Lauantai 25.5.2019

Raju ulostulo Suomen tilanteesta: ”Meillä on uskomattoman surkeat johtajat”

Luotu: 
27.9.2015 11:34
Päivitetty: 
27.9.2015 12:50
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Liikkeenjohdon konsultin mukaan suomalaisia on aina johdettu pelkojen kautta.
|
Suomella on maailman kärkiluokkaa olevat mahdollisuudet menestyä, mutta meillä on maailman harmaimmat, äksyimmät ja negatiivisimmat johtajat. Näin kommentoi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää Suomessa käytävää keskustelua johtamisesta Puheenvuoron blogissaan.
 
Hän viittaa tuoreeseen Inseadin tutkimukseen, jossa käsiteltiin Nokian johtajia. Tutkimuksen mukaan Nokian menestys tyssäsi pelolla johtamiseen. 
 
-Sama ongelma on valtiossa nimeltä Suomi. Kansaa on aina johdettu pelkojen kautta, Sillanpää toteaa.
 
Hän muistuttaa, että politiikassa eletään mielikuvilla ja vallitseva politiikan mielikuva on jo pitkään ollut pelko. 
 
-Kyse ei ole yhdestä tai kahdesta poliitikosta, vaan kokonaisesta kulttuurista. Pelko on tarttunut muuhun kansaan niin hyvin, että nyt pelkoa myyvät myös työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöt ja jopa yksittäiset yrittäjät ja johtajat. Haluan sanoa tämän provosoiden, mutta meillä on uskomattoman surkeat johtajat. Kaikkialla. Heidän tehtävänsä on tuoda ratkaisumalleja, toivoa ja suuntaa. Mutta heidän suustaan tulee pelottelua, ratkaisukyvyttömyyttä, valittamista ja jopa täydellistä näköalatomuutta. Meitä johdetaan sivistyneellä tavalla huutaen. Se on niin sivistynyttä, että emme edes huomaa sitä.
 
Sillanpää uskoo, että Suomen muutos tapahtuu vasta kun tunnetaso saadaan oikeaksi. 
 
-Faktat ovat oikeasti meidän pienin ongelma. Olen valmis väittelemään tästä kenen kanssa tahansa. Suurinta johtajuutta on löytää toivoa siinäkin tilanteessa, missä kaikki näyttää mahdottomalta. Mahdotonta tilannetta ei nimittäin ole olemassa. Etenkään sitä ei ole valtiolla. Valtio ei voi mennä konkurssiin. 
 
Sillanpää korostaa, että kaikkien päättäjien on mietittävä sitä mitä he sanovat. Johtajilta odotetaan hänen mukaansa myös kykyä ottaa kiinni tunteista.
 
-Jos joku päättäjistä vielä luulee, että emme ymmärrä olevamme hukkumassa tunnin päästä ja että lapsenlapsemme on jo myyty orjiksi kaukomaille, hän ei ole seurannut yhteiskunnallista keskustelua lainkaan. Nyt johtajilta odotetaan kykyä ottaa kiinni tunteista. Englanniksi sitä sanotaan leadershipiksi. Kyvyksi ohjata, antaa suuntaa, tuoda toivoa, intoa, energiaa. Siihen sopivat erittäin huonosti viittaukset suuriin sotiin, esi-isien uhrauksiin ja velkaamme yhteiskunnalle.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Salo

Duunarit ja vaikka ketkä kailottavat hyvinä aikoina kuinka tulos on lähes kokonaan heidän ansiotaan. Sitten kun menee huonommin niin osoitellaan kuinka se on pelkästään pomojen, eikä ay-liikkeen tai duunarien vika.

Matti Loikkanen

Jos johtajan pannaan vaihtoon, niin sama oitäisi tehdä johdettaville.

Mitä johtajien pitäisi tehdä kun kansa lojuu ansiosidonnaisella työttömyyskorvauksella, viettää krapula- tai pekkaspäiviä, tai on sitten muuten vain laittomassa lakossa?

Pekka Heliste
Vastaus kommenttiin #54

Ansiosidonnaista saa vain n puolet työttömistä.

