Maanantai 27.5.2019

Hautala ärähti asuntosotkusta Finnair-pomolle

Luotu: 
16.2.2012 18:03
Päivitetty: 
16.2.2012 20:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntojärjestely puhutti myös eduskunnassa. Alakuvassa Harri Sailas.
  • Kuva: Tomi Parkkonen / Ilmarinen
    Kuva

Valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) kyseenalaisti eduskunnan kyselytunnilla Finnairin hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen toimimisen yhtiön johdossa.

Kyselytunnilla puhuttivat sekä Finnairin omistusjärjestelyt että paljastus Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntojärjestelystä. Vehviläinen kauppasi arvoasuntonsa työeläkeyhtiö Ilmariselle, joka vuokrasi asunnon Finnairille ja takaisin Vehviläiselle työsuhdeasunnoksi.

Yhtiöiden väliset kytkökset ovat laajat, sillä Ilmarinen on yksi Finnairin omistajista. Lisäksi Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja ja Finnairin Vehviläinen puolestaan Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen.

–Tärkein kysymys, joka itselleni herää on se, pystyykö Finnairin hallituksen puheenjohtaja [Sailas] tässä tilanteessa, ollessaan myös eläkeyhtiö Ilmarisen eli yhden Finnairin omistajan toimitusjohtaja, täysin toimimaan Finnairin edun nimissä, pohti Hautala.

Hautala totesi, että suurten yhtiöiden hallitusten jäsenet valitaan Suomessa ”aivan liian pienestä piiristä”.

–Tällöin syntyy tilanteita, ettei varsinaisesti rikota lakeja, mutta kytkökset ovat sellaisia, että herää epäluuloja, sanoi Hautala.

”Ei varsinaisesti rikota lakeja, mutta kytkökset herättävät epäluuloja”

SDP:n kansanedustaja Jukka Kärnä aloitti keskustelun kysymällä Hautalalta, aikooko tämä puuttua asuntojärjestelyyn.

–Täytyy oikein onnitella Finnairin toimitusjohtajaa erinomaisesti onnistuneista asuntokaupoistaan. Jos oma asunto myydään ylihintaan eläkeyhtiölle ja vuokrataan sitten Finnairille ja tämän jälkeen myyjä jää vielä asuntoon asumaan, se vaatii jo keksijältään kohtuullista luovuutta. Mika Vehviläisen on oltava melkoinen ajatuksien Tonava, irvaili kansanedustaja Kärnä.

Hautala kommentoi asuntosotkua jo eilen blogissaan. Hän totesi, ettei järjestelyissä ole tehty mitään väärää, mikäli ne kaikki on tehty markkinahintaisesti ja esteelliset osapuolet ovat pidättäytyneet päätöksenteosta. Vastaavia kytköksiä on silti varottava, Hautala totesi.

–Aion kuitenkin vastaisuudessa kiinnittää enemmän huomiota siihen, että valtionyhtiöiden hallitusten riippumattomuus on kristallinkirkasta ja sidonnaisuudet eivät millään muotoa haittaa omistajan edun ajamista. Aina välillä saadaan muistutus siitä, että Suomi on pikemminkin klubi kuin maa. Siksi valtion tulee omistajana myös laajentaa ja monimuotoistaa yhtiöiden hallitustyöhön osallistuvien henkilöiden joukkoa, hän kirjoitti.

Sosiaali- ja terveysministeriön entinen ylijohtaja Tarmo Pukkila puolestaan vaati tänään Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan työeläkeyhtiöiden ja niiden lähipiirin välillä tapahtuneiden kauppojen suurselvitystä.

Mika Vehviläinen on sanonut Ylen haastattelussa, että asuntojärjestely tehtiin hyvien hallintotapojen mukaan.

–Tiesin, että tämä saattaa jossain vaiheessa herättää kysymyksen, niin pidin erityistä huolta, että tässä tehdään kaikki oikein, Vehviläinen sanoi.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Metu

Pari kysymystä:
Maksoiko Ilmarinen käyvän hinnan Vehviläiselle.
Onko Vehviläisen kokonaispalkka (lountaisedut mukaan luettuna) kohtuullinen.
Onko Ilmarisen Finnairilta perimä vuokra kohtuullinen molempien osapuolten näkövinkkelistä.

Jos vastaus kaikkiin kysymyksiin on kyllä, niin pulinat pois.
Mitään rötöksiä ei ole tapahtunut. Puheet ovat populismia.

Jos taas johonkin kysymykseen vastaus on ei, saattaa jonkun pää pudota.

machdevelop

Pitkään myynnissä ollut huoneisto(ei mene kaupaksi kun on niin suuri ja kallis) siirtyy markkinahinnasta(ei ole markkinahintaa, kun muita ostajia ei ole)
työeläkeyhtiölle. Mikä on ostajan motiivi yhteisten (eläke) varojen käytössä? Kaverille rahat ja asuntoetu ? Ystävänpalvelus pyyteettömästi?
Herrat ovat hyvät ja vetävät johtopäätökset, molemmat,ei moraali- vaan asemansa kyseenalaisesta käytöstä pörssi-ja eläkevakuutusyhtiössa.

de comments

aivan omiaan tänään eduskunnan kyselytunnilla kun hän puhui valtion joutuvan rahoittamaan Finnairia usean tappiollisen tilikauden johdosta. Mitä ihmeen rahoitusta se on jos yhtiö ei jaa osinkoa. Ei se ole pääomittamista lainkaan.Vehviläinen kertoi ettei yhtiö ole rahoitusvaikeuksissa ainakaan lyhyellä aikajaksolla. Aasian lennoilla rahoitetaan lyhyen matkan tappiollisia lentoja.

