Perjantai 24.5.2019

Tutkimus: II-olut olisi Alkon voitto

Luotu: 
7.3.2012 10:47
Päivitetty: 
7.3.2012 10:53
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Pellervon taloustutkimus pelkää, että III-oluen piilottaminen Alkoon veisi asiakkaat pieniltä kaupoilta, mutta ei vaikuttaisi merkittävästi kansanterveyteen.

Pienille päivittäistavarakaupoille kävisi huonosti, mikäli keski- eli kolmosolut siirtyisi Alkoon ja ruokakauppojen hyllyille lastattaisiin II-olutta. Kansanterveydelle muutoksen vaikutus olisi melko vähäinen, uskoo Pellervon taloustutkimus (PTT) tänään julkistettuun tutkimukseensa nojautuen.

PTT:n mukaan III-oluen ”piilottamisen” voittajat olisivat Alko ja suuret marketit, joiden yhteydessä suuri osa Alkoista sijaitsee. Uuden II-oluen vähittäismyynnin osuus jäisi vaatimattomaan 15 prosenttiin, PTT arvioi, kun taas Alkon olutmyynti moninkertaistuisi nykyisestä 100 miljoonasta eurosta 450–750 miljoonaan euroon.

–Asiakasvirtojen ohjautuminen Alkoon lisää myös muiden Alkossa myytävien tuotteiden menekkiä. Viinojen ja muiden väkevien alkoholijuomien kulutusosuus kasvaisi 2-5 prosenttia, PTT uskoo.

PTT uskoo, että jopa vajaa tuhat pienkauppaa olisi lakkautusuhan alla oluen myynnin rapistuessa. Noin 4000 pienkaupan myynti laskisi yhteensä 500-600 miljoonaa euroa. Alkoholin kärrääminen ulkomailta lisääntyisi roimasti, jopa kolmanneksen.

Alkoholinkulutus laskisi hieman, mutta PTT:n mielestä ei riittävästi, jotta uudistus olisi perusteltu.

–Koska alkoholijuomien kulutuksen painopiste siirtyy miedoista alkoholijuomista väkeviin alkoholijuomiin, alkoholijuomien haittakulutuksen arvioidaan laskevan ainoastaan 2–4 prosenttia, PTT toteaa.

Muun muassa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) on puoltanut ”Ruotsin mallia”. Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus arvioivat viime syksynä yhteistutkimuksessaan, että kaupoissa myytävän oluen ”laimentaminen” Ruotsin tyyliin vähentäisi tuntuvasti alkoholin kulutusta ja alkoholikuolemia.

Johtopäätös perustui Ruotsin tapahtumiin vuodelta 1977: länsinaapurissa alkoholin kokonaiskulutus laski 12–15 prosenttia ja alkoholin aiheuttamat kuolemat kääntyivät laskuun, kun päivittäistavarakaupat vaihtoivat 4,5 prosenttisen keskioluen 3,5 prosenttiseen kansanolueen.

–Tämä vähentäisi alkoholin kulutusta nyky-Suomessa noin 9 prosenttia ja ehkäisisi noin 350 alkoholin aiheuttamaa kuolemaa vuodessa, tutkimusryhmä vertasi Suomeen.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Metu

Katsotaan ensin rauhallisesti, mitä II-oluen tulo kauppaan saa aikaiseksi.
Kun II-olutta oli viimeksi saatavissa Suomessa, se ei käynyt kaupaksi.
Uskoisin, että nyt on tilanne toinen. II-olut on hieno asia, jos se tulee kauppoihin, hyvä Olvi.

Tietysti sitä eivät osta humalahakuiset juopot, mutta hyvän oluen ystävät arvostavat enemmän oluen makua, kuin alkoholipitoisuutta.

Tympeämpää ei ole kuin olut, jossa alkoholia on yli 5 prosenttia. Sen maku on kiljun maku, ei oluen. Olut on parhaimmillaan 3-4,5 prosentin pitoisuudella. Vieläkin miehompia on ihan hyvän makuisia.

Mike009

Esimerkiksi Koffin Porterista ei kiljun makua saa hakemallakaan. Muutenkin tuntuu olut-asiantuntijoiden mielestä olevan suosiossa yli 5% alkoholia sisältävät oluet.

Toiset tykkäävät vahvasta mausta ja toiset miedosta.

joonathan

Kunnon kiljua en ole saanut kuin 50 luvulla. Ei se pahaa ole ollut toki jotkut ihan hyvää. Tää maku on kumma juttu. Kunnonkiljua sai kun sokertia lisättiin Vaariklaljaan sekä hiivaa . se oli hyvää juoda ja päähän meni kuin metrinen koivuhalko. sit oli kiljua joisa mallas maistui. Kokka sitä makua parhana pitää on se jolla parha jutut on siinä ympäristössä tapahtuneet

Vierailija

Venäjältä ja Virosta saa kahdeksan prosenttista erinoomaista olutta, kakkonen niihin verrattuna maistuu lähinnää kiljulta.

Jos kakkosolutta kaipailet, osta kolmosta ja lantraa sitä vedellä sopivassa suhteessa.

Metu

Olut tehdään kolmosvahvuuksille. Ja nelosolut tehdään siitä niin, että lisätään pikkuisen pirtua.

Viittanpa kintaalla juuri tehtyyn makutestiin sokkona. Mitä väkevämpi olut, sitä huonommat arviot sai. Pari keskiolutta voitti testin.

Joka sanoo 8-prosenttista olutta hyväksi, niin heh heh.

Camoon

Ihan sama. Voisin siirtyä Viron halpaviinoihin. Pitäisi ehkä joskus käydä Alkossa pullo vironkirkasta hakemassa tai sitten paikan päältä Tallinnasta samalla koko vuoden viinat. Nyt en ole Alkossa käynyt about kymmeneen vuoteen.