Oletko sitä mieltä, että yrityksen palkkaamat lääkärit antavat krapulavapaita.Minä en ainakaan palkkaisi näin selkärangatonta työterveysyhtiötä/lääkäriä.

Pekkaspäivät ovat sopimuksen mukaisia, molempien pyyhkisit varmaan soppareilla persettä. Mutta silloin voi olla, että sinunkin soppareilla pyyhitään persettä

Laittomissa lakoissa menettteiin n 300000 työtuntia .Kun käytettävissä on 4000000000 työtuntia niin menteys on peanuts

Huonon johtamisen vuoksi ja vika-jahäiriötilanteiden vuoksi menetetään n 1000000000 työtuntia
Suhteellisuuden tajusi ei ole niitä vahvimpia puolia

Teppo Vanamo

Pahinta on, että ne mielikuvat perustuvat useimmiten aivan virheellisiin oletuksiin. Päättäjät eivät kykene näkemään ympäröivää todellisuutta, koska itse pakenevat omiin pilvilinnoihinsa, jossa ei nälkää ja kurjuutta ole kuin saduissa ja romaaneissa.

Mika Hyvönen

Aivan totta mitä johtajista ja suomalaisesta johtamattomuudesta kirjoitetaan, toisaalta myös nostaisin esiin tekstissä olevan kohdan "valtio ei voi mennä konkurssiin" joka on iskostunut hyvin niiden mieleen, jotka ovat minkäänlaisia muutoksia vastaan - koetaan, että valtiota voidaan riistää ja vapaamatkustaa huoletta kun ei se kuitenkaan lakkaa olemasta ja ainahan sitä rahaa jostain löytyy, siirrellään vaan taskusta toiseen.

Tämän tiedon tai olettamuksen takia ei synny muutokselle tarvittavaa kiireen tunnetta, koska kollektiivinen näkemys ja kokemus puuttuu, on vain joukko opportunisteja ajamassa sen hetken mielihyvää tuottavaa asiaansa. Yrityksissähän kokemuksen synnyttäminen toteutetaan konkreettisilla teoilla, esim. palaveripullat jätetään ostamatta. Niinkin pienellä teolla voidaan avittaa olosuhteiden muuttamista otollisemmaksi leadershipille.

Harry Rönnberg

Niinpä niin, tämä yhteiskunta kun on jaettu osallisiin ja osattomiin. Jopa osalliset on jaettu enemmän ja vähemmän osallisiin.
Kun tämä SSS-hallitus joka ilmeisesti edustaa enemmän Suomen "enempiosaisia" ja EK:ta, kuin koko Suomen kansaa, heti ensi työkseen hyökkäsivät Suomen "vähempivaraisten" kimppuun leikkuuveitset heiluen villisti huutaen: "Tora, Tunar ....Tuottavuutta!" niinkuin muinaiset samurait ei siitä kansan "talvisotahenki" syttynyt.
Kenen hyvinvointivaltoita pelastamaan näitä kolme "muskettisoturia" oltiin lähetetty?

Timo Knuutila

Televisiosta auki Bloomberg-business, CNBC ja CNN eikä muuta. Kuukauden kuuri, sitten katsotte Suomen kanavien uutisia, ajankohtaisohjelmia sekä jotain vaikka Pressiklubia, niin ei jää epäselväksi tuo ylenpalttinen näköalattomuus, ideattomuus, surkeiden koska huonokatteisten yritysten pakonomainen pelastaminen.

Harri Koo

"Raju ulostulo" on aika merkillistä lukea jotain tällaista vaikka asia itsessään on kohdallaan. Ei tämä ole mikään eilisen päivän juttu, ja jos arvon konsultti tämän faktan tajuaa vasta nyt sanoisin että ehkä olisi syytä hakea hieman lisää kokemusta.

Risto Nikander

Kerrankin konsultti joka sanoo asiat noinkuine ovat. Vai sanoiko Harkimo saman jokin aika sitten? Ainakin Harkimo sanoi tänään totuuden pakolais kriisin kustannuksista. Taitisi olla parempi vaihtaa liikemies Harkimo liikemies Sipilän tilalle?

