Keskiviikko 16.1.2019

Minne katosi 40 000 nuorta? – ”Tavallinen elämä on pettymys”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.4.2012 12:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Pyhimys alias Mikko Kuoppala jätti opettajaopintojen viimeisen työharjoittelun tekemättä, koska artistin oli vaikea asettua opettajan rooliin. ”Koulun mikroyhteiskunnassa opettaja on vallankäyttäjä. Artistina sitä on kansan eli oppilaan puolella”, hän sanoo.

Faktakulma

Mikko Kuoppala, 30, on helsinkiläinen, palkittu rap-artisti, joka tekee musiikkia nimellä Pyhimys ja on mukana useissa kokoonpanoissa. Pyhimys ilmoitti syksyllä lopettavansa soolouransa. Hän ehti julkaista kymmenen sooloalbumia. Yhtyeissään Pyhimys jatkaa musiikin tekemistä.

Tällä hetkellä Kuoppala pyörittää ohjelmatoimistoa, tekee musiikkia sekä lyhytelokuvaa ja kirjoittelee. Koulutukseltaan hän on työharjoittelua vaille valmis filosofian ja matematiikan opettaja. 

Kymmenettuhannet suomalaiset nuoret ovat tippuneet yhteiskunnan rattaiden ja rekistereiden ulkopuolelle. Huolestuttavaa ilmiötä pohtivat paitsi viranomaiset laidasta laitaan, myös helsinkiläinen rap-artisti Pyhimys eli Mikko Kuoppala, 30, musiikissaan.

Kuoppala on Malminkartanon lähiön kasvatti. Nuoruuden näkymät ovat vahvasti läsnä miehen sanoituksissa, joissa nuoruudenkavereista osa sai otteen oman elämänsä syrjästä / osa, osa on syrjässä.

Kuoppalan oma perhe oli ehjä ja turvallinen. Monella teini-iän ystävällä oli toisin.

-Mulla on tosi vahvoja muistikuvia siitä, kun olen tavannut ihmisiä, jotka tällä hetkellä ovat syrjäytyneitä, monet narkomaaneja. Jo silloin 12-vuotiaana tunsi, että olemme eri lähtökohdista ja menossa eri suuntaan, kertoo Kuoppala Uudelle Suomelle.

Heikot lähtökohdat näkyivät nuorissa esimerkiksi vastuuntunnon puutteena. Yhteisvastuun käsite oli hukassa monelta.

Nämä nuoret saattoivat olla koulun käytävän kuninkaita fyysisen voiman turvin. Luokkahuone oli vaikeampi paikka, työelämä jo mahdoton.

-Myöhemmässä elämässä, kun ne keinot eivät enää riitä, nämä tyypit eivät ehkä ole pärjänneet, Kuoppala pohtii.

Niitä tuttuja, jotka ovat päätyneet yhteiskunnan laitamille, yhdisti Kuoppalan mielestä ainakin yksi asia.

-Joillain ei mun mielestä ollut silloin nuorenakaan intohimoja tai sellaisia asioita, jotka olisi kiinnostaneet tosi paljon. Mekin tehtiin tyhmiä juttuja, sotkettiin seiniä, mutta meillä oli aina joku juttu, mitä me haluttiin tehdä ja missä halusimme oppia paremmiksi, Kuoppala kuvailee.

"Numeroks syntynyt, kultaan kyltynyt

pehmopylly nyt hurjaks vähän yltynyt"

Suomessa on eri arvioiden mukaan noin 30 000-50 000 yhteiskunnan toiminnoista ja rekistereistä syrjäytynyttä nuorta. Perhetausta on tutkitusti merkittävä syrjäytymisen aiheuttaja. Mikko Kuoppala ei kuitenkaan usko, että kotiolot selittävät kaikkea. Artisti uskoo lähipiirinsä tapahtumien perusteella, että myös "hyvien perheiden" lapsilla on nykyisin entistä suurempi riski jäädä kyydistä.

Kuoppala uskoo, että tämä johtuu yhteiskunnan pirstaloitumisesta. Nykynuori ei ole sidottu perheen, kyläyhteisön tai tietoa suodattavan median maailmaan. Itseään etsivän nuoren on entistä helpompi identifioitua perheensä ulkopuolelle.

-Esimerkiksi kouluammuskelut ovat selkeä merkki siitä, että nuori voi olla hyvin syrjäytynyt jopa omasta perheestään, Kuoppala sanoo.

”On vaikea löytää syrjäytynyttä, joka ei olisi pettynyt”

Yhteiskunnan yhteinen tavoite on hukassa, kun uskonto tai 1950-lukulainen jälleenrakentamisen henki ei yhdistä kansaa. Kuoppala uskoo, että kadonneet nuoret eivät koe yhteiskuntaa omakseen.

-Ei koeta, että yhteiskunnan etu on oma etu, hän sanoo.

Filosofian ja matematiikan opettajaksi opiskellut Kuoppala arvostelee suomalaista koulujärjestelmää vanhentuneeksi. Koulu voisi opettaa enemmän elämää yhteiskunnan jäsenenä, hän katsoo.

-Koulussa ei opeteta, mikä on minun paikkani yhteiskunnassa tai miten minä voin kokea tämän omakseni, hän sanoo.

