Maanantai 23.10.2017

Yle: Wallin myönsi Dragsvik-politikoinnin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.3.2012 16:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusministeri Stefan Wallin myöntää, että Dragsvik ei säästynyt puhtaasti sotilaspoliittisin perustein.

Puolustusministeri Stefan Wallin (r.) on myöntänyt vaikuttaneensa poliittisesti Dragsvikin ruotsinkielisen varuskunnan säilymiseen, kertoo Yle. Aiemmin sekä Wallin että pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ovat todenneet puolustusvoimauudistuksen tapahtuneen puhtaasti sotilaallisin perustein.

Wallin sanoi perjantaina Ylelle, että pääesikunta pyysi häneltä poliittista ohjausta hallitusohjelman tulkinnasta. Wallin ohjasi, jolloin Uudenmaan prikaati säästyi siirrolta Upinniemen yhteyteen, mitä ilmeisesti harkittiin.

Hallitusohjelmassa turvataan ruotsinkielinen varusmieskoulutus ”lainsäädännön edellyttämällä tavalla”. Wallinin tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa nimenomaan Dragsvikin säilyttämistä, vaikka muut hallitusneuvotteluihin osallistuneet ovat olleet eri mieltä.

–[Puolustusvoimain komentaja Ari] Puheloinen itse totesi, että tämä kysymys on poliittinen, millä tavalla hallitusohjelma on tulkittavissa. Tältä osin pääesikunta halusi poliittista ohjausta ja myöskin sai, Wallin sanoi perjantaina Ylelle.

”Aina kun poliitikot ovat asialla, päätökset ovat jossain vaiheessa poliittisia”

Yle kysyi Wallinilta, säilytettiinkö Dragsvikin varuskunta paljon puhutuin kielipoliittisin perustein. Ministerin vastaus kuului:

–Hallitusohjelma velvoittaa huolehtimaan ruotsinkielisestä koulutuksesta tavalla jonka laki määrää. Ja tämä laki sanoo, että vähintään yhden joukko-osaston on oltava ruotsinkielinen. Näin ollen johtopäätöksen vetäminen lain nojalla oli aika helppoa.

Wallin muistuttaa, että ”aina kun poliitikot ovat asialla, päätökset ovat jossain vaiheessa poliittisia”.

Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen ei kommentoi asiaa. Oikeuskanslerin selvityksessä Puheloinen kertoi, että Uudenmaan prikaati oli lokakuussa 2011 esillä niiden hallintoyksiköiden joukossa, joiden asemaan oli tarkoitus tehdä muutoksia. Lokakuussa pidetyn seminaarin aikana ”puolustusministeri Wallin kuitenkin ohjasi puolustusvoimia niin, että Uudenmaan Prikaati jätettiin pois lopullisesta puolustusvoimauudistuksen ratkaisumallista".

Toisaalta puolustusministeriön kansliapäällikkö Arto Räty on kertonut, että Uudenmaan Prikaatin siirtoa Upinniemeen kaavailtiin vasta vuoden 2017 loppuun mennessä. Rädyn mukaan Puheloinen itse olisi poistanut Uudenmaan Prikaatia koskevan merkinnän puolustuvoimauudistuksen suunnitelmista, koska uudistus koski vain tämän hallituskauden tapahtumia. Lue lisää eri osapuolten näkökulmista tästä jutusta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Purjehtija

Se on kyllä ihan sama ja hailee onko varuskuntapäätökset tehty kielipoliittisin vai aluepoliittisin perustein. Tällä kertaa päätös oli kielipoliittinen seuraavalla kerralla se voi olla aluepoliittinen. Hallituksessa istuvat ja asiaa valmistelevat sen päättättävät. Se on heidän oikeutensa.

Politiikkaan kuuluu poliittinen päätöksenteko ja poliittinen vastuu. Loppu on vain rutinaa.

joonathan

Puolustusvoimien supistaminen on poliittinen pääös ja niin sen pitää ollakkin. Se millainen pulustusvoimat on ja mitä joukko-osastoja siihen kuuluu ovat poliittisia päätöksiä ja politiikot tekevät ne. Se miten päätäksiä tehdään sitä sanot suhmuroinniksi. Eli jos puolustusvalokunta pyytää Wallinilta ohjeita supistuksiin niin se on suhmurointia. Varsin mielenkiintoista. Ilmeisesti mielestäsi olisi PV voitu heittää syrjään. Demokratiaa sekin.

