Lauantai 23.9.2017

Ilaskivi: ”Velkaantuvasta Suomesta uusi Kreikka”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.2.2012 20:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Valtion rahat pitää Ilaskiven mielestä laskea jatkossa tarkemmin.

Ylipormestari Raimo Ilaskiven mukaan Suomi on pian yhtä pahassa kriisissä, kuin Kreikka, jos ei tee isoja muutoksia.

- Ellei nyt tunnusteta tosiasioita ja vedetä suuta säkkiä myöten, Kreikan suuntaan ollaan menossa, hän kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän muistuttaa, että Kreikan tie kriisiin alkoi, koska valtio eli vuodesta toiseen yli varojensa ja päätyi alijäämäisiin budjetteihin.
 
- Valtio velkaantuu tällä hetkellä seitsemän miljardin vuosivauhtia. Suunta on vakavasti virheellinen.

Ilaskiven mukaan hallituksessa on nyt käytävä tiukan analyyttinen keskustelu, tilanteen arviointi ja päätösten rakentaminen tosiasioiden varaan.

- Nyt pääministerin on otettava ohjat käsiinsä ja kerrottava myös valtionvarainministerille, mikä on maan edun mukaista.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

luuserius

On velkaelvytetty Suomea ja tuettu Kreíkkaa( eurooppalaisia ja amerikkalaisia pankkeja).

Miksi ei Kokoomus ryhtynyt Vanhasen hallituksessa rakenteita uudistamaan vaan jarrutteli lähes kaikessa ?

Suomessa on jo vuosia tehty talouspolitiikkaa korporaatioiden ehdolla. Tavallinen kansa on saanut kyllä pankeista halpaa eurorahaa asuntoihin, mutta tavalliset suomalaiset eivät ole päässeet nauttimaan työeläkeyhtiöiden tai niiden rahoittamien politiikkojen eduista. Pienet yritykset ja vähän suuremmatkin on poljettu suohon. Pieni piiri suomalaisia oligarkeja hallitsee talouselämää.

Itseäni hämmästyttää Euron ''isän'' Niinistön ja Kokoomuksen kansansuosio melkein yhtä paljon kuin tämä hyvinvointivaltion kannatus. Tasaiset tuloerot eli tasaisesti jakautuva vähävaraisuus jaksaa jo välillä naurattaakin.

vehnus444

Ei kai tämä nyt voi mikään salaisuus olla? Suomessa on 5,3 miljoonaa asukasta, joista n. 1,5 miljoonaa käy töissä. Näistä 1/2 - 2/3 on julkisen sektorin palveluksessa... Jäljelle jää n. maks. 450 000 suomalaista, joiden duunilla pyöritetään koko sirkusta.

Suomessa on eniten virkamiehiä ja virastoja per kansalainen kuin missään muussa "länsimaassa". On Ficoraa, Valviraa, Ely-keskusta, Fimeaa, Trafia, Eviraa... You name it, we got it! Uusinta uutta on vuohirekisterit, venerekisterit, ruoppausluvat ym ym

Viimeiset 20 - 30 vuotta on puhuttu julkisen sektorin säästöistä mutta mitään ei ole tapahtunut, pöhö-tauti sen kuin jatkuu. Vero- tai lainarahan törsäyksestä kun julkisella sektorilla ei nyt vain loppua tule :(

Yksinkertaisen laskuopin mukaan julkista sektoria tulisi höylätä reilusti pienemmäksi. Tähän ei päättäjät pysty.

ilkkapellervo

Bingo. Nyt on pari vuotta kerätty veneitä pakolla venerekisteriin. Miksi ? Verotus alkaa. Venereksiterivero.

Yli 5 meriä pitkä 100 € per metri/v, erillinen moottorivero 50 €/10 hv. Purjeveneille yli 30 jalkaa tasavero 2000 €/ v.

