. Samaa sokeaa uskon kiihkoa jolle ei millään muulla ei ole merkitystä. He eivät kuule eikä näe mitään. No siitä piirustuksesta ei kyllä henkilöitä tunne mutta olisiko heidän sanomansa sitten näiden profeettojen suusta tulleita korulauseita joita perussuomalinen voi iltaisin uskon vahvistuksessi mutista vielä vuoteessa

de comments

tietoa PS:ten huutamisesta yhdestä suusta islamia loukanneesta pilakuvasta. Kirjoittamasi kyllä kaipaa vähintäinkin lähteen, jotta voi varmistua siitä että kirjoittamastasi pitää paikkansa.

Olet kaiketi tietoinen että valheellisen tiedon levittäminen ei ole sallittua, ei mediassa eikä muuallakaan. Kyseessä saattaa olla jopa valheellisen tiedon levittämisen ohella myöskin muu rikoslain alainen kirjoittelu.

Siispä lähteet esiin!

palonola

En ole perusuomalainen ,mutta siitä huolimatta minua ärsyttää perussuomalaisten mollaaminen .Fakta on että puolimiljoonaa suomalaista on äänestänyt heitä vaaleissa,
ja edustajat ovat kunniallisia kansalaisia ja monet tehneet
mittavan uran yhteiskunnan palveluksessa .Siksi kaikenlainen
vähättely ja pilkaaminen on minusta mautonta .Jos demareita
pilkattaisiin yhtä paljon nousisi kova metakka .Johan Junger
aikanaan pahoitti mielensä ,kun Halla-Aho kaksi vuotta sitten
loukkasi plokissaan demareita.Koettakaa nyt vasemmisto demarit
kestää perussuomalaisilla on 39 kansanedustajaa ja ne pysyy
reilut kolme vuotta ,sitten on uudet vaalit ja kortit jaetaan uudelleen.Olen keskustan kannattaja ja kärsin
nahoissani suuren vaalitappion ,nähtävästi toiminnassamme
on ollut jotain mitä kansa ei hyväksynyt.Keskustalaisten
kunniaksi on sanottava ,että he ovat ottaneet rauhallisesti
vaalitappion ,eikä alkaneet järjestelmällisesti heittämään
lokaa perusuomalaisten niskaan.

JM

..tämä voitaisiin helposti koetella vaikka siten että Moskeija & Kaupunki -lehti julkaisee seuraavaksi vaikka sellaisen pilakuvan jossa:

.. KOK-RKP, SDP, VIHREÄT, jne.. politiikkoineen ja vaikka muutama valtamedian edustaja ja imaamikin vielä lisäksi.. tanssivat piirissä rahavuoren ympärillä.. johon tulee jatkuvasti taikaseinästä uutta rahaa ja laulavat iloisesti joululaulua.. jonka sanoissa olisi vaikka että..

'muutaman suomalaisen elämän kun joka päivä tuhoamme.. niin aina vaan rikkaampia olemme.. niin että jingle bells vaan suomalaiset..'

de comments

Kuitenkin olisi kaikkien syytä hieman tutkailla omaakin arvomaailmaansa ja suhtautumista lähimmäisiin. Lähimmäisiähän ovat kaikki suomalaiset ja muutkin maassamme asuvat. Ainakin pitäisi olla, siis myös perussuomalaiset. En tiedä mistä tämä moinen viha ja jonkin sortin hysteria näyttää kohdistuvan medioiden sivuilla juuri nyt vaalien alla hanakammin juuri perussuomalaisiin?

Asiahan on kuitenkin niin ja onneksi ettemme kaikki ajattele asioista samalla tavalla. Kuitenkin näyttää pahasti siltä että asiallinen keskustelukulttuuri on hävinnyt jonnekin, jos sitä on ollutkaan. On vain nyt näyttänyt "karvansa" nettikeskustelun yleistyessä.

EU:ssa on säädetty laki rasismia, viharikoksia jne varten. Tuo laki viimekädessä ratkaissee lopullisen "tuomion" ko. rikoksissa. Näin ainakin EIT:ssa.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:328:0055...

