Perjantai 24.11.2017

Tyly arvio: ”Häpeällistä, Wallin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.3.2012 19:51
Päivitetty: 
16.3.2012 19:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Ex-ministeri Toimi Kankaanniemen (alakuva) mielestä puolustusministeri Stefan Wallinin (yläkuva) tulisi erota.
  • Kuva: toimikankaanniemi.fi
    Kuva

Politiikan konkari, kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi katsoo, että puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) tulisi erota. Kankaanniemen mielestä on ”häpeällistä”, että Wallin ensin kiisti kielipolitikoinnin puolustusvoimauudistuksen valinnoissa, mutta joutui sitten myöntämään puoltaneensa Dragsvikin säilymistä kielipoliittisista syistä.

Kankaanniemen mielestä ongelma ei ole se, pelastiko Wallinin "käsky" Dragsvikin vai ei, vaan ministerin muuttuneet lausunnot.

–Ei se ole rikos, että käyttää saamaansa valtaa, mutta se on, että puhuu vastoin totuutta, kirjoittaa Toimi Kankaanniemi Puheenvuoro-blogissaan.

–Ministerille se on vakava paikka. Ero olisi paikallaan – ja heti odottelematta, hän jatkaa.

Kankaanniemen mielestä ”koko varuskuntalakkautuspäätös” pitäisi kohun vuoksi valmistella uudelleen.

”Ero olisi paikallaan – ja heti odottelematta”

Puolustusministeri Wallin myönsi tänään Ylen haastattelussa, että hänen ”poliittinen ohjauksensa” osaltaan säästi Uudenmaan Prikaatin lakkautukselta tai siirrolta Upinniemen yhteyteen.

Wallinin mukaan hän ei itse ollut aloitteellinen Dragsvik-asian suhteen, vaan pääesikunta pyysi ministeriltä ohjeita hallitusohjelman tulkinnasta. Hallitusohjelmassa todetaan, että ruotsinkielinen varusmieskoulutus tulee turvata ”lainsäädännön edellyttämällä tavalla”.

Wallinin tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa nimenomaan Dragsvikin säilyttämistä, vaikka muut hallitusneuvotteluihin osallistuneet ovat olleet eri mieltä.

–Hallitusohjelma velvoittaa huolehtimaan ruotsinkielisestä koulutuksesta tavalla jonka laki määrää. Ja tämä laki sanoo, että vähintään yhden joukko-osaston on oltava ruotsinkielinen. Näin ollen johtopäätöksen vetäminen lain nojalla oli aika helppoa, sanoi Wallin tänään Ylelle.

Hallitus on aiemmin vakuuttanut, että lakkautettavat varuskunnat on valittu maanpuolustuksellisin perustein, ei poliittisin.

Wallinin mielestä hänen asemansa ei vaikuta puolustusvoimauudistuksen uskottavuuteen, Yle kertoo.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset katsoo Wallinin uskottavuuden menneen. Puolue neuvoo Wallinia ”vetämään asiasta johtopäätökset”. Lue lisää tästä jutusta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Satunnainen suomalainen

kirkkohopeiden ryöstämisestä tuomittu, rattijuoppo, uskonrauhan rikkoja jne. "Spakettia" taitaa selkärangasta (vai rankasta?) löytyä niiltäkin, jotka vaalien jälkeen jo jakoivat ministerin paikkoja toisilleen kunnes sitten tuli jytkypupu housuun. On se vaan häpeällistä, vaan minkäs teet, kansahan kyllä tietää!

snadi

Eiköhän jokaisella puolueella ole taustallaan jonkinlainen "eturyhmä". Kuka puuhastelee maanviljelijöiden, kuka akateemisten ja rahapiirien , kuka kieliryhmän jne jne valikoituneen äänestäjäkuntansa etuja ja näkökulmia esillä pitäen ? (Kokonaan oman "saarnansa" taitaisivat ansaita ne poliitikot jotka eivät aja edes äänestäjäkuntansa asiaa vaan ovat mukana henkilökohtaisten etujensa vuoksi?)Siinä sivussa pitäisi sitten muistaa kansakunnan ja omien kansalaisten kokonaisetu. Se ollee usein kovin vaikeaa ja vain kompromissien tulosta?