Sepetius Kangas

Suomen hallituksessa ei ole valtiomiesainesta yhtään. Vain puoluejohtaia ja insinöörenä joitaa ammattiliiton aktivisteja. Varmaa hyviä paikassa. mutta maata he eivät osa johtaa. Maa tarvitsee johtajia jotka osaa johtaa etilaisia ihmisryhmiä eikä hyökät heidän kimmppunsa ja usuttaa heitä taistelemaan keskenään. Insinööri pystyy tarkasteleen asiaa hyvin kapeasektorisesti vai se on hälle tärkeää, että osataan kääntää mutteria oikeaan suuntaan tai miten juotosautomaattilla toimitaan Samalla tavallla ovat nää yhden aatteet miehet puoluejohtajat tai ammatti yhdistysmiehet. Tavallaan on hyvä että heillä sentään on eri tausta jotta vähän monimuotoisuutakin olisi. Mutta tämän hallituksen kyvyttömyys yhteisten asiain hoitoon on huippuluokka. Paha vain, ettei heillä ole aikaa harjoitella siksi kaikki menee pieleen. Sodanjohdon ylipäälikölläkin on kykyä yhdistää maa ,meri ja ilmavoimat, tätä samaa kykyä suomen hallituksella nyt ei ole

Sepetius Kangas

Suomen hallituksessa ei ole valtiomiesainesta yhtään. Vain puoluejohtaia ja insinöörenä joitaa ammattiliiton aktivisteja. Varmaa hyviä paikassa. mutta maata he eivät osa johtaa. Maa tarvitsee johtajia jotka osaa johtaa etilaisia ihmisryhmiä eikä hyökät heidän kimmppunsa ja usuttaa heitä taistelemaan keskenään. Insinööri pystyy tarkasteleen asiaa hyvin kapeasektorisesti vai se on hälle tärkeää, että osataan kääntää mutteria oikeaan suuntaan tai miten juotosautomaattilla toimitaan Samalla tavallla ovat nää yhden aatteet miehet puoluejohtajat tai ammatti yhdistysmiehet. Tavallaan on hyvä että heillä sentään on eri tausta jotta vähän monimuotoisuutakin olisi. Mutta tämän hallituksen kyvyttömyys yhteisten asiain hoitoon on huippuluokka. Paha vain, ettei heillä ole aikaa harjoitella siksi kaikki menee pieleen. Sodanjohdon ylipäälikölläkin on kykyä yhdistää maa ,meri ja ilmavoimat, tätä samaa kykyä suomen hallituksella nyt ei ole

Kai Schleutker

Tarpeellinen ja hyvä kommentti . Se mitä meiltä puuttuu, on todellakin ilmapiiri joka rohkaisee esittämään erilaisia, johdon näkemyksestä ja mainstreamista poikkeavia ajatuksia.
Olen itse työreissuilla maailmalla usein ihmetellyt, että sellaisissakin maissa kuin Unkari, Tsekki tai Puola on luontevaa korjata, jos esimeis on sanonut jonkun faktan väärin. Ei Suomessa. Tämä 'johtaja on aina oikeassa' istuu kyllä todella syvässä.

Nykytilanteessa olen itse ihmetellyt johtajuuden puutetta siinä, ettei ns 'huippujohtajista' tai muista Suomen hyvin ansaitsevista (Wahlroosia lukuunottamatta) juuri kukaan ole nähnyt tarpeelliseksi tulla esittämään omaa näkemystään siitä, miten yhteiskuntaa yhdessä korjataan parempaan kuntoon, ja miten nekin ihmiset joilla rahasta ei ole puutetta siihen osallistuvat. Jos nauttii 'huippujohtajan' palkaa, niin soisi tekojenkin olevan rohkeita..! Siitä kai huippujohtajille maksetaan ..?

En tiedä viittasiko kirjoittaja hallitukseen ja politiikkaan . Näkisin itse että hallitus on suoriutunut äärivaikeaan tilanteeseen suhteutettuna aika hyvin, ja Sipilä osoittaa myös leadershipiä.
Ja sanottakoon sekin, että Suomelle ominaista on, että esimiehiin, poliitikkoihin, opettajiin, ym . esivaltaan taidetaan projisoida aika paljon odotuksia. Tämä ja järjestöjen iso rooli tekee johtamisesta ainakin julkisella sektorilla melkoisen haasteellista.

