Perjantai 20.7.2018

HS: Tyly temppu köyhille – hallitus harkitsee

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2012 08:04
Päivitetty: 
24.2.2012 08:11

Helsingin Sanomien mukaan hallituksessa harkitaan indeksikorotusten jäädyttämistä osana säästötalkoita. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että lähes kaikki sosiaalietuudet jämähtäisivät nykytasolleen.

Suurin osa sosiaalietuuksista on sidottu indeksiin eli niitä korotetaan yleisen hintatason nousun mukaan. Indeksikorotusten jäädyttäminen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi toisi valtiolle ”parin” miljardin euron säästöt, HS laskee.

Lehden mukaan vaihtoehdolla on kannatusta etenkin kokoomuksessa. Lehden mukaan myös SDP ymmärtää esitystä, mutta pienituloisten rokottaminen on puolueelle kova pala.

Valtion säästötarve on kova, sillä valtiovarainministeriön mukaan vuosilta 2013–2015 on löydettävä 5 miljardia sopeutettavaa, jotta alijäämä supistuisi kestävälle tasolle.

Talouselämä-lehti kertoo sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) kertoneen lehden haastattelussa viime vuoden lopulla, että indeksikorotusten jäädyttämistä harkittiin jo hallitusneuvotteluissa. Toimenpide toisi ministerin mukaan kuitenkin säästöjä vain vuodeksi, sillä Suomen perustuslaki ei salli indeksien pidempiaikaisempaa jäädyttämistä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Karjalan poeka

isokenkäiset verovaroilla ökytuloja nauttivat syöttiläät olisivat omiin etuihinsa koskeneet??? Suomessa on kolminkertainen virkamies- ym hallintokunta tarpeeseen nähden. Sieltä pitää aloittaa säästäminen ja leikata se syöttilässakki kolmannekseen. Mutta kukapa tekee? Puoluepamput pitävät kiinni omasta tuolistaan ja siinä ohessa turha porukka ympärillä kasvaa kasvamistaan . Sanotaan muka, että EU vaaatii. Raivokas leikkuri toimimaan ja jos ei muuten niin saakoon Soini yrittää.

kpyora

Kun katsotaan Yhteiskunnan menoja kokonaisuudessaan, oli pari vuotta sitten sosiaali- ja terveysmenojen osuus 72%. Kolmas merkittävä meno-osuus on koulutus. Vain näihin tehdyillä leikkauksilla on todellisuudessa jotain merkitystä. Toimenpide on siis oikean suuntainen, mutta riittämätön.

PapaRomeo

Sehän on vasemmistohallitus. Kommunistit, SDP ja vihreät, joita säestää kommunistinen kokoomus...

Kaikki kurjuus johtuu sosialismista. Sosialismi ei ole tehnyt kenestäkään muusta kuin eliitistä rikkaita tai kerro edes yksi.

Pre Kaarina

...eikä koko hallituksessa.

Sosialismin tarkoitus ei ole tehdä yhtään kenestäkään yksilöstä rikasta, vaan tarkoitus on ettei kenenkään tarvitsisi olla köyhä. Se toteutuikin sosialismissa kiitettävästi.

Kyllä teidän jyrkiläisten ja persujen mouhuaminen kommunismista muistuttaa jo uskonhihhuleiden puheita!

MF

Kun vuoden alussa korotettiin sitä työmarkkinatukea sillä satasella ja myös asumistukia, niin nyt ne leikellään parissa vuodessa pois. Voi olla että tulee kovasti takkiin köyhälle kun yleinen hintataso laukkaa. Titaa parissa vuodessa olla se korotus miinusmerkkinen.

TyyneMaria

Puhuttiin, että terveydenhoidon kustannukset koskisivat pahiten köyhiä ja sairaita? Ministerin sanat: Kun säästöjä tehdään, jonkun ne on aina maksettava. Kylmää puhetta.

