Perjantai 15.2.2019

Kova linja: ”Jos työ ei kelpaa, sosiaaliturva pois”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.3.2012 13:17
Päivitetty: 
9.3.2012 14:25
  • Kuva: Akava
    Kuva
    Sture Fjäder.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on valmis ottamaan kovan linjan niiden nuorten suhteen, jotka haluaisivat elää pelkällä sosiaaliturvalla.

–Jos alle 25-vuotias ei ole halukas menemään koulutukseen tai työhön, hänen ei pitäisi saada vastikkeetonta sosiaaliturvaa, Fjäder linjaa Akavan tiedotteessa.

–Kaikki nuoret on saatava nopeasti opiskelemaan tai töihin, jotta he eivät syrjäydy yhteiskunnasta, Fjäder sanoo.

Fjäder kommentoi näkemystään Uuden Suomen haastattelussa. Lue lisää tästä.

Koska työikäisten määrä vähenee, palvelut heikkenevät ilman yhteiskuntapoliittisia muutoksia ja työllisyysasteen reipasta nousua, Fjäder perustelee. Hän arvioi, ettei tämä yhtälö ratkea ilman rohkeita uudistuksia työn tarjonnassa ja vastaanottamisessa.

–Työttömän nuoren on päästävä nopeasti koulutukseen, sillä se edistää työllistymistä.  Hyvä koulutus on paras tae välttää syrjäytyminen ja edetä työuralla.  On myös tärkeää, että opinnot saatetaan loppuun asti.

Fäderin mielestä oppisopimuskoulutus on hyvä malli niille,  jotka eivät sopeudu koulumuotoiseen opiskeluun.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

luuserius

Ne nuoret jotka eivät hakeudu/pääse jatkokoulutukseen tai työelämään pitäisi velvoittaa varusmiespalveluun 36 kk ajaksi. Nuorille pitäisi kouluttaa maanpuolustuksellisten tehtävien lisäksi yleishyödyllisiä taitoja ja valmentaa heitä elämän polulla eteenpäin.

Myös työn tuottovaade on aivan liian korkea nuorille kisälleille. Tämä on eräs syy mielestäni siihen miksi nuoremme eivät saa jalansijaa työmarkkinoilla.

Sosiaaliturvaa olisi pitänyt uudistaa jo aikaa sitten, koska sadat tuhannet vanhemmat ihmiset ovat jo kauan eläneet sosiaaliturvan varassa, osa ansiosidonnaisella keinotellen. Nuoret, joiden etuja on jo vuosia heikennetty, ovat voineet vain haaveilla ammattiliittojen suojeluksesta.

Suomeksi sanottuna, tälläiset mallit pitäisi potkea sinne johonkin ja sitten tehdä ne uudestaan.

pyry

Kestävyysvaje johtuu siitä, että ihmiset elävät entistä vanhemmiksi (ja sairaammiksi) eikä eläkeikää ole kehdattu nostaa perässä. Siitä huolimatta keskusteluissa keskitytään lyömään tätä alle kolmekymppisten ikäluokkaa kuin vierasta sikaa.

Syrjäytyneiden nuorten työpanos on hyttysen ininää verrattuna suurten ikäluokkien hoitokustannuksiin. Ei ne suuret tulot, vaan...

ilkkapellervo

Nuorten työpanos on hyttysen ininää. Siltä saattaa tuntua mutta kun nuori makaa himassa 10 vuotta perusturvalla ja sossurahalla työssäkäyvän äitinsä ruokittavana, hän ei ikinä tule olemaan työelämässä. Näistä tulee vasemmiston kannattajia jotka eivät äänestä.

Demarit eivät kiristystä tai ehtoja hyväksy. Heidän mielestään ketään ei saa ohjata koulutukseen tai amattiin valmistavaan harjoitteluun, mutta rahaa pitää antaa.

Työministeri Ihalainen on itse kantansa ilmaissut. Ei pakkoa, mutta kaikista on pidettävä huolta.

Fjäderiltä rehtiä puhetta jonka kaikki tietävät todeksi.

luuserius

Minkälaista elämä on suurten ikäluokkien jälkeen? Norsulauma on kävellyt pellon yli.

Kyllä työurien pidennys olisi jo pitänyt tehdä. Samoin rakenteelliset uudistukset aikaa sitten (ansiosidonnaiset, ylileveät palkankorotukset ja edut. jne. jne.)

Musta pekka jäi jo nuorten käteen. Muuttoliike on seuraava liike.

