Maanantai 25.9.2017

Tutkija hermostui Walliniin: ”Suomi on parlamentarismin slummi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.3.2012 18:01
Päivitetty: 
22.3.2012 18:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Venäjän-tutkija Arto Luukkanen (alakuva) katsoo, että sekä pääministeri Jyrki Katainen että puolustusministeri Stefan Wallin rikkoivat parlamentarismin henkeä.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Venäjän-tutkija, dosentti Arto Luukkanen katsoo puolustusministeri Stefan Wallinin (r.) ministeriuran jatkumisen osoittavan, että Suomi on ”parlamentarismin slummi”. Oppositio vaati tänään Wallinille epäluottamuslausetta Dragsvik-kohun vuoksi, mutta hallituspuolueiden kansanedustajat pysyivät Wallinin takana.

–Suomen eduskunta siunasi tänään Wallinin toiminnan ja sen enemmistön mukaan valehtevalla ministerillä on sen luottamus. Tähän ei oikeastaan voi lisätä mitään. Suomi jatkaa poliittisena slummina, kirjoittaa Luukkanen Puheenvuoro-blogissaan.

Ministeri Wallin on kiistänyt harhauttaneensa eduskuntaa, mutta myöntänyt, ettei hän kertonut poliittisesta ohjauksestaan riittävän selkeästi. Hän pahoitteli aiheuttamaansa ”tietovajetta” keskiviikkona. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta aikoo joka tapauksessa käsitellä puolustusvoimauudistuksen Dragsvik-päätökseen uudelleen.

Arto Luukkanen uskoo, että esimerkiksi Isossa-Britanniassa Wallin olisi jo poliittinen ruumis. Britanniassa jo vahva epäilys siitä, että ministeri olisi johtanut parlamenttia harhaan, on riittävä häpeä ja eronpyynnön syy.

”Ikään kuin julkinen häpeä koittaisi vasta sitten jos on pakko erota”

–Mutta meillä täällä kotoisessa Suomessamme Wallin aikoo jatkaa virassaan; harhautusten, selittelyjen, kovisteluiden, uhkailuiden, ja lopulta anteeksipyytelyiden ja säälittävien vetoomusten jälkeen, Luukkanen ihmettelee.

Luukkanen katsoo, että suomalaiset ministerit eivät osaa hävetä – kantaa parlamentaarista vastuuta – vaan takertuvat hallituspaikkaansa, jos muu hallitus sen sallii.

–Ikään kuin julkinen häpeä koittaisi vasta sitten jos on pakko erota, Luukkanen ihmettelee.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori toteaa Puheenvuoro-blogissaan, että ministeri Wallin sai "vakavan huomautuksen" virheestään. Vapaavuori antaa ymmärtää, että Wallinilla ei ole varaa uusiin virheisiin.

–Arviomme kuitenkin oli, että ministeri Wallin pystyy jatkamaan tehtävässään – vakavalla huomautuksella.--- Jalkapallossa toisesta keltaisesta kortista tulee muuten ulosajo, Vapaavuori kirjoittaa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tom B

Ei ollut mitään "totuusvajetta" oli ainoastaan vähä-älyinen hernerokan ystävä jolle asiat pitää vääntää rautalangasta ja tarjota hernerokan kanssa ennen kuin menee jakeluun! Ja muut vajakit seurasivat perässä!

yypee

Ei RKP:läisten tarvitse reagoida. Heille riittää, että ruotsia puhutaan edelleenkin siellä, missä sitä aikojen alusta on puhuttu.

RKP ei ole niinkään yhden asian puolue, vaan ennemminkin etujärjestö. Niin kauan kun tuo kieliaspekti täyttyy, mitä vaan voidaan tehdä sen täyttymiseksi.

Karjalan poeka

ovat Katainen ja Urpilainen. Siellä ne kököttävät niinkuin oisi huonot housussa vaikka olisi pitänyt olla kanttia osoittaa W:lle ovea. Mutta mitä oikeasti piilee vielä????

intiaani

Valehteleminen ei ole Kataiselle ongelma, koska hän tekee sitä toistuvasti itsekin. Riittää että vähän hoetaan tätä jänis-kevennystä vastuunkannosta ja pidetään puolueen sisäisessä kokouksessa paatoksellinen puhe arvoista.

Valehteleminenhan on politiikassa niin yleistä, että kansanedustajat eivät istuntosalissa edes syytä toisia valehtelusta, vaan muunnellusta totuudesta. Naurettava käytäntö. Pidetään kulissia pystyssä, vaikka kaikki ymmärtävät mistä on kyse.

