Lauantai 25.5.2019

Turvapaikanhakijoiden mielenilmaus ärsyttää: ”Kierrokset nousivat monella maltillisellakin”

Luotu: 
1.10.2015 10:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Turvapaikanhakijat valittivat ruuan tasosta Oulussa. Arkistokuva.
|

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, jossa arvosteltiin tarjottua ruokaa ja majoitusta, ihmetyttää suomalaisia puoluekantaan katsomatta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston varajäsen Kimmo Kautio (vas.)  myöntää, että hänelläkin ”kierrokset nousivat” seurattuaan uutisia ja Facebook-keskusteluja aiheesta.

– Näyttää siltä, että tämä korsi katkaisi kamelin selän monen maltillisenkin seurailijan kohdalla. Täytyy myöntää, että itselläkin kierrokset nousivat uutisia lukiessani ja ymmärrän aiheesta nousevan raivon enemmän, kuin hyvin, Kautio kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Myös oululainen Nokian entinen varaluottamusmies Jari-Pekka Teurajärvi (ps.) tarttui aiheeseen Puheenvuoron blogissaan. Hän kävi paikanpäällä katsomassa turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta.

– On oletettavaa että tämänpäiväinen mielenosoitus oli vain alkusoittoa. Turvapaikanhakijoita tulee päivittäin maahamme lisää, eikä heidän olosuhteensa ole hotellitasoa hätämajoituskeskuksissa ja vastaanottokeskuksissa. Tyytymättömyys tulee lisääntymään ja poliisin jo nykyisellään niukat resurssit kuluvat turvapaikanhakijoiden palvelemiseen, Teurajärvi kirjoittaa.

Hän kertoo keskustelleensa useiden paikallisten kanssa, jotka seurasivat mielenosoitusta. Viesti oli hänen mukaansa selvä: tätä ei voi hyväksyä.

– Luulisi kuitenkin sotaa pakenevien hädänalaisten ihmisten olevan onnellisia lämpimästä asunnosta, lämpimästä ruoasta, puhtaasta ja turvallisesta ympäristöstä sekä lahjoitetuista vaatteista. Kaiken lisäksi he saavat tämän kaiken ilmaiseksi ja käyttörahaa vielä kaupan päälle. Mitkähän mahtavat olla kaikkien niiden vapaaehtoistyöntekijöiden tunnot, jotka ovat paiskineet pyyteettömästi töitä turvapaikanhakijoiden hyvinvoinnin eteen ja palkaksi saa tyytymättömyyttä? Tuskinpa se ainakaan vapaaehtoistyön motivaatiota ja halukkuutta nostaa.

Myös eläkkeellä oleva hoitotyöläinen Elle Marketta Lazarov ihmettelee turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta.

– Tähän on yksinkertainen ratkaisu,  turvapaikanhakijat itse kokkaamaan ruokansa. Kyllä heidän joukostaan varmasti kokkeja löytyy ja kokinapulaisia pilvin pimein. Samalla on jotain tekemistä eikä turhautuminen pääse iskemään. Keittiövuorot ja tiskivuorot ja siivousvuorot kehiin, Lazarov kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kautio kertoo olevansa suvaitsevainen humanisti, mutta silti harmissaan tilanteesta.

– Suvaitsevaisuus on myös sitä, että kiittämättömyys harmittaa, eikä se harmitus tee eroja sen enempää etnisen alkuperän, kuin vaikkapa seksuaalisen suuntautumisenkaan suhteen, hän kirjoittaa

Kautio kuitenkin korostaa, että kaikki turvapaikanhakijat eivät ole valittaneet ruuasta. Suomeen on tullut tänä vuonna yli 12 000 turvapaikanhakijaa ja vain noin 50 oli Oulun mielenosoituksessa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Onko nämä tulijat uskoneet tulleensa "paratiisiin"? Kaiken pitäisi olla valmista ja vähintäänkin viiden tähden tasoa! Ovatko nettisivujen kuvaukset Suomesta olleet vähintäänkin yliampuvia? Totuuden pikku hiljaa valjetessa pettymys on suuri? Kantaväen verenpaine saattaa "hieman" nousta tätä mielenilmaisua seuratessa!