joonathan

Jäätteenmäki joutui eroamaaan saatuoaan tietoa väärästä lähteestä ja tunnustettuaan sen. Tietoa jonka hän olisi saanut pöydälleen jos olisi pyytänyt. Kanerva erosi kun olili erehtynyt lähettelemään tuhmaksi kuviteltuja tekstiviestejä naiselle. Kummassakaa ei ollut totuudesta kysymys lainkaan. Niinkuin varmaan hyvin tiedät. Vaan teosta joka kuviteltiin moraalittomiksi.

de comments

selvästi puolustelet Wallinia oman kielipoliittisen näkökantasi mukaan. Sekin oikus sinulla tietenkin on. Mutta moraaliin liittyen, johon myös kommentissasi viittaat Kanervan ja Jäättenmäen syyllistymiset, niin eikö Wallinin valehtelu olekaan moraalinen kysymys?

Onko todellakin niin että RKP hyväksyy moraalisena oikeutena valehtelun jopa ministerille, joka on ministerin valan vannonut?

raven

Niin, voisihan sitä kansalainen odottaa, että kun on sittenkin tehty poliittisia päätöksiä, niin kannettaisiin myös poliittista vastuuta.

Länsinaapurissamme voi kyllä ministerikin joutua hyllylle maksamattoman tv-luvan vuoksi, mutta meillä totuuden muuntelu kuuluu ilmeisesti ihan toimenkuvaan. Joka tapauksessa Wallinin puheisiin jouduttaneen jatkossa liittämään erityinen totuusvaraus.

Eipä siis ihme, että Wallin uhkasi nenäkkäitä ja uteliaita persuedustajia vakavilla toimilla. Hän tiesi olevansa heikoilla jäillä. Tänään hän puolestaan selitteli asiaa antaumuksella Ylen toimittajalle. Se oli koominen hetki. Itse asia on niin yksinkertainen, että mistä moinen selittelyn tarve mahtoi kummuta. Tukalasta olosta kaiketi. Ehkä Wallinilla on kuin onkin omatunto.

Granu

Puheloinen,omin sanoin, tässä oli aloitteellinen,ei Wallin.Kaikki päätökset jotka tehdään hallituksessa tai eduskunnassa, ovat poliittisia.Mikäli olisi päätetty säilyttää Kontiolahden varuskunta,myös se päätös olisi ollut poliittinen.

pakista

Kysymys ei ole lainluvusta, vaan niin Wallinin kuin Kataisenkin toistuvasta vakuuttelusta, että päätökset on tahty
puolustuksellista näkökohdista ja armeijan henkilökunnan selvitysten perusteella ilman poliittista painostusta.

Kyse on siis totuuden pimittämisestä.

raven

Silloin kun heiltä kysytään nimenomaan Dragsvikistä, niin eihän sitä voi laskuista pois jättää vastauksen kohdalla. Joka tapauksessa on jo käynyt ilmi, että Dragsvikistä on keskusteltu myös päätöksiä tehtäessä. Jos päätös oli lopulta näin automaattinen, niin miksi sitä ei voinut suoraan sanoa kun suoraan kysytään.

Vieras mies

Lopputulema on kuitenkin, ettei edes Uudenmaan prikaatin ja sen kaiken romppeen siirto Upinniemeen olisi pelastanut Karjalan prikaatia. Siirron aiheuttamia lisäkustannuksia olisi maksettu pitkään. Se, miksi asiaa ei heti kerrottu oikealla tavalla voitanee laittaa perinteisen poliittisen kulttuurin piikkiin ja tähän tarvitsemme muutoksen.

Berserk

Sehän on yksi valmiusprikaateistamme. Sensijaan vain jalkaväkeä kouluttava Pohjois-Karjalan prikaati on lakkautuslistalla. Sillä se oli jo kerran aiemminkin mutta Kääriäinen päätti lopettaa Savon Prikaatin kipua tuntematta.
Nyt Kääriäinen mesoo kuin mies Huittisista entisen KarJp:n puolesta.

RKP sai puolustusministerin salkun kun Persut luikertelivat vastuusta. Sehän on selvä että hän pitää omiensa puolta kuten poliitikoilla on tapana. Turha itkeä.

TSV

- Ensin ministeri kertoo Eduskunnalle ettei vaikuttanut

- Sitten joku RKPn ihminen kertoo, että tästä sovittiin hallitusneuvotteluissa
- Sitten kerrotaan ettei sovittu
- Seurvaaksi kuullaan, että tämä oli strateginen ratkaisu
- Sitten kuullaan, että ratkaisu oli poliittinen
- Nyt vahvistetaan sen olleen poliittinen?