Vierailija

Suomi teki jo 90-luvulla aika paljon, juustohöylä viuhui vähän joka paikassa ja suuri osaa höyläyksistä jäi pysyviksi, samoin siirryttiin ns. maltillisiin palkankorotuksiin, muistaakseni suomiduunarien ostovoima taantui pohjoismaiseen vertailuryhmään verrattuna melko lailla, löysimme itsemme Portugalin ja Espanjan edeltä, jotka olivat silloin Euroopan pohjilla ostovoimassa. Tuossa on joku vertailu, mutta sen luotettavuudesta en mene sanomaan...

http://apareena.arvopaperi.fi/forum/msg/id=sf/msg=8071903/

Ola

Oikein. Yhdyn 100%:sti kantaasi. Näiden nuorten työn vieroksujien ylläpito tulee Suomelle todella kalliiksi lyomällä setelitukkoja veroeuroista heille käteen ja makuuttamalla heitä kotona tai pubien baaritiskeillä sen sijaan, että Ihalainen ja kumpaanit panisivat heidät töihin.

Ymmärrän demarien pelon siitä, että muutama ääni voisi lähteä silloin pois, mutta tilalle tulisi kymmeniätuhansia uusia ja samalla maamme talouskin saisi uutta potkua.

sinenmaa

Tämä pitää koskea joka ikistä työkykyistä, myös poliitikkoja ja johtajia ja maahanmuuttajia; yhtään ei tule päästää eläkkeelle ennen 90 ikävuottaan. Nuoret ilman muuta töihin heti koulun jälkeen, eikä ketään saa kohdella uskonnollisesti.

intiaani

Eläkettä maksetaan maksimissaan vaikkapa 15 vuotta. Tämäkin
oikeiden työssävijöiden elättämä työmarkkinoiden jäykistäjä tekee sen verran kevyttä työtä, että 70v eläkeikä olisi ihan kohtuullinen. Jos haluaa aiemmin jäädä, tehköön sen omilla rahoillaan.

Ongelma on työn hinta ja liian jäykät työmarkkinat, siitä
voimme kiittää niitä ikäluokkia joka ovat sossujärjestelmän luoneet ja myös sen avulla itselleen suurimmat rahat imuroineet. Eläkejärjestelmä on eräänlainen johdannainen, jossa edelliset ikäluokat ovat arvioineet (tahallaan?) väärin tulevien ikäluokkien maksukyvyn ja koittavat nyt sitten syyllistää nuorempia.

Sulo Hytonen

Eikä tämäkään äijänkäppänä osaa lukea "mmailman kirjoja". Milläs työllistyt jos ei ole töitä. Jos jokin työtilaisuus ilmaantuukin, niin hämäfirmat kuskaa halpamiehiä, halpamaista- ja naisia myös.
Itse olen näkevinäni, että seuraavaksi työllisyys ongelmat ovat kaatumassa maistereitten niskaan. Edessä on akavalaisillakin nuorilla onkea tilanne. Uusia avoivoimia työpaikkoja ei synny sen paremmin yksityiselle, kuin julkisellekaan työnantajalle.

Kehitys on sama kuin, mitä duunarit oavat saaneet nauttia viimeiset 20v. Ovet on auki vain ulospäin. Pian on edessä tilanne, että ainoastaan "isäpapan" suhteent ja yhteiskunnallinen asema voivat taata sosiaalisen nousun ja pääsyn uraputkeen.

mattimies

Yritystoiminnan ensisijainen sääntö on että yrittäjä työllistyy itse yriyksessään ja saa työllensä kohtuullista tuloa. Aina se ei ole näin että yrittäjälle tulee rahaa ovista ja ikkunoista, useinmiten se tahtoo olla päinvastoin. Menoja kyllä on ja käsi ojossa olevia, mutta ei sitä rahahanaa josta olisi myös tarpeeksi käteen jäävää tuloakin.

Kyllä yrittäjä voi palkata kenet vain koska vain jos yritystoiminta on kannattavaa ja sen myötä pystyy elättämään yrittäjän lisäksi palkollisenkin.