PS. Kirjassa 'Johtamisopit Suomessa 1900-luvulla' (H. Seeck) osoitetaan todellakin että ns. ihmissuhdekoulukunta ja leadership eivät koskaan ole kunnolla rantautuneet Suomeen.

Pasi Lappi

Kerrankin joku kirjoittaa asiasta mutta..
Miksi meiltä puuttuu ne hyvät johtajat ? Miksi Nokia sakkas ja monet muut ? No huh huh. Meillä valtiovalta palkitsee johtajan väärin perustein, ei palkitse jos työllistää vaan....

Mark Andersson

Tietenkään Suomi ei ole tääs ainoa laatuaan. Mutta johtajuuden uudistaminen saattaisi johtaa siihen kuuluisaan "tuottavuusloikkaan" (oksettava sana!) paremmin kuin se pelon lisääminen, jota hallitus nyt on toteuttamassa – perinteiseen suomalaiseen tapaan.

Juha Niemi

Tutkijat on tehneet Inseadissa paperin jonka päätelmiä Nokiasta ainakin tämän ketjun kirjoittajat pitävät absoluuttisena totuutena. On se mukava kun löydetään guru kertomaan tarina ja sitten koko lauma toistelee 'nythän me se keksittiin'. Suomessa on siis surkeita johtajia. Ja ilmeisesti ihan täydellisä alaisia? Siinä sitä pohjaa organisaation kehittämiselle. Ja Pasi Sillanpää tekee tietysti tarinalla bisnestä. Oletan että on jo kovaa vauhtia on tekemässä PowerPoint-sarjaa siitä 'kuinka' yrityksiä pitäisi johtaa. Maailmassa on iso joukko nykyisiä tai huippujohtajia (Steve Jobs / Apple, Jack Welch /GE, Evon Musk / Tesla,... jne.) joiden käyttäytymistavat ja pelolla johtaminen ovat tunnettuja. Ja firmat toimivat loistavasti. Kun nyt on keksitty tämä viisasten kivi johtamiseen ja menestykseen niin kertokaa miksi nämä päinvastaiset esimerkit sitten pärjäävät?

Nita Hillner

Anne Kujalan sosiaali- ja terveyshallintotieteen alan väitöskirjasta (Mediuutiset):
Kujala huomasi tutkimuksessa eroja eri esimiesryhmien välillä myös huonossa johtamisessa. Kujala tutki opistotason, ammattikorkeakoulun ja yliopiston käyneiden johtamistyylejä.

"1. Hoitohenkilöstön ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden esimiesten joukossa oli eniten niitä esimiehiä, joiden johtamiskäyttäytymiseen kuului eniten autoritääristä eli ennakoimatonta johtamiskäyttäytymistä muihin esimiesryhmiin verrattuna, Kujala sanoo.

2. Narsistista johtamiskäyttäytymistä oli Kujalan mukaan eniten hoitohenkilöstön tiedekorkeakoulututkinnon suorittaneissa. Heistä noin 30 prosenttia oli sitä mieltä, että omien etujen ajaminen edellyttää työntekijöiden hyväksikäyttämistä."

Kujalan tutkimuksessa lääkärit pitivät itseään huonoina johtajina. kun taas hoitajien esimiehet (yliopiston käyneet) pitivät itseään erinomaisina. Hoitajien esimiehillä oli siis täysin virheellinen kuva osaamisestaan. Itse asiassa lääkärit olivat tutkimuksen mukaan parempia kuin muut terveysalan johtajat. Uskon että ero johtuu siitä että lääkärit eivät ole täysin vieraantuneet potilaista kuten ylihoitajat ja nykyisin myös monet osastonhoitajat.

Näistä asioista olen kertonut useasti näilläkin palstoilla koska koen että sosiaali-ja terveydenhuollon huono johtaminen vaikuttaa suoraan henkiöstön jaksamiseen ja alan tuottavuuteen. Jos hoitajat ja lääkärit voivat huonosti vaikuttaa se auttamattomasti myös potilastyöhön.