twentyone

Kun olemme äänestäneet suurimmaksi puolueeksi jonkun muun kuin Kokoomuksen tai Demarit. He ottavat RKP:tä rahoittavilta säätiöiltä vastaan niin suuria rahasummia ettei RKP:tä näiden puolueiden määrätessä pudoteta hallituksesta. Suomenkielisten suomalaisten tulisi vihdoin herätä puolustamaan oikeuksiaan. Ensimmäiseksi lompakollaan eli olla ostamatta ruotsinkielisen pääoman tuotteita. Seuraavissa vaaleissa sitten tuki keskitetysti puolueelle joka ainoana voi asettaa hasteen kahdelle ensin mainitulle ja lopettaa ruotsinkielisten ylivalta tässä maassa. Eikä se puolue ole Maalaisliitto, joka käyttää peitenimeä Keskustapuolue.

tulevaisuuden profeetta

kuten myös otsikko, mukaanlisättynä, "häpeällistä Wallin -Ja Katainen", Molemmat paljastuivat emävalehtelijoiksi. Missähän muissa asioissa nämä herrat ja muu hallitus oikein valahtelevat? Takuut? Tukipaketit? Kuntauudistus? Liittovaltio? Bilderberg kytkökset? Natoon pakottaminen?

tulevaisuuden profeetta

Sekä Wallin ja Katainen jäivät kiinni valehtelusta. Herää kysymys, missä muissa asioissa meille valehdellaan hallituksen toimesta? Kuntauudistus? Takuut? Nato? Voi olla paljonkin asioita, joissa meitä pyritään kusettamaan. Tämä hallitus on valehtelijoiden hallitus, johon ei ole syytä luotaa pätkääkään.

Teemu Oskari

Totuus löytyy ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtajan Wallinin omilta sivuilta www.stefanwallin.fi/nyheter/ . Hänen mukaansa perussuomalaisten ehdotus Dragsvikin lopettamisesta on yritys huonontaa ruotsinkielisten asemaa "försök att försvaga svenskans ställning i ett tvåspråkigt Finland".

Perussuomalaiset tiettävästi ehdottivat kuitenkin ruotsinkielisen koulutuksen säilyttämistä ja Dragsvikin koulutuksen siirtoa Upinniemeen kustannusten säästämiseksi.

Wallin ei tässä esitä mitään sotilaallisia tai kustannusten säästöperusteita Dragsvikin säilyttämisen puolesta. Mielikuvaksi jää että Dragsvikissa puolustetaan ruotsin kieltä, maksoi mitä maksoi.

nimperi

Miltä osin olet eri mieltä Kankaanniemen kanssa? Missä kohtaa lausuntoaan ja sen perusteluita hän on vääräässä?

En tiedä mitä kaikkea hän sanoi, mutta tämän jutun perusteella voi sanoa, että Kankaanniemi osui tässä asian ytimeen. Wallin ei ollut rehellinen Suomen kansalla lausunnoissaan.

Tosin häveliäästi Kankaanniemi jättää mainitsematta, että Kataisen Wallinia tukeneet lausunnot tekevät Kataisesta syyllisen ihan samaan...

muuan

...on pikaistuksissaan. Hän tai media ei osaa ratkaista sitä, kuka on milloinkin puhunut totta tai valhetta, eikä sitä, mitä siitä pitäisi seurata. Ensin on näinkin merkittävät asiat tutkittava ja harkittava.
Sama koskee omiakin päätelmiäsi, vieläpä suuremmalla syyllä, koska meillä ei voi olla paljonkaan tietoa eikä varsinkaan mahdollisuuksia ja kykyä punnita asioita. Huitaisuja, ei muuta.