Kauko Aalto

Kuinka kauan meiltä ihmisiltä menee sen yksikertaisen asian oppimiseen, että muslimit halveksivat meitä. Mitä he tekisivät meille, jos me siirtyisimme heidän asuttamilleen alueille vaatimuksia esittäviksi pummeiksi.

Ensio Jauhiainen

1900 luvun alussa Suomessa laitettiin vanhoille ja vaivaisille ihmisille purtilo ja puulusikka viereen silloin huomaisivat mitä ovat vaatimassa nykyään näille käpykaartilaisille tekisi hyvää viedä käymään ne sikalassa ja näyttää tämä on seuraava askel missä teitä enää ruokitaan taatusti turhat mutkat oikeaa

Santeri Mäkitalo

Olen samaa mieltä, turvapaikanhakijoiden tulisi olla kiitollisia kaikesta mitä saavat.

Mutta on asialla toinenkin puoli; suomalainen laitosruoka kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja sairaaloissa on maultaan täysin ala-arvoista. Se voi täyttää ravintosisällölliset viranomaisvaatimukset mutta ei se silti syömäkelpoista ole.

Jani Miettinen

Siis jos ruoka täyttää kaikki viranomaisten ravintosisältövaatimukset eli hivenaineet, vitamiinit jne. Niin sinusta se ei ole syömiskelpoista?

Eli onko sinulle pelkkä rasva, sokeri ja suola syömiskelpoista kun kerran evoluutio on selviytymisen kannalta tehnyt ihmisen himoitsemaan niitä?

Kimmo Koskela

Hah hah haa...nytkö vasta pässit tajuatte etteivät nämä ole mitään oikeita pakolaisia? Me monikulttuurisuuden vastustajathan kerroimme teille jo ajat sitten näistä ongelmista, jotka eivät ole edes vielä kasvaneet ongelmiksi. Odottakaa tuonne joulun tienoille niin tiedätte millaisia ongelmia nämä halpaa kebabia kaipaavat kulttuurinrikastajanne vielä aiheuttavat. Ainut hyvä puoli tulee olemaan, että kortistossa olevat poliisit saavat töitä ja sotilaspoliisivarusmiehet hyvää mellakkakoulutusta ihan käytännössä. Ei nämä pienten lasten kanssa tänne tulleet perheet ole olleet tuolla kylläkään barrikaadeilla, joten jatkossa vain perheitä tänne, kiitos.

Elena Leinonen

Ai mikä epää kiitollisia ihmiset, anna olla heille. Kun tuli nälkä - syövät. Mitä voi olla, että meidän lapsille tarjottava ruoka ri kelpaa heille. Onko varmasti he tulivat soita alueelta. Miksi luulivat, että heille varattu 5 tähden hotelli? Liika vaatimuksia ja ei osaa arvostaa ja kunnioittaa vieras maa. Pitäisi olla kiitollinen lämmintä asunnosta, ruosta ja suomalaiset huolehdittava heistä. Kos ei kelpa - omaehtoisesti voi palauttaa mistä tulivat.

Tanja Saarela

vau mitä vähättelyä!! vain 50 ihmistä 12000:sta?? Joukossa se tyhmyys tiiviistyy. Tätä vauhtia mitä niitä tulee. Voidaan alkaa puhumaan satojen.. sitten tuhansien.. sitten kymmientuhansien mielenilmaisuista. Pian on sisällissota.

Se Oulun mielenilmaus on levinnyt jo sivummalle Ouluunkkn. Eilen "sotalapset" kävivät kiertämässä Oulun Herukan rivitaloja kokeillen ovia ja irtoavatko pyörät. Ei nämä siis ruokaa ole vailla.. vain potkun perseessä ja rajan yli vain.

Meria KaLe

Meinasin tuolilta pudota, naurusta, kun luin noita reaktioita; asun Tanskassa ja kyllä nuo lakupekat ovat saaneet tämän kansan tohvelin alle. Esim lastentarhoissa ei enää tarjoilla sianlihaa, vaan on halalia koko juttu, niissä tarhoissa missä tarjotaan ruokaa. Tanskassahan ei ole ilmaista ruokaa lapsille, ei hoidossa eikä koulussa. Sanon vaan, että asettakaa tarkat rajat näille vaatijoille: joko ne elävät maassa maan tavoin, tai pakkaa kamansa ja lähtee.