Karjalan poeka

Emme tarvitse kuin kolmanneksen "nykyvirkailijoista" hallinnoimaan tätä vähäväkistä kansaa, osa luhaa ties missä pitkin maailmaa muka tähellisissä tehtävissä. Ja paskat! Osa virkailee milloin minkin muka-hankkeen tai muka projektin perässä. Mappiin kasataan vähän paperia ja villoja ei synny.

köpös

jättiveneet onkin saatava veron piirin paskaamasta vesiä (monikohan oikeasti tuo jätteensä kotiin). Samoin moottoripyörät-nuo lasten nolot lelut katsastukseen kuten autotkin. Verotuksen suuntaamista lelujen maailmaan kannatamme lämpimästi. Leluihin kuuluu myös ylisuuret asuntolainat, joiden järjetön yhteiskunnan korkotuki on lopetettava. Lapsilisät samoin varallisuuden mukaan-veneenostotiliä ei tarvitse tukea lapsilisillä.

köpös

haluavat kuulua paremmin toimeentuleviin haaveissaan ja ostavat kaikkea härpäkettä kulutusluotoilla näyttääkseen naurettavilta ja noloilta, koska jättivelalla pykätty ylisuuri talo ja tojota känsäläisen mielestä on menestystä. En usko tällä unelmahallikaudella,enkä tulevillakaan koska ihminen ei ota opikseen.

EdisPearl

Suomi on näillä toimilla todellakin menossa kohti Kreikan tietä. Näin se vaan on.

Kuten jo laajasti puhutaan, niin Suomen saamat vakuudet taitavat olla suunnilleen vessapaperia. Mitä me muka voisimme saada tämänhetkiseltä Kreikalta, eikä sen maan talous näistä toimenpiteistä huolimatta pääse jaloilleen.

-EP-

olavinieminen

Meillä siis valtionvarainministerille pitää kertoa Suomen tilanne ja etu ???
Tämä on todella mahtava uutinen ja kertoo Suomen taloudenhoidosta kaiken !!!
Samalla putoaa pohja pois vakuuksilta ja selittää salailun.

Nyt siis olemme Kreikan tiellä. Se on julkistettava heti kun hallitus on vielä vastuussa.
Tästä tiedosta Ilaskivelle kiitos ! Niinistö on samoilla linjoilla, Lipponen ei siitä kertonut. Eduskunta on teatteria.

pogens

Vähemmän kulttuurimäärärahoja, kulttuurituotannon opiskelijoita, Guggenheimia, ministeriöitä, Valviraa ja muuta tällaista. Virkamiesten työtehokin on heikko. Niin, ja ennen kaikkea vähemmän - eli mieluiten ei yhtään - osallistumista näihin tukitalkoisiin EU:n vakausrahastojen tai suorien lainojen kautta. Keskuspankki ja IMF tehkööt sen, mitä katsovat tarpeelliseksi.

http://pogens.puheenvuoro.uusisuomi.fi/98969-perussuomalaiset-kuriin

Jukka Mikkola

Raimo Ilaskivi on oikealla asialla, joskin pari vuotta myöhässä. Kaikesta huolimatta hän vanhana kokoomusvaikuttajana voisi kutsua tämän nykyisen kokoomusjohdon analyyttiseen palaveriin. Hän voisi kutsua tähän tilaisuuteen mukaan myös muita vanhoja kokoomusvaikuttajia. Ehkä tätä kautta saataisiin tähän mukaan elämän mukanaan tuomaa viisautta. Sitä kun ei synny muutoin kuin ”elämänkoulua” käymällä. Muuta oikotietä siihen ei ole.

Nykypolun loppupäässä on vararikko ja yhteiskunnalliset levottomuudet. Käsitykseni mukaan se ei ole köyhän eikä myöskään rikkaan etu.

Vuoden 1918 tapahtumat eivät ole mikään ainutkertainen tapahtuma ihmisluonteen tuntien. Sen aikaisiin traagisiin tapahtumiin voi perehtyä kirjallisuuden kautta.