Kontulainen

Kristillinen lehti ei ole toivottanut tuon pilapiirroksen kautta minkään eritteen mukaista juhlapäivää. Eikä edes taiteilija itse. Esim. jos Jarla piirtää Fingerporissaan että joku hyypiö vakoilee naisten pukukopissa vaatteensovittajia, niin tuskin silloinkaan taivastelisit, että on se Jarla pervo tirkistelijä! Tai "en olis uskonu että Hesarissakin on tällaisia tirkistelijöitä!"

Jos muistan oikein, niin eräässä haastattelussa Ranta kertoi, että päätoimittaja oli vain tokaissut, että "no on se hyvä ettet joululehteemme tätä tehnyt".

Mutta summa summarum. On se hauskaa huomata, kuinka joillain tuo ajattelu ja logiikka tuppaa vinoutumaan kun ollaan jostain tuohduksissaan.

Allekirjoittanut

Kaikki mitä lehti julkaisee kulkee vastaavan toimittajan kautta ja hän vastaa lehden linjasta. Jos hän julkaiseee pilapiirroksen, niin hän myös vastaa sen sisällöstä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat erotti pilapiirtäjä Kari Suomalaisen, kun ei enää katsonut Karin piirrosten sopivan lehden linjaan. Pilapiirrokset, mainokset, jokainen pilkku ja piste. Kaikki on vastaavan toimittajan vastuulla.

Kun kristillinen lehti häpäisee Kristuksen syntymäpäivän viettoa, niin jo on aikoihin eletty. Voiko kirkon rappio mennä sen pidemmälle?

Kontulainen

Noh, sinä voit olla sitä mieltä että Hesari hyväksyisi seksuaalisen tirkistelyn jos sen sarjakuvassa sellainen huvittavana kuvattaisiin. Minä en. Lehdissä olevilla sarjakuvilla on yleensä hieman eri tarkoitus kuin myötäillä piiruntarkasti lehden poliittista/uskonnolista/tms. linjaa. Hyväksyn sen vapauden täysin.

Mutta ehkä ajatteluuni vaikuttaa se, että olen paatunut, kirkosta eronnut agnostinen ateisti, jolle tämän ns. valtionkirkkomme nykyinen jäsenkehitys ei ole ongelma. Myönnän että katselen asiaa kirkon kannalta vähän poikkipuolisesta kulmasta. Mutta jos olisin kristitty ja vieläpä kirkon jäsen ja kaiken kukkuraksi ko. lehden aktiivinen lukija, en usko että näkemykseni poikkeaisi tästä tippaakaan.

Allekirjoittanut

Esimerkiksi Hesarissa perinteinen pilapiirros oli ainakin aikaisemmin pääkirjoitussivulla, ja pääkirjoitussivu on se osa lehteä, josta lehden poliittisen linjan voi selkeästi lukea.

Jos lehti julkaisee pilapiirroksen, jonka katsotaan kiihottavan kansaryhmää vastaan, niin vastaava toimittaja siitä ensimmäisenä hirtetään. Yksi kuva vastaa hyvinkin tuhatta sanaa, eikä päätoimittajien linja voi olla yhtään sen lepsumpi pilapiirrosten kuin leipätekstinkään suhteen.

Donkey Hot

Hauskaahan tässä on se että persut ovat itse määritelleet tuon sarjakuvan kuvaavan heitä. Itse en ainakaan nähnyt yhtäläisyyksiä kuvan henkilöiden ja todellisten ihmisten välillä mutta jos Anssi Joutsenlahti on löytänyt itsensä ja arvonsa siitä niin go for it, Anssi!

PerusS:n käytös on kuin niiden muslimien joihin heidän kritiikkinsä kohdistuu, profeetasta ei saa piirtää kuvaa. Ja nyt niin on heidän mielestään tehty, hui!

