Keskiviikko 20.2.2019

Valtava kebabskandaali Suomessa – Katso, onko kantapaikkasi listalla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.1.2012 15:44
Päivitetty: 
12.1.2012 18:34

Faktakulma

Lihaliike Agalin asiakkaita vuonna 2011:

Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pihvipaikka Best, Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola, Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Muhamed Gadid adasnassin, Ypäjän kebab pizzeria, Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).

Listalla olevia yrityksiä tai yrityksiä ei epäillä laiminlyönneistä Lihaliike Agalin jutussa. Yritykset ovat Eviran mukaan joutuneet Agalin harhauttamiksi.

Lähde: Evira

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvova Evira on laittanut turkulaisen lihaliikkeen toimittamat tuotteet myyntikieltoon ja keskeyttänyt liikkeen toiminnan. Poliisi ja tulli epäilevät lihaliikkeen toimitusjohtajaa ja hänen lähipiiriään myös muista törkeistä ja vakavista rikoksista.

Lihaliike Agali Oy:n kautta on toimitettu lihaa lukuisiin suomalaisiin ravintoloihin ja suurkeittiöihin. Yhteensä lihaliike ehti Eviran saaman arvion mukaan toimittaa 40-100 tonnia erilaisia lihatuotteita asiakkailleen. Agali ei ole pitänyt kirjaa siitä, mistä tuotteet ovat tulleet ja mihin ne ovat menneet.

Liha ja lihatuotteita on säilytetty Turussa määräystenvastaisissa olosuhteissa. Uuden Suomen tietojen mukaan lihaliikkeen kylmätiloille ei ole ollut rakennuslupaa eivätkä ne ole toimineet kunnolla. Näin elintarvikkeiden kylmäketju on saattanut katketa jopa useita kertoja.

Useimmat Eviran nimeämistä Lihaliike Agalin asiakasravintoloista ovat etnisiä ruokapaikkoja.

Muitakin rikoksia

Tulli ja poliisi tutkivat lihaliikkeen toimitusjohtajan sekä hänen lähipiirinsä toimia myös muiden vakavien rikosten yhteydessä. Liikemiehen epäillään harjoittaneen ihmiskauppaa, jossa Suomeen on tuotu ainakin neljä henkilöä vuoden 2006 jälkeen.

Koko rikosvyyhti käsittää keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Teijo Ristolan mukaan ihmiskauppaa, kiskontaa, törkeitä talousrikoksia ja terveysrikoksia. Ristola vahvistaa Uudelle Suomelle, että kaksi henkilöä on edelleen vangittuna tapauksessa. Toinen vangituista on turkulainen liikemies, jutun pääepäilty.

Jutun terveyspuolella asiaa hoitaa elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Evira on määrännyt kaikki Lihaliike Agalin toimittamat lihat ja lihatuotteet hävitettäväksi viranomaisten valvonnassa. Lihoja ei saa myöskään antaa eteenpäin tai käyttää mihinkään.

Määräys on poikkeuksellisen raju. Se perustuu valvonnassa ilmi tulleisiin vakaviin laiminlyönteihin. Poikkeuksellista toimenpidettä Uudelle Suomelle selvitti lakimies Jorma Pitkänen. Pitkäsen haastattelun voit lukea täältä.

Lihaliike Agalilla ei Eviran mukaan ole ollut vaadittavaa kirjanpitoa tuotteistaa ja niiden käsittelystä.

- Tuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset. Virheellisyyksiä on todettu jäljitettävyydessä, merkitsemisessä sekä elintarvikkeiden säilytys- ja käsittelyolosuhteissa, Evira perustelee rajua puuttumistaan Agalin toimintaan.

Ravintolat syyttömiä

Uusi Suomi julkaisee ohessa Eviran julkistaman listan ravintoloista, jotka ovat olleet Agalin asiakkaita vuonna 2011. Eviran lakimiehen Jorma Pitkäsen mukaan Lihaliike Agalin asiakkaat eivät ole tienneet lihantoimittajansa piittaamattomasta ja rikollisesta toiminnasta.

- Laissa vaaditaan tieto siitä, mistä elintarvikkeet ovat tulleet. Agalin asiakkailla on ollut tieto siitä, mistä he [ravintolat] ovat tuotteensa saanut. Ostajat ovat luottaneet, että Agali huolehtii vaatimuksistaan, Pitkänen sanoo Uudelle Suomelle. 

Kuluttajia kehotetaan palauttamaan Agalin myymää lihaa sisältävät tuotteet takaisiin myyntipaikkoihin.