POJ

Yksi asia lohduttaa, onneksi emme ole enää Ruotsin alusmaa vaikka maksammekin siltä ajalta vielä kovaa veroa. Aikanaan rajan pinnassa rankaistiin koululaisia suomenkielen puhumisesta niin tehtäsiiin vieläkin jos kuuluisimme Ruotsiin, onneksi emme kuulu. Wallin voi vielä vähän aikaa nykiä mutta 50 vuoden kuluttua ei enää kielipolitiikka onnistu. Taidamme joutua silloin taistelemaan venäjänkielellä nykijöitä vastaan joka sekään ei ole hauskaa.

Vyötiäinen

Nimittäin Suomi ON vielä Ruotsin alusmaa, ainakin henkisesti.
Niin kauan kuin suomalaisia pakkoruotsitetaan vastoin selvän enemmistön tahtoa, emme ole lopullisesti itsenäisiä ja irti entisen valloittajan ikeestä.
Tämä alentava tilanne johtuu valitettavasti suomenkielisistä päättäjistä, jotka ovat korruptoituneet tässä suhteessa.

Vm1952

No jos katotaan tuota historiaa, niin eihän tällä "saarella" ollut mitään 700-1000 vuotta sitten. Senjälkeen länsinaapurit keksivät alueen luonnonvaroja, ja kas kummaa, tänne alkoi virrata lännestäpäin businessmiehiä. Jostain syystä läntinen kulttuuri valtasi myös Suomenmaan, alkuasukkaat kun eivät olleet nähneet tällaista kehitystä ennen. Ja toki ajan myötä matkivat myös uudisrakentajia. Ruotsinkieliset kuuluvat Suomeen, ei ne ole millään tavalla rajoittaneet Suomenkielisyyttä, päinvastoin! Suomella on historia myös ennen 1809.

Meister

Mikäli ministeri valehtelee eduskunnalle ja hallitukselle, - puhumattakaan kansasta, tulisi tämän erota länsimaisen hallintotradition mukaisesti. Näin ei ole kuitenkaan Suomessa, sillä järjestelmämme muistuttaa enemmän Itä-blokin maita, kuin tervettä länsimaista järjestelmää.

Ei väliä miten perseilet, hyvä veli -verkosto sinut kyllä pelastaa!

tulevaisuuden profeetta

Suomesta löytyy viekin niitä idiootteja, jotka lässyttävät maassamme olevan "demokratia". Puoluejohtajien oligarkia täällä on. Ja harvinaisen tyhmät itsensäedustajat. Tällainen hölmölandia joutaakin mennä konkurssiin, johon käteinen sen ajaa.

Selvitysmies

Utvan kokous ensi viikolla näyttää onko uudella ylipäälliköllä halua/kykyä palauttaa sotien jälkeen suurin pv-uudistuksen valmistelu normaaliin aikojen kuluessa hyväksi koettuun parlamentaariseen järjestykseen.

Siis ensin selonteko ja sitten eduskuntakäsittelyssä puolustusvoimille tarvittavat resurssit.

Iso kansan osa on todella pettynyt, jos uusi ylipäällikkö laistaa todellisen tehtävänsä ja tyytyy vain ahneiden yritysjohtajien kritisointiin.

TapioTTT

Tällä Arkadianmäen "sekoomus-sakilla" on täysin samankaltaiset toimet kuin Finnairin entisellä hallintoneuvostolla jossa sisäpiiri putsasi pöytää kovalla kädellä.
Ei homma tästä miksikään muutu samanlainen "hyvävelikartelli" pesii Arkadianmäellä.

kaarna

ei ollut varaa päästää vajoamaan koska kuis sitten olis menny,paletti menisi hanskoista liikaa sekaisin ja takinkääntäjä demarit nyt valmiita mihin vaan kunhan kokkarit vähän "antaa" jotain vastineeksi,tyypillistä lehmänkauppa politiikkaa suomessa,totuuksista viis kunhan herrat saa häärätä.nyky meno suomessa on kuin pyhättö verotukselle,kähminnälle,lehmänkaupoille,sensuroinnille ja korruptiolle sen eri ilmenemis muodoissaan eli sitä mainittua parlamentarismin slummia.sama tuntuu koskevan kylläkin aivan yhtälailla muitakin puolueita nykyisin kaikessa selkärangattomuudessa.valheellista sikojenpaskaa sanoisin .

Berserk

minä kun luulin että vain eduskunnan "älämölöstö" yllättyi Oinosen johdolla.No tutkiahan voi vaikka omaa napaansa.