Allekirjoittanut

Hyvän pilapiirtäjän tunnistaa siitä, että karikatyyristä tunnistaa henkilön ensi silmäyksellä. Surkeat piirtäjät joutuvat lisäämää kuviinsa selitteleviä tekstejä.

Odotan mielenkiinnolla tämän piirtäjän tulevia pilapiirroksia kokoomuksen euro-toilailuista, demareiden verkkosukkien värittämästä politiiikanteosta tms. Jollei piirtäjä sitä ennen saa kenkää.

Donkey Hot

Olen eri mieltä, iloksein. Hyvän pilapiirtäjän tunnistaa siitä että kuvassa on pila ja että kuva on piirretty. Pila on selvästikin ollut olemassa koska Allekirjoittanutkin on tähän listaan jo niin monesti allekirjoittanut, kuten moni muukin jonka sielussa on selvästi reaktioita syntynyt. Mainio Ville Ranta, vähällä saa paljon näkyviin. Kuten sen miten PerusS itsensä mieltää.

Nice...

muuan

Pitää harkita tarkkaan, mistä rupeaa tuohtumaan. Muuten kiusaamista ja nälvintää riittää. Riittänee joka tapauksessa, mutta kukaan ei kiinnitä siihen juurikaan huomiota, jos kohdekaan ei reagoi tai lyö suoraan kysyttäessä asian leikiksi.
Tällainen huomio vain antaa piirtäjälle lisää tunnettuutta ja painoa. Muistammehan Karin nousun presidentin ja ministerien julkisesta pahentumisesta, jonka takana tiedettiin yleensä olevan jopa itänaapurin mahtimiehet. Ilman tätä mainosta ja merkittävyyttä Karin lahjakkuuttakaan tuskin olisi erityisesti huomattu.

Mila F

En nyt ota kantaa mihinkään poliittiseen puolueeseen, vaan tuohon lehteen, jossa pilakuva on esitettynä. Minusta on todella arveluttavaa, että kristillinen lehti julkaisee ennen joulua yhtään mitään kuvaa tai kirjoitusta, jossa toisen ihmisen suuhun on pantu sanat "paskaa joulua" tai "saisi ampua kaikki".

Minusta joulun sanomaan ei kuulu tuollaisten kommenttien julkaiseminen, vaikka ne olisi pantu itsensä Kiinan keisarin suuhun. Kristillisen lehden toimituksessa, jos missä, tuo asia pitäisi ymmärtää kristallinkirkkaasti.

Joulu ei ole poliittinen tapahtuma. Jossain muussa mediassa julkaistuna en varmaan ottaisi mitään kantaa kuvaan. Tuskin olisin sitä edes huomannut. Poliittisia puolueita on aina piiskattu kuvin ja sanoin, mikä on minusta parempi vaihtoehto kuin samojen tunteiden purkaminen veitsin ja nyrkein.

MOT

Minä eli MOT nostan hattua suomalaiselle Kirkko- ja kaupunki -lehdelle sen julkaistua (15.12.2011) kohua herättäneen pilakuvan Timo Soinista, joka aiheutti perussuomalaisten keskuudessa voimakkaan vastareaktion. Perussuomalaiset nostivat asiasta kantelun JSN:ään ja julistivat laajoja vastamielen ilmauksia sekä tuomitsivat pilakuvan julkaisseen lehden ja piirtäjän. Pilakuvan piirtäjälle jaettiin myös lukuisia moitteita Persujen piiristä.

Tällä viikolla suomalainen piirtäjä Ville Ranta puolusti piirrostaan kun joutui Perussuomalaisten hyökkäyksen kohteeksi. Kirkko- ja Kaupunki lehden päätoimittaja Heikki Simola seisoo vankasti Ville Rannan takana.

