Perjantai 24.5.2019

Riita ”hullusta yhtälöstä” pahenee: odotellaan

Luotu: 
28.2.2012 16:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitus eduskunnassa. Arkistokuva.

Hallituspuolueiden strategiaistunto tänään ei tuottanut kovin mainittavaa tulosta. Hallitus ilmoitti aiemmin neuvottelevansa tänään siitä, kuinka suuri on Suomen valtion menojen vähennystarve.

Tiistain aikana tarpeen suuruus on saanut useita arvioitsijoita. Hallituspuolueiden arvio asettui tänään 3,5 ja 5,5 miljardin euron välille. Kokoomus puhuu viidestä miljardista ja sen pääkumppani SDP pienemmästä summasta.

Käytännössä puolueet tappelevat siitä, kuinka paljon valtion menoja leikataan ja kuinka paljon veroja tulee korottaa, jotta Suomen velkaantuminen pysähtyy.

Hallitus sopi tänään odottavansa valtiovarainministeriön talouskatsausta, joka julkaistaan maaliskuussa.

Eilen A-studion haastattelussa valtiovarainministeriön Raimo Sailas ilmoitti, että myös maaliskuun talouskatsauksen perusteella leikkaustarve on kokoomuksen ilmoittama 5,5 miljardia.

- Tämä viisi miljardia ei ole mikään uutinen. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen kertoi sen julkisuuteen jo joulukuussa. Eikä se voi olla mikään riidan aihe, koska se on laskutoimituksen tulos, Sailas sanoi.

Uusi Suomi oli tuolloin paikalla, kun Suomen Pankki julkisti talouskatsauksensa. Lue juttu täältä.

Hallituksen on tarkoitus käsitellä maaliskuussa valtion budjettia, joka määrittelee julkisten menojen raamit vuosille 2013-2016. Hallitusohjelmassa puhutaan "perälaudasta", joka mahdollistaa erikoistoimet valtiontalouden vakauttamiseksi.

Suomen niin kutsuttu kestävyysvaje tarkoittaa sitä, että Suomi joutuu edelleen ottamaan lainaa kattaakseen toiminnan kulut. Suomi siis syö velaksi, eikä nykyisellä taloudenpidolla velkaantuminen käänny laskuun, kuten hallitusohjelmassa on linjattu tavoitteeksi.

Tänään kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori otti sovittelevan roolin kokoomuksen ja SDP:n välisessä riidassa. Vapaavuori kuvaili tiistaisen strategiapalaverin henkeä "myönteiseksi".

Aiemmin puolueiden välinen poliittinen ero on näkynyt kansanedustajien Kimmo Sasin (kok.) ja Pia Viitasen (sd.) sanasotana. Viitanen on kuvaillut 5 miljardin euron leikkaustarvetta "hulluksi yhtälöksi".

Tiistaina keskusteluun otti osaa myös Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) johtaja Seija Ilmakunnas, joka ilmoitti Demarissa, ettei hän näe viiden miljardin euron leikkaustarvetta.

- Julkisen talouden tilanne ei ole niin heikko kuin ministeriö esittää. PT:n talousnäkemys on ylipäänsä valoisampi kuin valtiovarainministeriön, joten tasapainottamistarpeetkin ovat pienemmät, Ilmakunnas sanoi Demarille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

ilkkapellervo

odotan, että lumet sulavat.

PT:n Ilmakunnas leijuu ilmoissa. Hän kiristäisi kiinteistöveroa ja juuri laskettua arvonlisäveroa. Minun mielestäni arvonlisäveroa nostettiin 1.07. 2010.

Tämä tyyppi ehdottaa vähävaraisille raippaa.

Sitten hän sanoo, että ostovoima heikkenee jos valtion kuluja leikataan ???? Minun ostovoimani ei heikkene lainkaan, jos kehitysapua leikataan.

Kiinteistövero on asumisen verotusta, eli koskee jokaista suomalaista tuloista ja varallisuudesta riippumatta.
Vuokralla asuva maksaa tätä veroa vuokrassaan ja vero siirtyy suoraan vuokraan.

Eikös se kiinteistövero mene kunnalle ?