Olaf17

mutta se tulisi saada kunnolla julkisuuteen todisteiden ja todistajien kanssa.

Ennen vanhaan journalistit tälläisia asioita tutkivat ihan työkseen. Nykyisin toimittajat kirjoittavat mitä sattuu ja miten sattuu, mutta saattaa olla mahdollista, että vielä yksi tai ehkä useampikin aito journalisti tästäkin maasta löytyisi.

JM

.. että meidän kannattaa Wallinia tämän enempää muistuttaa sanomisistaan ja tekemistään virheistään maatamme kohtaan.. jos Wallin on reilu suomalainen mies niin hän eroaa ihan itse.. jos näin taas ei ole niin.. olen syvästi pahoillani.

Htalk

PV:n kehittäminen kielipoliittisin perustein on vaikea nähdä Suomen puolustusvoimien puolustusdoktriinina.

"Katainen sanoi, että on täysin mahdoton ajatus, että hallitus olisi poliittisin perustein valinnut, mikä varuskunta lopetetaan ja mikä saa jatkaa."

"Iivonen sanoo Ilta-Sanomissa, että Wallinilta nimenomaisesti pyydettiin poliittista ohjausta.
-Toivottiin, että ministeriön taholta linjattaisiin, mikä on Uudenmaan prikaatin asema, hän sanoo lehdessä."

"Aiemmin Wallin on vihjannut Hufvudstadsbladetin mukaan, että hänen asemansa vaikutti Dragsvikin kohtaloon."

"Pääesikunnalle oli jo aiemmin välitetty puolustusministeriön kansliapäällikön ja virkamiesjohdon kautta puolustusministerin tahtotilan mukainen ohjaus, jonka mukaan puolustusvoimauudistuksen tarkastelu tuli rajata vain tämän hallituskauden alaisiin ratkaisuihin.

"Rädyn mukaan Puheloinen itse totesi näiden syiden vuoksi, että Uudenmaan Prikaatin siirtämiseen liittyvä merkintä tulee poistaa."

Lainaukset yllä: Uusi Suomi

Hyvin piti Wallin omiensa puolta...

jarimyntti

ja petetyt vaalilupaukset ajoivat Kreikan
ahdinkoon.....kansalaiset antoivat pettää itseään.

Suomi on ajautumassa samaan jamaan elleivät
kansalaiset herää.

Meitä kyykytetään osaamattoman "johtajaverkoston",
noiden häikälemättömien oman edun tavoittelijoiden toimesta.

Herätkää suomalaiset!

Ranevaan

Suomen kaksikieliselle asemalle ei ole olemassa mitään reaalimaailman järkeviä syitä. Kansantaloudellisesti ajatellen nykyisen säästöpolitiikan vallitessa siitä pitäisi luopua kokonaan ja säätää Suomi yksikieliseksi maaksi, missä ruotsi on yksi vähemmistökieli englannin, saamen ja venäjän rinnalla.

Näin saataisiin aikaan merkittäviä säästöjä kaksinkertaisen byrokratian poistuessa ja RKP:n jäädessä merkityksettömäksi pienpuolueeksi, jota ei enää oteta automaattisesti mukaan jokaiseen hallitukseen verovaroja kuppaamaan.

Ahvenanmaalle voitaisiin myös myöntää täysi itsenäisyys ja lopettaa verovarojen kaataminen sinne. Sen erikoisasema Itämeren puolustuksen kannalta merkittävänä luotona päättyi jo kymmeniä vuosia sitten.

Rommeli

On varmaankin imeytynyt puolustusministerin päänahan läpi aivokudokseen ja aiheuttanut vakavaa vauriota joko muistiin tai prosessoriin.

Sen verran väkevää tuubaa suomenruotsalainen suustaan päästelee.

Mitäs jos kerrankin noudatettaisiin sääntöjä ja lakeja kirjaimellisesti ja todettaisiin virallisesti että ministerit ovat selvästi valehdelleet/kertoneet muunneltua totuutta/jättäneet kertomatta oleellisia asiaan liittyviä seikkoja?

