Lauantai 23.9.2017

Raju repeämä Soinin leirissä: ”Homma ryssittiin itse”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2012 10:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Soini Ylen vaalitentissä.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Vesa-Matti Saarakkala.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen pitkän linjan vaikuttaja Vesa-Matti Saarakkala kritisoi rajusti puoleensa johtoa. Saarakkalan mielestä puheenjohtaja Timo Soinin presidentinvaalikampanja hoidettiin huonosti. Hän myös kertoo Uudelle Suomelle kokevansa, että Soinin johtamistyylin täytyy muuttua.

- On levennettävä puoluejohdon kärkeä. Johtohenkilöiden olisi itse ymmärrettävä vaatia toimenpiteitä [Soinilta], Saarakkala sanoo.

Saarakkala on kirjoittanut aiheesta pitkän blogimerkinnän Puheenvuoroon. Siinä Saarakkala kirjoittaa, ettei voi katsoa tilannetta läpi sormiensa ja vain olla hiljaa.

Saarakkala kertoo Uudelle Suomelle kokevansa, että puolueen ongelmat alkoivat jo kevään eduskuntavaalien jytkystä. Puoluejohto ei ole onnistunut sopeutumaan kannattajakunnan ja puolueen nopeaan kasvuun. Saarakkala kertoo jättäneensä varapuheenjohtajan tehtävät osittain tästä syystä.

- Olin viime kesään asti mukana puoluejohdossa. Yksi merkittävä syy lähtööni oli se, etten ollut ihan tyytyväinen toimintakulttuuriin, eikä se näyttänyt mihinkään muuttuvan vaalivoiton jälkeen, Saarakkala kertoo.

”En ollut ihan tyytyväinen toimintakulttuuriin, eikä se näyttänyt mihinkään muuttuvan vaalivoiton jälkeen.”

Saarakkalan mielestä puolueen eduskuntaryhmän toiminta on ollut hyvää, eikä perussuomalaisten politiikalta ole kannatus minnekään lähtenyt. Kuitenkaan uuteen tilanteeseen ei ole osattu sopeutua.

- Tämä homma ryssiittiin ihan itse, Saarakkala sanoo.

Saarakkalan mielestä Soinin presidentinvaalikampanjan ydinporukka teki virhearvion eikä kampanjasta saatu kaikkea irti. Saarakkala kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että ihmiset eivät jaksa vääntää töitä puolueen eteen ”vanhalla mallilla, jossa jokainen tekee vaalitöitä sen, minkä ehtii omin päin, ilman selkeää sapluunaa”.

- Kenttä on todella väsynyt tilanteeseen. Kampanjan tyyli tuottaa tympääntyneisyyttä, hän sanoo.

Saarakkalan mielestä vaalitappio on selvä ja siitä pitäisi puolueessa avoimesti keskustella. Hän arvioi, että tappion syynä ei ole pelkästään se, että kansa halusi Soinin jatkavan puolueen puheenjohtajana, kuten Soini itse on selittänyt.

- Kahden kuukauden kuluttua on myöhäistä. Nyt on se paikka sanoa tämä, niin sanon sen nyt. Johtohenkilöt eivät siihen ole pystyneet puolen vuoden aikana.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Leivo

Soini osoitti ikävällä tavalla, ettei hänellä/heillä ole mitään erityisen syvällistä agendaa ajettavana. Soini olisi voinut tehdä viimeisistä galluptuloksista omat johtopäätöksensä ja alkaa mobilisoimaan persuja Väyrysen taakse. Väyrysellä oli selkeä, eurokriittinen ja jäsennelty sanoma, ja hänellä olisi ollut hyvät mahdollisuudet ottaa kunnon kaula Haavistoon persujen tuella. Soini olisi kaikista parhaiten voinut ajaa omaa eurokriittistä ohjelmaansa tukemalla Paavoa.

A_L

Kun tiedetään, että vain kaksi menee jatkoon, niin loppuvaiheessa tuen antaminen Väyryselle olisi ollut oikea viesti kentälle. Virta vei nyt Timoa ja henkilöhuuma nousi hattuun.
Väyrysen tyyliin itsensä ajaminen sopii, kun taas Soini pärjää paremmin muiden tai asiansa puolustajana.

Henkilövaali vaatii nostetta - böötä ja mukeja tai euroviisujen karnevaalihypeä, jossa uusradikaali antipoliittinen nuori-aikuisto näyttää vanhoille ukoille kaapin paikan tai "närhen" munat.

Jukka Mikkola

Olen sitä mieltä, että Väyrynen oli ilman muuta kokenein ja pätevin ehdokkaista vaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta hänen taustansa jalasmökki ym . tuntien en äänestänyt häntä.

