Lauantai 23.9.2017

Perussuomalainen pettyi: ”Timo Soini pois johdosta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.2.2012 08:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Timo Soini.

Perussuomalaisten kritiikki puoluettaan kohtaan voimistuu. Nyt julkisuuteen on noussut nummipusulalainen puolueaktiivi Mikki Nieminen. Hän kritisoi Puheenvuoro-blogissaan erityisesti puheenjohtaja Timo Soinin johtamistapaa.

- Kysyn itseltäni toisinaan, että onko perussuomalaisuus sittenkin vain yhden miehen show. Haluan uskoa, ettei ole, mutta usein se vaikuttaa olevan. Henkilökultin olemassa olo näkyy selaamalla mitä tahansa Perussuomalainen -lehden numeroa, Nieminen kirjoittaa.

Nieminen kertoo pettyneensä siihen, että Soini ei ollut presidentinvaaleissa kunnon asenteella liikkeellä.

- Ehdokkaani haki minimipanostuksella maksimitulosta, eikä vaalituloksesta tullut tippaakaan itsekritiikkiä. Arvelin, että näin voisi käydä, mutta sen näkeminen oli silti pettymys, hän kirjoittaa.

Niemisen mukaan puolueessa kysyjille ei vastata ja kaikki kritiikki sulkee ovat. Niemisen mukaan pyykinpesulle ei ole muuta väylää kuin julkisuus. Sitä keinoa käytti myös keskustelun aloittanut kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala. Soini kritisoi Saarakkalaa siitä, että tämä tuli asiansa kanssa esiin julkisuudessa.

Nieminen esittää blogissaan, että perussuomalaisille voitaisiin valita uusi puheenjohtaja.

- Suomen Soinista ei tullut maalle presidenttiä, mutta voimme valita hänet perussuomalaisten kunniapuheenjohtajaksi. Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalituloksesta päätellen puolet perussuomalaisista ja meitä kannattavista uskoo laillani perussuomalaisten olevan valmis uuteen aikaan, jossa Timo Soini ei ole perussuomalaisten puheenjohtajistossa. Ja toinen puoli pelkää, että näin tapahtuu, Nieminen kirjoittaa.

Saarakkala tuli kritiikkinsä kanssa julkisuuteen jo presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen jälkeen. Saarakkalan kritiikkiin ovat yhtyneet ainakin Hyvinkään kaupunginvaltuutettu Taisto Orre, tamperelaisaktiivi Jari Rajasalo ja puoluevaltuuston jäsen Kai Haavisto.

Viimeisimpänä puoluejohdon toimintaa kritisoi eilen Iltalehdessä ja Ajankohtaisessa kakkosessa esiintynyt kärsämäkeläinen kunnanvaltuutettu Aimo Remes. Myös Mikki Nieminen kertoi eilen näkemyksistään Ajankonhtaisessa kakkosessa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

pogens

Soinin haastaminen olisi tervettä. Toisaalta myös Soini muuttanee vähintäänkin jonkin verran johtamistapojaan kritiikin myötä. Perussuomalaisten mielipiteiden tulevaisuus ja näkyvyys suomalaisessa politiikassa lienee turvattu. Puolueen hajoamisen toivon ja uskon olevan suurimmilta osin toimittajien keksintöä.

TakojaIlmarinen

Puolue hajoaa sisältäpäin, eikä tarvitse muilta apua!
Eivät ole aikaansaanneet mitään muuta kuin ristiriitaisia lausuntoja ristiriitaisista asioista!
Rökäletappio ammattiyhdistysvaaleissa ja seuraava tulee kuntavaaleissa!
Alamäki ja sen myötä vauhti vain kiihtyy!
Adjööööö!!

KunniaTohtori

Persut teki emämokan, kun eivät menneet hallitukseen vaikka puolet persujen kansanedustajista sitä halusi. Tuolloin Soini itsevaltiaan tapaansa vaiensi tämän järjevän Persu osaston.