Tuollainen toiminta ei ole ministerille sallittua, sensijaan liikemaailmassa hallituksen puheenjohtajien ja toimitusjohtajien normaali toimintatapa ja erikoisoikeus. Ministerit eivät kuitenkaan voi toimia businessmaailman malleilla.

Ministeri on ministeri, myös lain edessä.

Tai jos ei ole niin mitäs virkaa muillakaan laeilla sitten on?

Ensio

Wallinhan on vain juoksupoika.
Ruotsalainen rahavalta, joka omistaa Suomea päälukuun suhteutettuna moninkertaisesti verrattuna suomalaisiin on perinteisesti laittanut Suomen hallitukseen juoksupoikansa.
Tällä kertaa postin sai hoitaakseen Wallin.
Poika kuitenkin töpeksi.
Pääministeri antaa Wallinille lähtöpassit sitten kun asiasta on sovittu ruotsalaisen pääoman kanssa.
Katainenhan sai tästä oppia jo Kokoomuksen puoluekokouksessa kun kokous päätti "väärin" pakkoruotsiasiassa.
Tähän kohtaan asti kaikki on selkeää.
Mutta, lähteekö Suomi-poika enää puolustamaan kriisiaikana ruotsalaista rahaa?
Todennäköisesti Natoon mennään lopulta siksi, että kansan puolustustahtoon ei enää uskota.
Kansalta kerätään veroina Naton kustannukset ja asevelvollisuudesta tehdään vapaaehtoinen.
Hajoita ja hallitse, niin siinä sitten lopulta kävi...

muuan

...lienee suurin merkitys asianomaisille paikkakunnille ja varusmiesten kotimatkoille.

Vihollista torjutaan reserveillä, jotka kootaan ihmisten kotoa, ei varuskunnista. Lienee jälkimmäisistäkin tosin hätäavuksi. Varuskuntia olisikin siis hyvä olla pitkin uhanalaisimpia rajoja.

Teemu Oskari

Ei kukaan todellakaan ole kiinnostunut metsistä ja järvistä.

Sen sijaan Pohjois-Karjalasta ja Pohjois-Suomesta on viime vuosina kehittynyt koko Euroopan rikkain mineraaliaarrearkku. Kyllä se kelpaa kenelle tahansa, joka sen arvon ymmärtää.

Tämän aarrearkun vartiointi jätetään nyt vähemmälle. Suomen hallitus ei ymmärrä sen arvoa. Ulkomaiset omistavatkin lähes kaikki kaivosoikeudet ja vievät voitot ulos.

Jätetäänkö sen vartiointi vähemmälle sen vuoksi, että se on jo lipsunut pois omista käsissä? Vai maksetaanko tämä valtavan korkea hinta vain sen vuoksi, että Tammisaarta voidaan vartioida?

Kyllä etelärannikon satamat ovat muualla kuin Dragsvikissa.

Teemu Oskari

On kaksi muuta suurta etua mitä Dragsvikin varuskunta tarjoaa:

1. Se suojaa Tammisaaren ruotsinkielistä asutusta - pieni joukko sotilaita saadaan aina nopeasti aseisiin. Ruotsinkieliset asukkaan ymmärtävät samankielisiä sotilaita, jotka ohjaavat heitä turvaan kriisitilanteessa. Sotilaiden siirto Upinniemeen lisäisi turvattomuutta Tammisaaren ruotsinkielissä asujaimistossa. Vähän samaan tapaan kuin nyt Kontiorannan ympäristössä Pohjois-Karjalassa.

2. Erillinen ruotsinkielinen varuskunta Dragsvikissa pysyy varmemmin ruotsinkielisenä. Upinniemeen siirrossa suomen kieli tulee liian lähelle.