Kuoppalan mielestä yhteiskunnan ei kannattaisi olettaa, että kaikki oppivat perusasiat kotonaan. Hän korostaa koulun roolia kasvattajana ja kaipaisi muutenkin yhteisöllisen kasvatusvastuun paluuta.

-Mun mielestä yksi koulun tärkeimmistä tehtävistä on indoktrinoida oppilaista jollain tavalla kunnon kansalaisia. Kouluilta on viety kaikki keinot kurinpitoon ja kasvattamiseen, Kuoppala ihmettelee.

-Menepä sanomaan oppilaan vanhemmalle, että sä olet tän lapsen huoltaja, mutta sä et ole tän ainoa kasvattaja. Se älähtää heti, että minun lapsi, minä kasvatan miten minä haluan.

Aiemmin lapset olivat korostetummin yhteiskunnan jäseniä, Kuoppala katsoo, ja yhteisö osallistui vahvemmin kasvatukseen.

Myöskään valtion rooli ei Kuoppalan mielestä voi olla vain reaktiivinen eli "lääkkeiden antaminen, jos jollain on hätä". Ehkä kansalaisten, ainakin nuorten kansalaisten, elämää tulisi seurata keskitetysti nykyistä läheisemmin, Kuoppala ehdottaa.

-Vaikka olen itse aina vihannut holhousta, niin jollain kummallisella tavalla olen tilaamassa sitä lisää. Mutta syy siihen, miksi olen holhousta vihannut, on ehkä ollut se, että mulla on ollut hyvät holhoojat [kotona], sanoo Kuoppala.

"Elämä on puoliks typerii unelmii

puoliks harmaata vastuuta, tilastolukemii"

Kuoppala vilauttaa nuorisotutkimuksesta tuttua termiä mahdollisuustietoisuus. Tiivistettynä termi tarkoittaa nuorille näyttäytyvien tulevaisuuden mahdollisuuksien ja unelmien lisääntymistä.

Kuoppala uskoo, että nykynuorilla on liikaa vaihtoehtoja ja liian suuret unelmat. Mediassa näkyvät unelmista vain toteutuneet.

-Ne vaihtoehdot, jotka olisivat realistisia, eivät tunnu mielenkiintoisilta. Elämä tavallisessa ammatissa tuntuu vähemmän merkitykselliseltä kuin mediassa näkyvien ihmisten elämät, Kuoppala sanoo.

Kun elämä ei ole unelmien näköistä, ei jaksa käydä töissä tai koulussa. Pettymys on Kuoppalan mielestä syrjäytymisen avainsana.

-On vaikea löytää syrjäytynyttä, joka ei olisi pettynyt.

Kuoppala itse jätti aikoinaan opinnot Teknillisessä korkeakoulussa kesken, kun perinteinen työelämä ei houkutellut. Omien vanhempien elämästä työt tuntuivat vievän leijonanosan.

Kuoppalalla oli kuitenkin vaihtoehto - jotain, mitä hän halusi tehdä. Siis musiikki, ja levy-yhtiö- sekä keikkamyyntihommat, jotka se toi mukanaan.

-Mutta oliko mulla se vaihtoehto vai teinkö mä sen? hän pohtii.

Väliotsikkojen sitaatit lainattu Pyhimyksen kappaleista Nyt ja Paranoid 13.

Faktakulma

Mikko Kuoppala, 30, on helsinkiläinen, palkittu rap-artisti, joka tekee musiikkia nimellä Pyhimys ja on mukana useissa kokoonpanoissa. Pyhimys ilmoitti syksyllä lopettavansa soolouransa. Hän ehti julkaista kymmenen sooloalbumia. Yhtyeissään Pyhimys jatkaa musiikin tekemistä.

Tällä hetkellä Kuoppala pyörittää ohjelmatoimistoa, tekee musiikkia sekä lyhytelokuvaa ja kirjoittelee. Koulutukseltaan hän on työharjoittelua vaille valmis filosofian ja matematiikan opettaja. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JJ75

"Perhetausta on tutkitusti merkittävä syrjäytymisen aiheuttaja"

Suurin syy on työntekijäksi pääsemisen vaikeus, pitäisi osata 3 ihmisen työt heti ja koulutusta vaaditaan mahdottoman paljon ettei kaikki jaksa. Ei kaikki halua kouluun, niille on tarjottava muuta. 70-80 -luvulla jos olisi samat vaatimukset ollu, veikkaan syrjääntyneitä olleen samanlailla.

nipa3

Koulutusta ei tarvita enän mihinkään, koska kaikki on standardoitu. Et voi tehdä mitään toisella tavalla ja kaikki löytyvät standardeista. Esimerkiksi rakennusalalla on rakennusmääräykset ja kaikelle omat taulukot mistä valitaan mitä tehdään. Toisin sanoen kaikki on tehty jo valmiiksi, eikä mitään tarvitse enään uudestaan tehdä.