Nuori polvi, Saarakkala mukaan lukien, ei tiedä näistä vanhoista "itänaapurikytköksistä" ja jalasmökkiasioista yhtään mitään. Kannattaisi tutustua asiaan vaikkapa Wikipediassa tai lukemalla kirja ”Presidentin ministeri”. Sen ovat kirjoittaneet Ahti Karjalainen ja Jukka Tarkka.

Jos Väyrysellä ei olisi ollut näitä vanhoja rasitteita eli ”pelin politiikkaa”, niin hän olisi nyt toisella kierroksella ja samalla varteen otettava ehdokas tulevaksi presidentiksi. Uskon, että moni muu on kanssani samaa mieltä. Todennäköisesti hänet olisi valittu presidentiksi. Tässä toteutui jälleen kerran vanha tuttu ”syyn ja seurauksen laki”.

Hilda K.

ja siksi äänestin vastoin kaikkia tapojani Väyrystä.
Per.suomalaiset eivät ole olleet valitettavasti missään vaiheessa vakava vaihtoehto, koska, kuten edellä kommentoidaan, Soinilla ei ole todellisuudessa oppositioagendaa.
Per.suomalaiset eivät ole nostaneet kakkosjoukkueeksi vastuupaikoille Saarakkalaa tai muuta fiksua väkeään. Miksi? Enkä tajua miten per.suom.puolue hassasi riveistään Markku Uusipaavalniemen.
Hänen uransa päättyi oudosti vaalitappion myötä kuin seinään. Mies oli ainoa globalistiagendaa vastustanut kansanedustaja, joka tajusi missä mennään.
Per.suomalaisia olen alusta saakka pitänyt valeoppositioksi nostettuna oikeistoagendan turvaajana kuten RKP:ta ja koko vasemmistoa.

Oppositiota ei Suomessa enää ole, joten Väyrysen etuna muihin ehdokkaisiin oli äänestyspäätöstä miettiessä hänen vankka tietämyksensä historiallisista EU:hun ja euroon menon faktoista.
Väyrynen tietää itsestäänselvästi, mitä suurvaltapolitiikka on. Hän ui siinä kuin kala vedessä. Eroaminen olisi Suomelle EU:n ja euron pakkopaidasta aivan mahdollista ja Väyry osaisi tarvittaessa toimia sen edistämiseksi.
Väykkä haluaa myös varmaankin jäädä historiaan pitkine urineen.
Hänellä ei ole juurikaan menetettävää karriäärin suhteen, vaikka hän käyttäisi vaikutusvaltaansa rohkeasti uransa tässä vaiheessa.
Väykkä näkee, että Suomen irrottamisessa EU:n ja euron kuolemanspiraalista on mahdollisuus päästä ehkä jopa sankariksi, jonka nimi jää historiaan.

Old Fargo

Luin tuon blogin, sieltä lainaus:

"Näissä vaaleissa näkyi myös puolueorganisaatiomme heikkous. Ihmiset eivät jaksa vääntää töitä puolueemme eteen vanhalla mallilla, jossa jokainen tekee vaalitöitä sen, minkä ehtii omin päin, ilman selkeää sapluunaa. Odotettiin jotakin laadukkaampaa, koordinoidumpaa, parempaa. Nyt onkin puoluejohdolla viimeinen hetki herätä laittamaan organisaatio siihen kuntoon, mihin se kuuluu käytettävissä olevilla taloudellisilla resursseilla ilman muuta laittaa. Se vaatii uskallusta etenkin PUHEENJOHTAJA Timo Soinilta, jonka esiintyminen kampanjassa oli varsin onnistunutta. Mahdollisuudet olisivat olleet vaikka mihin."

Tuo mieshän KEHUU Soinin esiintymistä, mutta arvostelee puuhailutouhuja. No, mitä olen persuista tajunnut, niin ei siellä näitä vaaleja tosissaan vedettykään.

SOINI veti eduskuntavaalit. Oli mukana lähes jokaisessa vaalitentissä, muilta löytyi vuorottelua.

SOINI veti pressanvaalit, ei ollut Kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden ja Kepun malliin erillistä ehdokasta.

SOINI vetää kohta kuntavaalitkin.

SOINI SOINI SOINI, niin on yksipuolista, mutta pakko on. Persuilla ei ole kunnon kakkoskenttää, mitä nyt eduskuntaryhmän pj. on fiksu nainen. Muut ovta saaneet tuomioita lässytyksistään ja kirjoituskyvyttömyyksistään, niin on hyvää kakkoskenttää. Leuat louskuvat, pilkka ja tuomarin nuija paukkuvat vastaan.

Pakkohan se on SOININ jatkaa, koska toista fiksua ei tahdo löytyä.