Minä eli MOT esitän omalta osaltani tukeni Ville Rannalle ja kaikille niille henkilöille, jotka ovat joutuneet pilakuvajupakan yhteydessä Perussuomalaisten "ahdistelujen" ja kantelujen kohteeksi kohteeksi:

Kuulostaako tutulta tämä teksti? Tekstini on aivan suoraan muotoiltu Olli Immosen (Perussuomalaisten kansanedustaja) tekstistä. Kannattaa katsoa seuraava linkki:

http://olliimmonen.net/078.html

Miten tämä kirjoitus poikkeaa Olli Immosen kirjoituksesta? Miten Ville Rannan kuva poikkeaa näistä Mohammed pilakuvista? Onko siis näin että Perussuomalaisten logiikan mukaan Muhammed kuvat ovat hyväksyttäviä, mutta Ville Rannan kuva ei ole?

Onko Perussuomalainen Olli Immonen allekirjoittanut tämän JSN:n kantelun? Jos on kirjoittanut, niin miten on pokka riittänyt siihen jos itse kirjoittaa tällaista tekstiä?

Mikä tekee Perussuomalaisista tästä kuvasta ei hyväksyttävän?

http://www.kotimaa24.fi/ranta2.html

Mikä tekee Perussuomalaisista näistä kuvista hyväksyttäviä?

http://olliimmonen.net/JyllandsPosten2.png

Kaikesta huolimatta hyvää joulua kaikille tämän uutisketjun lukijoille tasapuolisesti.

MOT

PS. Jos jokin väittää ettei Perussuomalaiset ole Suomen ammattiloukkaantujien puolue, niin mikä sitten on?

JM

.. minun mielestäni tämän kyseisen ja kaikki tulevat meistä suomalaista tehdyt/tehtävät pilapiirrokset saa laittaa ihan mihin tahansa suomalaiseen kaupalliseen lehteen, puoluelehteen.. tai mihin tahansa mediaan.. joita meitä suomalaisia ei pakoteta esim. kirkollisveroillamme tukemaan..

Eli me suomalaiset voimme siis halutessamme olla jatkossa ostamatta tai tukematta jotain mitä me emme halua tukea.. eli kysymys on siis (jota en edes itse vielä tiedä) että tuemmeko me kaikki.. vielä kirkkoon kuluvat suomalaiset tätä kyseistä meitä suomalaisia halveksivaa 'Kirkko & Kaupunki' lehteä?..kertokaa Te jotka tiedätte..

Omilla aivoillaan ajattelevat suomalaiset.. eli yhä suureneva osuus Suomen kansasta.. tajuavat kyllä että milloin kyse on vanhan vallan paniikista ja milloin taas tämän päivän 'totuudesta'..

Rauhallista Joulua kaikille Teille Uuden Suomen.. oman vankan mielipiteenne kertoville.. ihanille kommentoijille..

Phil Decker

Perussuomalaisilla on kummallinen huumorintaju ja onkin merkillistä, että nyt se loppui.

Soini kertoi tässä tannoin, että postmodernin "tekotaiteen" kritisointi vaaliohjelmassa oli liitetty siihen huumorilla provokaatioksi. Kuitenkin persujen 3. varapuheenjohtaja on ihmeissään Soinin puheista. Hänestä vaaliohjelma, taidekritiikkineen laadittiin ihan tosissaan.

Ota näistä nyt sitten selvää.

arosusi

Kyllä minunkin mielestäni tuo "Teidät saisi ampua" kommentti menee aika lailla yli. Kyllä se ihan oikeasti rinnastuu näihin muhammed sarjakuviin. Toisaalta eivät persut ketään ammu. Tosin eivät islaminuskoisetkaan ketään pommita. Näin yleisesti ottaen. Itse kannatan sitä, että tälläisiä pilapiirroksia voi levittää jatkossakin, tosin ilman tuota ampumiskommenttia.

de comments

kommentissasi aivan asian ytimeen. Kenenkään pilopiirrokseen kuvatun henkilön en ole nähnyt tai kuullut kehottavan ampumaan ketään. Tuo kehotus on se jolla piirros on jopa luokiteltava rikolliseksi, ihan samoin kuin islamilaisia kuvaava vastaavanlainen piirros.