joonathan

Lapsia tehtiin työtä oli. Siihen se silloin perustuikin. Sitten alettiin ajattelemaan työntekijöitä on turhaan. Kaikki pois jotka voidaan poistaa. Työnantaja alkoivat ajatella miksi noille tekijöille jaetaan kun kaiken voi muulla keinoin itselleen saada. Vasemmiston synti oli siinä että se kuvitteli ihmisten olevan tasa-arvoisia ja että yhteistyöllä voidaan asiat hoitaa. Se usko sai vahvistusta jopa sodissa vaikka ne hävittiinkin. Tosin jatkosodan viimeinen rytinä oli jo tuon yhteisen rikkomisen aikaa. Sillä asemasodan aikaan alettiin tehdä eroa herrojen ja narrien väliin upseerit ja päälystö erottautui sotilaista. Sodan jälkeen taas asia hieman parani ja suomi nousi niin kuin se nousi, mutta jo 50-70 luvulla työväkeä alettiin palauttamaan ruotuun tosin työtätekevät kyllä pitivät pintaansa ja saatiin ns. hyvinvointi suomi. Ja liityttiin EU:hun. Ajatus oli hyvä mutta taas tuli pettymys sillä tuo vapaa markkinatalous. Joka jo 30 luvulla oli aiheuttanut maailmansuuruisen laman sen opetukset unohdettiin ja niin ollaan tässä.

Appi

Olet osittain oikeassa standardoinnin suhteen, mutta vain osittain. Kyllä standardienkin noudattaminen osaamista vaatii ja eri standardien rajapinnat ovat aina sellaisia, että niiden yhteensovittamisessa tarvitaan osaamista. Moni asia on tosiasiassa myös helpommin sanottu kuin tehty. Näin on myös rakennusalalla. Varsin ongelmallisia ovat myös korjausurakat, joissa vanha tekniikka tulee kytkeä uuteen. Ammattimiehen tapa ajatella mahdollistaa myös paljon suuremman tehokkuuden ja valmista jälkeä tulee häneltä moninkymmenkertaisesti verrattuna vain standardit käteensä saaneeseen henkilöön.

Toisaalta Mikko Kuoppala, joka on varsinaisen jutun kohteena on minusta oikeilla jäljillä. Hänellä on hyvä kyky eritellä asian monia puolia. Itse näen kyseessä olevan suurimalta osin arvo-ongelman. Kun millään asialla ei ole mitään arvoa, on vaikea arvostaa edes omaa saatika sitten muiden tekemistä. Jos ainoa tavoite on sex, drugs and rock'roll, voi elämä olla vauhdikasta, mutta loppujen lopuksi köyhää. Vauhtiakin piisaa vain niin kauan kun kroppa kestää ja tunnetusti enemistöllä se ei kestä kovin kauaa varsinkin, jos se ei ole missään vaiheessa karaistunut edes työn teolla urheilusta nyt puhumattakaan.

Parikymppiset ja nuoremmat haluaisivat paistatella samanikäisten ihailevien katseiden valossa. Helposti unohtuu, että hyvin pian ollaan kolmekymppisiä ja vain hyvin harva yli kolmekymppinen enää kelpaa "idoliksi". Silloin täytyy olla jo todellista näyttöä, jotta voisi olla stara. Alle kolmekymppisenä voi pärjätä vielä heittäytymällä staran rooliin. Yli kolmekymppisenä se ei enää onnistu. Jos olet keskinkertainen, niin silloin olet keskinkertainen. Keskinkertaisuus on kuitenkin monelle jotain sellaista, jonka kanssa on vaikea elää ja sitä on erityisen vaikea hyväksyä itsessään. Mitä sitten jos on keskinkertainen ja kaiken lisäksi ei ole hankkinut mitään ammatillista osaamista, jolla edes jollakin tavalla voisi kompensoida keskinkertaisuutensa. Siinä sitä on elämää kerrakseen ja ennen kaikkea se vaikeus tulee siitä, että on turha odottaa sympatiaa niiltä samanikäisiltä, joilla asiat ovat kunnossa. Enää ei roolipelaamisella irtoa seksiä muilta kuin samassa jamassa olevilta juopoilta keskinkertaisuuksilta. Jos seksikumppaneissaankaa ei tunne enää mitään ihailun aihetta, niin enää ei ole muuta arvokasta kuin tuo drugs and rock' roll. Vähitellen sekin tie johtaa vain pelkkään pönötykseen ja tinnitukseen.

Ihmisen ei tarvitse omia kenenkään muun arvoja, mutta jotain arvoja hänellä olisi syytä olla. On tärkeätä, että kunnioittaa jotain asiaa itsessään oli se sitten vaikka jääräpäisyys. Vain sillä tavalla voi saada elämälleen edes jonkinlaisen merkityksen. Mistään ulkopuolelta ei kukaan koskaan voi kantaa toiselle elämän merkitystä vaan se on hankittava ja muokattava itse. Jos vaikkapa halveksii juoppoja, niin kuinkahan suuren merkityksen omalle elämälle saa keskittymällä pullojen tyhjentämiseen?

Tässä maailmassa jokainen joutuu aina vääjäämättä tekemään oman elämänsä täysin itse. Sitä ei voi kukaan muu tehdä eikä sitä voi keneltäkään muulta kopioida tai varastaa. Vihoviimeisenkin piraatin tulisi tajuta, että elämän kopioiminen ei onnistu eikä sen rakentaminen ole ilmaista.

snadi

"Töitä riittää, mutta duunarit karkaavat"
"Ongelmana on toisinaan myös se, että tarjotaan oikeaa koulutusta, mutta väärällä alueella, kiteyttää opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen vastuualueen johtaja Mika Tammilehto."