Ja nyt puhutaan sosiaalietujen indeksikorotusten jäädyttämisestä kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Sosiaaliedut koskevat köyhiä, joten taas haetaan se "joku" jonka on maksettava.

Rahansa huolettomasti hassanneet Kreikka ja kumppanit, tarvitsevat kipeästi Suomesta jonkun miljardin, siispä otetaan sosiaalieduista pari miljardia, vaikka se demareillekin on "kova pala". Miten kova se on köyhille, siitä viis, eihän vaalejakaan vielä tarvitse ajatella, vai kuinka?

minaitse

1990 alussa tehtiin aivan samat ratkaisut, eli kansalaisten kurjistamisella annettiin ymmärtää ketkä ovat laman syylliset. Näin asia ei kuitenkaan ollut, vaan syylliset olivat ja ovat tälläkin kertaa jossain aivan muualla.

Muuten hallituksen kokoonpanokin oli silloin myös aivan sama kuin nyt. Tätä kai sanotaan luovaksi ratkaisukyvyksi ongelmissa, ja tekijät istuvat taaskin pankeissa. Kansalaisilla ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

JMT

Eikö olisi ollut helpompi irtisanoa muutama rikas valtion tai kunnan työntekijä? Valtion työntekijöiden keskipalkka on 5800 € /kk. Kunnan johtajien keskipalkka on noin 8000 €/kk. Jos irtisanotaan 10 000 valtion tai kunnan kovapalkkaisinta työntekijää, tulisi noin 1,2 miljardin vuosisäästöt.

Metu

Kun kuntien määrä pudotetaan alle sataan, pelkästään kunnanjohtajien palkkoja säästyy 40 miljoonaa Euroa vuodessa. Kunnanjohtajat ovat määräaikaisia osin, lisäksi johtajia voi sijoittaa auki tuleviin tehtäviin, joten säästö olisi todellinen.

JOs ajatellaan, että kunnissa on myös kunnanjohtajan alaisena johtajaporrasta vaikkapa 3 henkilöä, niin heidän palkoistaan kertyisi 100 miljoonaa Euroa.

Kuntien yrityksille maksamaa tukea, että saataisiin yritys juuri rajan heidän puolelleen, on erään arvion mukaan miljardi Euroa.

Kuntauudistus tuo valtavia säästöjä, vaikka yritetään hämätä.

Musta Nuoli

Keskipalkka 5800 €/kk? Missä maailmassa elät? Kovapalkkaisimmat virkamiehet ja välijohdon asiantuntijat voivat tuollaisia summia saada, mutta he ovat erittäin harvassa.

Isäni teki elämänuransa valtiolla ja oli titteliltään piiritarkastaja - vastuualue oli kattava ja töitä riitti. Maksimi-ikälisien jälkeenkään ei palkka alkanut kuin kolmosella.

Mitä tulee "rikkaisiin kunnan työntekijöihin", niin ehkäpä kunnanjohtajat ovat rikkaita, moni muu kunnan työntekijä ei ole. Olen itse kunnalla töissä tehtävissä, jotka edellyttävät korkeakoulututkintoa ja jossa vastuuta riittää. Palkka alkaa viimeisen yleiskorotuksen ja ikälisän jälkeen nippa nappa kakkosella. Valtaosalla kollegoistani puhutaan 1600-1800 euron palkkatasosta.

Eli se "rikkaista" kunnan työntekijöistä. Suurin osa kuntien ja valtion työntekijöistä ahertaa niska limassa alipalkattuina ja ylityöllistettyinä ainakin ns. ruohonjuuritasolla. Erilaisia kynänpyörittäjäjohtajia on kunnalla/valtiollakin organisaatioiden yläpäässä, mutta heitä on sen verran vähän, ettei siitä mitään miljardien säästöä koituisi.