Itse koen sen kaupan palveluksi, että samalla, kun ostan ruokaa, voin ostaa pari keppanaa tai siideriä. Muutos olisi paluu Kekkosslovakiaan. Oikeasti pitäisi viinipullotkin saada kauppojen hyllylle. Voisin hyvinkin ostaa joskus pullon valkoviiniä kalan painikkeeksi.

Metu

Olettekos juuri käyneet Virossa? Jos, niin panitte merkille, että Virossa ovat kirkkaat juomat kallistuneet rajusti. Pani Räävelin poikakin veroa viinaan. Eipä kannata hakea asiasta tehden.

Muuten ihan pikku asia. Jos kauppaan tulee II-olutta, niin ei se sitä tarkoita, että kolmosen on pakko mennä Alkoon. Tottakai molemmat mahtuvat olemaan kaupoissa.

Viinistä olen ihan samaa mieltä, tottakai viinit pitäisi saada sekatavarakauppoihin. Ei kahta sanaa.

Andrea C.

...sonta haetaan malliksi Ruotsista. Taitaa olla ministerin oma "joutavalle jotain" hanke.

Voitaisi vaihteeksi kokeilla Saksan mallia, jossa kaikkia alkoholijuomia saa kaikkiin aikoihin, mikäli niitä on myytävänä ja ko. liike on avoinna. Tai Venäjän mallia jossa kuten edellä, kuitenkin siten, että puolenyön ja aamukuuden välillä ei saisi "väkeviä" myydä.

el critico

Ihmetyttää vain kovasti, mikä ihmeen trade-offi II- ja III-oluiden välillä muka täytyisi tehdä?

Eivätkö molemmat mahdu päivittäistavarakauppoihin yhtä aikaa? Jos II-oluelle ei ole markkinoita III-oluen pysytellessä kauppojen hyllyillä, tarkoittaa se ettei tuote vain ole kaupallisesti kannattava.

Ei ole mitään mieltä yrittää tehdä viranomaisten pakkokeinoin kannattamattomasta tuotteesta kannattavaa. Ihmiset kun osaavat kävellä Alkoon ja ostaa haluamansa sieltä. Voi olla, että projekti kääntyisi äkkiä itseään vastaan ja alkoholin kulutus siirtyisi entistä väkevämpiin viinaksiin, asiakasvirtojen ohjautuessa elintarvikeliikkeistä viinakauppaan haluamansa perässä.

Berceuse

Miten voidaan vedota 35 vuotta vanhaan tutkimukseen? Vai onko niin, että uudemmat tutkimukset ovat negatiivia tuon tavoitteen saavuttamiseksi?

Itse käyn kavereiden kanssa tila-autolla vähintään kerran kuukaudessa ja ihmettelen, miten nekin saadaan Hyssälän tai Puskan tilastoihin kun ei tulli edes tarkasta tuliaisten määrää...

Naapurit ja kaverit tykkäävät järjestelystä eikä tarvitse huolestua, myykö kulmakauppa ölliä vai ei? Enemmän olen huolestunut lähikauppojen ja kioskien konkursseista; Jutan pitäisi olla enemmän kiinnostunut verotulojen laskusta. Kun uudituksen jälkeen Alkon katteet ovat liian korkeat, viinan hintaa joudutaan laskemaan kuten tänä vuonna on jouduttu tekemään;=J

Tumpelo

Mitäpäs jos sen sijaan, että kaljoja laimennetaan, siirretään Alkot pois kauppakeskuksista? Kielto mikä estää Alkoa pitämästä myymälää muiden kauppojen läheisyydessä, vaikkapa joku 500m olisi hyvä raja. Vielä kun on kyse valtion monopolista, niin ei tarvitse edes ottaa huomioon asiakas katoa.

Berceuse

Taitaisi sillä kassalla olla pisimmät jonot;=J Millä perusteella verotulot kasvaisivat Alkossa kokonaisverotulojen kannalta? Tietääkseni Alko ei maksa mitään extraveroa; tietysti kovempi hinta lisää verotuloja, mutta kasvaako myynti eli volyymi.

Minä en ainakaan keskaria Alkosta kotiini kantaisi;=J

TSV

Ja vapautettaisiin se alkoholipolitiikka?

Aletaan elämään niin kuin muutkin maat, eikä pidetä viinaa enää minään "mysteerisenä" juomana, vaan tapana rentoutua tiettyyn pisteeseen saakka, jos vaikka tuhannen päreissä ei olekaan enää hienoa.

Suomalaiset juntit ovat ainoa kiva kieltämään asioita mutta jotenkin vapaus tuntuu olevan vieras käsite, taitaa olla siirtomaan vanha kipu tai se ettei täällä mitään oikeaa vapautta ole ollutkaan ennen kuin NL hajosi ja senkin jälkeen on pelätty ties mitä. Länsimaa.. joopa joo..

Uskokaa jo ettei täällä se viinan kulutus ole niin kova. Meilä on muutamia yksilöitä jotka tykkää vetää sitä aika paljon ja hyvä kysymys olisi, että miksi? Ovatko mielialalääkkeet liian kalliita?

EdisPearl

Miksi maassamme puuhastellaan vain näitä alkoholi- ja tupakka-asioita!!

Nyt on paljon tärkeämpääkin miettimistä. Tuossa koko ideassa ei ole järjen häivääkään.

Ainoa seuraus olisi varmaan se, että kaljamahat vaan kasvaisivat, kun pitäisi kiskoa kakkosta paljon enemmän kuin normibisseä nyt!

-EP-