Rakennusten kunnossa/ylläpito (kuten monen muunkin perus-struktuuriin kuuluvan asian) vaatii osaamista ja osaamisen näyttöä. (etelästä ja idästä on ollut tyrkyllä "ammatti-ihmisinä" henkilöitä joilla ei ole hajuakaan laadukkaa työn teosta. Valitettavsti on niinkin ettei ammatillisen koulutuksen vastentahtoinen läpi kahlaaminen tuota toivottua tulosta. (Jos mielikuvat työstä ovat vastenmieliset ja työn suoritus kuin tervan juontia, on tuloskin sutta ja sekundaa?) "minkä teet, tee tervan kanssa"= kunnollisesti niin voit tunnustaa sen tehneesi. Osaaja saa turhia liikkeitä välttäen aikaiseksi enemmän ja parempaa , kuin hosuva turaaja?
Eri asia on sitten arvostaako itseään ja työtään? Turha lienee odottaa arvostusta toisiltakaan jos itse vähättelee ja tekee "parhaansa" lyömällä "läskiksi" ?

Snib

Globalisaatio on hyvä asia kunhan markkinoiden annetaan toimia vapaasti. Se tuo lisää kilpailua markkinoille jolloin hinnat eivät pääse nousemaan epäterveen ylös ja kilpailu tuo myös motiivin tuotekehitykseen. Tämä kaikki kilpailukyky voidaan tuhota korkealla verotuksella, joka vie rahaa pois sieltä, missä se juuri oli tehokkaimillaan, paikkoihin jossa sitä vain kulutetaan tuottamatta uutta. Sen takia menestyvät yritykset eli työpaikat, siirtyvät aina sinne missä ne parhaiten pidetään tuottavina. Suuren julkisen sektorin ja byrokratian politiikka ei ole se ratkaisu vaan taakka. Kaikki maat tarvitsevat sijoituksia omarkkinoilleen ja politiikan täytyy olla sen mukaista, että ihmiset pystyvät yrittämään ja luomaan edellytyksiä menestymiselle.

luuserius

Ruotsissa.

Suomessa se on vain hidaste yleissitovuudelle. Meillä eletään edelleen suunnitelmatalouden aikakautta. Kuubassa tosin jo luopuivat yhdestä palkkaluokasta. Siellä katsottiin, että taloudelle on hyväksi kasvattaa tuloeroja. Britanniassa leikkaavat veroja, koska maan talous on lamassa.

Politiikka on, kuten sateenkaarihallitus sen taas kerran osoitti, mahdollisuuksia täynnä. Vähän viilataan veroja ylös ja katso, talous tasapainottui yhdessä yössä.

Halosen Ilosanoma kun leviää Kiinaan, niin taas kannattaa suomalainen työ. Oi tätä menetystarinaa.

Saa nähdä, koska veroja viilataan lisää. Ennen ensi kevättä luultavasti.

Tavallinen elämä Suomessa voi tosiaan olla monelle pettymys.

HeppuV

Globalisaatio on hyvä asia vain silloin, kun kaikki pelaavat samoilla pelisäännöillä. Tällä hetkellä globalisaatio on monissa paikoissa orjuuttamista ja riistoa sekä mutkien suoraksi vetämistä. Kyllä suomessakin työt kannattaisivat, jos työntekijöille ei maksettaisi elämiseen riittävästi palkkaa, työpäivät olisivat 15-tuntisia ja teollisuuslaitosten ei tarvitsisi huolehtia jätteistään mitenkään.

Rajoitukset voidaan poistaa heti, kun saadaan pelisäännöt joka paikassa yhtäläisiksi ja työntekijöiden ja ympäristön kannalta oikeaksi. Sääntelyä tarvitaan siihen, ettei lähdetä hakemaan säästöä väärästä paikasta. Nykyiset säännöt eivät kyllä sitä estä, eli sinällän olet kyllä oikeassa.

luuserius

Ovat orjuuttaneet ja vedätteneet muita iät ja ajat. Kehitysmaista ollaan viety luonnonvarat lahjomalla ja kiristämällä. Diktaattoreja nostettu valtaan ja kukistettu. Kolmannen maailman tuotteiden pääsy markkinoille ollaan estetty tehokkaasti.

Taitaa olla turha keskustella reiluista pelisäännöistä esim. Kiinan ja Intian kanssa ?
Ja reilulla pelillä emme edes pärjäisi.

Ja ei tämä malli Suomessakaan kovin reilu ole. Hyvä ja tuottava työntekijä saa liian vähän suhteessa vähemmän taitavaan ja ahkeraan tekijään. Pullonkeruun veroa pidetään aprillipilana, mutta lisäansion ankaraa veroprogressiota suomalaisen yhteiskunnan vahvuutena. Se on varmasti yhtä tehokasta kuin keski-aikainen tapa parantaa sairauksia kepillä hakkaamalla. Meidän palkka- ja ansainmallit ovat melkoisen alkeellisia, varsinkin kun rahayksikön devalvaatiomahdollisuutta ei enää ole. Enkä sitäkään kovin edes kaipaa, omaisuuden arvon ja ostovoiman leikkaaminen ei suosi ahkeraa kansalaista sekään.

vehnus444

Kyllä, suuren julkisen sektorin ja byrokratian politiikka ei ole se ratkaisu vaan taakka. Hyvin sanottu.