Irtisanotaan ennemmin valtio-omisteisten firmojen isopalkkaisia johtajia ja lopetetaan heidän automaattiset bonuksensa ja optionsa, jotka napsahtavat tilille vaikka hommat mokattaisiin. Lisäksi voidaan lopettaa erilaisten valtiosihteerien, apulaisvälijohtajien yms. pestit ja poliittisilla mandaateilla valittavat suojatyöpaikat. Säästyneillä rahoilla voisi palkata rivityöntekijöitä vastaamaan rapakuntoisista peruspalveluista.

Metu

Sosiaalietuuksia väärinkäytetään. Jos varastat vaikkapa 1000 Euroa, kaikki tuomitsevat. Jos taas käytät 1000 Euron edestä väärin sosiaalietuuksia, eipä tuomita, vaikka kyse on samanlaisesta varkaudesta.

Pois turhat. Subjektiivinen päivähoitooikeuteen ei ole varaa. Opintotuki kestämään maks. 5 vuotta. Upporikkaan perheen lapsi muuttaa 18 vuotta täytettyään omaan asuntoon, asumistukea maksetaan. Työttömän olisi otettava vastaan työ kuin työ, muuten menisi korvaukset, nyt tuo on kuollut pykälä käytännössä. Toimeentulotukea myönnetään liian helposti. Jne.

muuan

Siinähän olisi työpaikkoja kenttätarkastajille. Varmaan hankkisivat palkkansa väärinkäyttäjiltä, toivottavasti voittoakin valtiolle. Mutta jos toiminta olisi tehokasta, niin väärinkäytökset pelosta vähenisivät ja jouduttaisiin irtisanomisiin. Paras onkin pitää nämä työpaikat määräaikaisina.

JJ75

Sitä se on, Urpilaisen allekirjoittama paskapaperi täytyy jonkun hoitaa.. Saksa veti mukaan Landesbankenin myötä muutkin. Kreikkalaisten pankkien pitää maksaa lainansa takaisin, muuten ei herrat voi paukuttaa henkseleitään.. tai no, olisivat voineet. Saksa ei vain yksin halunnut veronmaksajien maksavan tätä touhua, siksi suomalaiset maksavat.

No, maksakaa! Lammasmainen kansa tuntuu hyväksyvän aivan kaiken.

Vieras mies

Tällä ei ole mitään kytkyjä Kreikan tukemiseen, Kreikan tien välttämiseen kylläkin.

Tuskin maltan odottaa koska hallitus päättää jäädyttää eläkeindeksit. Tämän jälkeen meille vihdoin syntyisi suurten ikäluokkien miehittämä eläkeläispuolue.

tertius

kun vaje on 8 mrd eivät pelkät jäädytykset riitä vaan tulonsiirtoja on leikattava. Alvin ym korotuksella voi 2 mrd saada kasaan joten priorisoinneille, hallinnon sästöille ja tulonsiirtojen leikkauksille jää 6 mrd tarve.
Vai halutaanko jatkaa Kreikan tiellä nopeasti velkaantuen?

Laitiin

Sosiaalietuudet jäädytettäköön nykytasolle pieniä säätöjä lukuunottamatta. Oikein!

Lisää rahaa yhdistämällä palkka- ja pääomatulojen verotus, jolloin vero määrätään kokonaistulosta progressiivisesti. Tällä saavutetaan:

- Nalle-kerholaisten verotus nousee,
- Lääkäreiden yms. kikkailu palkka- ja pääomatulojen välillä tulee kannattamattomaksi ja tarpeettomaksi. Ja nämä maksukykyiset maksavat tulojensa mukaan.
- Pienituloisten verotusta voidaan alentaa tai ainakin säilyttää nykyisellään.

Samalla syytä poistaa osinkotulojen verovapaus kokonaan. Vaikka Matti Vanhanen sitä vastustaisi.

intiaani

Paljon merkittävämmät säästöt saisi siitä, että palvelujen karsimiseen sijaan leikkaisi palvelujen tuottamisen kuluja eli käytännössä palkkoja. Tämä on kuitenkin ilmeisesti mahdoton ajatus käytännössä, joten sitä ei edes yritetä.