Faktakulma

Lihaliike Agalin asiakkaita vuonna 2011:

Al Medina, Siwaily Import Asia Food, Alan shop, Malmin kebab ja pizzeria, Jalla Jalla, Namaskar, Pallopoika, Al-Amir Oy, Forat kebab pizzeria, Tai Food Market, Kulta kebab pizzeria, Dynameat, Taydo, Saaran kebab pizzeria, Ari kebab pizzeria ravintola, Indian Curry kebab pizzeria, Pihvipaikka Best, Center kebab pizzeria ravintola, Loimaan pizzeria, Varsinais-Suomen elintarviketukku Oy, Veli kebab pizza, Friendly kebab pizzeria, Kafé Gadolonia kb, Runway Café, Suncity kebab pizzeria, Roseanne pizzeria, New Baan thai restaurant, Habeb Tradin tmi, Kahvila Lahjahovi, Vihreä ravintola, Liha Salam Oy, Pikaruoka Mekong, Sho-resh, Juski Oy, Turun NMKY, Aura kebab pizzeria, Natali kebab pizzeria, Deeqo, Grilli, Muhamed Gadid adasnassin, Ypäjän kebab pizzeria, Turun perheryhmäkoti, Chipo shop, Green Chilli 4 U oriental shop, Ramzi ja Moskea, Ylöjärven pizzaservice, Herkku pizzeria, Asim & Lemy, Goups Oy (lisäksi joitakin pienempiä asiakkaita).

Listalla olevia yrityksiä tai yrityksiä ei epäillä laiminlyönneistä Lihaliike Agalin jutussa. Yritykset ovat Eviran mukaan joutuneet Agalin harhauttamiksi.

Lähde: Evira

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jonathan

Siis tukkuliike. Olisi hyvä tietää, mitkä kaikki pienet pizza- kebabnarikat tämän tukun ja sen jälleenmyyjien asiakkaina ovat tarkalleen olleet.

Onko tämä sitä kansainvälistä yritystoimintaa, jota suomeen kaivataan? Sellaista, joka lisää tervettä kilpailua ja tuo samalla suomeen uusia innovatiivisia käytäntöjä yritystoiminnan harjoittamiseksi. Sellaista, jota suomalaiset eivät osaa. Jos tämä ei ole sitä, niin mikä on? Onko sellaista? Ja jos ei ole, niin miksi ei ole?

Kuka tahansa, melkein missä tahansa "etnisessä" kebabbilassa asioinut voi todeta, että siellä ei todellakaan tehdä töitä ja harjoiteta yritystoimintaa lakien ja asetusten mukaan puhumattakaan siitä, että niissä hoidettaisiin samat yrittäjille kuuluvat velvollisuudet, kuin suomalaisten pienyrittäjien pyörittämissä firmoissa. Tämä näkyy jo henkilökunnan määrässä ja hinnoittelussa. Verottaja jahtaa vain ja ainoastaan suomalaista yrittäjää.

theaxmancometh

"Lihaliike Agali Oy valmistaa lihat suomalaiseen makuun. Tuotteissamme käytetään puhtainta lampaan, kanan, härän ja naudanlihaa.Kaikissa tuotannon vaiheissa on noudatettu tinkimätöntä laadunvalvontaa ja tarkkailua. Panostamme erityisesti tuotantotilojen ja –laitteiden puhtauteen ja hygieniaan. Tuotantotilat vastaavat nykyajan standardeja ja ovat hygieniavaatimusten mukaiset. Lihan varastointi, käsittely ja kuljetus tapahtuu lihan säilymiseen soveltuvissa lämpötiloissa.
Koko henkilöstömme on saanut hygieniakoulutuksen ja heillä kaikilla on Elintarvikeviraston (EVI) myöntämä hygieniaosaamistodistus eli Hygieniapassi.
Laadukkaan lihan ja tuotteiden toimittaminen elintarvikealan vaativille asiakkaille on kunnia.
Laatu ja tyytyväisyys ovat meille ykkösasia."

Et sillee...

vilunki

"...ollut vaadittavaa kirjanpitoa tuotteistaa ja niiden käsittelystä.

- Tuotteet eivät täytä elintarvikkeille asetettavia vaatimuksia ja on syytä epäillä että niiden turvallisuus ja hygieeninen laatu ovat puutteelliset..."

Eli tämä liike ei ole tuottanut sitä älytöntä nivaskaa byrokraattien vaatimaa paperiläjää (ja työllistänyt paria paperinpyörittäjää), vaan on keskittynyt toimintaansa, myymään lihaa.

Toiminta on jatkunut kauan (ainakin vuoden), kukaan ei (tiettävästi) ole sairastunut, mitään ruokamyrkytys-skandaaleja ei ole ilmennyt jne.

Eli hyvin on pärjätty ilman nykysuomen järjettömissä mitoissa olevaa byrokratiaa. Nyt viranomaiset huolestuivat, koska heidän touhuistaan ei välitetty paskaakaan, katastrofia ei silti seurannut jne. Jokuhan saattaisi ajatella, että mitä virkaa koko byrokraattiarmeijalla on? Tottakai se alkaa byrokraattia huolestuttaa ja heti on määrättävä kaikki HÄVITETTÄVÄKSI välittömästi koska se on VAARALLISTA! Joku paperi puuttui!!! Jokaista liikettä ei ollut kirjattu lomakkeelle X1P jne!!! Kauheaa!!!(ja muuten, tästähän saattaisi herätä kysymys, miten touhu jatkui niin kauan, onko valvonta laiminlyöty?)