Minulle ruotsinkielisenä ja kahden tulevan drakalaisen farfarina oli heti aivan selvää ettei rkp:n puheenjohtaja lakkauta ainoaa ruotsinkielistä varuskuntaa siirtämällä Nylands Brigadin vuokralaiseksi ennestään täynnä olevaan Obbnäsiin.

Kääriäinen lakkautti Savon Prikaatin. Nyt hän meluaa oppositiossa vaikka Wallin käytti samaa poliittista ohjausta kuin Kääriäinenkin.

Eduskunnan , pelle ,puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ehdotti Drakan siirtoa omaan vaalipiiriinsä Kotkaan. Siellähän on kaksi linnakesaarta; Kirkonmaa ja Rankki sekä museoviraston omistama Kyminlinnan bastioni.Onko tämä vastuullista puhetta?

Kyllä se parlamentarismin kriisi on näiden Oinosten ym parlamentarismin väärinkäytössä. Tähän käytetään virtuaalisia välikysymyksiä, rikosilmoituksia ja oikeuskansleria. Yksikään ei ole mennyt läpi koska parlamentarismiin kuuluu että enemmistö päättää.
Tutkija Luukkasen jalkamaassahan ääntenlaskija päättää.

Vyötiäinen

Moitit Kääriäistä, kun hän LAKKAUTTI oman vaalipiirinsä varuskunnan.
Ja vertaat siihen, kun Wallin EI lakkauttanut ruotsinkielistä varuskuntaa.

Nyt en ymmärrä logiikkaasi.

Kääriäinenhän toimi epäitsekkäästi, toisin kuin Wallin.

Berserk

Kääriäisen vaalipiiri on Pohjois-Savo, joka nyt yhdistettin Pohjois-Karjalaan.
Savon Prikaati oli Mikkelissä, joka kuuluu Etelä-Savon vaalipiiriin.
Vastakkain oli Pohjois-Karjalan prikaati ja Savon prikaati. Kääriäinen lakkautti Savon prikaatin, joka ei ole hänen vaalipiirissään. Sen sijaan pohjois-savolaiset suorittavat varusmiespalvelun (jalkaväki)Pohjois-Karjalassa.

Kääriäinen savolaisena kepulaisena ei toiminut epäitsekkäästi. Mutta anna olla onhan tämä sinulle vaikeata.

muuan

Tosin se ei ollut oman, vaan naapurivaalipiirin varuskunta, Mikkelistä.

Lakkautti ja nyt tosiaan vastustaa lakkauttamista. Mutta ehkä sen pitikin Itä-Suomessa riittää. Nyt sinne jää laaja varuskunnaton aukko.

Jukka Mikkola

”Kyllä se parlamentarismin kriisi on näiden Oinosten ym parlamentarismin väärinkäytössä. Tähän käytetään virtuaalisia välikysymyksiä, rikosilmoituksia ja oikeuskansleria”, kirjoittaa nimimerkki.

Wallin on toimillaan kiistattomasti harhauttanut Eduskuntaa ja se ei siitä muuksi muutu. Totuus löytyy Eduskunnan pöytäkirjoista. Normaalissa sivistysvaltiossa kuten Iso-Britanniassa asianomainen olisi vetänyt heti ”johtopäätökset”. Se on siellä itsestään selvyys.

Wallin on astuessaan ensimmäisen kerran ministerin toimeen vannonut sekä tuomarinvalan että virkavalan. Perussuomalaisten toimia on turha vähätellä ja suhtautua niihin ylimielisesti.

Tässä nimimerkki Berserkille tuomarinvala, johon on hyvä tutustua vihapuheiden ohessa

TUOMARIN VALA
"Minä N.N. lupaan ja vannon Jumalan ja hänen pyhän evankeliuminsa kautta, että minä parhaan ymmärrykseni ja omantuntoni mukaan kaikissa tuomioissa tahdon tehdä ja teen oikeutta niin köyhälle kuin rikkaallekin ja tuomitsen Jumalan ja Suomen lain ja laillisten sääntöjen mukaan: etten koskaan minkään varjolla lakia vääristele enkä vääryyttä edistä sukulaisuuden, lankouden, ystävyyden, kateuden ja vihan tahi pelon tähden taikka lahjan ja antimien tahi muun syyn takia, enkä syytöntä syylliseksi taikka syyllistä syyttömäksi tee. Minä en myöskään ennen tuomion julistamista enkä sen jälestä ilmaise oikeutta käyville enkä muille niitä neuvotteluita, joita Oikeus suljettujen ovien takana pitää. Kaiken tämän tähden täyttää ja täytän uskollisesti, rehellisenä ja totisena tuomarina, ilman kavaluutta ja juonia, niin totta kuin Jumala minua auttakoon ruumiin ja hengen puolesta. Älköön kukaan tuomarinvirkaan ruvetko, ennenkuin on näin vannonut.