"Vastuunkantajat" leikkaavat siis niiltä, jotka eivät vaaliuurnille omin avuin pääse tai ovat jo sen verran kypsyneet, etteivät sinne enää halua mennä. Rakenteelliset muutokset jätetään siis tekemättä, vaikka niille olisi kaikista suurin tarve. Tämä on ns. ideologinen kysymys.

pvirtanen

Jos sos.etuuksilla elävien jo nyt riittämättömiä ruoka- ja vuokrarahoja leikataan, vähentää se kotimaista kulutusta ja kotimaista tuotantoa eniten, kun ruoka pääosin tuotetaan ja jalostetaan täällä. Nostakaa paremminvoivien veroja, kyllä 2000 euroa kuussa riittää kelle vain käteen kuussa.
Tällä menolla vasemmisto häviää puoluekartalta nopeasti.

luuserius

Ennenkuin aletaan leikkaamaan. Talouden sopeuttamistoimiin olisi pitänyt ryhtyä jo 2008, kun finanssikriisi levisi käsiin. Itse olisin ryhtynyt jo 90-luvulla rakenteita uudistamaan, Esko Ahon kannattajana.

Nyt vientiteollisuus on romahtanut ja rahoitusvaje vain kasvaa valtavien menonkorotusten edessä. Käsissämme on se paljon puhuttu eläkepommi ja huoltosuhteen dramaattinen muutos. Tietysti ne ketkä olivat väärässä puhuvat eri sanoin. Niinistö-Lipponen sanoivat että 3% talouskasvu riittää. Suomi on edelleen kaukana 2008 vuoden talouden tunnusluvuista. Saavutammeko enää edes sitä tasoa, koska työväkeä ja yrittäjää eläköityy ja pääomaa lähtee maasta.

Talous ei siis elvy, se on pysyvässä muutosliikkeessä. Katainen ja Haavisto ovat väärässä. Mitään nopeita korjausliikkeitä ei ole mahdollista tehdä. Ne virheet joita tehtiin aiemmin, niitä maksetaan nyt. Nokia keskeisyys kostautui, kuten se ettei lähdetty laajentamaan vöestöpohjaa muuttoliikkeellä(Ruotsin malli). Siirtotyöläisten armeija, jotka tekevät töitä halvalla, pitävät Ruotsin talouden plussalla. Hintana on sosiaaliset ongelmat. Mutta syntyy niitä Suomessa ja nimenomaan kantaväestön parissa. Nuoret tuhotaan jo ennen työuraa.
Kaikki on korissa suurten ikäluokkien puolesta. Heidän tahto voitti. Kielitaidottomat ja lahjattomat, kerran Ruotsin risteilyllä käyneet. Sekä oman edun ajajat.

ilkkapellervo

Luulisi Urpilaisen ja Kataisen tietävän miten säästöjä syntyy.

Jutta on juossut Brysselissä neuvomassa ja määräämässä kreikkalaisia miten pitää säästää ja leikata. Ei riitä leikatkaa lisää. Urpilainen ei ole vielä kertonut miltä tuntuu nöyryyttää kreikkalaista kolleegaansa ja kreikan kansaa julkisesti

Ei se Urpilainen välitä tippaakaa, että Kreikassa kärsijöinä ovat sairaat ja vähävaraiset. Pääasia on, että tomeran tädin maine pysyy.

Mihin se puhti katoaa täällä kotimaassa ?