Dejavu

Mutta kun Timo ei halunnut presidentiksi. Ja ihan hyvä, että saa nyt keskittyä puolueen johtamiseen,kehittämiseen, valiokuntayöhön ja kunnallisvaaleihin. Itsetutkiskelu ja itsearviointi on aina paikallaan, vain se kehittää puoluetta.
Puolue on pulskistuttuaan laiskistunut, mutta nyt on hyvä tilaisuus parantaa ryhtiä. Ja saattaa se hallituskin vielä hajota, joten nyt Soini hieman lomalle ja sitten taas uusia kujeita.

Dejavu

Mutta kun Timo ei halunnut presidentiksi. Ja ihan hyvä, että saa nyt keskittyä puolueen johtamiseen,kehittämiseen, valiokuntayöhön ja kunnallisvaaleihin. Itsetutkiskelu ja itsearviointi on aina paikallaan, vain se kehittää puoluetta.
Puolue on pulskistuttuaan laiskistunut, mutta nyt on hyvä tilaisuus parantaa ryhtiä. Ja saattaa se hallituskin vielä hajota, joten nyt Soini hieman lomalle ja sitten taas uusia kujeita.

twentyone

Jakautuivat Väyrysen ja Soinin kesken, joka johti molempien ehdokkaiden tappioon. Puolueet eivät sen enempää nousseet kuin laskeneet tämän johdosta. Jollei tätä ymmärrä ei ole pätevä politiikan tekijä/analysoija tässä ajassa. Valtava joukko perusuomalaista puoluetta jatkossakin kannattavaa äänesti Väyrystä koska hän oli realistisempi vaihtehto presidentiksi. Puolueen takaa he eivät mihinkään kadonneet kuten hämmästyttävän moni - ehkä helpottuneeena - kuvittelee. On paha virhe perussuomalaisilta, jos puolue sortuu näiden vaalien perusteella sisäiseen kähinään. Voittoa ei edes ollut odotettavissa, joten se siitä ja katseet eteenpäin. Suomi tarvitsee vaihtoehdon vaaleissa jatkossakin.

muuan

Puolueen puheenjohtajalle olisi tietysti kaivattu mahdollisimman hyvää menestystä, sillä kaikki vertaavat nyt Soinin ääniosuutta viime kevään eduskuntavaalien tulokseen. Soini sai prosenteissa vain puolet silloisesta tuloksesta.
Puolueen ja puheenjohtajan uskottavuus kunnallisvaalien lähestyessä on heikentynyt. Jytky on viimeistään nyt historiaa.

CentralScrutinizer

Soinin saama äänimäärä vastaa aika hyvin persujen kannatusta tällä hetkellä. Protestin hedelmät on syöty; syksyn vaaleihin ei enää riitä niitä omenia ja meloneita, joille asetella lippalakkeja.

Soini näyttää änkyrältä ja jääräpäältä ennen muuuta siksi, että puolueen muu porukka on luokatonta.

Se siittä jytkystä - jää osaksi historiaa.

Hakkuri

Joka tähän antijytkyyn uskoo, olisi syytä katsoa myös kuin demareille kävi. Demarit on sentään eduskuntavaalien perusteella Perussuomalaisia suurempi puolue ja heidän ehdokkaansa kannatus oli vielä laihempi kuin Perussuomalaisilla. Voidaanko nyt sanoa, että demareita kohtasi nyt todellinen antipakki. Lipposen nimi ainakin voidaan kirjoittaa tästä lähin pienelle etukirjaimella.

Akimonkkonen

siinä tapauksessa kannattaisi pitää pressanvaalit missikisojen yhteydessä. Mr. Finland samaan syssyyn.

Oli näissä vaaleissa jotain hyvääkin, kun pöömies häipyy takaoikealle kampanjapäällikkönsä kanssa.

kyy

Juuri se mitä on odotettu melkein vuoden, eikä puolueen hajoamiseen tarvittu edes hallitusvastuuta - jolloin hajoaminen olisi tapahtunut jo viime syksynä.

Oppositioasemalla Soini osti itselleen jatkoaikaa, mutta ei sekään ikuisuuksia kestä puolueella jonka kohtalona oli jo syntyessään hajota mikäli edes vähän menestystä tulee. Viime käväänä sitä sitten tuli - ja paljon.

Soini taitavana taktikkona tajusi varmasti itse tämän jo vaalivoiton jälkeen. Ja tajusi myös sen, että vallan hajauttaminen diktaattorilta muille olisi vain vauhdittanut Perussuomalaisten hajoamista. Sitä en osaa arvioida, ymmärsikö hän tipahtavansa arabikevään diktaattorien tapaan ennemmin täi myöhemmin.