Osmo Marttila

Tulokset puhuvat puolestaan - ala-arvoista on.

Pätee muuhunkin kuin 'pelolla johtamiseen', jota voi harjoittaa vain heikkoja ja pekureita kohtaan - sillä vahva oikeudentuntoinen haistattaa momalle eläimellisyydelle (jota se on) pitkät. Useimmat kun eivät erota toisistaan edes käskyttämstä johtamisesta vaan luulevat jopa niiden olevan sama asia.

Hieman mukaellen:
" Johtaminen, johtaja on parhaimmillaan silloin, kun ihmiset tuskin huomaavat hänen olemassaoloaan. Hänen työnsä on tehty ja tavoite saavutettu kun he sanovat, että me teimme sen itse. " - Laozi (604-531 ekr.)

Jan-Gösta Grönholm

Valtio ei suoranaisesti mene konkurssiin EUssa
vaan johtajaksi tulee troikka jolloin tilanne on jokseenkin sama kuin konk urssi.Konkussipesän hoitajan nimeksi tulee silloin troikka.Olisivatko sen johtajat mieluisempia?He eivät kysele mielipiteitä vaan määräävät mitä tulee tehdä.Kun maa on sitten polvillaan anomalla voisiko saada lisäälainaa tai -maksuaikaa voidaan haikailla suomalaisten johtajien perään.

Osmo Putkonen

"... johtajuus... korvattu numeromanagementillä... Nokian kohtalo odottaa ...kansakuntaa jos ei osata muuttaa"... hyvä pikakommentti. Ei kumminkaan "meidän" ole osattava muuttua. Riittää, että yritysten hallitukset ja ylin johto rupeaa huolehtimaan firmojen tuloskyvystä myös vähän pidemmällä aikavälillä (ei vain seuraavan tuloskauden, osinkojen ja bonustenmääräytymiskauden tuloksenteosta) ja poliitikot alkavat hoitaa vain yleistä ja yhtäläistä etua, lakimääräisiä tehtäviään ja hankkii niihin rahoituksen. Ei esim.yritystukiin, ellei niihin ole tarvetta. Tarpeena ei voi pitää osingonjakoa. Kyseinen tutkimus ihan ok. Poliittisesti korrekti. Siitä ei siksi saa selkoa, miksi Ollila siirtyi norm.herrasmiesjohtamisesta vähin erin huutamis- ym.moodin käyttöön. Mitenkähän se liittyi RatPackin vai olisiko se DreamTeamin poislähtöön, laivan jättämiseen, bonusten hupenemisnäkymien ilmaantumiseen?? Miksi-kysymyksiä taas kerran nämä rohkeusvajeiset tutkijat eivät juuri enempää esitä kuin suomalaisen median edustajat. Mutta kyllä tässä tapauksessa enempi. Hyvä!

Rauno Ruusunen

On meillä kaksi.Mistä meille olisi kehittynyt hyviä johtajia.Vuosisatoja olemme eläneet Ruotsin tai Venäjän alaisuudessa,emme ole saaneet johtaa.Vie sukupolvia johtajien kehittyminen.Juomaan ja rähisemään olemme oppineet,kun muuta emme ole voineet.

Mikko Aunio

Pohjalainen pelkää vain köyhyyttä. Siinä pelolla johtamisen ydin. Säilytätkö toimintakykyisyyden uhkaavassa sterssaavassa tilanteessa. Olkoon sitten syynä uhka joutua miehitetyksi talvisodassa tai esimiehen kenkkuilu. Molemmissa tilanteissa uhkana köyhtyminen: Neuvostokansalaisen osa tai potkut työstä.

Fredrik Sehr

Hyvä että nyt tulee näkyviin mistä useimmiten kiikastaa kun kaikki menee pieleen ja arvostettu konsulltti uskaltaa tästä kirjoittaa. Minusta tuntuu, että nykyiset johtajat vaan katsovat omia etujaan mm bonukset, ja huolehtivat omasta laskuvarjosta ja "lisäeläkkeestä". Kun avain olisi markkinointi-panostaminen ja kielen-/kultuurien ymmärtäminen.
Ellei tämä onnistu olisi toivottavaa saada ulkomailta päteviä johtajia!