Vehviläinen kertoi puolestaan eilen TV-haastattelussa ettei hän käsitä miksi valtion pitäisi luopua enemmistöosakkuudestaan yhtiössä, sillä yksikään taho sitä ei ole vaatinut kun on neuvoteltu muiden lentoyhtiöiden kanssa yhteistä strategiaa Keski-Euroopan lentoihin.

Taitaa olla vain Vihreiden halu päästä valtioyhtiöiden suomalaisista osakkuuksista eroon ja tietenkin nyt laskukausien aikana pilkkahintaan.

Mitä tulee Vehviläisen huoneistokauppaan eläkeyhtiölle, niin kysynkin, onko eläkeyhtiöllä osakehuoneistojen omistaminen sijoitusmielessä tavanomaista toimintaa? Jos ei, niin silloin voi hyvinkin katsoa menetellyn poikkeuksellisella tavalla jota voinee tutkia lähemmin.

Ray

Miksi Vehviläinen realisoi omaisuuttaan? Miksi Ilmarinen ostaa asunnon, jota ei saada markkinoilla kaupaksi? Miten Vehviläinen näkee Finnairin tulevaisuuden ja oman tulevaisuutensa sen palveluksessa? Miksi valtio oikeasti on luopumassa enemmistöomistuksestaan? Miksi meillä on ammattitaidoton ministeri?

Miksi pojat saavat sopia asioita näin keskenään? Kuka vastaa Finnairin Aasian lentojen strategisesta suurvirheestä?

Tämä homma ei kestä minkäänlaista eettistä tarkastelua, vaan on puhdasta eliitin rappiota ja ylimielisyyttä. Ja poliitikot ovat täysiä narreja.

Ella Salmon

Se on puhuttu illanistujaisissa kun Vehviläinen on valitellut kun kämppä ei mene kaupaksi,rähälle oisi käyttöä,

hyväveli siihen;
"kuule,me tehään niin että ilmarinen ostaa sen ja saat jäädä asumaan,ja finnairhan maksaa vuokraa vielä siitä ymssi"

de comments

Finnairin Aasian lentojen olevan suurvirheitä. Mistä olet tuon tiedon saanut? Finnairin pääjohtaja Vehviläinen kun kertoi eilen että juuri Aasian lennot ovat yhtiölle voitolliset. Vain kotimaan ja Euroopan lennot ovat kuulemma tappiollisia.

Minä ainakin uskon mieluummin firman johtoa tässä tapauksessa.

tha

Sinähän ilmoitit jo Aasian lentojen olevan yksiselitteisesti "suurvirhe". Älä nyt ala perumaan...

Mitä se muuten meille kuuluu, että miksi joku myy yksityisomaisuuttaan? Se mikä tässä asiassa toki kuuluu kansalaisten tietää on että onko Vehviläisen, Ilmarisen ja Finnairin välillä tapahtunut jotain sopimatonta. Ja mitähän mahtaa olla "eettinen tarkastelu"? Sitä että esim sinä esität olettamuksiasi faktoina vai?

Ja mitä tulee tässä jutussa mainittuun Sailakseen, niin hän ei edes ollut Finnairin hallituksessa silloin kun kauppa on tehty, eikä siten liity asiaan oikeastaan mitenkään.

don Quijote

Jos Helsingin kentällä ei muutosta parempaan suuntaan tapahdu lentopalvelujen osalta, ulkomaiset matkustajat kaikkoavat muualle; tyhjillä koneilla ei kannata kauan lentää;=J

Moskovan kenttä on ruuhkainen, mutta kun Pietari saa asiansa kuntoon, Kauko-Idän liikenne siirtyy sinne. Eihän jumbot juuri laskeudu Helsinkiin...

MadMan

Aloitin tänään vaimoni tilien tutkinnat ja ärähdin välittömästi, kun havaitsin puolilaittomia salaisia hankintoja. Tiikeritakin hankinta 100 euroa kesän matkakassasta (voi hitto). Onko ehdotuksia kenelle tehdään tutkintapyyntö ja onko tässä nyt toimittu sääntöjen mukaisesti? Se koira ärähtää, johon kalikka kalahtaa. Hautala voisi perustaa tutkintakomission, johon mallia voisi hakea Eduskunnan virkistyskassan tilinpäättäjistä.

gerhouggonen

Mukavaa, että Hautala ärähti. Mitä sitten? Nyt on tyhmä kansa saatu taas tyytyväiseksi ja sama sikailu voi jatkua. Vehviläinen paistattelee päivää ja ryssii Finnairin vain Kiinaan lentäväksi omituisuudeksi mukavat 1.8 miljoonaa asuntorahaa taskussaan + tietty kivat palkkiot kavereiden kanssa hengailusta Ilmarisen hallituksessa + kiva pikku liksa Finnairilla nyrpistelystä. Ja ai niin, se kiva työsuhdekämppäkin vielä. Ei edes tarvinnut muuttaa...

Toimitusjohtajat ovat helposti vaihdettavaa tavaraa, hallitus voi milloin tahansa erottaa tj:n ja jos hallituksesta ei siihen ole, voidaan hallitus vaihtaa osakkeenomistajien päätöksellä. Hautala, nyt luuta lakaisemaan, jotta nähdään ovatko sanat ja teot samalla tasolla!

don Quijote

Onko Hautalalla pokkaa erottaa Sailas hallituksen puheenjohtajan paikalta? Ei taida rahkeet riittää. Aikaisemmin ainakin sanottiin, että ministeri ei voi hallitusta erottaa valtionyhtiössä. Pikemminkin luulen, että Hautalan lähtölaskenta on alkanut...

Eikä taida pystyä toimitusjohtajaakaan erottamaan? Edelliset ministerit itkivät johtajien palkkoja ja bonuksia, kukaan ministeri ei saanut kuitenkaan mitään aikaiseksi...