Perjantai 18.1.2019

Mykistävä raportti lihaliikkeestä – ”Lampaan ruhot suoraan lattialle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.1.2012 10:45

Eilen paljastunut valtava kebabskandaali koskee kymmeniä yrityksiä ympäri maan. Uusi Suomi sai käsiinsä Eviralta raportin Lihaliike Agalin toiminnasta. Raportti on mykistävää luettavaa.

Turkulainen Lihaliike Agali laitettiin eilen toimintakieltoon ja liikkeen toimittavat lihat määrättiin hävitettäväksi viranomaisen valvonnassa. Toimenpide on poikkeuksellisen raju, ja tämän luokan toimeen on Suomessa ryhdytty viimeksi 1990-luvulla.

Lihaliikkeen tilat ovat Eviran raportin mukaan täysin epäkelvot lihan käsittelyyn. Sorkkaeläimissä leviävien TSE-tautien ehkäisyyn ei ole kiinnitetty minkäänlaista huomiota. Liikkeen kylmätilat on kyllä rakennettu, mutta niille ei ole asianmukaista rakennuslupaa.

- Laitoksella ei ole lupaa käsitellä lihaa, raportissa todetaan.

Pahin ongelma Eviran mukaan on kuitenkin ihmisissä ja eläimissä leviävät TSE-taudit. Tauteihin kuuluu esimerkiksi ihmiselle vaarallinen Creutzfeldt-Jakobin tauti.

- Laitoksen pakkasvarastossa on kymmeniä kokonaisia lampaan ruhoja, joista ei oltu eroteltu TSE-riskiaineita. Laitoksella ei ole lupaa ottaa vastaan TSE-riskiaineita, Evira raportoi.

Suoraan lattialle

Lihaliike Agalin kirjanpidosta ei Eviralle ole selvinnyt, mistä liikkeen lihat ovat tulleet ja mihin niitä on lähetetty. Evira julkaisi eilen listan ravintoloista ja suurkeittiöistä, joihin Agali on toimittanut tuotteita. Lista ei ole täydellinen. Lihaliikkeen asiakkaat eivät ole olleet Eviran mukaan tietoisia Agalin toiminnan puutteista.

Tämä merkintöjen puute huolestutti Eviran lakimies Jorma Pitkästä eilen Uuden Suomen haastattelussa.

Eviran raportti kuvailee karusti lihaliikkeen lähes täydellisen piittaamattomuuden elintarvikkeiden hygieniasäännöistä. Lampaiden ruhot oli varastoitu luvattomaan kylmätilaan "huolimattomasti" ja ilman suojaa.

- Ruhot oli varastoitu ilman suojaa suoraan lattialle. Ne olivat jäätyneet toisiinsa kiinni, raportissa todetaan.

Tarkastajat olivat havainneet varaston yleisessä järjestyksessä ja siisteydessä puutteita.

Eviran raportissa lueteltujen terveysrikosten lisäksi keskusrikospoliisi, poliisi ja tulli tutkivat Lihaliike Agalin ja sen omistajan muiden yritysten toiminnassa muitakin vakavia rikoksia.

Turkulaista liikemiestä epäillään muun maussa ihmiskaupasta, kiskonnasta ja törkeistä talousrikoksista. Lue poliisin epäilyistä tästä Uuden Suomen jutusta.

Lista lihaliikkeen toimittamista hävitettäväksi määrätyistä elintarvikkeista täältä.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

space

- tulinen vai mieto?
- mieto
- valkosipulilla vai ilman?
- ilman

- Creutzfeldt-jakobilla?
- ööö, ilman
- Kaikilla TSE-mausteilla?
- eeehh, ilman
- Lattialta vai hyllystä?
- Lat...eiku hyllystä
- Orjatyöllä vai ilman?
- Häh?

Aikaisemmin kaksi kysymystä riitti ennen kuin sai mättöä.

JIMI-00

Kebabin ystävänä surullista tarinaa, mutta miten se, että kylmätilalle ei ole rakennuslupaa liittyy mitenkään tähän?