Brandheim

Jos Suomen puolustus suunnitellaan sen asian mukaan, mitä kieltä jokin kansanryhmä puhuu ja jos puolustusministeri valehtelee saadakseen ko.ryhmälle paremman edun,niin tällaisessa tapauksessa on kyse maanpetturuudesta ja sen maan kansalaisten halveksunnasta.

Markku Palonen Turun Perussuomalaiset

de comments

Oikeuslaitoksissakin vannottu vala velvoittaa puhumaan totta. Valehtelusta joutuu vastaamaan rangaistuksin. Wallinin kohdalla valehtelun seuraamuksena tulee olla ilman muuta ensin ero ministerin paikalta ja sen jälkeen tulee vielä ryhtyä muihin toimenpiteisiin perustuslakivaliokunnan kautta.

Ministereitä on joutunut aiemmin eroamaan jopa mitättömämpien asioiden vuoksi. Kuten esimerkiksi tekstikohujen saattelemana Kanerva. Tosin siihenkin liittyi valehtelua, mutta se kohdistui tavallaan yksityiselämään. Ei siis valtionvarojen käyttöön liittyvää valehtelua kuten nyt Wallin puolustusmenojen leikkaamiseen.

muuan

Ensin on tietysti selvitettävä virallisia teitä, että onko hän todella valehdellut ja kuinka raskaasti. Valehtelussakin on vakavuusasteita eli tämäkään ei ole kyllä/ei-kysymys.
Muuten todistaja oikeudessa on eri asia kuin ministeri. Ei kaikkea voi tietenkään rinnastaa.

de comments

Näin kai se on nähtävä kun on lukenut ja kuunnellut sekä eduskunnassa käytyjä keskusteluja että Wallinin nyttemmin antamia lausuntoja. Puhumattakaan oikeuskanslerille puolustusvoimain päällikön antamaa kirjallista lausuntoa Wallinin antamasta toimeksiannosta Dragsvikin varuskunnan suhteen.

Kyllä kaiketi jokainen ymmärtää ettei oikeudessa todistaja ole yhtä kuin ministeri. Kuitenkin kummatkin puhuvat antamansa valan velvoittamana totta, mitään poisjättämättä ja mitään siihen lisäämättä.

Ymmärrän hyvin nimimerkki muuan suhtautumisen aatetoveriinsa ja hänen puolustamiseensa, vaikkakin kysessä on selvääkin selvempi valehtelu. Pidä vain kannastasi sumeilematta kiinni.

Jukka Mikkola

Olen nimimerkki de commentsin kanssa täysin samaa mieltä, että asia on erittäin tärkeä viedä perustuslakivaliokuntaan. Siellä asia voidaan selvittää perin pohjin. Kuten olen aikaisemmin todennut, niin kaikki löytyy pöytäkirjoista sekä Eduskunnassa että Valtioneuvostossa.

Kysymys on niin vakavasta asiasta, jota ei missään nimessä voida jättää oikeuskansleri Jaakko Jonkan päätöksen varaan. Nyt on kysymys myös Eduskunnan arvovallasta.

Käsitykseni mukaan samalla saadaan selvitettyä perustuslakivaliokunnassa, mikä on ollut pääministerin rooli tässä asiassa? Tämä on myös ilman muuta Kataisen etu.

Aina on hyvä pitää mielessä vanha kansanviisaus ”ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan”.

kaarleakkanen

Ei riitä! Jos ministeri valehtelee kenelle tahansa, on lähdön paikka!!! Kun vielä tämä tapahtui eduskunnassa kameroiden edessä, niin voidaanko tätä mitenkään hyväksyä?
Nyt testataan Suomen demokratian tilaa ja uskottavuutta!

Teemu S

Ikekin joutui aikoinaan eroamaan, koska puhui "muunneltua totuutta" tekstailustaan ja tapailustaan erään henkilön kanssa. Iken ainoa rikos vaan sattui olemaan, että tekstaili laittoman ruman naisen kanssa ja siitä tuli kenkää ministerin virasta.

Tämä on mielestäni pahempi ja jos linjaa haetaan, niin erota pitäisi.