Ja tajuaako hän sen edes nyt. Jos, sitä hän ei kylläkään myönnä.

ernoh

Hyvä analyysi. Persujen ja sen edellisen olomuodon SMP:n perusongelma on juuri tässä. Perinteiset puolueet ovat suurimmalta osin jo noin sata vuotta vanhoja suhteellisen avoimia organisaatioita, jotka ovat eläneet läpi tuulet ja tuiskut. Niiden jatkuvuus on turvattu, valitiin johtoon (melkein) kuka tahansa.

Jos muut puolueet vertautuvat tavallaan laaja-alaiseen ja vakiintuneeseen kansankirkkoomme, persupuoluetta voisi kuvailla eräänlaiseksi lahkoksi, jolle omista tavoitteista tinkiminen on mahdottomuus ja voi helposti johtaa lahkon pirstoutumiseen. Jos kristilliset tekevät uskonnosta politiikkaa, niin persut puolestaan politiikasta uskontoa.

Jos Soini ei edes halunnut presidentiksi, voi kysyä, miksi hän sitten asettui ehdolle - luultavasti juuri pitääksen laumansa kasassa, koska muutoinhan se olisi ilman muuta karannut Väyrysen taakse.

emmzet

PerS toistaa puolueena yhä vain SMP:n kaavaa. Sen loiston hetket ovat häviössä, voittoja se ei osaa käsitellä. Myös puolueen henkilöityminen, aiemmin Vennamoon ja nyt Soiniin, on ongelma. Ylös mennään kovaa, ja hetken päästä kolistaan alas ihan yhtä vauhdikkaasti: tämä on fataali ongelma myös puolueen talouden näkökulmasta.

Puolue haluaa "olla erilainen kuin muut". No hyvä, mutta strategia toimii vain jos on viisaasti erilainen, eikä vain humallu menestyksestä. Perinteiset puolueet joustavat paljon taitavammin, koneisto puskee niissä eespäin tulipa voitto tai tappio vaaleissa.

Soini kokeili tällä kertaa lukita itsensä takaluukkuun (hallituksesta pois jääminen) säilyttääkseen kannatusluvut korkealla. Vaihtoehtona olisi ollut antaa myöten muille hallituspuolueille, eli pettää kannattajat. Olisiko nyt niin, ettei protestipuolueella kerta kaikkiaan ole mitään pitkällä jänteellä kestävää strategiaa - siis muuta, kuin muuttua täsmälleen kaikkien muiden puolueiden kaltaiseksi, mikä taas ei ole yhdistettävissä protestimielisyyteen?!

Ongelma on näinollen perusasetelmassa, turha kritisoida ja etsiä syyllisiä.

Vekkuli

Nyt on kaksi parasta ehdokasta enää jäljellä, kun takarivistä jytkyttelyjä huutavat ja muuten vain mahdottomat on todettu äänimääriltään heppoisiksi. Nyt valitaan presidenttiä Suomelle eikä pidetä huutoäänestystä siitä, tästä taikka tuosta, joten mitään muuta marssijärjestystä ei oikeasti voi olla, vaikka jotkut näemmä sellaisiakin yrittivät tuputtaa. Ja näkyvät yrittävän vieläkin, vaikka juna meni ainakin kuudeksi vuodeksi.

Matti O Koskela

Sitoutumattomana sivustaseuraajana muistelen jytkyä edeltävää galluppien aikaa, jolloin Perussuomalaisten kannatuskäyrä sojotti käsittämättömästi ylöspäin. Asia herätti laajaa pohdintaa ja arveluita seurauksista.

Yksi kysymys nousi ylitse muiden, jonka perään kysyin. Kykeneekö Timo Soini hyödyntämään oikean nosteen ja moninkertaistuvat edustajiensa resurssit. Osaako hän mobilisoida joukkonsa eduskuntatyöhön?

Nyt nähdään, etteipä osannut. Saarakkala kertoo miltä se puolueen sisällä tuntuu. Soini elää elämäänsä ikäänkuin puolue olisi vain häntä itseään varten. Viisaana ja älykkäänä miehenä hän puhuu voimakkaasti siihen suutaan mitä jytkyn äänestäjille asia merkitsee ja mitä pitäisi tehdä. Käytännössä Soinilla on peukalo syvällä suussa, eikä puolueen johtamisesta näytä olevan mitään tietoa.

Kun mies on kiertänyt 14 vuotta hauskuuttajan roolissa ympäri maata ilman mitään vastuuta, näyttää nyt sytytyslanka palaneen loppuun ja lumipallo räjähtänyt silmille. Saarakkalan rohkea esilletulo on miehekäs veto, joka varmasti häiritsee Soinin 'ansaittua' lomaa. Paha asia tässä on se, että despootin kuorsaus lamaannuttaa koko puolueen, kun minkäänlaista oikeaa toimintasuunnitelmaa ei kaiketi olemassa.