On jopa käynyt niin että eräskin yrittäjä maksoi palkat ja palkan sivukulut ja totesi verojen ja laskujen jälkeen ettei kirstun pohjalle sitten jäänytkään itselle mitään palkkaa. Joutui menemään toimeentuloluukulle ja sielläkin pompotettiin, että vaikka lain mukaan hän on tasa-arvoinen palkansaajan kanssa, häntä kohdeltiin kuin työstä kieltäytyjää. Täysimääräisestä toimeentulosta rokotettiin vielä 40 prosentin toimeentulotuen vähennys pois.

el critico

Sosiaaliturva on yhteiskunnan toiminnan edistämisen työkalu. Fjäderin ehdottamalla mallilla saataisiin iso lisäys rikollisuuteen ja roppakaupalla "opiskelijoita" jotka eivät aio opiskelemalleen alalle työllistyä.

Onkohan Fjäderillä jotain kovin epämiellyttäviä hommia tiedossa vai mistähän tälläinen sammakko on saanut alkunsa? Ehkäpä kyseinen herra haluaisi Suomeen halvan palvelijaluokan, jonka on pakko tehdä herroilleen työtä tai sitten kääntyä rikollisuuteen.

Minimipalkkatöihin pakotettuja olisikin sitten helppo käskeä mielensä mukaan, kun vaihtoehtona heillä olisi työnantajan totteleminen ja absoluuttinen köyhyys. Todellinen luokkayhteiskunnan puolestapuhuja!

karik

Kun linja kovenee (niin pitääkin), ...tai kun sosiaalituki huononee, alkaa Suomessakin rikollisuus, jollaista näkee muualla maailmassa.

Suomesta tulee taas turvattomampi.

Ai niin, vähennetäänhän poliiseja!

Milloin alkaa vastaavasti kova linja mm. eräälle sosiaaliturvalla elävälle vähemmistölle? Vai eikö heitä tule koskaan koskemaan mikään?

TSV

Suomessa on hirveä kasa turhia "pehmeiden" aineiden tutkijoita, tuplakoulutettuja ja tohtoreita joko täysin valtion tukemina tai kortistossa.

Yritykset keventävät rakenteitaan, loogista olisi että pienemmällä koulutuksella ja kokemuksella ihmisiä revittäisiin sisään, näin ei ole? Miksei?

Akateemisia on tässä maassa pilvin pimein. Silti vaikutus ei ole juurikaan näkynyt tuottavuudessa? Ovatko kansantalouden proffat erehtyneet? Suomessa on liian vähän duunareita, liian vähän koulutettujen työpaikkoja ja liian vähän yrittäjiä.

Jos johonkin halutaan kannustaa niin yrittämiseen tai pakottaa tohtoritkin ajamaan taksia, mutta sitten en näe miten hänen koulutuksensa lisää kansantalouden tuottavuutta?

Tuttu

"–Jos alle 25-vuotias ei ole halukas menemään koulutukseen tai työhön, hänen ei pitäisi saada vastikkeetonta sosiaaliturvaa,"

Mitenkäs näin, kun muistelisin, että nykyäänkään alle 25-vuotias ei saa vastikkeetonta sosiaaliturvaa, ellei ole halukas menemään koulutukseen tai työhön, tai että ainakin toimeentulotukea alennetaan tässä tapauksessa merkittävästi?

Mutta on sellaisiakin nuoria, jotka eivät edes hae mitään sosiaaliturvaa.

Tosin kyllä normaaliin sosiaaliturvaan pitää mielestäni olla oikeus niillä alle 25-vuotiailla, joilla on lapsia.

Juhani Putkinen

"Jos alle 25-vuotias ei ole halukas menemään koulutukseen tai työhön, hänen ei pitäisi saada vastikkeetonta sosiaaliturvaa, Fjäder linjaa Akavan tiedotteessa."

Työkykyiset on saatava töihin, eikä saa antaa syrjäytyä loisimaan.

Samoilija

töitä kun olisikin kaikille. Ei kannata uhkailla hyvinvointi valtiossa edes vitsinä huudella että jos ei työt kiinnosta. Pikkupalkalla joka ei ole elintaso indeksin mukainen, ei anna kovin vahvaa himoo tehdä töitä. vaikka olenkin kiinni työ elämässä. Laskeskelin huvikseni että ei minun tuloissani olisi sosiaalietuuksien saajana palkan erotus ole kovinkaan suuri. Että lama pitää rakentaa samoilla eväillä kun viimeksi.

pajuoja

Olen sitä mieltä, että oppivelvollisuus pitää laajentaa niin, että täydet kansalaisoikeudet saa vasta, kun on hankkinut ammattiin valmistavan koulutuksen. Ammattitaidottomille on aina vain vähemmän työpaikkoja tarjolla.
Käyhin työikäinen kansanosa on pääosin ammattitaidotonta väestöä.

