Lauantai 20.1.2018

Hautala tukee Finnairin johtoa – AL: kansanedustaja suuttui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.2.2012 16:42
Päivitetty: 
17.2.2012 16:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen asuntojärjestelyt sujuivat lakien mukaan, katsoo ministeri Heidi Hautala.
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) ilmoitti perjantaina tyytyvänsä Finnairin johdon selvitykseen kohun herättäneistä asuntokaupoista ja Finnairin ja Ilmarisen johdon ”ristikkäisistä kytköksistä”. Kaikkia synninpäästö ei miellyttänyt, sillä kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) kuvaa tapausta Aamulehdessä lähes ”kähminnän maailmanennätykseksi”.

Hautala tapasi tänään Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen ja Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailaksen. Tapaamisen jälkeen Hautala ilmoitti, että asia on loppuun käsitelty.

–Ministeri on vakuuttunut siitä, että kaikki on sujunut hyvän hallintotavan ja lakien mukaan, tiedotteessa kerrotaan.

Vielä eilen Hautala epäili eduskunnassa, pystyykö Harri Sailas toimimaan tehtävässään Finnairin edun mukaisesti. Finnairin Vehviläinen kauppasi arvoasuntonsa työeläkeyhtiö Ilmariselle, joka vuokrasi asunnon Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Vehviläinen on Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja Sailas puolestaan Finnairin hallituksen puheenjohtaja. Lisäksi Ilmarinen on yksi Finnairin omistajista.

Vehviläinen on alusta asti vakuuttanut, että kauppa on tehty hyvän hallintotavan mukaisesti, mutta ristikkäiskytköksen vuoksi epäilykset heräsivät ministeritasoa myöten.

Jukka Kärnä, joka ihmetteli asuntojärjestelyä eilen eduskunnassa, ei hyväksy Hautalan ratkaisua.

– Joko Ilmarinen ja Finnair purkavat asuntojärjestelynsä tai Sailaksen ja Vehviläisen on erottava tehtävistään. Niin yksinkertaista tämä on, Kärnä toteaa Aamulehdelle.

– Hallintolain mukaan avoimuus ja läpinäkyvyys tarkoittavat sitä, että asiasta tietämättömälle ulkopuoliselle tarkkailijallekin tulee sellainen käsitys, että hallinto on hyvää ja puolueetonta. Tämä tavoite ei ole nyt millään mittapuulla täyttynyt. Päinvastoin.

Hautalan ja Finnair-kaksikon tapaamisessa sovittiin, että Finnair käy läpi ja tuo olennaiselta osin esiin liiketoiminnalliset kytkökset, joita Finnairin ja Ilmarisen välillä on. Tarvittaessa yhtiö myös tarkentaa eettistä ohjeistustaan.

–Ministerin mielestä myös Ilmarisen ehdotus tämäntapaisten asioiden käsittelystä Ilmarisen hallituksessa lisää avoimuutta oikealla tavalla. Näin vältytään tarpeettomilta epäilyiltä. Molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä siitä, että kun Suomi on pieni maa, on tärkeää kiinnittää sidonnaisuuksiin erityistä huomiota. Samoin on tärkeää laajentaa valtionyhtiöiden hallitustyöhön osallistuvien henkilöiden rekrytointipohjaa, ministeri Hautala linjaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Metu

Heidi Hautala on hieno ja rehellinen ihminen, vaikka en jaakaan hänen vihreää ideologiaansa. Luotan täysin siihen, että asia on niin, kuin hän sanoo,

Ylen toimittajat taas eivät ihan niin hienoja ihmisiä olekaan. Juuri kuuntelen uutisia, jossa vihjaillaan kaiken maailman klubiriippuvuuksista päätöksenteossa. Roskajournalismin erotta siitä, että vihjaillaan, ei kerrota faktoja.

Tottakai eläkeyhtiön pitää pystyä valvomaan etujaan hallituksissa, jos omistusosuus on merkittävä. Se on itsestään selvää.

LT

Hautala on puhunut kauniisti Dalai-lamasta ja Tiibetin ongelmista. Riittääkö se tekemään ihmisestä hienon ja rehellisen. Jokainen ihminen voi luisúa väärille raiteille. Moraali on vaikea asia. Muutokset siinä tapahtuvat niin pikku hiljaa, ettei ihminen aina itsekään tajua itsessään tapahtunutta muutosta.

