Tiistai 24.10.2017

Uskomaton näky Suomen taivaalla – ”revontuli-Andy” hullaantui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.1.2012 12:33
Päivitetty: 
25.1.2012 12:38
 • Kuva: Andy Keen/ Aurora Hunters
  Kuva
  Revontulibisnestä pyörittävä Andy Keen kuvasi huikean revontulinäytöksen Inarissa tiistaina.
 • Kuva: Andy Keen/ Aurora Hunters
  Kuva
  Lisää Inarin taivasta.
 • Kuva: Andy Keen/ Aurora Hunters
  Kuva
  Revontulet ja saamelaisten kulttuurikeskus Sajos Inarin kirkonkylässä.
 • Kuva: Voitto Pitkänen
  Kuva
  Tiistain revontulet Kuusamon malliin.

–Uskomatonta! Aivan fantastista!

Brittiläiseltä ”revontulimetsästäjältä” Andy Keeniltä eivät ylisanat lopu, kun hän kuvailee tiistai-illan näytöstä Inarin taivaalla. Keenin mukaan eiliset revontulet – kuvat ohessa – olivat yhdet komeimmista, mitä hän on koskaan nähnyt.

–Itse asiassa lopetin lopulta kuvien ottamisen kokonaan, heittäydyin lumeen selälleni ja vain tuijotin ylös, kirjoittaa Keen Spaceweather.com-sivustolla.

Hän kertoo Uudelle Suomelle hullaantuneensa viitisen vuotta sitten revontulista ja lopettaneensa lopulta työt brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestön johtajana muuttaakseen Ivaloon. Nyt hän pyörittää Aurorahunters-yritystä, joka vie turisteja Lapin erämaahan katsomaan revontulia.

–Koko tätä aikana en ole nähnyt mitään tämän kaltaista, hän kehuu eilisiä tulia.

Aiemmin Keen on kertonut BBC:n haastattelussa, että hän vie sääennusteita seuraten turistinsa sinne, missä taivas vaikuttaa mahdollisimman pilvettömältä. Retket ovat vieneet jäämerelle asti.

Myös Kuusamossa asuva Voitto Pitkänen tallensi eilisen revontulet kameralleen. Kuusamossa näytös ei ollut yhtä poikkeuksellinen kuin Inarissa, koska taivaalta sateli lunta.

–Näyttävämpiäkin olen nähnyt, mutta se tässä on harvinaista, että revontulet peittivät hyvin laajan alueen, puoli taivasta, kertoo Pitkänen Uudelle Suomelle.

Auringossa tapahtui voimakas magneettinen purkaus maanantaina. Revontulet ovat seurausta tämän purkauksen aiheuttamasta hiukkasmyrskystä. Komeita revontulia nähtiin Suomessa aina Tampereella saakka, kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Ilmatieteen laitos: Revontulia ehkä vielä keskiviikkoiltana

Ilmatieteen laitoksen tutkija Kirsti Kauristie kertoo Uudelle Suomelle, että hiukkaspilvi on yhä maapallon päällä. Revontulia voi siis näkyä vielä keskiviikon ja torstain välisenä yönä, mikäli taivas on kirkas.

Ilmatieteen laitoksen mukaan auringon aktiivisuus noudattaa noin 11 vuoden jaksollisuutta. Vaihtelut vaikuttavat eniten maapallon ilmakehän ylimpiin kerroksiin sadan kilometrin korkeudesta ylöspäin. Auringosta purkautuvat hiukkaset sytyttävät ilmakehässä revontulia ja aiheuttavat muita avaruussäähäiriöitä. Äärimmäisissä tapauksissa niillä on haittavaikutuksia satelliittien toimintaan ja esimerkiksi GPS-signaaleihin. Viimeksi tällaisia haittoja oli merkittävissä määrin vuonna 2003.

Myös auringonpilkkujen määrä vaihtelee 11 vuoden jaksoissa. Auringonpilkkujen määrän ennustetaan olevan huipussaan vuonna 2013, jolloin myös avaruussäähäiriöitä tulee olemaan eniten. Myös revontulia tulee lähivuosina esiintymään entistä enemmän.

–Revontulien esiintymistodennäköisyyden tiedetään kohoavan erityisesti muutamina vuosina auringonpilkkumaksimin jälkeen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Tuomas

Valokuvaamisen kannalta homma ei ole ollenkaan noin yksiselitteinen. Kokeneena kuvaajana Andy tietää, että usein kuvat joissa on muutakin valoa kuin taivaalta tuleva revontulien hämy, ovat kiinnostavampia koska ne tuovat revontulet esiin tunnistettavassa ympäristössä. Suhteellisesti revontulien kirkkautta on helpompi arvioida kun esimerkiksi puut saavat sivuvalon läheisen hotellin pihavaloista.

Noin kirkkaalla säällä yhdellä parkkipaikan valaistuksella on hyvin vähän merkitystä valosaastemielessä, eli siinä miten kontrastit heikkenevät kun hajavalo maan pinnalta saa ilmassa leijuvat jääkiteet näkyviin. Ivalon lentokentän valot voisivat olla noin läheltä jo toinen juttu.

ju66tatu

On kyllä komeita kuvia. Tässä on yksi hyvä syy, miksi Lappia ei pidä teollistaa, vaan toimeentulo pitäisi järjestyä luontaisemmilla elinkeinoilla upean luonnon elämysarvoilla.
Kaunis on veilä alkusuomen maa.

"Se on sellainen seutu ja sellainen maa jota ei voi unhoittaa".