Samuli Matilainen

Pelkkää kansallisen identiteetin ja itsetunnon kadottamisen oireilua through & through. Suomalaiset tekevät niin usein (ja monessa asiassa) sen virheen että he luulevat antamisen lisäävän kunnioitusta ja vähentävän vastapuolen vaatimuksia. Todellisuudessa antaminen vähentää kunnioitusta ja lisää vaatimuksia.

Jos päättäjillä olisi kansallista itsetuntoa tai edes halua (kuten Unkarissa) niin pitäisimme itsemme puolta kaikkia muita vastaan. Usko kehitykseen on vain liian kova, jos suvakit myöntäisivät kehityksen olevan valheellinen ajatteluparadigma niin kaikki mihin he luottavat ja mitä he pitävät hyvänä kaatuisi... siksi mieli menee vaikka mihin umpisolmuun mielummin kuin myöntää totuuden.

Kehitysusko kaatuu kaikkien pelien nollasummapelimäisyyteen. Jopa itsestäänselvät kehityksen askeleet kuten rokotusohjelmat ja agrikulttuuri ovat toimineet ja toimivat ihmistä vastaan.

Jaakko Aalto

Jos ehkä turvapaikanhakijoille on maalattu ruusuisia kuvia Suomesta, jossa pääministeri antaa asuntonsa heidän käyttöönsä, niin kyllä suomalaisllekin on maalattu ruusuisia kuvia turvapaikanhakijoista ja heidän siunauksellisesta vaikutuksestaan. Nämä ruusuiset kuvat nyt karisevat askel askeleelta. Ruoka ei kelpaa ja majoituksen taso ei tyydytä. On mielenosoituksia ja tappeluita niin, että poliiseja pitää lisätä. Seuraavaksi huomataan, että se kuvitelma muuttotappiokuntien asuttamisesta ei toteudu vaan kääntyy suurten kaupunkien pahenevaksi asuntopulaksi. Kustannukset eivät jaa siihen 12 000 euroa/henkilö/vuosi, vaan nousevat tasoon 30 000 euroa/henkilö/vuosi ja hyvin mahdollisesti korkeammalle. Julkisen talouden vaje ei vähene vaan pahenee. Seuraavana ovat jonossa koulujen ja terveydenhuollon ongelmat. ... Olisikohan lopultakin aika katsoa nenäänsä pidemmälle.

Olli-Pauli Sarvaranta

Hei, hei, järki mukaan. Koululaisille ja päiväkodeille tarkoittettu ruoka ei välttämättä sovi tai riitä aikuisille miehille. Etelästä tulleiden vatsat eivät myöskään kestä maitotuotteita, tai maitoa sisältäviä tuotteita samalla tavalla kuin omat vatsamme (maitoa ei juuri muualla juoda, kuin pohjoismaissa). Ongelma on jo ratkaistu, vaihdetaan raaka-aineita. Pakolaisten taitojen hyödyntäminen ruuanlaitossa on myös hyvä ajatus.

Tuomo Niemelä

Ei niitä kalapuikkoja ja lihapullia tarvitse riittää sen enempää turvapaikanhakijoillekaan. Jos taas mitään ruokaa (riisiä, perunaa, näkkilepää, rasvaa) ei ole tarjolla riittävästi, se on Suomessa väärin.

Olisiko kuitenkaan näin? Videoitu mies ei haukkunut riisiannoksensa määrää, vaan naputti sen rakenteesta tms.

Sitten kun saavat rahaa, voivat ostaa omat mausteet, mitkä itseään miellyttää.

Maidosta valittaminen on sitä samaa, sillä ymmärtääkseni se aiheuttaa pelkkiä ilmavaivoja, eikä mitään ripulia tms. En tiedä, kun ole itse intolerantti. Pojat vaan taas googlella löytäneet uusia valittamiskohteita.