Mikä tässä on vielä surullistaa on se, että piirroksen julkaisee kirkollinen lehti. Tuollaiseen toimintaan ohjautuvat kirkollisveroa maksavien rahat osittain. Mitähän mahtaakaan liikkua kyseisen lehden päätoimittajan mielessä?

ansjout

Ville Ranta ja päätoimittaja puolustelevat pilakuvaa eivätkä halua ymmärtää, miten sopimaton se kaikin tavoin on kristilliseen lehteen ja halventaa vielä suurimman kristillisen juhlamme Kristuksen syntymäjuhlan. Ei voi kuin ihmetellä kirkon papin päätoimittajankin asennetta. Kristinuskoon kuuluu anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen. Sitä vaan ei kuulu lehden taholta, päinvastaista pikemminkin. Onnetonta!

muuan

Jo tehdyn erehdyksen puolustelu on inhimillistä, sillä erehdyksen tunnustaminen merkitsee nöyrtymistä, toisten tuomion armoille jättäytymistä. Tässäkään ei kyllä ole varmaa, näkevätkö mainitut asianomaiset tehneensä mitään erehdystä. Eivät siitä ole ulkopuolisetkaan yksimielisiä, kuten huomataan.

Yleisesti ottaen kristillisyyteen ei kuulu pilkkaaminen eikä tuomitseminenkaan. Mutta kantaa voi ottaa ja arvostella, tosin sopivan hurskain sanankääntein. Kyseinen pilapiirros ei ole hurskas. Se ei siis ole kristillinen, eikä kristillisen lehden päätoimittajan sopisi sitä puolustaa, ehkä kuitenkin piirtäjän vapautta.

Piirtäjän asemasta lehdessä ja lehden suhteesta häneen en ole selvillä, koska en ole välittänyt asiaa tutkia. Piirros toki on sijoitettu mielipideosastoon.

de comments

Kuvat kuvina, mutta kun puhekuplat ovat jotakin mikä ei kuuluisi olla kenenkään suusta ulos tullutta, kuten "Teidät sais ampua". Kehotus ampumaan ei ole muuta kuin rikollisuuteen kehotusta.

Ymmärrän kantaasi jarmolauros, sillä todennäköisesti et ole perussuomalaisiin kuuluva henkilö. Tällöin pidät oikeutettuna kaikenlaiset perussuomalaisia kuvaavat "pilapiirrokset". Toisin ajattelijathan eivät ole suvaitsevaisuuden kohteita useiden kommenttien mukaan.

Sokrates

Julkisen sanan neuvosto ei missään nimessä moiti Rantaa eikä K&K lehteä, sillä nyt on trendikästä syyttää kaikesta persuja. Mielestäni parhaimman vastieen on tehnyt pilapiirtäjä Kalle Erkkilä, siinä on muuten mies joka tallustelee Kari Suomalaisen jalanjäljillä. Tässä pilapiirros, joka on sattuvampi kuin mitä saatamme edes kuvitella:
http://kalleerkkila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/91645-kirkko-2015-ad

reino reppana

Jos olisi tehty vaikkapa sellainen kuva jossa olisi ollut pukkina esim. Haavisto joka toivottaisi Hyvää joulua kaikille homomielisille, suvaitsevaisille, Setalaisille jne. Ja paskaa joulua kaikille heteroille, kristityille ja perussuomalaisille ja homoliittojen arvostelijoille. Minkälainen olisi ollut vastaanotto näiden suvaitsevaisten keskuudessa? Melkovarmaan hirveä älämölö ja viharikossyytteet suvaitsemattomuudesta jne... Persuja ja kristittyjä ja enemmistönä olevia normiheteroita saa ilman viharikossyytteitä nimitellä perseiksi, suvaitsemattomiksi, homofoobisiksi, ahdasnielisiksi jne. Media vaikenee. Millä oikeudella nämä marginaaliryhmät vaativat joka asiassa päätösvaltaa ja valittavat jos heitä arvostellaan? Vähemmistön diktatuuripyrkimystä tämä on eikä mitään demokratiaa.