Soini perusteli tuolloin, että Persut ei voi hyväksyä Kreikan tukemista ja siksi kiitos ei hallituspaikoille. Eikö Soini tosiaa tiennyt, ollen tyhmä, että hallitusohjelma on vain kulissi julkisuutta varten. Esim. vihreät on fiksuja, jos hallituspaikka on tarjolla, hyväksytään vaikka sadan ydinvoimalan rakentamisjulistus hallitusohjelmassa. Kyllä sitten hallituksessa voi vääntää asiaa miten haluaa.

Siis Soini petti Persuja äänestäneet jäämällä ulos tarjotusta hallitusyhteistyöstä, jossa olisi voinut ajaa maahanmuuttoasioita ja esim. varuskuntien lakkauttamisasioita.

Toinen moka, joka osoittaa Soinin tyhmyyden, oli ryhtyminen presidenttiehdokkaaksi tilanteessa, jossa oma puolue on revennyt kahtia. Soini tyhmyydellään takasi kokoomukselle pressan paikan.

Ikävä kyllä äänestin Persuja, mutta nykyään vain kusen siihen suuntaan.

de comments

niiden EU-tukipakettien kanssa? Katainen kun vaati niiden ehdotonta jatkamista ja tuo kysymyshän nousi kannattajien keskuudessa suurimmaksi kysymykseksi, siis oikeasti kynnyskysymykseksi. Tuostahan oli PS tehnyt oikein tutkimuksen. Toiseksi jäi muuten maahanmuuttokysymykset ja muut sen jälkeen. Nämä asiat olen lukenut eri lähteistä.

Nytpä sitten voit itse ihan vapaasti kuseskella ihan mihin suuntaan haluat. Vapaassa maassa elät kuin haluat. Toki asiallisesti sortumatta laittomuuksiin.

Old Fargo

Joo, Soinin ehdokkuus oli väljähtänyt ratkaisu. Muodollisesti puuhailtiin. Soinin osalta on sanottava, että mies joutuu vetämään kaikki vaalit, eduskunta-, presidenti- ja kunnallisvaalit, joten raskasta on.

Olisikohan kannattanut lähteä heti tukemaan Niinistöä? Oma ehdokas olisi jätetty pois.

Ruohonen-Lerner vaikuttaa kovin fiksulta, hän kasvoi korkoa aikaisemmin ja on nyt ollut koossapitävä liima Soinin ja kentän välillä.

Kärsivällisyyttäkin saisi porukasta löytyä. Parit gallupit eivät demareitakaan hetkauta. Persuissa on yhä liikaa kimmastujia, joista on saatu lukea viime vaalien jälkeen riittämiin.

theaxmancometh

Näiden persujen ja muiden protestipuolueiden perusolemukseenhan kuuluu olla (tai ainakin antaa se vaikutelma) ikään kuin 'järjestelmää vastaan'. Hallitukseen meno olisi ollut itsensä 'myymistä', joten hallituksesta oli tietysti pysyttävä pois. Sitä paitsi ainahan on helpompi huudella kentän reunalta sivurajan ulkopuolelta, kuin lähteä peliin mukaan. Joten 'so far so good' (siis olettaen että persujen 'good' on missään yleisemmässä mielessä 'good'...).

Mutta mitä tulee sitten presidentinvaaleihin, oli mielestäni aivan käsittämätöntä että Soini edes asettui ehdokkaaksi - ensinnäkin tappio oli jo edeltä käsin varma (uskoisin, että monet persujen kannattajatkaan eivät halunneet Soinia ko. virkaan edes 1. kierroksella), ja lisäksi edes halu moiselle paikalle vei pohjan koko protesti-imagolta. Ei siis ihme, että puolueella menee nyt huonommin kuin puoli vuotta sitten. Tästä saavat syyttää vain itseään.

SaraLinda

"Soinin perusvirhe oli ylipäätään lähteä mukaan vaaleissa, joissa valittiin yhteisunnan turhake, henkilö, joka on täysin viraton." Yhdyn edelliseen mielipiteeseen.