Metu

Lokakuussa 1994 äänestettiin eduskunnassa Seppo Kääriäisen luottamuksessa. Sen hän saikin selvin luvuin, kuten myös Wallin. Mutta Sepen luottamusäänestys ei ole jäänyt juuri kenenkään mieleen, kun siinä ei ollut kielipolitiikkaa ja suomenkielisten alemmuudentuntoa 'bättre folkia' kohtaan.

Sehän se onkin asia Wallinin kohussa. Pikku muotoseikka, josta on kasvatettu härkänen juuri sen takia, että Wallin on suomenruotsalainen. Kyllä pölhöpopulistit saivat vettä myllyyn.

DuPont

Virka on tärkeämpää Wallinille kuin kansan luottamus, vaikka tuon tason hallintotehtävä olisikin mitä tärkein luottamustehtävä. Wallin valehteli eduskunnalle ja pääministerille, ex-kepulainen pääministeri joutui vastaavasta eroamaan, miksei RKP:n ministeri?

Hyvää veljeä ei Katainenkaan hylkää, vaikka olisi kuin kiviriippa. RKP:n puheenjohtajaa tarvitaan hallituksessa.

amppeeri antti

"Oligarkki-sanaan liittyy myös poliittinen oligarkia eli harvainvalta"
Vieläkö joku kehtaa arvostella Venäjää, Kiinaa, Myanmaria tai Pohjois-Koreaa ?
Kyllähän tämä €urostoliitto (entinen Suomi) näytti mitä on totalitarismi.
"Totalitarismi on poliittinen järjestelmä, jossa valtion valta ulottuu yhteiskunnan kaikille aloille ja nimeä on käytetty kuvaamaan Stalinin aikaista Neuvostoliittoa"
Vähemmistö kieli-ryhmä (RKP:n oligarkit) määräsi ja Wallin pääsi pälkähästä. (montakohan ave-mariaa hän lausui)
kun eduskunta antoi synninpäästön. Kohta Wallin nimitetään pyhimykseksi, "Pyhä Stefu".
On tämä touhua, mutta Böö...ei mitään pelättävää.

Berserk

edustaa pyhimyksiä eli paavin uskontoa. Soini ja avustajansa kuuluvat katoliseen kirkkoon. Soinin persut ovat jo nimenneet hänet autuaaksi, joka on jonotuslista pyhimykseksi. Avustaja Opus dein jäsenenä ruoskii iteään piikkilanka reidessä. Muualla tällaiset vietäisiin hoitoon.

Edustajat Turunen ja Eerola esittivät hiljaista hetkeä Pohjois-Korean edesmeneelle "rakkaalle johtajalle" ja osallistuivat Helsingin kalleimmassa hotellissa pohjois-korealaisten kiitostilaisuuteen. Muualla tuollainen olisi tuomittu mutta ei meidän eduskunnassa.

Oinonen taas edustaa parlamentarismin pelleä. Huippu oli Oinosen masinoima mielenosoitus eduskunnan edessä. Ei puuttunut kuin Hakkarainen mutta hän taisi olla myllyhoidossa.

Olaf17

nykyinen Suomen poliittinen eliitti paranee vain ja ainoastaan äärimmäisen toimenpidesarjan seurauksena....

No sitä odotellessa....

Sitä vain ihmettelen, että kai nuo hyypiöt ymmärtävät, että heitä ihan oikeasti vihataan? Nimittäin voi olla, että joskus, kuka tahansa, missä tahansa on se viimeinen....

peweste

Wallin pääsi kuin koira veräjästä.Astrid antoikin lämpimän silittelyn.Katainen puhui absoluuttisesta totuudesta tämähän nyt täytyy tulkita niin,että nykyhallituksen linjassa pieni totuuden vastainen kerronta,tarkoittaa absoluuttista totuutta.
Täytyypä nyt kysäistä kalakaverilta kun hän kehuu saalistaan, onko kysymyksessä kalavale tai absoluuttinen totuus.

Berserk

Entinen Renvall-instituutti muutettiin maailmojen syleilylaitokseksi. Sen tutkijoilla on aikaa kirjoittaa silkkaa roskaa. Eräs professori olisi saneerannut kaikki varuskunnat ja jakanut kotitalouksille Y-lannossäkit Afganistanin ja Breivikin tapaan.

Koolleega Luukkanen kirjoittaa samanlaista tuubaa Dragsvikistä. On olevinaan hirveän loukkaantunut kun RKP:n ministeri ei halua lakkauttaa ainoaa ruotsinkielistä varuskuntaa. Ja lähtee näiden Oinosten ym linjoille.