Sääliksi käy pitkin pihaa ryntäileviä hajallaan olevia puolueen edustajia ja kannattajia. Pihapiirin aidat ovat kaatuneet isännän kulkiessa kylillä kehumassa itseään tuote-kansiot kainalossa. Pyörä kyllä on komea, mutta kun sillä ei pysty ajamaan.

Varjojen mies

Soini kokee olevansa puolue ja puhuvansa aina puolueen suulla. Kaikki muut puolueenjäsenet ovat ikäänkuin armosta mukana raahattavia ottolapsia. Suomeksi sanottuna Soinilla on noussut jytky päähän.

On muistettava, että Soini oli Brysselissä, kun muu puolueväki takoi eduskunnassa tarmolla puolueen tietä kohti parrasvaloja. Vasta vaalien alla Johtaja ilmestyi joukkojensa eteen. Vaalimenestyksen pohja oli kuitenkin luotu jo aiemman tinkimättömän politiikan ansiosta. Sitä ei Johtaja kuitenkaan julkisesti myönnä, vaan inttää itsepäisesti omaa erinomaisuuttaan muihin verrattuna.

Kansa ei kaipaa kerskureita. Se on taas kerran nähty.

CentralScrutinizer

Soini lähti mukaan presidenttikisaan pakosta, sillä muuten Väyrynen olisi putsannut pöydän ja vienyt Kepun toiselle kierrokselle. Persut ei pysy hengissä ilman Soinia. Tämä on hyvä tunnustaa.

Ratkaisevalla toisella kierroksella Soini on jo testamentannur puolueensa äänet Haavistolle. Kun ajatellaan, minkälaista porukkaa Haaviston ympärillä Vihreissä pyörii, on kiinnostavaa seurata, miten iso osa Soinin joukoista todella seuraa johtajaansa.

Hesekiel

homo, miesmies, kirkkoon kuulumaton, sivari armeijan ylipäällikkönä, siinä niitä pähkinöitä on purtavaksi niin perussuomalaisille kuin muidenkin jo tippuneiden ehdokkaiden äänestäjille.
Soinille nämä Haaviston "avut" voi kelvata, mutta kelpaako muille?

muuan

En ole suuremmin seurannut Soinin ja puolueen asioita, mutta eiköhän oheinen analyysi liene oikeansuuntainen. Ainakin se on muodoltaan ja sisällöltään mainio ja uskottava. Ottakaapa te puolueen ihmiset nyt siihen asiallisesti kantaa. Ulkopuolisen näkemyksissä voi aina olla varteenotettavaa.

Ray

Eduskunnassa ei ole saatu mitään aikaan. Se ei olisi ollut mahdollistakaan, mutta kertokaa se kannattajille. Eväinä oli maahanmuuttajien, pakkoruotsittajien ja mukasivistyneistön uhkaama isänmaan etu. Maan rahat oltiin jakamassa zorbasta tanssiville oliivin viljelijöille. Vastavoimaksi oli vain pohjoiskorealaiseen malliin Iivisniemestä johdetusta unohdetun kansan puolueesta.

Ei paljon painanut se, ettei puolueella ollut muuta tehtävää kuin sinkauttaa puheenjohtajansa kiertoradalle. Puolueen kannatus on laskemassa. Puolueisiinsa tyytymättömät ovat palaamassa omiensa piiriin. Soini ei missään tapauksessa voinut tukea Väyrystä, koska se olisi tiennyt väen karkaamista emopuolueeseen. Haaviston takaa he voivat vielä palata, mutta Kepusta ei.

Turhautuminen, puoleen epädemokraattisuus, kannatuksen hupeneminen, todellisen sanoman puuttuminen, tosiasiallinen hajanaisuus ja poliitikkojen vallanhalu saavat aikaan nupinaa ja epäsopua, joka johtaa hajaannuksen merkkien vahvistumiseen. Soini joutuu vastaamaan tiukemmilla otteilla, kuten kehittymättömissä yhteisöissä tehdään. Naapurissa Kepu tiivistyy ja vahvistuu Väyrysen remontin jälkeen kuntaremonttia vastustaessaan.

Jytky on kohta persujen sisällä.

Vyötiäinen

Nämä olivat henkilövaalit, jos et satu tietämään. Kannatus "puolittui" myös kristillisillä, ruotsalaisilla ja demareilla jopa paljon enemmän.

Eli samaa voisi sanoa kaikista noista puolueista. Mutta sinun tähtäimessä on aina vain perussuomalaiset.

Siksi sinun sanomasi on erittäin epäuskottava. Teet pelkkää antipropagandaa yhtä puoluetta vastaan.

Taidan tietää syyn. Olet RKP:n kannattaja. Siksi pelkäät sitä ainoaa puoluetta, joka ajaa suomenkielisen kansan etuja tinkimättömästi.

