Perjantai 18.1.2019

Koululaisten hengenvaarallinen leikki paljastui: ”happikännit”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.2.2012 07:50
Päivitetty: 
3.2.2012 08:31

Peruskoulun opettaja Kai-Ari Lundell kertoo blogissaan koululaisten hengenvaarallisesta leikistä, joka on noussut nyt esiin Vantaalla.

Vantaan koulujen Wilma-järjestelmässä on julkaistu tiedote, jonka mukaan vantaalaisten koululaisten keskuudessa on esiintynyt jonkin verran leikkiä nimeltä ”hapetus” tai ”happikännit”. Siinä toinen kuristaa toista, ja siitä tulee ”pöljä olo”.

- Kyseessä on erittäin vaarallinen leikki, joka voi johtaa jopa kuolemaan tai aivohalvaukseen ja tekijähän joutuu siitä aina vastuuseen. HUS:in Peijaksen alueen ensihoidon vastuulääkäri Juhana Hallikainen toteaa, että kaulan alueelle kohdistuva puristus on kaikissa tilanteissa vaarallinen, sillä kaulan alueella sijaitsevat päävaltimot. Jos niiden toiminta estyy, voi seurauksena olla hengityksen tai sydämen pysähtyminen, sanotaan Wilmaan tulleessa tiedotteessa blogin mukaan.

Tiedotteen mukaan viimeksi toissapäivänä sattui tilanne, jossa oppilas oli hengenvaarassa. Ambulanssihenkilöstön mukaan ilmiö on kovin yleinen. Vantaan sivistystoimen viestintäpäällikkö Terhi Unhola vahvistaa Uudelle Suomelle, että ilmiöstä on tiedotettu Wilma-järjestelmässä.

- Meillä näitä on ilmennyt noin parin kuukauden välein. Mutta ei tämä ilmiö varmastikaan vain Vantaalla ole, Unhola kertoo.

Kai-Ari Lundellin mukaan ilmiö ei ole myöskään uusi.

- Happikänni-ilmiö putkahtelee koulumaailmaan suurinpiirtein samalla tavalla kuin jojot tai Rubikin kuutiot. Aina uudet koululaispolvet keksivät pyörän uudelleen, hän kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Kai-Ari Lundell
Kai-Ari Lundell
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

mattikani

Jos vastuulliset vanhemmat eivät huolehdi lapsistaan ja nuoristaan, niin vastuuttomat vanhemmat ja toiset lapset sen valtatyhjiön kyllä täyttävät. Koko kulttuurimme on syntynyt perheyhteisön varaan, ja jos ja kun se murenee, niin kulttuurimme myös tuhoutuu. Viidakossa on viidakon laki, niin asfalttiviidakossakin.
Kysyä voisikin, miksi vanhemmilta (niiltä oikeilta) pyritään viemään oikeudet lapsiinsa nähden, kun vastuu joka tapauksessa on heillä. Sitä vastuuta kukaan tai mikään muu ei pysty kantamaan. Kuvitella tietysti voi.

Brainless

Tarhaan vaan mieluiten vastasyntyneetkin! Ei mitään tissejä vaan pullo suuhun. Pääsee vanhemmat tekemään RAHAA ja talous KASVAA!

Yksi hoitaja kätevästi hoitaa vaikka 5 lasta. 20v päästä ihmetellään järjettömiä paloittelusurmia ja ammuskeluita ja päihdeongelmia.

Brainless

Tarhaan vaan mieluiten vastasyntyneetkin! Ei mitään tissejä vaan pullo suuhun. Pääsee vanhemmat tekemään RAHAA ja talous KASVAA!

Yksi hoitaja kätevästi hoitaa vaikka 5 lasta. 20v päästä ihmetellään järjettömiä paloittelusurmia ja ammuskeluita ja päihdeongelmia.

luuserius

Pitäisi arvostaa enemmän. Itse muistan kun ala-asteella olevan lapseni luokanvalvoja soitti ja kertoi että lapsen kaveri on vähemmän hyvää seuraa ja se näkyy myös koulutyössä.
Hän oli silmälasipäinen miesopettaja Vantaalta. Vieläkin muistelen lämmöllä varhaista ongelmiin puuttumista. Itsensä likoon laittaminen vaatii siviilirohkeutta.

joonathan

Jo 55 vuotta sitten tämän eräs muoto oli käytössä. Siinä ei kuristamista esiintynyt ollenkaan. Siinäkin saatettin hapenkulku hetkeksi sekaisin aivoihin. Ja tuli hetkellinen tajunnan menetys. Meillä sitä sanottiin pieneksi taivaseen menoksi. Tai pikku taivaaksi. Se on aika vlli tunne se hetkellinen tajunnan menetys. Kaveri laskettiin vaan makamaan niin muutaman sekunnin päästä kaikki palasi normaaliksi. En kerro takemin miten mutta ei siinä minkäänlaista väkivaltaa siinä ollut. Kyllä aina nuorilla on kaikenlaisia juttuja ollut. Monen laisi juttuja taistelulajien tiimoilta on ollut nuoret on kokeilunhluisia ja sitä ei voi mitenkään estää. Saaama oli aseiden kanssa nuoruudessa kikilla pojilla oli varsin monenlaisia aseita sodasta tuotuja niillä ammuskeltiin ei koskaan kyllä edes ihmistä tähdätty se oli ainkin niissä porukoissa joiss kuljin jyrkästi kieletty ja muuten se kielto toimi samoin kuin moni muukin sääntö. Nykyinen kavstus tahtoo vain kasvattaa sääntöjen rikkojia. .

muuan

Minäkin muistan lapsuudenleikkejä, joissa oli tietty hengenvaara mukana. Kesällä käytiin järvessä polskimassa ja sittemmin uimassakin, ja talvella laskettiin mäkeä, jopa pikku hyppyristä. Kerran kaaduin mäessä eteenpäin niskoilleni, tosin seurauksitta.