Lauantai 21.10.2017

Näin professori laittaisi työeläkesijoittajat ruotuun

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.2.2012 13:05

Oulun yliopiston rahoituksen professori Hannu Kahran mielestä työeläkesijoittajilta pitäisi kieltää kaikki suorat osakesijoitukset.

Eläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Matti Vuoria kertoi Helsingin Sanomissa perjantaina, että työeläkeyhtiöiden on voitava osallistua omistamiensa yhtiöiden hallintoon, koska omistajan on voitava valvoa omistuksiaan.

Professori Kahra pitää Vuorian kommenttia perusteettomana.

– Sijoittajat eivät sijoita yksittäisiin nimiin, esimerkiksi F:llä alkavien yhtiöiden osakkeisiin, vaan salkkuihin, Kahra kirjoittaa tämän päivän Helsingin Sanomien mielipidesivulla.

”Sijoitustoiminnan arvioinnilla voidaan myös selvittää, ovatko työeläkeyhtiöiden johtajat ansainneet palkkansa ja kannustinpalkkionsa. Nykynäytöillä niitä on vaikea perustella.”

Keskustelun taustalla on Finnairin asuntokohu, jossa Eläkeyhtiö Ilmarinen osti Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asunnon. Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on Finnairin hallituksen puheenjohtaja sekä palkka- ja nimitysvaliokunnan jäsen.

Kahra korostaa, että oikeaoppisessa sijoittamisessa riskit on hajautettu, eikä yksittäisen sijoituksen riskillä ole merkitystä.

Ministeriön pitäisi Kahran mielestä patistaa työeläkeyhtiöitä riskin oton sijaan parempaan sijoittamiseen.

– Lähtökohtana voisi olla yhtiön sijoitustoiminnan vuosittainen ja julkinen arviointi. Tällainen tehtiin niin sanottuun Norjan valtion öljyrahastoon vuonna 2009.

– Sijoitustoiminnan arvioinnilla voidaan myös selvittää, ovatko työeläkeyhtiöiden johtajat ansainneet palkkansa ja kannustinpalkkionsa. Nykynäytöillä niitä on vaikea perustella.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

luuserius

Ylen uutisissa 26.5.2009 STM:n ylijohtaja Tarmo Pukkila totesi, ettei suomalaisen työeläkejärjestelmän rahoitus ole vakaalla pohjalla ja vaatii, että eläkeasioista päättävät työmarkkinatahot tekevät asialle jotakin. Ylen Ajankohtaisen kakkosen haastattelussa Pukkila oli todennut: ”Työmarkkinajärjestöillä on tässä tilanteessa suuri haaste ja lähestulkoon velvollisuus kertoa suhteellisen nopealla aikataululla, millä tavalla päästäisiin sellaiselle tasolle työeläkemaksussa, että työeläkejärjestelmän rahoituksen vakaus turvattaisiin”.
Kovaa tekstiä STM:n ylimmältä vakuutusvalvojalta. Vastauksiakin julkisuudessa tulee. Seuraavana päivänä STTK syyttää Pukkilaa pelottelutyylistä, joka herättää tarpeetonta huolta kansalaisissa ja vahingoittaa yhteistyötä. Samaa mieltä ovat SAK ja EK. Haastattelussa Pukkila esitti konkreettisia asioita, joiden toteutumista ennusteiden mukaisesti hän epäili. Kritiikki ei kohdistunut kuitenkaan näihin asioihin vaan siihen, että Pukkila pilaisi yhteistyön ilmapiiriä sanomalla asioita julkisuudessa. Ministeri Hyssälän vastaus eli ”tuki ministeriön virkamiehille” jäänee historiaan. Hyssälän mukaan Pukkila jää pian eläkkeelle. Mikä oikeasti on järjestelmän rahoitustilanne ja kuinka realistisia ETK:n ennusteet oikeasti ovat?

http://www.pusa.fi/Renkien%20kaappaus.pdf

Kyse on valtavista rahoista ja vallasta. Politiikot on ostettu hiljaisiksi. Eläke tulee olemaan 40% palkasta. Ehkä olisi syytä selvittää mikä on järjestelmän todellinen tila.

Appi

Eläkesijoitusten arvionti on varmasti paikallaan. Samalla tulisi arvioida takaisinlainauksen merkitys ja vaikutukset. Kun eläkkeensaajien rahoja sijoitetaan tulee toiminnassa olla tolkku. Liiallisia automaatioita ei kannata olla, sillä tosiasiassa spekulantit pyrkivät juuri saamaan aikaiseksi liikettä, jolloin myynti tai ostoautomaatit laukeavat ja ne pääsevät rahastamaan. Pelkkiin salkkuihin sijoittamisessa on puolensa, mutta salkkusijoittamisella ei toisaalta hoideta mitään erityistä strategiaa. Helposti peli menee nopan heitoksi eli sijoitukset tuottavat yhtä tehokkaasti sijoituskonsulttien opein kuin jos kohteet valittaisiin nopalla. Tärkeätä on pitää huolta, että varojen sijoituksesta ei tule vain yhtä keinoa lypsää kuormasta. Sijoittamisen onnistumista pitäisi arvioida aina vähintään kolmen vuoden jaksoissa. Kuka tahansa voi onnistua kerran. Kolme kertaa peräkkäin on jo vaikeampaa.

luuserius

Ovat taatusti haasteellisia kauniisti sanottuna hyvinäkin aikoina. Suuria rahavirtoja on vaikea sijoittaa tuottavasti pieniin virtoihin. Eläkejärjestelmä on ajautunut kokonaisuutena ehkä vääriin käsiin, pois valvojien ulottuvilta.
Pusa käsittelee laajasti ongelmia nettikirjassaan. Ongelmia joita järjestelmä peittelee. Politiikot eivät uskalla juuri kantaa ottaa, syystä jos toisesta.

Minusta eräs seikka on se, että eläkeraha ei synnytä vaurautta Suomessa, vaan on veroluonteinen maksu, joka vie rahaa pois kansalaisten ja yrittäjien taskuista. Se on varmasti eräs osatekijä suomalaisten alhaiseen varallisuustasoon.

Metu

Vaikka olenkin tyhmempi ihminen kuin Kahra, niin siitä olen eri mieltä, etteikö yksittäisen sijoituksen riskillä ole merkitystä. Jos on iso sijoitus, ja se häviää taivaan tuuliin, sinne menevät eläkeläisten rahat.

Isojen sijoitusten valvonta ja vaikuttaminen ovat tärkeitä. On syytä olla hallituksessa valvomassa, ettei ole konkurssi tulossa. Ehditään vielä myydä sijoitus ennen totaalista tappiota.

AiLin

Isopalkkaiset itseensätyytyväiset päättäjät näitä eläkerahojamme lähettelevät milloin minnekin. Jo vuoden 1989-90 lamassa hukattiin iso määrä eläkerahoja taivaan tuuliin (siis sijoituksiin) paitsi ettei siitä ole kai juuri julkisesti puhuttu...Kai nämä sijoittajapomot kuitenkin saivt optionsa plussana vaikka melkoiset summat hukkasivatkin?
Ja onko se oikein, että eläkevarat sisältyvät valtion budjettiin; näyttäähän se toki paremmalta EU:ssa mutta ovatko ne silti oikeassa paikassa?