Mikä läppä.

"–Hallitusohjelma velvoittaa huolehtimaan ruotsinkielisestä koulutuksesta tavalla jonka laki määrää. Ja tämä laki sanoo, että vähintään yhden joukko-osaston on oltava ruotsinkielinen."

Tämähän ei tarkoita sitä, että sillä olisi oikeus olla erillinen osasto? Eikös koulutustarve tapahdu vaikka se olisi Upinniemen sisällä yksikkö "Svenska Kämppen".

Minua lähinnä häiritsee miksi yritettiin kusettaa loppuun asti kunnes vihdoinkin kerrottiin totuus? Hallitusneuvotteluissa RKP puhui Dragsvikin säilyttämisestä ja muut hyväksyivät "ruotsinkielisen yksikön" olisiko ollut kielimuuri joka esti heitä?

Vieras mies

Suomessa on kaksi tahoa joiden toimet todellisuudessa vahingoittavat pyrkimyksiä tehokkaaseen maanpuolustukseen. Keskustapuolue, joka perustaa toimensa puoleksi puhtaaseen puoluepolitiikkaan ja puoleksi aluepoliittiseen kähmintään sekä Perussuomalaiset, joiden politiikka on puhtaasti epäisänmaallista puoluepoliittista suhmurointia. On maan onni, ettei kummallakaan ollut kanttia mennä hallitukseen.

Jukka Mikkola

Hallitusohjelmassa turvataan ruotsinkielinen varusmieskoulutus ”lainsäädännön edellyttämällä tavalla”. Siinä ei nimenomaan mainita Dragsvikiä nimeltä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan on hyvä selvittää tämä asia. Tässä ei ole enää kysymys ”poliittisesta vaikuttamisesta”, vaan siitä, onko valan vannonut ministeri puhunut totta? Se on hyvä nyt selvittää.

Totuus löytyy Eduskunnan pöytäkirjoista. Wallin esiintyi asiaa käsiteltäessä mm. Eduskunnan kyselytunnilla ja Perussuomalaisten tekemän välikysymyksen yhteydessä. Onni tässä on se, että ministeri Wallinin ja kansanedustajien puheet ovat Eduskunnan pöytäkirjoissa. Faktat löytyvät sieltä. Kuka on sanonut mitäkin ja milloin verrattuna kenraali Puheloisen antamaan selvitykseen.

Tämä on sen mittaluokan asia, jota ei tule jättää missään nimessä pelkästään oikeuskansleri Jaakko Jonkan päätöksen varaan. Totuus on saatava selville myös tässä asiassa. Jo itse ministerivala velvoittaa siihen.

Sokarates

Jos vasemmisto olisi tehnyt tämän niin media olisi huutanut kurkku suorana "politikoinnista", mutta kun kyse on oikeistosta tämä lienee sitä "vastuullista" ja "isänmaallista" politiikkaa.

RKP toki teki sitä mitä puolueen pitääkin tehdä eli ajaa omiensa etua.

Fasse

ovat Suomenlahden Meripuolustusalue, Saaristomeren Meripuolustusalue, Merisotakoulu, Merivoimien Materiaalilaitos, Merivoimien Tutkimuslaitos ja Uudenmaan Prikaati. Näistä neljässä koulutetaan varusmiehiä.

Kun puolustusvoimien uudelleenorganisointia perustellaan paitsi suurilla kiinteistökustannuksilla myös operatiivisella tarkoituksenmukaisuudella, olisi perusteltua siirtää Uudenmaan Prikaati Tammisaaresta joukkoyksiköksi Upinniemeen. Dragsvikin varuskunnalla kun ei ole edes kaksisiakaan sotilasperinteitä vaalittavanaan; alunperin tsaarinvallanaikainen varuskunta, jota ei ehditty saattaa toimintavalmiiksi ennen I maailmansodan syttymistä, vankileiri sotien välisen ajan, ja kielipoliittisista syistä perustetun joukko-osaston sijoituspaikka.