Jotenkin en usko että perussuomalaisilla nyt on mitään kummempaa kähnäystä keskenään, uskon että media on aikaan saanut kärpäsistä härkäsiä. Mutta ja jos kuitenkin puolueessa on jakaumaa Saarakkalan klaanin ja Soinin klaanin kesken, niin katsokaa toki pojjat kuka teist'on karismaattisin. Vakavahenkinen tuumatuokio ja lohkojen jako, kaksi täysivaltaista puheenjohtajaa, kyllä se siitä selviää.

jussi vaarala

Perussuomalaisissa on alkanut liikehdintä Soinin ajamiseksi pois puolueen johdosta.

Hengessä "se on puheenjohtajan vika ku meistä ei ollutkaan mihinkään".

Mutt pitäisi olla aate että voisi olla edes aatteen vaatteet.

Eikä puheenjohtaja ole aate - perussuomalaisten tapauksessa puheenjohtaja oli liike. Mutta liike ei elä jos sillä ei ole aatetta.

Pitää olla tarjota vaihtoehtoja että käy vakavastiotettavasta aatteesta - eikä puheenjohtajan vaihtaminen ole vaihtoehdon tarjoamista kansalle - ja etenkään niille jotka ovat vallassa ja valitsevat vaihtoehdoista mistä päättää.

On alkanut mennä puheenjohtaja-missikisaksi koko perussuomalaisten toiminta.

Perussuomalaisille ja Soinille kävi niin kuin komppanianpäällikölle että halusi johtaa joukkojaan etulinjassa mutta meni liian kauas oman etulinjan etupuolelle - eikä joukoista ollut sinne asti seuraajaksi. Ja liian kaukana etulinjasta ei komppanianpäällikkö sen enempää tehokkaasti taistele kuin johdakaan.

Onko perussuomalaisiin syntynyt Soinin yksinään edustama poliittinen ammattilaisosasto ja muiden edustama politiikan hiekkalaatikko-osasto.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Laitiin

Kunnallisvaaleissa muut puolueet voivat keskittyä omiin kampanjoihinsa Soinin ja perussuomalaiset unohtaen. Ei tarvitse ryhtyä mihinkään (likaisiin) tekoihin perussuomalaisen puolueen kannatuksen alentamiseksi. Eikä se onnistuisikaan. Ja kampanjat saataisivat yhdistää perussuomalaiset entistä suurempaan vaalivoittoon.

Omilleen jätettynä perussuomalaiset ampuvat (itse) johtajiaan selkään ja sen jälkeen alkavat tappelemaan keskenään viimeiseen mieheen ja naiseen. Alku on jo hyvällä mallilla.

de comments

on se, että Soini on puheenjohtajana ikään kuin jämähtänyt pienpuolueen kaavoihin. Nyt pitäisi puolueen tuoda esiin laajemmalla pohjalla esiin niitä aatteita joita puolue ajaa (puolueohjelma). Siis laajemmalla "rytinällä" eikä kuunnella ja oteta kantaa jokaiseen tarkoitushakuiseen negatiiviseen uutisointiin. Puolueellahan lienee valittuna myös kaksi varapuheenjohtajaa. Heidät voisi aivan hyvin asettaa puolueen "äänitorviksi". Onhan selvää ettei Soinin aika riitä joka paikkaan. Kotimaa pitäisi asettaa etusijalle aatteen esille tuontiin ja asiapitoisesti perusteltuina.