Mikko Aunio

Pohjalainen pelkää vain köyhyyttä. Siinä pelolla johtamisen ydin. Säilytätkö toimintakykyisyyden uhkaavassa sterssaavassa tilanteessa. Olkoon sitten syynä uhka joutua miehitetyksi talvisodassa tai esimiehen kenkkuilu. Molemmissa tilanteissa uhkana köyhtyminen: Neuvostokansalaisen osa tai potkut työstä.

Tuomo Niemelä

Sama Ollila onnistui "johtamaan pelolla" Nokian suvereeniksi maailman ykköseksi. Kiinnostiko näitä tutkijoita ollenkaan, mitä tapahtui?

Joko Nokian johto muuttui, tai maailma ympärilä muuttui. Molempiin tulee tyhmä kysymys: miten?

Voisi taas haukkua Uuden Suomen toimitusta huonosta työstä - ja niinhän minä haukun.

Sillanpää varmasti puhuu ymmärtämisen, kärsivällisyyden ja empatian puolesta. mutta missä on toinen näkökulma?

Osmo Putkonen

Tuomo Niemelä. Maailma Nokian ympärillä muuttui...johtokin muuttui, kun dream team hupeni O:n ympärillä... johtaminen ei muuttunut! Oman hlöstön tietoja ympäristön muuttumisesta ei huomioitu...tehtiin, mitä osattiin vanhastaan, uuteen ei ryhdytty ajoissa...ollenkaan?
MIKSI on hyvä kysymys! Sen selvittäminen? Samat syyt muissakin firmoissa. Mediaa pitäisi kiinnostaa... imeden tutkimuksessa ei olennaisimmat asiat tule esille...poliittisista tms.korrektiussyistä.

Jari Miettinen

Sillanpää on todella jälkijunassa, jos nyt vasta on ymmärtänyt yritysten ja minkä tahansa liikelaitoksen suurimman ongelman.

Moni yritysjohtaja on tietysti ymmärtänyt tämänkin asian niin, että ensin työntekijän on muututtava, eikä itse johdon.

Tuomo Niemelä..Nokian mukana oli myös ripaus onnea, mutta useat hyvät tyypit lähtivät Nokialta pois huuman myötä. Nokialta unohtui myös asiakas ja tuote, sekä kyky ajatella mitähän asiakkaat tarvitsevat. Apple ja Jobs hoksasi tämän..

Yossi Smed

Niin kauon on johtamisen periaatteet opittu (miespuolisilla) RUK:n luennoilla. Siitä tämä ylhäältä johtamisen mentaliteetti kumpuaa. Taas pitäisi ottaa mallia Ruotsista, missä johdetaan samalta tasolta, viereltä. Edeltä johtamisessa on se riski, että johtaja johtaa joukkueensa suohon...

Osmo Putkonen

Tuomo Niemelä, Nokiaa ei johdettu pelolla maineseen/menestykseen. Eikä edes puh.bisneksen enetykseen. Heikolla ja siis huonolla johtamisella se tehtiin.
Huonoa johtamista on jatkaa sen tekemistä, mikä jo osataan, vaikka henkilöstö esittää uutta ja tietää millaiset tuoteuudistukset maailmalla on tarpeen. Niihin ei johto suostunut ajoissa, kun olisi vaatinut organisaatiolta uuden oppimista ja käytännön toimintaan viemistä, isoja muutoksia...eikä onnistumisen varmuutta ollut.
Tässä tuli pelko kuvaan (johdolla), bonusten mnettämisen pelko; firman bonusohjelman mukaiset rahat oli saatavilla entistä jatkaalla. Uuden tekemisestä ei ollut luvassa palkkioita!
Dream team oli alkanut huveta (jättivät laivan), johtaja itsekin taisi aavistella tulevaa, bonukset alkoivat pienetä, piti vaihtaa tj:aa, ei auttanut vaihdettiin taas oivaan ollila-luokan lipservice-taitajaan (saatiin syntipukki)... management by huutaminen oli tällävälin ottanut jalansijaa kun hermo alkoi pettää ja uuteen ei ollut uskallusta (eikä palkkiopoliittista aihetta!?!). Ei ekakerta eikä viimeinen.
Heikot huutavat ja karavaani kulkee, jos sen anntaan kulkea. Nokiassa ei annettu. Sad story, niin kuin saksalainen sanoisi hijaisella mutta matalalla äänellä.