Miten tuo liike voisi "ehkäistä" jonkin eläintaudin leviämistä, kun se ei toimita eläintiloille mitään?

Ja lopuksi, kebabliha paistetaan, eiköhän siinä pöpöset kärvenny vaikka ruho olisi lattian kautta mennyt ennen paistamista.

Jatka kebabin syöntiä entiseen tapaa, koska en ole tähän päivään mennessä saanut siitä tautia Suomessa, muualla kyllä.

Mikko500

Ajankohtainen kakkonen uutisoi jokin aika sitten että 'Suomea siivotaan orjatyövoimalla'. Asiasta ei ole sen jälkeen Uusi Suomi eikä viranomaisetkaan kertoneet mitään. Eli homma pyörii entiseen tapaan. Maahanmuuttaja perustaa siivousalan yrityksen, jonka jälkeen hän on vapaa tuomaan maahan niin paljon ihmisiä kuin haluaa, työluvalla. Työntekijöille ei makseta mitään palkaa, heitä raiskataan, pahoinpidellään. Kaikki viranomaisten silmien alla. Ei voi puuttua.

helihamalainen

"Lihaliike Agali on erikoistunut Suomessa kasvaviin halal-lihan markkinoihin. Lihaliike valmistaa kebab-vartaansa noudattaen islamin halal-säännöstöä. Se on muslimien suositus, joka on alun perin käytännönläheinen ohjeistus ruuan hygieenisyyden varmistamiseen.

Halal-tavalla teurastetusta eläimestä täytyy vuodattaa veri pois mahdollisimman tarkasti. Vaikka hygieenisyydessä ei muuhun lihaan verrattuna ole nykyään juuri eroa, halal on jäänyt samanlaiseksi rituaaliksi kuin juutalaisten kosher-ruokakin. Myös kantasuomalaiset ovat nauttineet ehkä tietämättään halal-kebabista niissä lukuisissa kebab-ravintoloissa, joihin Agali toimittaa lihaansa."

Lähde: http://www.ts.fi/online/talous/149282.html

Musta Nuoli

Minun käsitykseni halal-lihasta on kyllä ollut täsmälleen tämän kaltainen kuin tämän ei-syntyperäisen turkulaisen yrittäjän toimittama liha.

Suomessa ei saisi halal-lihaa tuottaa eikä myydä missään sen muodossa. Halal-teurastus on eläinrääkkäystä ja kidutusta. Mutta taas on uskonto keksitty tekosyyksi sille, että eläimiltä pitää viillellä kurkkuja. Tärkeintähän ei ole se, onko lattialla lojuva ikivanha TSE-tauteja kuhiseva ruho hengenvaarallinen syötäväksi, tärkeintähän on se, että Allah on tyytyväinen kurkunleikkaamiseen.

Lisäksi on käsittämätöntä, että halal-lihaa on näin vain myyty eri ravintoloille ja sitä tarjotaan ilman, että ihmisille kerrotaan eläinrääkkäys- ja kidutusteurastusmetodista.

Jos suomalainen halal-lihaa syö, niin mitäpä siitä sitten? So what, kuten Lipponen varmaan sanoisi. Mutta entäs toisin päin?

Otetaanpa ajatusleikkinä sellainen esimerkki, että tarjottaisiin muslimille vahingossa palanen sianlihaa siten, että hänen syömänsä lihan alkuperää ei olisi selvitetty. Siitä seuraisi valtaisa kohu, jossa tuikeat partasuut imaamit vaatisivat suu vaahdossa hyvitystä kauhealle teolle, joka loukkaa islamia. Sitten joku suomalainen ministeri pyytäisi jo anteeksi.

Epähygienia ja eläinrääkkäys eivät ole kulttuurilla tai uskonnolla perusteltavissa. Maan tavoille tässä asiassa tai maasta pois.