Metu

Vähän ihmistä tuntien. Kunnioitan kovasti sitäkin, että hän puolustaa Venäjän suuntaan ihmisoikeuksia. Ei ole ollut tunkua sillä rintamalla. Ei ole ollut kanttia jälkisuomettuneessa Suomessa esim. Tarja Halosella, Erkki Tuomiojalla jne. Ja Heidillä tuo sama ihmisystävällisyys kohdistuu ihan joka suuntaan.

Heidi on kuitenkin ihminen, jolla on puhdas mieli. Jotenkin vapaa monista likaisista inhimillisistä heikkouksista.
Mutta niinhän se vaan on, että hänellä on myös händikäppi. Vihreä 'espoolainen' ideologia, joka ei ole aate, jonka varaan voisi rakentaa Suomen kansan menestyksen.

totuuden torvi

monenlaista poliittista teatteria Arkkadianmäki pulollaan.

Valtion vääntäessä niskalenkkiä kuntauudistuksessa, voisi kuvitella valtionhallinnossa vastaavia supistuksia.

Työn voisi aloittaa supistamalla kansanedustjien lukumäärää puolella ...tai mahdollisesti... jopa 60 -prosentilla!

Julkisen viisastelun ja typeryyden kustannukset vähenesivät sekä kansalaisten yksilölilinen liikkuavapaus kasvaisi.

Asiat on sen verran tehokkaasti sössitty viimeisinä vuosina, että nyt tarttis tehdä jotain, viipymättä ja turhaa hölmöilemättä. Muuten noutaja käy niistämässä nenän!

Penttijuhani

olisi kuvaava määritelmä ministeri Hautalasta. Sellaisia on yhä Suomessa. Ei tuo kauppa ollut alkuunkaan "hyvän tavan" mukainen. Päinvastoin! Myös sen määrittely "lain mukaiseksi" on arvelluttavaa. Se ei ehkä ollut selvästi "lain vastainen." Tuon lain vastaisuuden olisi tullut tutkia joku muut kuin vihreä maa- ja metsätaloustieteilijä, joka on itse ministerinä vastuussa.

jussivaan

Ministeri Heidi Hautalan mukaan Vehviläisen ja Ilmarisen asuntokaupassa oli menetelty hyvän hallintotavan ja lain mukaan. Mikä on Hautalan ja kaupan tehneiden käsitys moraalista? Äänestäjät päättävät Hautalan jatkosta, mutta moraalinrikkojat ja ahneet johtajat jatkavat hommiansa. Vehviläinen olisi potkittu monissa firmoissa jo huonon tuloksen vuoksi. Äskettäin tasavallan presidentiksi valittu Sauli Niinistö lisäsi suosiotaan muistuttamalla päättäjiä korkean moraalin noudattamisesta. Muistaakseni tämä tapahtui menneiden vaalirahajupakoiden yhteydessä.

de comments

osuus Hautalan hallituksessa olemiseen? Eikös hän tullut Vihreiden valitsemana eduskuntaan valittujen edustajien ulkopuolelta? Ei ole Vihreän eduskuntaryhmään kuuluva.

http://www.valtioneuvosto.fi/hallitus/jasenet/kehitysministeri/henkiloti...

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskuntaryhmat/eduskuntaryhma-vihr...

Siitä voi sitten olla mitä mieltä kukin haluaa, että onko hän oikea henkilö koulutustasoltaan arvioimaan juridisia kysymyksiä puheena olevissa asioissa.

Penttijuhani

hallinnon ja politiikan korruptioasioissa. Koska käytäntö on se, että niistä vastuussa olevat tutkivat itse omia tapauksiaan. Olin kerran suoraan tekemisissä Eduskunnan "tutkijoiden" suorittaman lähetystöjen tarkastuksen kanssa. Lähetystöt kirjoittivat itse "tarkastusraporttinsa." Eduskunnan tutkijat pidettiin jatkuvassa humalatilassa, mutta hyväksyivät myös ilman sitä "tutkimustulokset," joista he eivät paljoa tienneet; he kadottivat nuo "luottamukselliset" paperit.

Siinä Suomen tositila.

LT

Hautalan moraali: tee mitä vain kunhan teet sen näkyvästi. Hautala olisi voinut viedä hiukan pitemmälle tämän uuden ideologis-moraalisen avauksensa. Hän olisi voinut käydä moraalia avartavan keskustelunsa Sailaksen ja Vehviläisen kanssa vaikkapa suorassa televisiolähetyksessä. Nyt jää vähän sellainen olo, että mitähän siellä suljettujen ovien takana oikein keskusteltiin ja mitä luvattiin.

Jopo kulkee

... Hautalan mielen muutos.

No ei mitään uutta Vihreiltä - En kannata ydinvoimaa painan KYLLÄ painiketta !