Anja Jackson

Helpostippa unohtuu,että suomalaisiakin on autettu.
En haluaisi elää sellaisessa maassa, joka muusta euroopasta poiketen ei auttaisi hädänalaisia ja auttamatta jättäminen kostautuisi meille ennenpitkää jokatapauksessa.
Minkä pistät eteenpäin, se varmasti palautuu sinulle tulevaisuudessa moninkertaisena, sekä hyvässä, että pahassa.
Myos suomalaisia tulee auttaa, ei tässä tarvitse luokitella, eikä arvottaa ihmisiä syntyperän perusteella. Ihmisarvo kuuluu kaikille.
Mitä ehdottaisitte, että Suomeen tulleille pakolaisille pitäisi tehdä?? Jättää jäätymään, heivata Ruotsin puolelle väkisin, vai peräti lähettää takaisin kuolemaan?
Olisiko natsien tapainen leireille kuskaaminen hyvä vaihtoehto?
Tosiasia on,että he ovat täällä, halusimme tai emme.
Ruoasta:
Sellainen yksityiskohta, kuin kulttuurillinen ero ruoan merkityksellisyydestä ja vieraanvaraisuudesta.
En väitä tietäväni mitään ko. maiden elämänmenosta ylipäätään, mutta useissa lähi-idän maissa vieraanvaraisuutta mitataan ruoan laadulla ja määrällä, samoin se on kunnia asia tarjoajalle, tarjota mahdollisimman hyvää ruokaa.
Nämä tulijat eivät ole ehtineet sisäistää suomalaisten erilaista käsitystä vieraanvaraisuudesta ja siksi vellien tarjoaminen saattaa vastaanottajasta tuntua noyryyttävältä.

Kari Vartiainen

Kaikissa keskuksissa ei taida olla mahdollista mahdollista antaa kotitalousopetusta. Mutta vähintään tisurivuorot jakaa. Niin tilojen siivouksen ja kaikkien päivittäisten rutiineihin hoitoon. Nyt jos kaikkia passataan oman maun mukaan niin lopetetaan sitten koulu ja päiväkotiruokailutkin tai sitten kotoutamme vain itsemme. Pitää vaan sanoa, jos vierasta ei ole kutsuttu, mutta vieraalle sija tarjotaan. Ottakoon nöyrästi vastaan, mitä hänelle näin pienellä varoitusajalla tarjotaan. Helpompihan tämä olisi hallita suuremmissa yksiköissä esim: armeijan muonitusta käyttäen oltiimpa sitten kasarmilla tai leirillä! Lusikka kauniisti käteen, ei nyrkkiin! Molemmin puolin!

Sari Korpi

Tämä joukko miehiä, jotka ovat tulleet maahamme, eivät ole niitä jotka todellisuudessa kärsivät ja tarvitsevat apuamme, heillä on muut intressit mielessä. Meidän ei tulisi sijoittaa heihin rahaa, vaan rahat tulisi suunnata oikeille Isisin uhreille, jotka vielä ovat kotimaassaan tai lähettyvillä olevilla pakolaisleireillä. He tarvitsevat apuamme! Kurdit ja kristityt taistelevat edelleen hengestään Isisiä vastaan, mutta vaikka tahtoa taisteluun on, ei heillä ole tarvittavia aseita ja sotakalustoa joilla kukistaa Isis. On suuri häpeä ettei Länsi varusta heitä ja auta heitä saamaan voittoa! Heillä on rohkeutta ja taistelukykyisiä miehiä, mutta he tarvitsevat nykyaikaiset taisteluvarustukset! Koska Irakin joukoissa on ollut sotilaita, jotka ovat paenneet taisteluissa ja jättäneet USA:n hankkimat aseet jälkeensä (!), on Isis saanut varustauduttua nykyaikaisilla laitteistoilla.

"Barzani pleaded for Western countries to equip them with good weaponry as it is they who are battling the ISIS face-to-face.

"We ask all the Canadians, and the Americans and the whole coalition and NATO, please send good weapons to us to fight against this biggest terrorist group in the world," said Barzani.

"We are fighting for all the world, for all civilisation," he said.

http://www.christiantoday.com/article/kurds.fight.isis.with.outdated.wea...

Mikko Kaasalainen

On takateltan pojat joutuneet ulkomailla kuseen. Ei ole mamma siivoamassa eikä kebabia laittamassa.
Itsehän sotkevat paikat. Pankaa jätkille luuta käteen ja opettakaa WCn käyttö, kun WCssä ei ole jalanjälkiä lattiassa kuten kotomaassa.
Torstaisin sitten hernesoppaa ja pannaria.