Meidän firmassa olisi töitä nuorelle ja vanhalle mutta systeemin ansiosta ei kannata palkata. Jotta duunari saisi 1 000,00 €/kk käteen on kulut minun pienelle yritykselle yli 3 500,00 €/kk. Se on paljon rahaa ja uuden työntekijän tulisi olla melkoisen tehokas, jotta tässä olisi järkeä.

Oli shokki kuulla Tarja Halosen sanovan, että Suomi ei oikeastaan tarvitse yrittäjiä. En ymmärrä miten johtavassa asemassa ollut voi olla näin tyhmä.

Koko systeemi on mätä, sanoi eräs yrittäjä minulle. Ymmärrän mitä hän tarkoittaa. Julkista sektoria on kasvatettu äärimmilleen, verotaakka on musertava ja näivettää kaiken. Virastot ei toimi, edes valtava verorahoilla elätettävä maailman suurin virkamiesarmeija ole onnellinen.

Miten ihmeessä nuoret sopisivat tähän yhtälöön? Ei mitenkään :(

Justinos

Juuri näin!

"Kadonneet nuoret eivät koe yhteiskuntaa omakseen.

-Ei koeta, että yhteiskunnan etu on oma etu, hän sanoo."

Eihän se olekaan. Nykyisen yhteiskuntajärjestyksemme tarkoitus tuntuu olevan pumpata Suomen kansallisvarallisuus yläluokalle ja kansainvälisille suurpankeille. Räikeimmin tämä näkyy Kreikka-tuissa.

Kunnat yhdistetään, hyvinvointipalvelut lakkeutetaan, rajat avataan kansainväliselle rikollisuudelle, teollisuus viedään pois maasta ja se työ, joka on täällä tehtävä, teetetään virolaisille työvoimalla.

Miksi ***** kukaan, joka ei kuulu näiltä ilmiöiltä suojassa elävään ja niitä toteuttavaa yläluokkaan kokisi tämän yhteiskunnan omakeen? Minä en ainakaan koe. Yhteiskunta on roistojen vallassa, kunnes kokkarikepuvihervasemmisto heivataan ******estä ulos eduskunnasta. Päättäjät eivät lainkaan ajattele syrjäytyneen nuoren etua. Ainoa ajatus hänen suuntaansa heitetään silloin, kun mietitään, miten hänet saisi pakotettua halpatyövoimaksi tai synnytettyä 'tukitoimia' (työvoimakursseja, valtion varoin tuettuja asuntoja yms) joiden kautta kanavoidaan rahaa omaan pussiin.

Useimpien nuorten oma etu on romahduttaa tämä suomalaisia riistävä poliittinen järjestelmä, ei rakentaa sitä.

luuserius

Poliittinen järjestelmä on nuorisovastainen. Politrukki puhuu yhtä ja tekee toista. Valta on siellä missä suuret ikäluokat. Vaikka politrukki onkin nuorentunut, virsi pysyy ennallaan.

Kaksikannassa etujärjestöt sopivat keskenään ja lasku sieltäkin lähes poikkeuksetta joutuu nuorten käsiin.

snadi

Meidänkin yhteiskunnassamme on korjaamisen aihetta.
Kuitenkin taitaa olla niin että myös asenneilmastossa on jotain korjattavaa? " miten hänet saisi pakotettua halpatyövoimaksi tai synnytettyä 'tukitoimia' (työvoimakursseja, valtion varoin tuettuja asuntoja yms) joiden kautta kanavoidaan rahaa omaan pussiin."

("pakottajien" kuin "pakotettavienkin" taholta?)
Ehkä Kaurismäen "idea eliitin eliminoinnista" ei ole ainoa tapa ratkaista maailman ongelmia...Varsinkin kun eliminoitujen tilalle ilmaantuu tas uudet.

Ilmeisesti liiankin yleisesti koetaan että jotkut ammattityöt ovat (likaisuutensa, raskautensa. tai inhimillisen "raadollisuutensa vuoksi" tms syyn vuoksi) ovat töitä joihin "pakotetaan"? Niissä ei ole "hohtoa" eikä työ ole kivaa ja siistiä. (Vaikka sellaista työtä ei olekaan jossa olisi aina kivaa). Nekin hommat tulisi kuitenkin jonkun tehdä ja kyetä kilpailemaan niidenkin kanssa jotka ovat todella pakon edessä tekemään mitä tahansa pätkätyötä hengissä pysyäkseen. (sellaistakin väkeä on maahamme rajojen avauduttua kulkeutunut, ja joidenkin moraali sallii toisen hädänalaisen tilan hyväksikäytön).

luuserius

Kuten muillakin, on tapana tyssätä kaksikantapöytiin.
Ilman EK:n ja SAK:n tukea ei tapahdu yhtään mitään. Näinhän se on hallituksessakin.

Eli ay-liikkeen ja EK:n etuvartiostot torppaavat kaikki uudistukset, Ansiosidonnainen on eräs suurimpia sosiaaliturvauudistuksen esteitä. Kaikista malleista tulee niin byrokraattisia, että ne matalapalkkatuet yms. tukehtuvat jo omaan mahdottomuuteensa.

Eli ei tapahdu yhtää mittää. Tahtotilaa ei ole. Nyt tyydytään vain jakamaan kuivuvaa kakkua...