Täyttäähän tuo äidinkielenään ruotsia puhuvan 5,5 % väestönosan korostaman lain vaatimukset, että VÄHINTÄÄN YHDEN joukko-osaston tulee olla ruotsinkielinen. Maa-, meri- ja ilmavoimat yhteenlaskien puolustusvoimissa ennen esitettyä uudistusta on 20 varusmieskoulutusta antavaa joukko-osastoa ja sotakoulut sekä laitokset päälle.

kalepiet

Mihin Suomen hurreja ja Ahvenanmaata tarvitaan?

Tehtäköön seuraavaa:

- Poistetaan Suomen kartoista ruotsinkieliset nimet
- Lopetetaan Ahvenanmaalle maksettavat mannersuomalaisten veronmaksajien tukiaiset. Ahvenanmaahan on kymmenen Euroopan vauraimman alueen joukossa ja heille maksetaan silti tukiaisia eniten Suomessa per capita.
- Käytetään YLEn budjetista hurrien osuutta vastaava osuus viisi prosenttia ankkalampilaisten ohjelmiin nykyisen kahdentoista prosentin asemasta.
- ÄÄNESTETÄÄN SYKSYLLÄ PERUSSUOMALAISIA. Itse olen aina äänestänyt kokoomusta, mutta jollei meno muutu niin Lennusta huolimatta (meilläkin on Bostoni) vaihdan puoluetta.

Takarivin Taavi

Rumaa peliä tuo ruotsalaisuuden vaalinta.
Anteeksiantamatonta on ministerin valehtelu.
Ihmettelen jos ruotsalaiset ovat seuraavassa hallituksessa, sillä ainainen kotiinveto tapahtuu hallitustyöskentelyssä.
Ei sovi oikeustajuuni......joten

Ossaus

On uskomatonta kuinka heikkolahjaisia suomenruotsalaiset ovat. Miksi muuten he itselleen väen väkisin tarvitsevat ja ylläpitävät suojakiintiöitä ja erioikeuksia niin mm. yliopistoissa ja puolustusvoimissa?

Uskomatonta typeryyttä.

Ahvenanmaan sikamainen yökkäröinti on kaikkein pahinta.

Ymmärtäisivätkö itse edes yrittää meidän muiden tasolle?

Berserk

Häpäiset mm ruotsinkielisen Talvisodan JR 10 muistoa, joka taisteli Summassa. Luettelo kunniamerkeistä, joita ei ole voitu luovuttaa, sisältää paljon tämän joukon miehiä.
Tässä eräs tunnetuimpia.

GUNNAR HÖCKERT
* Helsinki 12.2.1910 KAATUI SUMMAN TAISTELUISSA 11.2.1940

Ruotsalaisen kauppakorkeakoulun oppilas. Berliinin olympialaisten 5000 metrin kultamitalin voittaja.

Gunnar Höckert osallistui talvisodan Summan taisteluihin 5.JR/10 joukkueenjohtajajana, joissa kunnostautui erityistä rohkeutta osoittaen tuhoten vihollisen tankkeja.

Vaikka kuinka on persu ja vailla sivistystä niin joku raja sentään pitäisi olla.

Berserk

unohtaa ne perunakuopissa piileskelleet pataljoonat Hämeenkyröstä Ylitorniolle.

Kuulkaahan persut.Verratkaapa Gunnar Höckertiä ja Halla-ahoa toisiinsa. Kun olette tehneet johtopäätöksenne niin kumpi on tehnyt Suomen eteen enemmän.

Jukka Mikkola

Isänmaan etu on asetettava aina kielipolitiikan edelle. Wallin ei ole toiminut näin ministerin tehtävässään. Kontiolahden varuskunnan säilyttäminen olisi ensi arvoisen tärkeää. Uskoisin, että sotasankari Gunnar Höckert olisi samaa mieltä, jos hän olisi elossa. Dragsvikin siirtäminen Upinniemeen ei ole mikään suuri ongelma. Silloin toteutuu myös lain henki ja kirjain ruotsinkielisestä varusmieskoulutuksesta.

Olen tuonut useamman kerran julki oheisen linkin isänmaallisena perussuomalaisena tämän verkkolehden sivuilla. Se on tosiasia.

http://keskustelu.suomi24.fi/node/5454357

kalepiet

Finnairilainen käytäntö myös sixpackille: hallitus vaihtoon.

Ja miksi nuo hurrit muutenkaan ovat hallituksessa?

Sääli Kataista joka on yrittänyt tosissaan, mutta kun perusta on läpimätä niin minkäs teet. Ei nykyisellä hallituksella ole legitimiteettiä jatkaa Suomen ja sen moraalin ja etiikan huoraamista.