Osmo Marttila

Antamamme käyttäjilleen maksuttomat asuminen, terveydenhuolto ja ruoka ei kelpaa vaan nämä tänne kutsumatta tulleet öykkärit pullikoivat saadakseen kuin uhmaikäiset itkupotkuraivari lapset karkkeja mitä haluaa.

Heille ei saa missään tapauksessa nyt antaa periksi. Vaan ilmoitettava että jos ei kelpaa niin antaa vetää tästä maasta sinne mistä tulivatkin. Jos nyt annetaan periksi he luulevat että voivat käskyttää yhteiskuntaamme tekemmän mitä, milloin, miten ja kene he sattuvat haluaan - ja sen lisäksi pitäis vielä antaa rahaa millä mällätä.

Ei käy.

Tuomo Niemelä

En usko että ainakaan pitäisi. Jostain lähtienhän he saavat ns. vastaanottorahana about 300 kuussa. Vähän niin kuin toimeentulotukea. Siitä voi sitten maksella puhelut ym.

Jos jolle kulle on moisia ylimääräisinä makseltu, se ei liene tarkoitus, eikä systemaattinen virhe.

Taisto Laine

Alkua...
Pysyvä oleskelulupa, asunto, lähisukulaiset maassa ja taattu elatus niin moskeijoiden lisäksi varmasti myös vaatimus Suomen vaaķunan uudistukseen.
Rasistista että Suomen Leijona tassuttelee länsimainen suora miekka kädessään monelle symbolisella sapelilla...

Juhani Sirkiä

Tämä menee hieman ohi aiheesta, mutta sopii pakolaisteeman takia tähämänkin uutisen joukkoon

Heräsin kolmelta ja luin Ilta-Sanomien uusimmat uutiset.

Pääministerin erityisedustaja (yhteys vakoilija Vilho Pentikäiseen ja lehtimies Mikael Pentikäiseen) turvapaikanhakijat heti töihin - Lahdessa on kuitenkin nyt 1000 osoitteetonta (lähes 1 % lahtelaisista!). Lukekaa tämä, vaikka tämä on noin 3 tulostesivun juttu - henkilökemialtaan mielenkiintoinen!

1) Tällainen uusi uutinen oli tullut: Pääministerin erityisedustaja haluaa turvapaikanhakijat heti töihin – "Isis rekrytoi taistelijoita yksin jääneistä"

Uutisesta poimittua:

Turvapaikanhakijat on saatava heti töihin, pääministerin erityisedustaja Antti Pentikäinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa. Hänen arvionsa mukaan edessä on vaikeuksia, mikäli Suomeen saapuneet ihmiset jätetään pitkäksi aikaa toimettomiksi vastaanottokeskuksiin. Yksin jääneet yhteiskunnan pudokkaat ovat niitä, joista terroristijärjestö Isis on rekrytoinut taistelijoita, toteaa Pentikäinen.

Eli väen väkisin näille Suomeen saapuneelle "turvapaikahakijalle" (osa siis on oikeitakin pakolaisia) pitäisi järjestää todellinen SUOJATYÖPAIKKA- etteivät he vain ryhdy ISIS-miehiksi jolleivat jo ole tai ainakin, jotteivat he turhautuisi ja tekisi jotain terroritekoa! (Onhan tästä turvapaikanhakijoiden työnteosta puhuneet tietysti muutkin, myöskään eräät ministerit eivät ole tyrmänneet ajatusta, mutta...)

2) Mikä on miehiään tämä Antti Pentikäinen? Hänen isänsä on uskontotieteilijä emiritusprofessori Juha Pentikäinen. Wikipediassa isästä eli Juha Pentikäisestä ilmenee seuraavaa: "Pentikäinen meni naimisiin teologian opiskelija Elina Lyyran kanssa 1963. He saivat seitsemän lasta (Juha Mikael -64, Katja -68, Antti Yrjänä -72, Hanna -75, Mari -78, Mirja -80 ja Aino -84). He erosivat myöhemmin. Juha Pentikäisen isä oli rovasti Veikko Pentikäinen. Neuvostoliiton vakoilijana tunnetuksi tullut Vilho Pentikäinen oli hänen setänsä.