1970blue

Koko tukipolitiikka pitäisi mylläyä uusiksi niin saataisiin suuret säästöt aikaiseksi. Lähes joka puolelta olisi leikattavaa ja tuloksena olisi kuitenkin paremmin toimiva markkina. VVO:n kaltaisten tuki valuu ihan jonnekin muualle kuin vuokriin eli tukeminen on typerääkin typerämpää. Valtionhallinnon leikkaukset ovat välttämättömiä ja myös ulkoministeriön hallinnonalaan pitäisi nyt vaan uskaltaa puuttua. Ulkomaan instituuteistakin voisi puolet laukkauttaa. Tuntuu suorastaa käsittämättömältä, että otetaan joka vuosi viisi miljardia velkaa, jotta nykyistä kestämätöntä taloutta kyettäisiin ylläpitämään. Guggenheimit voisi nyt jo unoshtaa ainakin siihen asti kunnes valtiontalous on reilusti ylijäämäinen.

Koba

Jutta Urpilaisella on ratkaisu: velkaongelmat tulevat ratkeamaan, kun rikkaille eli yli 100000 euroa vuodessa ansaitseville säädetään solidaarisuusvero.
Lisäksi ei saa hötkyillä.
Nyt meidän pitää vain odottaa, että saamme sitä talouskasvua ja syntyvät ne 100.000 uutta työpaikkaa, jotka tuli luvattua vuosi sitten ennen vaaleja.

minaitse

Missä on uudet työpaikat? Ainoa keino kasvun aikaansaamiseen tulee siitä, että ihmisillä on töitä, ei siitä että kansa kulkee leipäjonoissa köysi kaulassa vuosikymmenestä toiseen.

Viime laman jälkeen piti tulla satojatuhansia uusia työpaikkoja eläkkeellepoistumisen myötä. Mihin ne työpaikat piti tulla?

Mitään uutta ei synny ellei vanhaan voi koskea ja purkaa sitä. Ei mikään kasva pelkällä säästämällä vaan kansa senkun kurjistuu. Miten voi säästää kun ei ole mistä säästää. Siis jotkut syövät kuormasta, kun kaiken aikaa säästetään.

Jukka Mikkola

Jan Hurri kirjoittaa tämän päivän Taloussanomissa uusista takausvastuista, jotka saattavat nousta 6,6 miljardin euron sijasta jopa 12,1 miljardiin euroon.

Mitä tähän vakuussopimukseen tulee, niin pidän äärimmäisen hämmästyttävänä, että sopimusta ei ole käännetty suomeksi ja ruotsiksi. Käsitykseni mukaan se ei noudata perustuslain henkeä ja kirjainta. Kyllä valiokuntien kansanedustajilla pitää olla oikeus lukea koko salainen sopimus omalla äidinkielellään.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/02/29/joko-taas-suomi-sokkona...

Mauri T Taavitson

"EKP tekee operaation" ym sumutusta. Miksei sanota asiaa niinkuin se on: "Euroopan keskuspankki tukee pankkeja setelirahoituksella".
Ja Suomi ottaa silti valtavasti velkaa, vaikka EKP kylpee setelirahassa.

luuserius

Vaan lainaa sitä pankkien kautta.

Suomi oli 1980-luvulla lähes velaton maa. Suuret ikäluokat jäävät historiaan edunvalvontansa kanssa. Etuja on ajettu ja lasku työnnetty seuraaville sukupolville.

Kokoomus on lähes tuplannut valtion velan kolmessa vuodessa. Se on jo melkoinen saavutus ''vastuunkantajapuolueelta''. yritysjohto olisi jo saanut kenkää omistajilta. Kansa on vähän hitaampi omistaja. Varsinkin kun raha on mennyt omiin etuihin ja elämään.

omanimi

"Nyt pääministerin on otettava ohjat käsiinsä ja kerrottava myös valtionvarainministerille, mikä on maan edun mukaista."<p>
Aika ironista ottaen huomioon että ko. pääministeri on itse aiheuttanut tilanteen velkaelvytyspolitiikallaan valtiovarainministerinä. Kuten Katainen sanoi: "valtio ottaa nyt hittiä". Ei puhettakaan että menoja olisi edes yritetty sopeuttaa tuloihin.

jussi vaarala

Kataisen kokoomusvetoinen hallitus yrittää ympätä mm kuntauudistuksessa teollisuuden tuotantoajattelua yhteiskuntaan - mutta se on väkinäistä perusajattelutavan vääristyneisyyden vuoksi.

