Torstai 23.11.2017

Fortum: Sähkölaskusi voi pienentyä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.2.2012 10:16
  • Kuva: Fortum
    Kuva

Faktakulma

Fortumin tulos vastasi suunnilleen ennusteita. Loka–joulukuun liikevaihto oli 1,67 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto laski kuusi prosenttia ja oli 508 miljoonaa. Osakekohtainen tulos oli 0,47 euroa. Koko vuoden 2011 vertailukelponen liikevoitto oli 1,8 miljardia euroa ja laski kaksi prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihto oli 6,2 miljardia, kun se edellisvuonna oli 6,3 miljardia.

Fortumin talousjohtaja Juha Laaksonen kertoo Uudelle Suomelle, että sähkön hinnassa on käynnissä laskutrendi.

Fortum arvioi tulosjulkistuksensa yhteydessä, että sähkön tukkuhinnassa on laskupaineita lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä Pohjoismaissa.

Syinä tukkuhinnan laskuarvioon ovat epävakaa taloustilanne Euroopassa sekä Pohjoismaiden parantunut vesitilanne.

- Tukkuhinnan lasku tulee viiveellä kuluttajahintoihin, sanoo Laaksonen.

Laaksosen mukaan esimerkiksi Fortumin kestotuotteen osalta hinta määräytyy suoraan kolmen kuukauden kaavan mukaan, jolloin tukkuhinnan lasku siirtyy myös kuluttajahintoihin.

Tukkuhinnan vaikutus omaan sähkölaskuun toki riippuu siitä, millaisen sopimuksen on tehnyt.

- Trendi on ollut laskeva: viime kvartaalilla markkinahinnat olivat alempana, Laaksonen sanoo.

Hän toteaa, että aivan viime päivinä sähkön spot-hinnat ovat sen sijaan olleet nousussa kovien pakkasten takia.

Lyhyt pakkasjakso ei kuitenkaan vaikuta sähkön hinnan pitkän ajan trendiin.

Fortum jakaa koko vuoden 2011 tuloksestaan osinkoa tasan euron per osake. Suomen valtio tekee näin mukavan tilin. Lue lisää tästä.

Faktakulma

Fortumin tulos vastasi suunnilleen ennusteita. Loka–joulukuun liikevaihto oli 1,67 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto laski kuusi prosenttia ja oli 508 miljoonaa. Osakekohtainen tulos oli 0,47 euroa. Koko vuoden 2011 vertailukelponen liikevoitto oli 1,8 miljardia euroa ja laski kaksi prosenttia edellisvuodesta. Liikevaihto oli 6,2 miljardia, kun se edellisvuonna oli 6,3 miljardia.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

machdevelop

Monopolikuppaus ei kestä sähkön hinnanalennusta, sillä tarvitaan vähintään 30 %:n voittomarginaali sisäpiirimaksuihin ja 450 milj.€:n tulouttamiseen valtiokassaan! Tätä määrää politikot eivät kehtaa
laittaa verotettavaksi jollakin nimikkeellä, sillä sähköveroahan peritään jo ennestään. Odotettavissa pikemminkin
korotuksia, eli sähkövero III jne.

Camoon

"Tukkuhinnan lasku tulee viiveellä kuluttajahintoihin, sanoo Laaksonen."

Laskeminen viiveellä ja nousu saman tein. Mikä uutta? Fortum on osoittautunut niin moraalittomaksi yritykseksi, että se ei ansaitse lisä ydinvoimalupia. Eihän niillä onnistu edes sähkönjakelu katkoitta ja korjauskin kesti viimeksi viikkokaupalla. Vaikka voittoa vedetään miljardikaupalla.

Fortumin pörssiin vieminen oli superluokan virhe. Työntekijöille yt-potkuja ja johdon palkkiot sen kun nousevat.

Vastarannanrastas

Fortumista tekee todella omituisen tuo hiljan tullut EU -direktiivi, joka erotti toisistaan sähkön jakelu-, myynti-, ja tuotantoliiketoiminnan. Näistä jakelu on täysin säänneltyä liiketoimintaa, jonka voitto voidaan käytännössä ennustaa lähes 100%:sti. Myynti on ylikilpailtua nollatulosbisnestä, mutta tuotanto tekee valtavia voittoja erilaisten päästöveromokailujen seurauksena.

Tässä sekamelskassa esim. YLE:n toimittajilta menee täysin sekaisin voitot ja myrskutuhot (ks. Ylen uutinen aiheesta). Fortumin tuotantoyhtiö tekee voittoja, koska sillä on windfall -voitoista hyötyvää vesi- ja ydinvoimaa. Muut tekevät nollatulosta tai tappioita, ja esim. jakelu johon myrskutuhoilla on merkitystä on säänneltyä toimintaa, jossa kustannukset eivät juuri voittoihin vaikuta vaan siirtyvät suoraan maksuihin.

Metu

Fortumin liikevaihto on 6 miljardia.
Jos optiot olisivat vaikka 5 miljoonaa, se on 0,08 prosenttia liikevaihdosta.

Sähkönhinta laskisi tuon 0,08 prosenttia ilman optioita,

0,08 prosentin säästö olisi ruhtinaalliset:

0,0120 senttiä / kWh, jos hinta olisi vaikkapa 15 senttiä.

Entinen hinta siis oli 15 senttiä, uusi hinta 15,012 senttiä.

Se olisi kerrostaloasunnossa vuodessa 60 senttiä.

Sillä sitä herran huonetta rakennettaisiin.

Matti Hytölä

"Ei hätää. Nostetaan sitten siirtomaksuja, niitä ei kuluttaja voi kilpailuttaa. Perusteluina voidaan käyttää edelleen siirtovarmuuden parantamista ja jättää taas kaikki toimenpiteet tekemättä."

Iiro Viinasen mukaan Fortumin johdon optioihin on palanut noin miljardi euroa. Sillä on jo merkitystä sähkölaskunkin kannalta.

jounihalonen

Jossakin tämän päivän lehdessä oli laskelma siitä, että forttumin vuosivoitolla voisi rakentaa 40 000 km maakaapeliverkkoa. Siis yhden vuoden voitolla melkein kaikista alemman jännitteen jakeluverkoista voisi tehdä sään puolesta käyttövarman. Miksi ei tehdä mitään?