Minulla on selvä säästökohde. Luukkasen laitoksella ei ole aikoihin tehty tutkimusta, joka olisi tuonut jotain uuttaa oikeastaan millään alalla. Siellä on entisiä venäjän tutkijoita,joille ei tunnu riittävän järkevää tekemistä.
Laitos joutaa lakkauttaa.

nikke

Moraaliseen enemmistöön kuuluminen oikeuttaa vaikka mitä.

4% kansanosan edustaminen ja jatkuva vallassaolo kuluttaa tuota demokratian ymmärrystä: siinä ilmeisesti kummpuavat aatteet 1800 -luvun hallintorälssin malliin.

Kansalle osoitettiin taas kerran sen paikka.

Lisää sirkushuveja.

JM

.. valitettavasti siltä näyttää että tästä eteen päin ja maailman loppuun asti rkp:läisestä miehestä puhuttaessa mieleen tulee aina etuoikeutettu 'neiti valehtelija -Wallin'.. ja sille mielikuvalle kukaan ei voi yhtään mitään..

Wallin voi vielä itse yrittää muuttaa tätä kuvaa eroamalla.. mutta siihen vaadittaisiin tosiaan suoraselkäistä miestä tai naista..

ernoh

EU-sopimuksen tulkinta kuuluu vain ja ainoastaan EU-tuomioistuimelle. Se ei kuulu Suomen hallitukselle tai eduskunnalle. Tiettävästi ei näistä tukipakettiasioista ole pantu vireille kanteita EU-tuomioistuimessa.

Granu

Eilisessä A-TALK ohjelmassa Ilkka Kanerva perusteli varsin hyvin mistä oli oikeasti kysymys,Oinonen sen sijaan tyhmyydessään paljasti persujen motiivin,Ruotsin kieli, asian voi tarkistaa yle:n areenasta.Muutenkin Kanerva "pyyhki"Kiviniemellä sekä Oinosella pöydän.

de comments

Kanervan antaman selityksen mukaanhan kenellekään hallitusneuvotteluissa ei pitänyt jäädä epäselväksi että D. varuskunta säilytetään. Tämä tuli käytäväkeskusteluissa selväksi. Miksipä sitten Jyrki Katainenkin Wallinin ohella valehteli vielä eduskunnan edessä epäluottamusksesta käydyssä keskustelussa? Jyrkihän metosi että päätös on tehty maanpuolustuksellisesta näkökulmasta yksinomaan ei poliittisesta ohjauksesta. Absoluuttinen totuus, kristallin kirkas. Nämä olivat Jyrkin valehtelua parhaimmillaan. Ja miksi Wallin ei tässä vaiheessa kertonut että hän oli antanut poliittista ohjausta? Siis valehtelu jatkui.

Koko hallitus on valehtelukeholaisia ja heidän kannattajiaan ovat ne jotka äänestivät luottamuksen puolesta. Tämä on totta, siis kristallin kirkasta ja absoluuttisen totta.

muuan

Uskot Kanervaa, mutta et muita. Jo tämä tekee sanomasi epäuskottavaksi.
Turha vedota käytäväpuheisiin. Niitä on varmasti ollut paljon ja moneen suuntaan, milloin kenenkin välillä. Olettakaamme, että Kataisella on ollut tuolloin parempia kiireitä kuin tupakkajuttujen kuunteleminen.
Tämän vakavammin en osa purkaustasi ottaa.

de comments

uskoa? Kokoomuksesta on tullut monenmoista selitystä; siis Kataisen ja Kanervan ainakin. Joku tai jotkut tahot kuitenkin valehtelevat. Selityksiä selitysten perään. Uskokoon jokainen mihin tahtoo, mutta minulta on ainakin uskottavuus hallitukseen ja niihin puolueisiin kadonnut olemattomiin.

Näillä mennään kunnes hallitus vaihtuu.

tapanivieri

poliittinen broileri pahimmasta päästä, hänestä olisi jo syytä päästä eroon! Löytyisikö hälle jokin kiva broilerivirka, esim. ylimmäinen kaatopaikanvahti? Ketkä k***päät äänestää näitä Kanervoja ja Kaikkosia uudelleen ja uudelleen eduskuntaan?

de comments

kiihkosi vallassa? Sinulla on vain yksi ääni, joten kaikille mainitsemistasi sinunkaan ääni ei ole vallassasi vaikka kuinka haluaisit. Saattaa muuten olla aika moni joka ei enää äänestä Jyrki Kataista tai Urpilaista, puhumattakaan Wallinista.