A_L

Jos et sitä uskoa ja itseäsi kuluttajana tunnusta, niin paikkasi viedään.
Hyvästä rengistä on tullut huono isäntä.
Kortistossa on tungokseen saakka ihmisiä, joilla olisi paljonkin annettavaa hieman toisenlaiselle yhteiskunnalle. Kapeassa kilpailukykyisyyden määritelmässä liian helposti unohtuu, että elämässä parhaimmat asiat eivät usein ole rahalla saavutettavissa.
Vähäosaisia puolustavat "vääräuskoiset" tietysti kivitetään...

Anti Kansalainen

kun arvonsa myy.
Rahalle annetaan koko ajan suurempi arvo, ja sitä myöten oikeat arvot jäävät koko ajan kauemmas. Autat jotain pyyteettömästi, parhaimmillaan siitä saa jo Suomessakin syytteen niskoilleen. Ihmiset menee koko ajan kauemmaksi järjestä mitä enemmän pelonlietsojat haluavat laatia lakejaan kaikesta mahdollisesta.
Ihmiset eivät uskalla "tuomita", siis kertoa toisilleen, mikä on oikein ja mikä väärin, ettei se vain tulisi maksamaan mitään. Pelko, rahanpalvonta ja raukkamaisuus lisääntyy koko ajan toisiinsa vaikuttavassa suhteessa.
Kuka pysäyttää oravanpyörän?

Snib

Puhut koko ajan valtiosta ja hallitsijoiden vallasta. Vallan lopettaan vallankumous, ja parempaan mennään kunhan tilalle ei tule uutta yhtä laajaa valtionvaltaa. Raha on vain vaihdonväline oli se omaisuus missä muodossa tahansa ja kehittyneen yhteiskunnan edellytys. Sen voi vain tuhota valtiovallan oman edun mukainen väärinkäyttö mielivaltaisten lakien ja valvonnan avulla.

Ukko-Paavo

Raha muuttui rengistä isännäksi silloin, kun oikeus sen liikkeelle laskemiseen ja hallintaan otettiin pois kansalta valtion tai jonkin etuoikeutetun ryhmän monopoliksi. Rahan palauttaminen kansalle tavalliseksi hyödykkeeksi on avain muutokseen. Mielestäni ainoa avain.

nimperi

No pitää joko maksaa veroja, eläkemaksuja sun muita (pääomatuloistakin), tai sitten pitää olla eläkkeen saaja, tai työtön työnhakija, tai kotihoidontuella lasta hoitava, tai opintotukea nostava, tai vähintään toimentulotukea saava.

Jos ei ole mitään tälläistä, on lähinnä kaksi vaihtoehtoa:

1. Elättää itsensä rikollisuudella, joko "oikeilla" rikoksilla tai tekemällä pelkästään pimeitä mutta muuten "rehellisiä" töitä (selvennys: itse en pääsääntöisesti hyväksy pimeitä töitä, sillä kun käyttää yhteiskunnan palveluita, ei omatunto anna myöten pistää muita niiden maksumiehiksi)

2. On jonkun muun, tyypillisesti vanhempien, elättinä.

Joukossa lienee myös muutamia harvoja sellaisia, joilla on perintö- tai muuta rahaa ulkomaisilla tileillä "riittävästi", mutta niin että se ei näy Suomen viranomaisille. Tosin luulen että he eivät yleensä myöskään asu Suomessa.

Mikko500

"Ulkopuolisuudella tarkoitetaan sitä, että nuoret eivät opiskele eivätkä ole työssä. He eivät myöskään ole työttöminä työnhakijoina, eläkkeellä, varusmiespalveluksessa tai perhevapailla. Siten he putoavat myös yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle."

- Tuossa ei ole huomioitu pääomatuloilla eläviä.

nimperi

No niinpäs onkin. Sitten aika arvoton tilasto, eihän se kerro mitään mistään...

Ilmeisesti kyseiset nuoret eivät myöskään ole ehkä tärkeimmän aikuisten hyvinvointipalvelun eli terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella, joten on vähän liioittelua sanoa "yhteiskunnan palveluiden ulkopuolella".

Tilastossa lienee mukana myös nuoria kotiäitejä jotka eivät saa kotihoidon tukea, vaikka käyttävät mm. neuvolapalveluita tai jopa päivähoitopalveluita (syynä esim. päivähoitopaikan pitäminen tutussa päiväkodissa osa-aikaisena, jos asuu kunnassa jossa lapsi joutuu siihen päiväkotiin joka on vähiten täynnä sillä hetkellä kun päivähoitopaikkaa hakee).

muuan

"Menepä sanomaan oppilaan vanhemmalle, että sä olet tän lapsen huoltaja, mutta sä et ole tän ainoa kasvattaja. Se älähtää heti, että minun lapsi, minä kasvatan miten minä haluan."

Kun on tehnyt, niin omistaa? Mutta eihän se niin ole. Ihminen on jo ennen syntymäänsäkin oma itsensä. Häntä ei saa jättää luojiensa eli vanhempiensa armoille, jos hän elää yhteiskunnassa eli jonkin valtion alueella. Kaikille lapsille on pyrittävä järjestämään mahdollisimman tasaveroiset lähtökohdat itsenäiseen elämään.

Ukko-Paavo

Ongelmaksi jää millaisiksi vanhempien "velvollisuudet" määritellään ja kuka päättää miten "heikompia perheitä" tuetaan -vapaaehtoispohjalta vai vastentahtoisesti. Kannatan perheiden laajaa itsemääräämisoikeutta ja valtion puuttumattomuutta. Ihmisillä pitää olla oikeus myös pilata elämänsä.