Jukka Mikkola

Vähän ennen Eduskuntavaalien vaalipäivää käynnistettiin erittäin hienovarainen mustamaalaus Perussuomalaisia kohtaan viime keväänä. Tämä tuli esille mm. Hesarin etusivumainoksessa ja gallup-luvuissa. Tätä kautta oli tarkoitus viedä osa äänistä ja siinä onnistuttiin. Tunnettuahan on, että äänestäjä haluaa olla ”voittajan puolella”. Siitä huolimatta Perussuomalaiset saivat vaaleissa 559 342 ääntä.
Samaa mustamaalausta jatkettiin myös presidentinvaaleissa Timo Soinia kohtaan nostamalla hänet ”tikun nokkaan” milloin mistäkin asiasta. Nyt vielä vaalien jälkeenkin sama peli tuntuu jatkuvan monen kommentoijan suulla. Väite, että Väyrynen ei päässyt toiselle kierrokselle johtuen perussuomalaisista, on todella kummallinen. Kyllä ”kuninkaantekijöitä” on syytä hakea muualta. On pakko sanoa presidentinvaalien suhteen, että ”juna meni jo”.

Niinistö ja Haavisto ovat molemmat keskenään sangen samanlaisesti ajattelevia, joka tulee esille mm. EU-myönteisyydessä. Ainoa, mikä heidät erottaa toisistaan, on erilainen parisuhde. Totuus on se, että tästä asiasta kansa tulee jatkossa äänestämään.

Demokratia tarvitsee mustamaalauksesta huolimatta perussuomalaisia. Perussuomalaisuus on suomalaisten puolustamista. Eduskunnassa 39 kansanedustajaa pitää siitä huolen.

Ray

Mutta on se myös vähän toisinkin. Ja parisuhteista varmasti äänestetään myös, vaikka aikamoinen murros on tapahtumassa meidän mielissämme. Ja huomauttaisin myös siitä seikasta, että on paljon ihmisiä, jotka eivät pidä aivan normaalina Niinistönkään avioliittoa. Mielenkiintoista asennetuuletusta tiedossa.

Soini on kunnostautunut vaihteeksi melkoisena narisijana ja mielensäpahoittajana aivan muiden persujen tapaan. Se ei ole hänelle eduksi eikä siunaukseksi. Uskonnollinen hihhulius johtaa kiusallisiin tilanteisiin politiikassa. Abortti, ehkäisy, tasa-arvo ja Lähi-itä kun ovat maallisiakin kysymyksiä, eikä poliittinen johtaja voi lymytä piplian ja Vatikaanin hiippaukon takana.

On aivan totta, että kritiikki on ylimielistä ja tavallista ihmistä halveksivaa. Persuilla on kiistaton merkitys ummehtuneen politiikan tuulettajana. Muutakin merkitystä olisi, jos vain olisi muutakin kuin yksinvaltainen populistinen tyhjiö puolueen sisältönä. Se ei voi vastata aiheellisen protestin tarpeisiin. Valta on ja pysyy eliitillä. Niin persuissa kuin yhteiskunnassakin.

PateP

Ei suinkaan!

Oikeastaan kommentit täällä olivat luettavissa jo ennen vaaleja. Joka tapauksessa ennakkovaalin jälkeenkin gallupeista. Gallup nyt kuitenkin kertoo +-5%.

Soinikin sanoi kannattavansa II-kierroksella "vähemmän pahaa". Silloin peli oli menetetty.

Huono tulkinta PS:ilta!

ikiporo

Onkos Tammisen tyttö valvonut viime yönä liikaa, kun jutut on kuin mateen päästä.

Mikä sen fiksumpaa on kuin tehdä analyysiä vaaleista tapahtumien pohjalta, pojot Saarakkalalle. Toivottavasti demaritkin alkavat pikku hiljaa pohtimaan että onko ihqu-hanilöpinä kuitenkaan heidän juttu. Ja eiköhän keskustassakin kannattaisi fundeerata että mitä mieltä heidän äänestäjänsä ovat mistäkin ja valita puoluejohto sen mukaan.

Repeilystä vielä sen verran, että taatusti saadaan itse kukin repeillä selityksiä kuunnellessa vielä pitkään....

tarkkailija-vm59

Tuskin vain. Pikemminkin nyt alkaa Keskustan vyörytys. Puolue jossa on selkeä islamfobia ja joka pilkkaa mustaihoisia on siirtynyt hieman epäloogisesti nuoleskelemaan homoseksuaaleja. Ja kaikki tämä vain siksi että Haavisto "oli kohtelias" heitä kohtaan.