3) Antti Pentikäinen on siis Helsingin Sanomien entisen päätoimittajan Mikael Pentikäisen veli!

4) Pääministeri Juha Sipilän erityisavustajan Juha Pentikäisen isosetä vakoilija Vilho Pentikäisen henkilöhistoria on merkillinen. Syntymävuosi 1903 tiedetään, mutta kuolinvuotta ja hautapaikkaa ei tiedetä. Wikipediasta löytyi seuraavaa: Vilho Armas Pentikäinen (s. 5. maaliskuuta 1903-?) oli suomalainen upseeri ja ammattisotilas, joka tuli tunnetuksi vakoilustaan Suomea vastaan Neuvostoliiton hyväksi.

Hän lienee Suomen historian menestynein vakooja.

Vilho Pentikäinen hankki Neuvostoliitolle 1930-luvun alkuun mennessä tietoja useista Suomen salaisimmista sotilaallisista suunnitelmista. Paljastuttuaan Pentikäinen pakeni Neuvostoliittoon, jonka palveluksessa loi vielä uuden menestyksekkään sotilas- ja tiedustelu-uran.

Pentikäinen solmi Neuvostoliitossa 1930-luvun lopulla avioliitonomaisen suhteen O.W.Kuusisen tyttären Riikka Kuusisen kanssa.

Pentikäinen osallistui vuoden 1936 lopulla alkaneeseen Espanjan sisällisotaan tasavaltalaisarmeijaa tukeneiden kansainvälisten prikaatien riveissä everstin arvoisena neuvonantajana ja tiedustelu-upseerina. Vilho Pentikäinen säilytti henkensä Stalinin 1930-luvun lopun ankarissa puhdistuksissa oleskeltuaan juuri pahimman puhdistusvaiheen Espanjassa ja palattuaan takaisin Neuvostoliittoon vuoden 1939 alkupuolella.

Talvisodassa 1939–1940 Pentikäinen toimi Kuusisen kansanarmeijassa ja suomalaisten sotavankien kuulustelijana. Sen jälkeen vuosina 1940–1941 hän toimi Virossa neuvostomiehityksen aikana. Jatkosodan alkuvaiheessa Pentikäinen koulutti Leningradissa ja Moskovassa Suomeen lähetettäviä desantteja.

Vilho Pentikäisestä on havainto jatkosodan jälkeen Helsingissä Stockmanin tavaratalon luona. Tuolloin hän olisi kuulunut everstiluuntnanttina Valvontakomission delegaatioon nauttien diplomaattista koskemattomuutta.

Onkohan Antti Pentikäinen ottanut ajatuksensa A) pappi-isältään? B) lehtimiesveljeltään? vai C) vakoilija isosedältään?

Näitä sietää pohtia, kun Hennalan 19-vuotiasta valkokaapumiestä ollaan tuomitsemassa. Tämä 19-vuotiashan ei edes ollut mielenosoituksessa pukeutuneena valkokaapuun! Kuva on otettu joko ennen tai jälkeen "pakolaisten" Hennalaan saapumista! Tämä ilmenee Ilta-Sanomien uutisesta.

Tällaisia "taustoja" on pääministerimme neuvonantajalla.

Mutta täytyy mennä uudelleen nukkumaan...

Sauli Harju

Kyllä nuo maltilliseksi kutsuttavat on kaikista pahimpia. Uhkailevat väkivallalla jokaista joka on maahanmuuttoa vastaan.

https://www.facebook.com/perusjuha/videos/1050471091629944/?pnref=story

Eikä tähän auta sekään, että media valehtelee maahanmuuton aiheuttamista kuluista, ja samalla virkamiehet on Suomessa hiljennetty. Porukkaa uhkaillaan potkuilla jos ne puhuu totta. Tämä pätee poliiseihin, lääkäreihin ja vankiloiden henkilökuntaan kuin myös jokaiseen johtajaan.

Tämä on puhdasta bisnestä, ja olen iteki joutunu tämän ihmiskaupan uhriks yli 20 vuotta sitte. Oulu tekee lapsillaki bisnestä.