Tuttu

"Olen sitä mieltä, että oppivelvollisuus pitää laajentaa niin, että täydet kansalaisoikeudet saa vasta, kun on hankkinut ammattiin valmistavan koulutuksen."

Minusta ainakin äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden edellytyksenä tulisi olla tohtorin tutkinto. Oikeus käyttää julkisia palveluita sen sijaan voisi perustua alemman tason koulutukseen.

Vierailija

sinne sitten joku menee tekemään töitä, niin eihän kyseinen henkilö enään ole työtön, vaan työssä ja hänelle tietenkin pitäisi maksaa asianmukaista palkkaa työn tekemisestä.

Pre Kaarina

Mein Führer... nuoret, nuoret eivät enää suostu lankkaamaan kenkiä ilmaiseksi työharjoittelun nimissä... he vetoavat ihmisoikeuksiin!

Sailas, Urpilainen, Katainen, Fjäder jääkää, muut ulos!

Tämä on katastrofi! Kuka vitussa on niille ihmisoikeuksista puhunut! Meillä on X-sukupolvi, joka käy työssä lääkkeiden voimalla ja suuret ikäluokat, jotka konttaavat housunsa puhki mielistellessään pomoa, mistä, mistä on Y-sukupolvi keksinyt nämä ihmisoikeudet?

Käytävässä: Äiti, äiti, minä pelkään... pelkään, että joudun töihin!
Hyss!!

Te kelvottomat ja periaatteettomat kasvattajat lomaosakkeinenne ja optioinenne! Ettekö te tehneet selväksi heille, että kaikki rahat on hassattu Kreikkaan!

balidomi

yleisesti, ettei ns. työttömiä työnteko edes kiinnosta. 85% heistä ei halua työtä, vaikka sitä tultaisiin heille kotiin tarjoamaan. Kaikenmaailman avustukset ovat niin suuria, että niillä pysyy hyvin kaljassa ja tupakassa. Reilusti jää vielä bensoihin, joten jokailtainen karvarallikin sujuu. Siihen sitten hodaria kiskalta ja menoksi.
Ennen vanhaan oli työ otettava vastaan ja jos ei ottanut, niin ei tullut tuohtakaan.
Sitten keksittiin tämä laivalevysepäksi kouluttautuminen Lieksassa. Jos ei omalta paikkakunnalta löydy alan töitä, niin eikun sossu apuun.
Nyt niitetään näitä tuloksia ja ikinä ei enää saada määrätylle kansanosalle sellaista tulotasoa "työstä", että he viitsisivät lopettaa loisena elämisen.

muuan

Riippunee työstä ja palkasta. Mistä muuten sait tuon prosenttiluvun?

Työttömille pitäisi järjestää todellisia mahdollisuuksia osoittaa työhalujaan. Ainakin työttömyysturvan arvosta pitäisi voida tehdä kotona tai kotoa käsin hyödyllistä vapaaehtoistyötä. Siitähän saisi työkokemustakin ja vaihtelua arkeen sekä ihmisten seuraa.
En kyllä tiedä, onko tällaisia mahdollisuuksia yhteiskunnan puolesta jo. Mutta kyllähän jotakin löytyy, miten sitten työttömyysturva niihin suhtautunee:

https://www.google.com/search?hl=fi&q=vapaaehtoisty%C3%B6

TSV

Puhdasta roskaa. Ai ihmiset ei muka halua töitä? Pummit... joopa joo, eihän ihminen halua elämäänsä muka parantaa?

Ongelma on meidän rakenteissa, joissa AY-liikkeet ovat tehneet töihin menemisen vaikeaksi, työnantajat eivät palkkaa ihmsiä, koska se on hankalaa eri sopimukset ja ehdot.

Siksi negatiivinen tulovero&kansalaispalkka toimisi yhdessä säätelyn poistaessa, koska ihmisten saadessa edes vähäisiä työkeikkoja he haluaisivat saada lisää ja yrittäisivät enemmän koska raha&elintason korotus kiinnostaa aina.

Paljonkohan Suomessakin on tällä hetkellä korvauksia saavia ihmisiä jotka tekevät kaiken näköisiä "hommia" verottajalta tietämättä, koska menisivät tuet. Luulevatko ihmiset että näillä rikastutaan? Ei nämä rahat menevät suoraan kiertoon, joten he ovat itseasiassa tehokkaampia ja parempia kuin miljonäärit jotka istuvat rahojensa päällä.