Perussuomalaisista esim herrat Soini ja Hirvisaari eivät ehkä tajunneet sitä mitä arvokonservatiivisuudesta lipsuminen lopulta merkitsee. Kaikki merkit vakavaan repeämään perussuomalaisten sisällä ovat nyt olemassa. Ja Keskusta, sekä ehkä KD käyttävät siekailematta tilannetta hyväkseen.

tarkkailija-vm59

Tässä on nyt sellainen seikka joka liittyy mediaan ja poliittisesti korrektiin käyttäytymiseen. Minä tiedän eräänkin tuttavaperheen tapauksessa että hirvein asia mikä perheen sisällä voi tapahtua liittyy juuri oman lapsen paljastumiseen homoksi. Se on niin traumaattinen tapaus useimmille vanhemmille, myös sisaruksille, että menee usein vuosia ennenkuin he voivat asiasta edes puhua. Koskaan se ei täysin tapahdu.

Siksi on täysin selvää, huolimatta median tavoitteesta tehdä homoudesta trendikäs ilmiö, että kansan syvissä rivissä homous on asia, jota he todellisuudessa kavahtavat. Toki julkisuudessa jokainen yrittää näytellä "avarakatseista" ihmistä. Mutta hiljaa mielessä useimmille se eräs häpeällisimpiä asioita mikä omaa perhepiiriä voi koskea.

pogens

Huonon kampanjan vaikutus kannatukseen oli noin 5%. Soinin aseman puheenjohtajana ja epämieluisan olemuksen presidenttinä sekä taktikoinnin osuus lienee noin 5-10%. Tuskinpa puolue on hajoamassa, enemmän Keskustan rivit ovat rakoilleet eduskuntavaalien jälkeen.. mitä seuraakaan täysin puolueen valtavirran vastaisen ehdokkaan, Paavon menestyksestä? :D

pogens

Ja millähän perusteella ei ole saatu mitään aikaan eduskunnassa?

-Eurokriittisyyttä ei olisi ilman perussuomalaisia.
-Maahanmuuttokriittisyyttä ei olisi ilman perussuomalaisia.
-Koulutuspolitiikan kritiikkiä ei olisi ilman perussuomalaisia.
-Pakkoruotsikritiikkiä ei olisi ilman perussuomalaisia.
-Byrokraattisen keskushallinon kritiikkiä ei olisi ilman perussuomalaisia.

Nämä kritiikin muodot vaikuttavat päätöksentekoon kaiken aikaa. Samoin muun muassa maanmiinojen säilytys on aika persu-hommaa, myöskin aselakien tiukennusten peruminen on suosiossa persujen keskuudessa.

Donkey Hot

Soinin vakkarirepla "Kyllä kansa tietää" on alkanut muuttua todeksi. Sen näkee Soinin kannatuksessa ja tietoisuus onneksi vain lisääntyy.

Uusi kysymys onkin, Kauanko kansa vielä sietää - Soinia?

Ihanaa että kansa tietää!!

Salon Petri

Hyvä vain, että perussuomalaisetkin käyvät avoimia palautekeskusteluja.

Eihän kokoomuskaan ole ja ole ollut, niin yksituumainen kuin tällä hetkellä ulospäin onnistuneesti näytellään. Vihreitä ja keskustaa ollenkaan unohtamatta.

Väyrynen oikeassa! | Niinistö piilottelee kantojaan kaapissa
https://twitter.com/Vaaliliitto/status/161421689664700418/photo/1/large

Paljon työtä ovat perussuomalaiset puheenjohtaja Soinin johdolla onnistuneesti tehneet.

Toivoittavasti kansanedustaja Saarakkalan avaama palautekanava lähtee virtaamaan puolueen sisällä onnistuneesti. Kaikessa tällaisessa itää uuden menestyksen siemeniä. Ainahan erilaista ääntä maailmaan mahtuu.

köpös

täydellinen mahalasku kulminoituu Soiniin. Don Quijotella ei ollutkaan oikeaa miekkaa ja sen näkivät kaikki ns. hypetystä ulkopuolelta seuranneet. Väyrynen teki nyt selvää jälkeä tästä yksinäisestä tyhjässä SMP.n toimistossa ihmeissään olevasta nuorukaisesta. Kyseessähän on ollut koko ajan Soinin henkilökohtainen tie Eu.n ja nyt pressan vaalien osalta, eikä mikään "rakastan teitä kansani! Mikä pimentää joillakin päänupissa osan harkinnasta kuvittelemalla, että Soini oli edes kiinnostunut itsekeskeisyydessään muista-katsokaa miehen kommentteja, jotka eivät ole enää sivistyneen ihmisen toimintaa. On todella riemastuttavaa huomata, että menneisyyden miehet ovat kivääreineen ja haulikkoineen ja maasto-lakkeineen hämmennyksissä, kuten kaltaisensa the Beatlesin tullessa. Oma elämä jatkuu, mutta kun "mun miehekkyyttä ei oteta tosissaan-nyyh!"

palonola

Että Olisi Soini tehnyt mitä tahansa ,hän ei olisi voinut
Väyrysen vyörylle yhtään mitään.Itse asiassa Väyrynen otti
takaisin ,ne äänestäjät jotka Kiviniemi menetti perussuomalaisille.Olen jo aikaisemmin väittänyt,että perussuomalaisten kannatus tulee tippumaan johonkin 10-13%
silloin puolue olisi helpompi hallita .Turha Saarakkalan
on kiukuta ,ilman Soinia hänellä olisi korkein poliittinen virka Kurikan kunnanvaltuusto.