Onkohan Hautala saannut maailman parannus matkoilleen edulliset lentoliput muutamaksi vuodeksi. Eläke turvaakin on varmaan paranettu koko suvulle samalla kertaa ja halvalla tottakai.

snatch

Tässä jutussa ei asiasta mainita kuten IS:n vastaavassa, jossa Hautalan mielestä Finnairin selviytyminen on Suomelle ja sen kansantaloudelle tärkeää lentoyhteyksien turvaamiseksi.
Samalla Finnair on ajamassa alas koko kotimaan sekä Keski-Euroopan liikennettään. Eli tarkoittaako tuo meidän olevan tulevaisuudessa vain varmojen Aasian lentoyhteyksien varassa. Tietenkin vain siihen asti kun joku keksii perustaa halpakaukolentoyhtiön.

Jarppatine

Hieno keksintö tämä hyvä hallintotapa.
Mikä olisi tässä tapauksessa huono hallitotapa?

Mitäs jos perustettaisiin selvitystyöryhmä: ???

Siihen voisi tulla hyvän hallintotavan mukaan edustus Finnairilta ja Ilmarisesta.
Jos vaikka Vehviläinen ja Sailas selvittäisivät sen itse ja voisivat samalla antaa lausunnon omasta työryhmän työstä. Voisivat vielä lopuksi viitata Hutalan viimeisinpään lausuntoon ja todeta, että heidän selvitys on linjassa mineisteriön kannan kanssa.

Voisimmeko enää tämän jälkeen olla tyytymättömiä 'läpi(mätä)näkyvyyteen'?

ja homma jatkuu...

emni

Hautala on aina ja kaikkialla valmis haukkumaan Venjää huonosta ihmisoikeustilantesta. Nyt, kun pitäisi viran puolesta pistää kotimaan "hyvät veljet" kuriin, on pupu heti pöksyissä.

Jos Hautala ei uskalla hoitaa hommiaan, tulisi erota. Uskottavuus on pudonnut nollaan.

tim

Taisi saada "kokoomuksen" puisto-osaston ministeri Hautala noottia eilisestä lausunnostaan, kun pyysi Ilmarisen Harri Sailasta harkitsemaan eroa. Taisi vaan tulla kokoomuksesta ohjeet miten homma hoidetaan. Eipä vihreillä ole liikaa uskottavuutta ollut tähänkään asti ja nyt meni loputkin.......

tim

Taisi saada "kokoomuksen" puisto-osaston ministeri Hautala noottia eilisestä lausunnostaan, kun pyysi Ilmarisen Harri Sailasta harkitsemaan eroa. Taisi vaan tulla kokoomuksesta ohjeet miten homma hoidetaan. Eipä vihreillä ole liikaa uskottavuutta ollut tähänkään asti ja nyt meni loputkin.......

gerhouggonen

No niin, Hautala on siis linjannut moraalin rajat suomalaisessa liiketoiminnassa. Kunhan kaikki menee lain kirjaimen ja "hyvän hallintotavan" mukaisesti, niin silloin saa tehdä ihan millaisia lehmänkauppoja tahansa.

Ostaisikohan Ilmarinen minunkin asuntoni ja saisin jäädä siihen asumaan, kunhan maksan firmani kautta verot verotusarvosta? Eikö? Miksei? Eikö saman käytännön pitäisi koskea kaikkia vai saiko Vehviläinen erityiskohtelun nimenomaan Ilmarisen hallintoneuvoston jäsenenä? Jos näin oli, niin päteekö tämä sama etu kaikkiin Ilmarisen hallintoneuvoston jäseniin, hallituksen jäseniin, toimitusjohtajaan ja jopa koko Ilmarisen henkilökuntaan?

Onko Ilmarisella esittää tuotto-odotuslaskelmat tähän asuntoon tehdylle investoinnille? Jos Vehviläinen on vuokralaisena tuossa asunnossa n. 22 vuotta, niin silloin on inflaatiokorjaamaton pääoma saatu vuokrina takaisin, vastikkeita ei tietysti tässä vielä huomioida. Tuon 22 vuoden aikana taloyhtiöön tulee varmaan paljon remontteja ja korjauksia, niidenkin kustannukset vähentävät tuottoja. Hintakehitystäkin on hankala ennustaa, todennäköisesti teoreettinen myyntihinta nousee, mutta Vehviläinen jumittaa siellä ainakin niin kauan kun hän sitkistelee Finnairin tj:n pallilla, eli kauppa ei käy. Saaneeko vielä eläke-etuutenakin jatkaa asumista tuossa kämpässä? Ei vaikuta hyvältä investoinnilta tämä. Jotenkin tuntuu, että tässä on taas muutaman "kestävyysvaje-eläkeläisen" potentiaaliset eläkkeet siirretty niitä enemmän tarvitsevalle taholle...