Kirjoitit myös: "Kaikille lapsille on pyrittävä järjestämään mahdollisimman tasaveroiset lähtökohdat itsenäiseen elämään." Mielestäni lojaalisuus ja vastuullisuus omassa lähiyhteisössään perheestä alkaen on individualismia parempi kasvatustavoite. Mm. vanhukset eivät kuulu valtion tai kunnan laitoksiin.

Ukko-Paavo

...ja että lasten parasta haet sinäkin. Mielestäni vain annamme väärän signaalin, jos valtio ryntää aina pelastamaan tai pahemmassa tapauksessa ohittamaan vanhempien oikeuden kasvattaa lapsensa haluamallaan tavalla. Tästä ei ole pitkä matka siihen, että aletaan määritellä millaisia aatteita vanhemmat saavat siirtää lapsilleen ilman, että lapset otetaan huostaan. Valtion pitäisi olla palvelija, ei isäntä.

joonathan

Onneksi siitä tuli venäjä. Tuo vanha tuttu ja vieläkin suuri. Valtioiden liitot ovat vaikeita hallita. USA lienee parhaiten onnistunut. Toisaalta valtiot on pidettävä lyhyessä narussa, mutta silti on aina joskus oltava mahdollisuutta antaa lisää narua. Neuvostoliitto hajosi liian myöhään. Eli maailma ei olisi sallinut sen käyttää keinoja joilla se olisi voinut hallita. Niinpä noita satelliitteja pääsi irti. Se onko tämä hyväksi niille tai maailmalle on eri asia. Maailmassa on taas menossa jonkinlainen jakaminen menossa. Jossa mitataan kuka ja miten maita hallitsee. Tällä hetkellä tuntuu, että vain rahalla on valtaa. ja kaiken kuitenkin maksaa ryhmä joka tekee töitä siittää lapsia rakentaa asunnon. Heidän selkään o sälytetty koko maailman elämä. Muuten ihan oikeasti heidät pitäisi pitää tyytyväisinä jos edes jotenkin haluamme elää täällä. Sillä aika vaarallista on tämä hölmöläisten kokeilu, että kyllä se kestää vielä yhden halon sillä ei se niin paljon paina. Kokemuksesta voin sanoa kyllä se yksikin halko sen katkaisee.

luuserius

Meidän järjestelmässä jotain vikaa ?

Peruskoulu-uudistus jätti voimapesät tyhjän päälle. Toisaalta on sitä apukoulustakin lähtenyt menestystarinoita. Kuvastanee koulujärjestelmän hyvyyttä?

Ongelma on tietysti varmasti koulujärjestelmää suurempi. TES-sopimus viimeistään evää pääsyn keskenkasvuisilta työmarkkinoille. 8 euron päiväliksa ei nuoria houkuttele, eikä koulutuspaikkoja kaikille apukoulunkäyneille löydy. Eikä voimiakaan kouluun hakeutua. Kodeista peritään yhä suuremmassa määrin vähäosaisuutta ja näköalattomuutta. Harmaa talouskin on aikuisten ulkomaanelävien hallussa. Somali vie käsilaukutkin nenän edestä.

Ehkä jopa 60 000 nuoren syrjäytyminen kuvastaa laajemminkin kolmikantapolibyroon kykyä vastata ongelmiin. NL ja Stalin auttoi suomalaisia sotaveteraaneja, toiset saivat Marshall apua. Nyt huudetaan apuun Kiinaa ja maailmanpankkia. Eurooppalaiset ovat tottuneet saamaan aina apua.

Ehkä armeija pitäisi pyytää apuun ja sinne lain voimalla määrätä kaikki 36 kk palvelukseen, ketkä peruskoulun jälkeen tyhjän päälle ovat jäämässä.

Jarkko0

En minä ainakaan rupea tekemään mitään työtä, jossa palkka on alle 2500€ kuussa ja työtä ei ole vakituisesti. Pari vuotta olin määräaikasena tuolla palkalla jo vuosia sitten ja näin, että olen paljon ahkerampi ja pätevämpi kuin samaa palkkaa saavat vakituiset. Lamassa meni työpaikka, koska en ehtinyt päästä vakituiseksi ja määräaikaset saivat lähteä ensimmäiseksi.

Ei se minun vikani ole, että lama sattui juuri silloin kun minun pitä saada vakituinen työ lamaa eivät osanneet ennustaa edes minua paljon suuremmat talousviisaatkaan.

Ottakoon yhteiskunta niiden vakituisten eduista ja eläkkeistä pois jos raha ei riitä jatkossa ei minua kiinnosta niitä rahoittaa tekemällä joitain 8€ / tunti pätkä hommaa ja maksella entisiä sukupolvia suurempia veroja. Noita hommia olen tehnyt elämässäni jo paljon enemmän kuin entisen työpaikkani vakituiset ikinä.

En minä tietenkään huutele valinnastani mitään kenellekään, koska ketään se ei kiinnosta ei EK:ta tai kolmikanta TUPO tyyppejä. Kummittelen vain tilastoissa yhtenä työttömänä lisää. Saavat kirjoitella hieman enemmänkin juttua ja leimata syrjäytyneeksi ennekuin uskon, että pätkätyö minimipalkalla onkin hyvää elämää.