MURSU

mitähä tolokkua on köyhän menoissa lisättyä vuokraa....eikö nuo älyvälkyt tajua että mennään kehässä kun asumis ja sos-tuet nousee toisaalta!? No on siinä rajalla tietty niitä melkein-köyhiä, joita on kiva kans piiskoa...toisin kun nämä:
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/lahja-verottajalta-finnair-johtaj...

että kyllä se varallisuuskin tekee vähän eroa ....no, tietysti voi sanoa että voiha sitä köyhäkin vapaasti saman tehdä...noin niinku virtuaali oikeesti.

TSV

Muistaako media vielä, että Kokoomuksen ehdottama 1% korotus ALVn ei olisi juuri näkynyt inflaatiossa ja kerännyt enemmän rahaa kuin demarien, kikkailu eri veroilla.

Alkoholi ja tupakkaa halutaan verottaa siksi, että kysyntä käyrä on lähes sama kuin heroiinin. Kiinteistöveroa tykätään kiristää, koska sitä ei pääse karkuun, et voi edes kuluttamalla vaikuttaa siihen.

Tarkoitti varmaankin, että jos annat valtion ihmisille kenkää he eivät ole enää kuluttamassa vaan kortistossa?

Kiinteistövero menee kunnalle.

tubbis

Olen joskus miettinyt, että mitä kaikkea pitää tapahtua, että ihmiset lopettavat Sekoomuksen äänestämisen? Mitä jos Kokoomukselaiset ryöstäisivät kansalaiset, raiskaisivat naiset ja lapset, vielä sittenkin jotkut äänestäisivät tätä vastuunkantajapuoluetta, eikö niin? Onko pakko päästä europöytiin "vaikuttamaan" hinnalla millä hyvänsä, ja unohtaa kansalaisten etu.

JAK

Aloitetaan kaikenmaailman hömpänpömppä-virastojen ja -laitosten lakkautuksilla. Niitä on suomi pullollaan. Virkamiesarmeija vastaamaan väkilukua. Veroja ei tarvitse nostaa, kun puututaan todelliseen ongelmaan eli pöhöttyneeseen rahaa haaskaavaan julkishallintoon ja maailmanparannushankkeisiin.

Jonathan

Annan hallitukselle hyvän vinkin: etsikää myös vaihtoehtoisia säästö- ja nyhtämiskohteita.
Etsikää niitä yhteistyössä opposition kanssa, kysykää Perussuomalaisilta neuvoa. Jussi Halla-aho tietää heti, mistä löytyy miljardi tai pari.

Tutkikaa, josko kokonaan harmaalla ja mustalla alueella pyörivistä "yrityksistä" löytyisi veronmaksuhalukkuutta. Jos ei löydy ja yritykset ovat vierasperäisiä, heittäkää ne ulos suomesta. Jos kotoperäisiä, ulosmitatkaa rikoshyöty.
Mikäli työmarkkinoille jää aukko rakennusyrityksistä tai kebab-pizzerioista, potkikaa virkamiehiä pihalle ja järjestäkää ammattikouluihin lisää paikkoja rakennus- ja kebab-aloille, joihin virkamiehet voidaan uudelleensijoittaa. Kun huomataan, että suomessa kaikki yritykset olisivat OIKEASTI samoilla viivoilla, uusia kannattavia yrityksiä syntyisi varmasti.

Nostakaa kokonaan tulonsiirtojen varassa elävien toimeentuloa edelleen indeksin verran, mutta edellyttäkää heiltä työpanosta, kaikki pystyvät tekemään kyllä jotain hyödyllistä. Tekemätöntä työtä on erittäin paljon, maksakaa ahkerimmille puurtajille perustulon lisäksi kohtuullista palkkaa. Laittakaa heidät rakentamaan valtiollista sähköverkkoa, maisemoimaan pöpeliköitä, raivaamaan metsiä ja kunnossapitämään teitä, vartioimaan yksityistä ja yhteistä omaisuutta, käynnistämään uudelleen valtion omistamaa energiayhtiötä ja postilaitosta.... Töitä on paljon.

Kunnallisella tasolla jättäkää Guggenheimit toimimaan markkinatalouden ehdoilla ja antakaa business-miesten hoitaa asia, jos niissä nyt mitään busineksia näkevät. Valvokaa kuitenkin, että näistä busineksista maksetaan verot suomeen. Jos haluatte ainoastaan arkkitehtoonisesti häkellyttäviä teoksia ja luovuutta rakentamiseen, antakaa ihmisille vapauksia toteuttaa sellaisia.