Kuvaa varsin hyvin tämän hetkisten päättäjiemme käsityskykyä, että ei ymmärretä millainen vaiktus tällä on yleiseen oikeudentuntoon ja moraaliin! Olemmeko me tavalliset tallaajatkin saaneet nyt ylimmän valtionjohdon hyväksynnän toimia tilaisuuden tullen samalla moraalilla? Kunhan lakia tai hyvää hallintotapaa ei rikota...

Brandheim

Hautala hyväksyi Nesteen palmuöljyn tuonnin maista jossa se myös viljeltynä aiheuttaa metsien tuhoamista ja eläinkunnan häviämistä sekä kansan peltotilojen pienenemistä ja näin ravinnon vähenemistä vain jotta saataisiin biodieselille polttoainetta.Onpas vihreää meininkiä.

Wahlpec

isolta pojilta, että Vehviläisen jutun penkominen on lopetettava heti, ettei alla mikään muukaan paljastua hyvässä hallonto tavassa??
Kansanedustajien "ammattinimike" voitaisiin hyvin muuttaa pelkäksi "edustajaksi". Kansaahan he eivät ole enää pitkään palvelleet vaan ovat renkejä rahoittajilleen.

Hakkuri

Päättäjät nätisti hyväksyvät tapansa mukaan, arvonsa tuntien, orjallisesti koko järjestelyn hyvien tapojen, lakien ja YK:n peruskirjankin mukaiseksi. Ei vaadi toimenpiteitä. Ei sitten millään. Sillä näkemyksellään Hautala kuittaa itselleen palkinnoksi eläkeviran jonkin putiikin hallituksessa.

Asialle ei nyt muuta voi kuin ottaa valta omiin käsiin ja olla itse lentämättä Finnairilla. Vihreitä en ole äänestänyt ennen, enkä tule äänestämäänkään. Tulipahan senkin puolueen korruption vastaisuus nyt näytetyksi.

Ossaus

Hautala suojelee avoimesti moraalitonta toimintaa, joka saattaa jopa olla lainkirjanmukaista, mutta on ehdottomasti vääri ja tuomittavaa - siis rikollista lainhengen mukaan.

On se ihme jos tällaisesta ala-arvoisesta toiminnasta tule selviä merkittäviä surauksia.

Tämäkö taso meillä riittää ministeriksi.

puutarhamies

ja uskottavuuden oikeudenmukaisuuden puolueena, mitä se on vahvasti ollut.

Haaviston hyvän kampanjan tulokset Vihreiden kannatuksessa tuli hyvin nollattua.

Olen hyvin pettynyt Hautalan käyttäytymiseen. Oliko tämä kiltin tytön käytöstä, että muka ymmärtäisi talouselämän tapoja, eikä aina rettelöisi? Naisilla on usein kiltin ja tottelevaisen tytön trauma yhdistettynä riitelevään riiviöön.

de comments

"Hautala pilasi..uskottavuuden oikeudenmukaisuuden puolueena, mitä se on vahvasti ollut."

Olet kommenttisi perusteella nähtävästi ko. puolueen kannattaja ja vaikka et olisikaan, niin siitäkin huolimatta tuosta uskottavuudesta ja oikeudenmukaisuudesta Vihreiden kohdalla puolueena olen kylläkin toista mieltä. Uskottavuutta eikä oikeudenmukaisuutta ole ollut havaittavissa niissä arvoissa (lue päätöksissä) joita ovat olleet hyväksymässä. Enpä kehtaa edes mainita esimerkkejä. Niistä jokaisella lienee omakohtaiset käsitykset.

puutarhamies

Suomalaisessa politiikassa puolue ei voi olla missään päätöksenteossa mukana, jos ei jousta välillä huonoissakin päätöksissä.

Mainitsemasi vika on kaikissa puolueissa, mutta enemmän tai vähemmän. Erityiskiitoksen petoksista saa SDP, jolla kaikki on käänteistotuutta.

Ensio

Ns. "paskalaki" säädettiin Jan-Erik Enestamin ollessa ympäristöministerinä.
Lakia lievennettiin ja muutettiin Lehtomäen ollessa ympäristöministerinä.
Enestam on julkisuudessa myöhemmin paljastanut, että virkamiehet "harhauttivat" häntä lain valmisteluvaiheessa, eikä hän ymmärtänyt täysin lain sisältöä sitä tehtäessä.