Teollisuus kun ajattelee pääoman ohella että ihmiset ovat toisaalta tuotantotekijä ja toisaalta kulutustekijä. Ja tätä roolia ihmisille ja heidän elämälleen pitää koko poliittinen järjestelmä väkinäisesti pystyssä kuin entisessä terästehtaiden Neuvostoliitossa.

Ihmiset taas ajattelee että mitä teollisuus tai edes kauppa tuottaa on vain sivuosa heidän elämässään - että heidän roolinsa olisi kaikista vähiten sitä mitä teollisuus ja pääoma toivoo - eli olevan tuotanto- ja kulutustekijä.

Ja tämän perusväärinkäsityksen takia hallitus ja puolue toisensa jälkeen erehtyy pakottamaan ja juustohöyläämään ihmisten elämää kapean likuhihina-ihmiskäsityksensä eteen.

Jolloin ei edes synny vapaata kilpailutilannetta sille että ihmisillä ja yhteiskunnalla olisi vapaus valita minkä painoarvon ne tuotanto/kulutus-roolin ja elämän muun roolin välille valitsevat.

Mutta sellainen kilpailutilanne on kuin onkin synnytettävissä - siten että vapautetaan pääoma teollisuuden tuotanto/kuluttaja-käsiraudoista.

Eli nostetaan kansalaispalkka niin suureksi vaikkapa luokkaa 1000 - 1500 euroa jolloin ihmiset itse saisivat valita minkälaisen roolin yhteiskunnassa ottavat - kuinka paljon se on tuotantotekijän, kuinka paljon kulutustekijän ja kuinka paljon noiden ulkopuolella oleva rooli.

Tällä tavoin yhteiskunnan toiminta hakeutuisi sellaisiin tarve- ja kulutuslähtöisiin uomiin johon se on vapaasti hakeutuessaan voisi mennä.

Ja sijoitetun pääoman tuoton idea ei syntyisikään niinkään siitä että ihmiset tekevät työtä vaan siitä että he käyttävät rahansa.

Asia voisi jopa johtaa siihen että palkkoja voitaisiin laskea koska toisaalta valtava määrä kontrollihallintoa voitaisiin lakkauttaa verotuloja syömästä ja toisaalta osa ihmisten palkasta olisi sitä minkä he saavat kansalaispalkkana - ja tekisivät sen päälle töitä sen mukaan kun on lisärahan tarvetta.

Tämä lisäisi ihmisten yksilöllistä henkilökohtaistakin vapautta koska on ihmisiä joille tärkeää olla mukana tuotannon rattaissa, toiset taas viihtyvät kuluttajina ja kolmannet taas noita vähemmän muissa elämäntavoissa.

Olisiko tämä se vapauden perusideologia ja aalto joka näyttäisi asioita oikeassa niiden elämänmukaisessa valossa.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

foringmar

Vanha totuus on että julkinen velka on veroja, joiden maksaminen siirretään tulevaisuuteen.
Kun velkataakka kasvaa 7 miljardia vuodessa, niin se yksinkertaisesti tarkoittaa sitä että aikaisempina vuosina, jolloin verotusta kevennettiin, sitä kevennettiin liikaa.
Tässä sitten ollaan.
Nyt olisi verokorotusten paikka, mutta Käteinen ja Sekoomus eivät halua.
Ja muutoin olen sitä mieltä että tuloverotuksessa kaikki tulot pitää olla verotuksellisesti samanarvoisia, ja että tuloverotus tulee olla voimakkaasti progrssiivinen.