HyveKunniaHyväOmatunto

Sosiaalitukien reaalinen leikkaaminen on sikamaista. Se on ihmisoikeusrikos. Tässä kaikessa on kyse siitä, että pikku hiljaa köyhät suomalaiset tapetaan. Tämä on alaluokan eliminointia. Se on kansanmurhaa! Se on fasismia! Suomen väkiluku tulee pienenemään seuraavan 50 vuoden aikana. Rikkaat häippäsevät Gibraltarille tai johonkin muuhun veroparatiisiin, tarpeeksi kauas maailman levottomuuksia, mikäli maailmansotaa ei puhkea... Köyhät suomalaiset poistuvat mullan alle... Ketkä jäävät eloon? Työikäinen pien- ja keskituloinen veronmaksajaväestö, joka kapinoi yksinään, mutta yksinään voi vain pelastaa itsensä poliittisella tahdolla ja vielä rajummilla poliittisilla päätöksillä ja toimenpiteillä!

Jos rakenteellisia uudistuksia ei tehdä Suomessa rauhanomaisesti, ne tehdään rauhattomasti, väkivaltaisesti, mellakoiden, yleislakkojen, kapinoiden ja sisällissodan kautta. Siitä seuraa 100-200 vuoden pituinen ankeus tälle maalle ja kansalle.

Joka tapauksessa tulee käymään niin, että lähivuosina maailmalta vyöryy Suomeen uuskommunismin, uustotalitarismin, uustiesmikäideologia vasta-aaltona uusliberalismille. Se on jo alkanut! Siinä ei sitten suomipojan nokka tuhise tai suu väpätä, kun arkipäiväinen rikollisuutemme politisoituu terrorismiksi. Oikeastaan jo nyt rikollisuudessamme on vahvasti yhteiskunnallisia ja poliittisia konteksteja, jos ihan ruohonjuuritasolta lähdettäessä pikkukriminaalien ja katuteinien ilkivallasta ja näpistelystä ja noustessa kokonaisen yhteiskunnan massiiviseen imperialistiseen ryöväämiseen kepulikonstikonsernien ja oligopolimafioiden avulla.

Hallitus (Kokoomus) antaa rahaa kreikkalaisille ja ottaa sitä pois suomalaisilta hädänalaisilta. Homma toimii täydellisesti! Suomen sosiaalisia ongelmia ratkaistaa ihmisiä vähin erin nitistämällä samalla kun voidaan "hoitaa" Kreikan muka-velkaongelmaa.

Mutta Kreikan vallankumoukselliset tekevät ihan yhtä suuren dominoefektin kuin kassakriisissä olevan globalisaation kasinotaloudet. Sen voi kohta jokainen suomalainen todeta katsomalla ikkunasta ulos.

Nykyisellä menolla Kokoomus jälleen kerran turvaa vaalivoittonsa tässä muka-demokratiassamme. Köyhät ja riistetyt eivät viitsi masennuksen ja turhautumisen keskellä äänestää. Ja miksi äänestäisivät? Ainoat vasemmistopuolueet, tai sellaisiksi itseään väittävät, SDP ja Vasemmistoliitto vikisevät kiltisti Kokoomuksen diktatuurissa.

Ja kysehän on vain vaivaisesta miljoonasta suomalaisesta, jotka asuvat lähinnä kaupungeissa ja taajamissa. Ei heistä Kepukaan ole kiinnostunut, koska Kepu on viljelijän asialla.

Paljonkohan SDP:n johto sai lahjuksia Kokoomukselta, että suostui kunnallisvaalitappioon?

Ja tiedoksi vielä se, mitä ei julkisessa keskustelusa tunnuta tajuavan, kun kauhistellaan ns. "julkisen sektorin kestävyysvajetta" tai julkisen sektorin "paisumista". Totuus on se, että tuo paisuminen johtuu korruptiosta ja siitä, että julkisen sektorin takana ovatkin firmat, jotka lypsävät julkiselta sektorilta rahat ja myyvät kalliilla huonoja julkisia palveluja, esimerkkinä vaikkapa sosiaali- ja terveyspalvelujen takana oleva Mehiläinen.