Hammer

"tärkeintähän on se, että Allah on tyytyväinen kurkunleikkaamiseen"

Lieneekö tuo islamin keino valmistaa turhautuneita, moniavioisuuden keinolla ilman vaimoa jätettyjä beta-uroksia toteuttamaan jihadin kolmatta vaihetta, yhä voimassa olevaa käskyä:

Koraani 8:12: "...Olen paneva uskottomien sydämeen vavistuksen; katkaiskaa heidän kaulansa ja iskekää heiltä poikki kaikki sormet!”"

Tuskinpa syövät itse samaa mitä muille syöttävät. Ruhot ja tilat pitäisi syynätä erittäin tarkkaan pitkäaikaisten taudinaiheuttajien varalta:

Koraani 6:66: "...Oi profeetta, kehoita uskovaisia taisteluun! Jos on kaksikymmentä keskuudessanne, jotka ovat kärsivällisiä, voittavat he kaksisataa, ja jos heitä on sata, niin he voittavat tuhat uskotonta, koska jälkimmäiset ovat kansaa, joka ei älyä"

Me olemme olleet "kansaa joka ei älyä".

Vierailija

Turun sanomien uutisessa mainittiin myös:

"halal on jäänyt samanlaiseksi rituaaliksi kuin juutalaisten kosher-ruokakin."

Wikipedia kertoo tästä kosherista:

"Veren käyttö ruoka-aineena on ehdottomasti kielletty. Tämän vuoksi eläimet on teurastettava erityisellä tavalla...

Eläimen rituaalista teurastusta kutsutaan nimellä šehita. Karja ja siipikarja on teurastettava siten, että yhdellä pitkällä terävällä veitsen vedolla avataan eläimen kaulavaltimo. Näin eläin kärsii mahdollisimman vähän ja sen veri saadaan valutettua mahdollisimman tarkkaan pois."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%A1er

Brainless

Tulipa vaan mieleen taannoiset sikaloiden kuvaukset ja omat kokemukset suomalaisista teurastamoista. Saarioisilla ja Atriallakaan ei ole ihan puhtaat paperit. Ei se ole haavia siellakaan... Olisiko tama ns. uhraus teollisuuden puolesta? Sen sijaan etta pengottaisi kaikki yhtiot.

Musta Nuoli

Tuollainen argumentti on puhdas olkiukko. Ei Agalin toimintaa voi perustella mahdollisilla Saarioisen puutteilla, eikä Agalin toiminta ole mitenkään edes rinnastettavissa suomalaisten yritysten lailliseen liiketoimintaan. Vai missä välissä Atria on maahantuonut tänne laittomasti työläisiä, jotka on pakotettu uhkailemalla hommiin?

Ihmiskauppa, laiton maahantulo, pakottaminen töihin (orjatyöksi tuota ennen kutsuttiin), veropetokset, kirjanpitorikokset, terveysrikokset jne jne... ei noita syytteitä nyt Saarioisten tai Atrian kohdalla ole tarvinnut käyttää. Rinnastuksesi on suurin piirtein samanlainen kuin vaikkapa eteläamerikkalaisen brutaalin poliisiväkivallan ja systemaattisen korruption puolustelu sillä perusteella, että kyllähän nyt Suomessakin yks konstaapeli antoi kerran pampusta.

Vai pitääkö väkisin vain puolustella kebab-keisaria siksi, että tämä on maahanmuuttaja? Onko Agalin toiminnan pysäyttäminen ollut kenties rasismia ja mahdollisesti hullun lehmän tautia sisältävien ruhojen ihmettely suoranaista vihapuhetta?

don Quijote

Jos kirjanpito on laiminlyöty ja toiminta on muutenkin rikollista - esim. lihan alkuperää ei pystytä selvittämään - laittoman maahantulon järjestämisestä puhumattakaan, toiminta ei liene verrattavissa suomalaisiin teurastamoihin ja lihatukkukauppoihin.

Tuskin rajavartiolaitos ja poliisi ovat olleet suomalaisten teurastamoiden tutkimisessa; sen hoitavat terveysasioista vastaavat eläinlääkärit;=J

sabenet

Mitä syötte matkoillanne hyvät kansalaiset? Mitä syötte Turkissa, Bulgariassa, Marokossa, Thaimaassa....? Vai onko EVIRA sielläkin pahoittamassa mieltäänsä? Tämä on skandaalihakuisuuden huippu...No voi hyvää päivää....
Ihmiskauppa on eri juttu ja se on vakavaa asiaa...