Negatiivista uutisointia on nähdäkseni kanavoitu muiden puolueiden toimesta juuri siinä tarkoituksessa jotta saataisiin PS:n kannatus pohjalukemiin.

uljas

Sikäläisen puolueaktiivin kannattaisi keskittyä persujen ehdokkaiden valintaan. Lähimenneisyydessä on ainakin yksi tosi rankka esimerkki. Valtakunnallinen politiikka on toisella tasolla. Mistä löytyy Soinin veroinen populisti? Oireet viittaavat vennamolaiseen menneisyyteen. Ilman Soinia monet saarakkalat menettävät eduskuntaetuisuutensa,

uljas

Olen pahoillani persu nimikkeestä. Tuli vanhasta käytännöstä ja en muistanut, etteivät perussuomalaiset pidä siitä. Lisäksi kirjoittelen harvoin. Asiaton nimittely on ala-arvoista. Muutoin olen kommentin takana. Soini on tehnyt uskomattoman työn nostaessaan puolueen tälle tasolle. Populistista liikettä on kuitenkin tavattoman vaikea vakiinnuttaa tällaisiin kannatuslukemiin. Ehkä hallituksesta pois jättäytyminen hidasti kuihtumista. Sisäinen kiistely puolestaan nopeuttaa sitä.

ernoh

Kyse on sikäli eri asiasta, että nämä vakiintuneet puolueet ovat olleen olemassa jo noin sata vuotta ja eläneet läpi tuulet ja tuiskut. Johtajia on tullut ja mennyt, mutta puolueet ja niiden organisaatio on pysynyt.

Persut ovat puolueen aiempien olomuotojen Pientalonpoikien liiton (perustettu 1958) ja SMP:n tapaan ilman muuta yhden miehen juttuja. Tämä on väistämättä populistisen puolueen kohtalo, kun sen tarkoituksena on nimenomaan luvata kansalle yksinkertaisia pikaratkaisuja.

Muissa puolueissa ymmärretään, ettei tällaisia taikatemppuja ole, vaikka nekin toki kehuvat itseään vaalikampanjoinnin aikana. Kun kampanja on ohi, alkaa arki, mihin kuuluvat ikävien päätösten ja kompromiissien teko ja ennen kaikkea sen hyväksyminen, ettei poliikan keinoin voida ratkaista kaikkia ongelmia.

Persuilla taas tyypillisinä populisteina jää vaalikampanja päälle vaalien jälkeenkin. Ikäviin päätöksiin ei haluta osallistua ja tavoitteena on saada helppoja propagandavoittoja. Tässä on puoluejohtajan karsima aivan ratkaisevassa asemassa. Itsestään selviä seuraajia Soinille ei ole. Jonkun pitää häntä tietysti aikanaan seurata, mutta hyväksyvätkö muut hänet?

Tarkkalijat

Timo Soini toimi oikein, jota ei näköjään eräät halua tai kykene ymmärtämään. Koska presiedntin vaaleissa varma voittaja oli kaikkien tiedossa ja kyseessä oli siis vain ns "vaalinäytelmä" niin olisi ollut vasta tyhmää heittää hyvää rahaa menemään. Nyt säästyi paukkuja syksyn kuntavaaleihin aivan eri tavalla!

Media on näköjään taas alkanut Soinilaisten asioiden jokapäiväisen revittelyn. Ei päivää ilman että YLE, HS ja US eivät piehtaroisi näissä kyllästyttävissä ja läpinäkyvissä tempauksissa. Media hävetköön.

Samalla hallitus saa tehdä ihan mitä vaan ilman pienintäkään
kriittistä tarkastelua median taholta. Media hävetköön.

Vastenmielistä hiekkalaatikkoleikkiä.

Jukka Mikkola

Kommenttisi on täyttä asiaa ensimmäisestä sanasta viimeiseen sanaan. Näin on juuri käynyt. Perussuomalaiset on nostettu ”tikun nokkaan” milloin mistäkin syystä ja ei nähdä sitä tosiasiaa, että Kataisen hallitus on ajamassa toimillaan Suomea Kreikan kohtaloon. Suomi (veronmaksajat) eivät tule selviämään 51,6 miljardin euron vastuista, jotka ovat itänaapurille maksetut sotakorvaukset kymmenkertaisina.