Jarmo Kanerva

Yksi ongelma on, ettei johto näe metsää puilta.

Pyritään kvartaalin tulokseen, vaikka partiopojatkin miettisivät pidempää strategiaa. Luokan mallioppilaat tajuaisivat panostaa tuotekehitykseen ja erikoisosaamiseen kilpailuvalttina. Pyritään kirjanpidossa prosentin osien parannuksiin kun kehitysideat pystyisi kymmenien prosenttien parannukseen.

Valtakunnan tukirahat työnnetaan vanhan ideologian ekotekniikkaan ja jätteiden kierrätykseen ja kivikautiseen keräily-elinkeinoon. Kuten koko EU. Ei kannata.

Pitäisi näppärä, tehdä niin vaativia tuotteita, ettei muut osaa ja olla nopeampi ja hakea kilpailuetu. Tai sitten olla norsu ja massatuottaja ja panostaa paljon rahaa, kuten ennen valtionyhtiökoossa pystyttiin, muttei siihen ole paluuta.

Hannu Korpilampi

Valtio ei voi mennä konkurssiin. Valtioilla konkurssin vastine on IMF:n valvonta. Siihen pääsee seuraavalla tavalla.

Valtio ottaa velkaa tietyksi ajaksi ja lupaa maksaa sen kokonaan takaisin tietyllä korolla tuon ajan kuluttua. Takaisinmaksun aikaan valtio ottaa uutta lainaa. Tämä toimii hyvin niin kauan kun valtion talous on kunnossa ja on uskottavaa että maa kykenee maksamaan velkansa takaisin.

Jos maan näkymät ovat huonontuneet, vanhan velan maksamiseksi otettu velka ei olekaan enää edullista. Kun maa on ylivelkaantunut ja se on aiheuttanut epäilyksiä maan maksukyvystä, korot nousevat pilviin, mikä lisää velkaantumista radikaalisti.

Lopulta kukaan ei usko enää maan pystyvän maksamaan velkojaan, joten lainaa ei haluta antaa. Ainoaksi lainanantajaksi tulee IMF.

IMF ei ole hyväntekeväisyysjärjestö, vaan se pistää lainan ehdoksi tiukkoja määräyksiä, joita velanottajan tulee noudattaa. Näihin liittyy valtion omaisuuden myynti (pilkkahinnalla IMF:n jäsenmaille), sosiaaliturvan rajut leikkaukset, kansalaisoikeuksien kauppaaminen, jne.

Köyhässäkin maassa on lähes loputtomasti myytävää. Tämän huomasi Bolivia, jonka vesivarat IMF yksityisti, tehden sadeveden keräämisestä varkautta.

Lisäksi IMF voi pakottaa maan jopa sisällissotaan, kuten Ukrainassa kävi. IMF nimittäin lupasi maalle ensin lainaa, mutta itäosien alettua rettelöitsemään, asetti sitten lainan ehdoksi että Ukrainan hallinto kontrolloi koko maata. Muutoin lainaehdoista olisi pitänyt neuvotella uusiksi. Kun maa tarvitsi lainaa kipeästi pakollisten menojen maksamiseen, tämä vei Ukrainan hallinnolta mahdollisuuden ratkaista asia hitaasti neuvottelemalla.

Pitkäkestoisten neuvottelujen sijaan piti hyökätä sotavoimalla, mikä pisti koko tilanteen umpisolmuun. Ymmärrettävästi Ukrainan armeijalla oli pahoja motivaatio-ongelmia ampua maanmiehinään pitämiä kapinallisia, vain koska IMF niin käski. Voisi se olla vaikeaa myös Suomalaiselta varusmieheltä.