Käykää impivaaralaiset vaikka itärajan takana / muualla maailmassa katsomassa lihankäsittelyä, ennen kuin kauhistelette näitä touhuja. VMP.

Fakta on se, että Suomen elintarvikelainsäädännössä on terve järki uhrattu byrokratian alttarille, ja touhu pyörii byrokraattien / suurteollisuuden ehdoilla, jos et nöyristele byrokraattia ei sinun tule leipääsi tienata. Ymmärtäisin järjen käytön, mutta täällä mennään usein vaikeimman kautta.

Jatkossakin aioin aina miljoona kertaa mieluumin käydä paikallisissa pikaruokamestoissa, joissa yrittäjän ei kannata tuntipalkkaa itselleen laskeskella kuin Mäkkärissä tai Kotipizzassa (ym. franchising-ketjuissa), joissa ei asiakkaan lisäksi liho kuin kapitalisti tai rabbe.

yypee

Suomessa nyt vaan on tapana pitää kirjanpitoa, varsinkin jos on elinkeinon harjoittaja tai kauppias.

Ja suomessa nyt vaan on tapana tarjota asiakkaille puhdasta ruokaa. Vaikka se ei mitään lähiruokaa tai luomua olisikaan.

A_L

Tuotevalikoimasta tehty ARVAUS on kotiteurastamo, jossa on jalostettu "serkkupojan" kasvattamia kanoja ja lampaita.
Liha on taatusti tuoretta ja paniikki turhaa, sillä näin on ihminen toiminut tuhansia vuosia, kuten heti itärajan takana nytkin päivittäin.

Rasistinen päätelmä ruoan likaisuudesta, huonoudesta, tai vaarallisuudesta hengelle ja terveydelle lienee hätiköity.
Ulko-Suomalainen elintarvikeketju ei vain täytä direktiivien asetuksia ja säädöksiä aukottomine byrokratioineen.
Se on tietysti lain vastaista ja vääristää kilpailua.

Kypsä Urpo

...ja koetetaan ymmärtää, että toisesta kulttuurista tulevilla tulevaisuutemme pelastajilla voi olla lähtökohtaisesti erilainen käsitys hygieniasta, kuin perusimpivaaralaisilla. Pari miljardia vuodessa koulutukseen korjaa tietysti tämänkin epäkohdan - toki peistä voidaan taittaa siitä, onko impivaaralaisen hygieniakäsityksen tuputtaminen rikkaamman ruokakulttuurin edustajille yhteiskuntamme rakenteisiin piilotettua rasismia.

Luultavasti kuitenkin joku 23v. Viivi-Inkeri saa rakennettua aiheesta väitöskirjan jossa haukutaan suomalaista veronmaksajaa.

K-Veikko

Epäilen, että Evira on tiennyt laittomasta ja kuluttajan terveyttä uhkaavasta toiminnasta jo pidempään. Ainakin poliisitutkinnan ajan.

Onko Evira toiminut lain mukaisesti salliessaan laittoman toiminnan näin pitkään?

Onko yleinen ja hyväksyttävä käytäntö, että viranomainen rikkoo lakia, jos toinen viranomainen sitä pyytää?

Hannu Mikael

Kirjoitin siitä, että hygieniapassin suorittamisessa etniset yrittäjät ja työntekijät saavat reilusti joustoa kielimuurin takia, joten yleensäkin tietotaso hygieniavaatimuksista voi jäädä selvittämättä.
Sen sijaan suomalaiset eivät saa hygieniapassia ja oikeutta elintarvikkeiden käsittelyyn ilman hyväksyttyä koetta.

Se riitti viestin poistamiseen.
Miksi todenperäisiä asioita ei saisi kirjoittaa, kun tietoni tästä maahanmuuttajien positiivisesta syrjinnästä sain itsensä hygieniapassikokeen vastaanottajan kertomana?

demarien vihollinen no1

..jos paljon pannaan venäläisiä samaan kasaan, toimitaan siellä kohta kuin venäjällä. somaleja, turkkilaisia,iranilaisia jne. sama homma. asiat menevät päin helvettiä.
Ei käsitetä määräyksiä, ja että niitä todella kaikki noudattavat! Pitäisi vaatia jonkinlaista kurssinkäymistä, ennekuin näistä maista kukaan pääsee tekemisiin esim. elintarvikkeiden kanssa; hygienia-mitä se on(paskalla käynnin jälkeen pestään kädet tai ainakin kunnon kokki niin tekee jne)ruokaa ei viskellä pitkin lattioita jne,jne. kaikki nämä asiat saattavat olla äärimmäisen vieraita. sama tuo, että myy jopa kissan lihaa kebabiin,(sitäkin on tapahtunut), kiinalaisissa ravintoloissa on syöty hiiristä lähtien kaikkea mahdollista.eräässä ravintolassa elävät kanat teurastettiin ja välillä ne pääsivät päättömänä lentämään asiakkaiden puolelle jne... nyt sentää ilmeisesti liha oli oikeaa, mutta vähän vanhaa kamaa. Ei tässäkään mitää rasismia ole, vaan näin ne asiat vaan on....