Kontulainen

En ole varma yritätkö trollata, mutta koska tiedän että noinkin vajaita ihmisiäon oikeasti olemassa, vastaan sillä olettamuksella että olet tosissasi.

Kyseinen lihatukku välitti tuotteitaan muuallekin kuin kebab-paikkoihin ja muitakin kuin ns. mättösapuskassa käytettyä lihaa. Tuotteisiin ovat voineet päästä käsiksi myös sellaiset, joiden vastustuskyky on heikko.

Ruokamyrkytykset ovat yksi merkittävimpiä ihmiskaatajia ympäri maailmaa, ja erityisesti köyhissä ja lämpimissä maissa, joissa säilytys asettaa vakavia haasteita. Vuosittain noissa mainitsemissasi maissa iso joukko suomalaisia käy hankkimassa ruokamyrkytyksen. Eviran sijaan siellä on tai on olematta asianmukainen, elintarvikehygieniaa tarkkaileva viranomainen. Onneksi meillä sellainen on, vaikkakin sen toimintaakin tulee arvioida aina tapauskohtaisesti. Tässä minuakin ihmetyttää, jos kymmenissä paikoissa tarkastus on ollut laiminlyötyä pitkään.

Koska selvittely on vielä alkuvaiheessa, emme voi tietää millä laajuudella se on todellisesti vaikuttanut ihmisten terveyteen. Monissa tapauksissa emme saakaan tietää. Ehkä joistain alueellisista tilastoista joskus selviää, onko viime kuukausina/vuosina ollut normaalia enemmän sairastuneita. Turun alueella on kyllä muistaakseni ollut joitain bakteeriepidemioita, joiden alkuperä on jäänyt epäselväksi. Veden epäiltiin olleen kontaminaatiolähteenä yhdessä tapauksessa, mutta en muista mikä sellaiseksi lopulta varmistui. Ehkä joku paikkakunnan asioita paremmin seuraava osaa täsmentää.

Mutta anyways, ei kannata vähätellä elintarviketurvallisuusongelmia.

don Quijote

Jos rikkoo Suomen lainsäädäntöä esim. kirjanpidon suhteen, se on silloin täysin suunniteltua. Verottaja. eläkeyhtiöt jne. jäävät nuolemaan näppejään.

Ihmiskauppa lieveilmiöineen on muillekin maahanmuuttajille tyypillistä.

Kun tässä puhuttiin eräästä musliminaisesta, joka nostaa etuuksia 9 lapsesta, mutta ei pysty tai pikemminkin halua kertoa lasten isää. Kun ei kerro, valtio ei pysty perimään ruokkoja kuten suomalaisilta viedään; kuinkahan monelta meni veronpalautukset ruokkomaksuihin. Kun maahanmuuttajat eivät käy töissä, ei ole mitään ulomitattavaakaan...

Kun sitten jäävät eläkkeelle, joutuvat tyytmään takuueläkkeeseen, jos ylipäänsä ovat enää hengissä tai Suomessa;=J

Akimonkkonen

Se vaan on nyt tässä maassa politrukit päättäneet, ettei saa mitään negatiivista yksilö ilmoille tuoda "etnisistä vähemmistöistä", vaikka viranomaistahon kanssa on todettu kaikki puutteet, rikokset ja laiminlyönnit omin silmin. Varmaan tämäkin kommentti poistetaan.

Markku Lehto

Tekipä tämä "yrittäjä" melkoista hallaa monelle määräysten mukaan toimiville kebab -yrittäjälle. Niin kuin nättää, että kun yhdessä asiassa mennään riman alitse, niin taipumus on mennä muissakin asioissa.

Muutenhan meillä taitaa jopa eurooppalaisittain olevan tiukkaakin tiukemmat määräykset. Jopa niin tiukat, että lähiruokatuotteiden myyminen maatiloilta on tehty käytännössä mahdottomaksi.