Vastaava tilanne on täysin mahdollinen myös Suomessa, jos joku osa maasta ei suostuisikaan IMF:n karuihin ehtoihin. IMF käskisi Suomen hallitusta nitistämään vastarinnan kaikin mahdollisin keinoin, niin nopeasti kuin mahdollista, eikä Suomen hallinnolla olisi mahdollisuutta kuin totella. Sitten varusmiehille jaettaisiin kovia ja nämä lähetettäisiin nitistämään kapina.

Olisikin parempi jos valtiot todellakin voisivat mennä konkurssiin. Konkurssissa yrityksen johto harvemmin usuttaa työntekijöitä tappamaan toisiaan.

Pekka Kohonen

“I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.”

― Frank Herbert, Dune

:-)

Pekka Paananen

Suomea ei ole, tilalla on Hölmölä. Muutenhan tätä nykymenoa ei voi selittää. Onkohan hallituksemme täynnä idiootteja? Kun tuntuu että kaikki heistä odottaa että joku tekis jotain, vaikka tilanteisiin on helpot ratkaisutkin.

Kari Kotiranta

Johtajia on moitittu niinkauan kuin minä muista - ollut työelämässä 40 vuotta. Aika monissa tapauksissa laatujärjestelmien kirjaukset syrjäyttävät terveen järjen. Syy on siinä, että johto tai johtoryhmä keskenään laatukonsultin ja yritysjohdon konsultin kanssa miettivät mikä on meidän johtajuus ja strategia. Unohdetaan, että yrityksessä kaikkien pitäisi huitoa samaan suuntaan. Kun ei olla selvillä, minne mennään, niin sitten varmaankin käskytys on ainoa vaihtoehto.

Ainakin yhtä pahasti hukassa kuin johtajuus ovat alaisena olemisen taidot. Peesataan johtajaa, vaikka tiedetään olevan väärässä - ei oteta keskusteluun, yrityksen kehityksen kannalta merkittäviä asioita. Ajatellaan, että johtajalle maksetaan johtamisesta, mutta unohdetaan, että omakin työpaikka saattaa olla katkolla, jos johtaja ei osaa johtamista. Alaistaidoista pitäisi keskustella enemmän.

Mika Kinnunen

Viva Matti Vanhanen! Korporaatioiden korruptoitunut kuningas! :) Herran pelko on viisauden alku, lukee raamatussa. Pääministeri Sipilän toimet lähtevät vanhoillislestadiolaisuudesta, jossa pelko helvetistä on olennainen osa ihmiskuvaa. Oppeja heillä on mm. elämän tarkoitus on päivä päivältä tuntea lisää syntisyyttä, jotta osaa anoa armoa. "...Sama ongelma on valtiossa nimeltä Suomi. Kansaa on aina johdettu pelkojen kautta, Sillanpää toteaa..."

Tarya Korhonen

Virkamies leegion johtajuus ei ole koskaan johtanut mihinkään muuhun kuin sisälliseen kaaokseen. Päättäjämme, joiden kuuluisi olla tämän maan johtajia, myös virkamiesten esimiehiä ovat kadottaneet johtamisen lankansa jo kauan sitten. Virkamiehet tekevät kansalle enemmän pahaa, kuin yksikään muu instanssi luokittelemalla ihmiset eri arvoisiin lokeroihin :(

Pertti Tervala

Toivokin on mielen luomus ja juontaa juurensa juurikin pelosta ja pelko on ajatuksen luomus. Pelkoa ei voi syntyä, jos ajatus ei mene tulevaisuuteen. Aivan samoin toivo on ajatusta tulevaisuudesta ja koska tulevaisuutta ei ole olemassakaan, vaan projisoimme sen menneisyydestämme, niin tulevaisuutemme on menneisyyttämme ja siksi aina vanhaa. Osittunut ihmismieli egoineen on vaan suggeroinut itsensä niin totaaliseen mielensä luomaan valveunitilaan, että ihmiset vaeltavat joko menneisyydessä, tai tulevaisuudessa, eivätkä siksi elä nykyisyydessä eli ikuisuudessa. Jos ihmiskunta ei ala laajemmin heräämään tuosta valveunitilasta, niin mikään ei tule oleellisesti muuttumaan Telluksella.