Tällä menolla on vaarassa toteutua seuraava skenaario: Moraalin vararikko – talouden vararikko – yhteiskuntarauhan vararikko – itsenäisyyden vararikko.

Mika69

"Persuilla taas tyypillisinä populisteina jää vaalikampanja päälle vaalien jälkeenkin. Ikäviin päätöksiin ei haluta osallistua ja tavoitteena on saada helppoja propagandavoittoja."

Mielenkiintoinen näkökulma.

Onko siis ymmärrettävä niin, että vaalien alla annetut lupaukset ja määritelty linja tulee muuttaa heti vaalien jälkeen konseksuksen mukaiseksi ja unohtaa se minkä vuoksi kannattajat äänestivät Perussuomalaisia?

Ymmärrän toki, että Kokoomuksella, SDP:llä ja Kepulla on omat äänestäjänsä vaikka tekisivät mitä, mutta mistä tulivat Perussuomalaisten äänestäjät?

Olivatko he osittain niitä, jotka mainitut olivat unohtaneet?

Mitä taasen tulee tehtyihin päätöksiin osallistumiseen, niin itse en ymmärrä miten kukaan voi osallistua esim. seuraavaa 130 miljardin tuen antamiseen Kreikalle, josta 60 miljardia menee suoraan pankeille ja lopuista puolet epäsuoraan?

On toki mediaseksikkäämpää uutisoida muutamasta puoluejohtajaa arvostelevsta kuin uutisoida siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu, mutta todellisuus tulee aina esiin, ennemmin tahi myöhemmin, joten Soini sanoin, ei kannata hötkyillä.

Tarkkalijat

Timo Soini on ollut aivan oikeassa ALUSTA lähtie eurokriisissä. Kyllä tekee kipeää medialle tunnustaa
tämä tosiasia!

Lisäksi Soini on pitänyt linjansa, annetut vaalilupaukset
täydellisesti. Ei pidä muuttaa linjaa heti vaalien jälkeen siitä mikä se oli ennen vaaleja.

Pahana syntinä muilla poliitikoilla on että he eivät vähät välittäneet valvoa tekemiään sopimuksia. On kysyttävä vain että miksi? Kuinka paljon on muita sopimuksia joita he eivät valvo? Kansahan maksaa....

SIMO PERTTULA

Se tauti on paha ja tappaa pahimmassa tapauksessa puolueitakin. Vennamo tapatti SMP:n ja nyt on PS vaarassa pudota puoluerekisteristäkin? Soinista tosin näkyi ettei hän ottanut presidentin vaaleja tosissaan. Se on voiton jälkitauti Ylimielisyys.
Älkää hyvät ystävät halveksiko Tasavallan Presidentin tehtävää! Se virka on ollut pitkään tuuliajolla, mutta nyt me saimme presidentin josta saamme olla ylpeitä. Mielipidejohtajana hän panee poliitikot kuriin, ja edustaa puolisoineen maatamme kunniakkaasti!
Ehkä Soinikin käsitti Niinistön ylivoiman? Ja otti löysin rantein vaalit.

joukoakoskinen

Persut pääsevät kaltaistena suuremmoiseen seurapiiriin
Kepujen, demarien, vasurien, vihreiden ... kanssa.

Joille uusi - uudempi ja vieläuudempi puoluesihteeri /
puheenjohtaja on innovoinut menestystarinoita vailla vertaa.

Tulokset ovat koituneet Suomelle hyviksi, mutta ko. puolueille hiukan muuta.

LT

Timo Soini on tehnyt suurtyön. Hän on saanut ilmapiirin Suomessa muuttumaan avoimemmaksi. Suomessa voi nyt käsitellä kriittisesti kaikkien eduksi pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaa. Se on lakannut olemasta tabu. Soini on tuonut EU-politiikan epäkohdat julkisuuteen ja julkisen paineen avulla "pakottanut" muutkin puolueet tarkastelemaan Euroopan unionia ja euroaluetta realistisesti ja kriittisesti. Hän on myös näyttänyt, että rehellisyys on politiikassa vielä mahdollista.