Berserk

ja ilmoitti tuloksen selvittyä että nyt pidetäänkin lomaa. Kaveri tuli vasta lomalta jostain Azoreilta.

Alkaa jytky mennä tuhnuksi. Soini,Hakkarainen, Halla-aho, James, jotka ratsastavat veteraaneilla, maahanmuuton vastustamisella ym kannattavatkin kirkosta eronnutta homoa, joka ei Halla-ahon tavoin halua osallistua maanpuolustamiseen ja joka on tuonut tänne Väli-amerikasta pojan puolisokseen. Opinnot sentään ovat ylioppilaan tasoa ja puoliso on oikein parturi.

Miten h-ä persu, joka paheksui kun miehet tanssivat keskenään, menevät linnaan, jossa miespari kättelee vieraat?

Brandheim

Eipä täällä Turun Perussuomalaisissa näy mitään repeämää.Juuri oli kokous ja väki on innoissaan . Jäsen määrä on moninkertaistunut.Se vain oli huomattavaa, että moni kertoi äänestävänsä Niinistöä, mutta kukaan ei ole kertonut äänestävänsä sitä toista eli Haavistoa.Antaahan suomi omituisen kuvan jos sen presidenttipari olisi homogeeninen.

muuan

Kokous pidettiin tietysti jo illalla? Mistä siellä oltiin innoissaan? Jäsenmäärän moninkertaistumisestako?.
Ketä kertoi se toinen puolikas äänestäneensä ensimmäisellä kierroksella? Sekin kiinnostaa. Mutta etteköhän te aktiivit olleet kaikki Soinille uskollisia.

Brandheim

Osa äänesti soinia ja osa Niinistö.Varmasti perussuomalaiset äänestivät myös muita ehdokkaita mutta nämä kaksi on tullut selvästi esille.kokouksen aika ei kai ole aivan kauhean tärkeä mutta ne ovat yleensä klo 18.00 jälkeen arkipäivinä koska päivällä ollaan normaalisti työssä.
Kuten " muuan" huomasit niin ääniä sai vähiten ne jotka keskittyivät perussuomalaisiin ja ne eniten, jotka keskittyivät presidentti kisaan.poikkeus oli vain Sari Essayah.Soinihan keskittyi presitenttipeliin mutta kun jäsenistö ei oikein siitä pitänyt.
Missä täällä oltiin innoissaan?Kyllä jäsenmäärän noususta.
Perussuomalaisilla ei ole varsinaista ongelmaa uskollisuudesta Soinille kuten olet huomannut,meillä on mielipidevapaus, jonka takia voimme tuoda ne esille vaikeitakin asioiota.Voit niitä lukea eri iltapäivälehdistä uutisina joka ovat aina negatiivisia perusuja kohtaan.Kerroppa " muuan" mistä kunnasta olet ja katsotaan sitten onko ko kuntaa olemassa myöhemmin.

Brandheim

Osa äänesti soinia ja osa Niinistö.Varmasti perussuomalaiset äänestivät myös muita ehdokkaita mutta nämä kaksi on tullut selvästi esille.kokouksen aika ei kai ole aivan kauhean tärkeä mutta ne ovat yleensä klo 18.00 jälkeen arkipäivinä koska päivällä ollaan normaalisti työssä.
Kuten " muuan" huomasit niin ääniä sai vähiten ne jotka keskittyivät perussuomalaisiin ja ne eniten, jotka keskittyivät presidentti kisaan.poikkeus oli vain Sari Essayah.Soinihan keskittyi presitenttipeliin mutta kun jäsenistö ei oikein siitä pitänyt.
Missä täällä oltiin innoissaan?Kyllä jäsenmäärän noususta.
Perussuomalaisilla ei ole varsinaista ongelmaa uskollisuudesta Soinille kuten olet huomannut,meillä on mielipidevapaus, jonka takia voimme tuoda ne esille vaikeitakin asioiota.Voit niitä lukea eri iltapäivälehdistä uutisina joka ovat aina negatiivisia perusuja kohtaan.Kerroppa " muuan" mistä kunnasta olet ja katsotaan sitten onko ko kuntaa olemassa myöhemmin.