Puolueen johtamistavasta en tiedä, mutta Soini on tehnyt valtavan palveluksen koko suomalaiselle politiikalle, myös meille, jotka emme ole koskaan Perussuomalaisia äänestäneet.

Ray

Ei Soini yksinään mitään ole tehnyt. On ollut Vistbacka eduskunnassa ja nousun varsinainen käynnistäjä oli Tony Halme, jonka "siivellä" eduskuntaan nousi Soinikin.

Halme nosti esiin ne nationalistiset teemat, joiden varaan persnousu on perustunut. Halme on viaton persujen ruotsivihaan, joka on yksi heidän teemansa.

Halla-aho ja heikäläiset on yksi tekijä myös.

Persnousu on ollut merkittävä poliittisen kiinnostuksen nostattaja. Aate on nationalismi ja arvotaantumus ja erilaisuuden vierastaminen.

Puolue on kantoraketti, joka heittää Soinin kiertoaradalle ja jättää peruspersut maankamaralle taputtamaan. Puolueelle käy kuin kantoraketille. Sehän on jo nähtävissäkin. Sääli lukuisia hyviä persuja.

ansjout

Monia tosi hyviä kommentteja. Eduskuntaryhmässä olemme olleet jatkuvasti yksimielisä, antaneet Timo Soinille täyden tuen, niin myös esim. Vesa-Matti Saarakkala.

Ei Timon karisma mihinkään ole kadonnut, kansa ei vaan todellakaan halunnut häntä presidentiksi vaan politiikan ja kansan kannalta tärkeämpiin tehtäviin.

Kuntavaaleihin lähdemme tekemällä työtä ja työtä ja työtä. Kertomalla hallituksen supistuspolitiikaa vastustavasta linjastamme. Näin pidämme ja saamme lisääkin kansan kannatusta.

metsäapina28

Rökäletappio ammattiyhdistysvaaleissa ja seuraava tulee kuntavaaleissa!

Kannattaisi varmasti lukea lehtiä, mutta lehtien lukeminen on varmasti liian aikaa vievää.

Olen lukenut että peruss etes pyrkineet kovin paljon ay-vaaleihin.

Esim. vihreät on fiksuja, jos hallituspaikka on tarjolla, hyväksytään vaikka sadan ydinvoimalan rakentamisjulistus hallitusohjelmassa.

Kunniatohtori kirjoittaa hauskasti, pitäisikö todellisesti myydä periaattensa? Päästäkseen hallitukseen.

gautama

puolueaktiivi Mikki Niemisellä on ollut molemmat jalat tukevasti ilmassa jos hän alun perin kuvitteli Soinista tehtävän uutta pressaa. Edes perussuomalaiset eivät halunneet Soinia kulissivirkaan, mutta kampanja oli selvä tilaisuus tehdä politiikkaa ja saada näkyvyyttä, myös kunnallisvaaleja ajatellen.

Soini oli aiemmin hyvin tarkkana ketä kannatti ottaa puolueen toimintaan mukaan. Rajusti kasvaneessa joukossa se on hankalaa ja mukaan mahtuu monenlaista toimijaa, joista osa haluaa myös itselleen valtaa ja näkyvyyttä. Jokainen voi tietysti tehdä Soinit ja perustaa oman puolueen :) Lehtitoimituksilla ja toimittajilla taas omat intressinsä tällaisten artikkeleiden ja otsikoiden tekemiseen.

Viisaus

Kuka söi sanansa ja kuka ei.
Kunnioitan Timo Soinia joka ei myynyt itseänsä.
Aivan oksettaa selittelijät jotka koittaa tehdä mustan valkoiseksi.
Ainakin minun muistissani on että Soini piti sanansa ja oli vastaan sitä että suomalaisille otetaan muiden velat, kun ei omiakaan pystytä maksamaan.
Kyllä kansa tietää