Osaan minäkin ajaa omaa etuani eikä vain kolmikanta TUPO ja EK. Köyhyyteen olen jo tottunut ja ei minua haittaa yhtään vaikka entisen työpaikkani vakituiset joutuisivat eläkkeellään samaan köyhyyteen itseni kanssa jos valtiolta loppuu rahat maksaa eläkkeitä.

osmo-virta

"En minä ainakaan rupea tekemään mitään työtä, jossa palkka on alle 2500E kuussa ja työ ei ole vakituista."

Tämä tekee entistä 15 000 markkaa kuukaudessa!!! Eihän tällainen ollut kuin unelma-lottovoitto nuoruudessani.
Suomalaisen keskipalkka nykyään on tutkimuksen mukaan on n.3000E/kk.

Mars töihin ja äkkiä tai sos.avut pois.

nimperi

Mutta kun ongelma on tuo pätkätyökierre. Eihän sitä jaksa, varsinkin kun pahimmillaan taitaa jäädä vähemmän rahaa käteen.

Ratkaisu olisi kansalaispalkka (juuri ja juuri riittävä). Luulen, että edeltävällä kirjoittajallekin alkaisi ne pätkätyöt kelvata, jos voisi vaan mennä tekemään työpätkän, lyhyenkin, vaikka osa-aikaisenkin, kun töitä löytyy. Se lisäraha ilmeisesti kelpaisi kyllä.

Vaan kun se on nykyjärjestelmällä niin hirveän rasittavaa, pitää täytellä uusia hakemuksia ja tarkkaan selvittää mitä pätkätöitä erehtyi tekemään ja kuinka paljon, ja jännätä, että nouseeko vai laskeeko tulot työn teon takia. Voin hyvin kuvitella kuinka tulee "pitäkää tunkkinne"-fiilis, ja pysyy vaan työttömänä jos suinkin voi työt välttää, ja jos jotain palkallista hommaa tekee, niin tekee pimeänä, on se vaan niin helvetin paljon helpompaa varsinkin työttömälle.

Jarkko0

Kyllä minä voin töitä tehdä sanotaanko vaikka viikon kuukaudesta ei minun tarvitse enempää tehdä töitä täyttääkseni omat tarpeeni. Jos byrokraatit sallivat jos eivät salli sitten ei voi tehdä muuta kuin vakituista työtä.

Minulle riittää ihan hyvin se 500€ kuussa ja korkeintaan viikko töitä kuukaudesta. Sellainen maa jossa joutuu enemmän tekemään työtä kuin täyttääkseen vain omat tarpeensa ei ole vapaa.

Jos joku on keksinyt, että joulupukki on olemassa, joka maksaa eläkkeelläkin kalenterimalliston autot ja etelän lomat ei se minun ongelmani ole.

Oman näkemykseni mukaan voiton tai etuisuuksien nostajat saavat hankkia etunsa ilman suurempaa työpanosta minulta ja jos minun tarjoamani viikko töitä kuukaudesta ei tarvita voin olla tekemättä mitäänkin.

Varmasti kaikki edut ja eläkkeet mitkä on oikeasti ansaittu tipahtavat taikaseinästä ilman, että minua tarvitaan oravanpyörässä enempää kuin se viikko kuukaudessa.

koomikko

Keneltäs luulet sen 500 kuussa tulevan, jos kaikki tekis niinkuin sinä?
Ihmiset puhuvat usein, että valtio maksaa tai kunta maksaa. Vaan mistäs valtio tai kunta maksaa? Ei niillä ole muuta rahantekokonetta kuin verotus. Ja veroja maksavat ne, jotka käyvät/tai ovat käyneet töissä.
Ja vielä Jarkko nolla: Missä on solidaarisuutesi ja vastuusi kanssaihmisistä?

Jarkko0

Nyt on yhteiskunnalla kova yritys todistaa, että vähemmän on enemmän, koska verot ja hinnat nousevat työehdot heikkenevät (erityisesti nuorilla). Talous taantuu ja isoille sukupolville tuli luvattua liian hyvät edut eläkkeineen. Maksajista taas on pulaa varsinkin niistä ketkä suostuvat painamaan pitempää päivää työehdoilla ja palkalla, jotka eivät riitä edes Suomalaisen minimivaatimustason täyttävään asuntoon ja ruokaan.

luuserius

Onhan ne poliittinen lupaus :)

Kun luvataan että joulupukki tulee, niin eihän sitä lapsukaisille pettymystä sallita.

Suuria ikäluokkia varmasti hävettää, kun nuorten etuja jo leikataan (taas kerran) ja maksuosuutta kasvatetaan. Kyllähän se katse sinne lattiaan aika nopeasti menee, vähän kuin varkaissa oltaisiin.

Mikä on eläkejärjestelmän tila ? Minkälaisiin eläkkeisiin meillä olisi oikeasti varaa ja keiden etua (eläkekatto) joudutaan leikkaamaan. Voi sitä itkua ja vaikerrusta. Vanhanen teki jo poliittisen itsemurhan (rukan lumilla).

Taitaa olla niin, että Suomi joutuu lopulta ulkopuoliseen ohjaukseen. Kreikan lailla. Torilla tavataan!

Jarkko0

Ei eläkkeitä oikeasti voi ansaita tai varastoida mihinkään eläkerahat on vain lappu jossa lukee "minä saan ottaa kuormasta tarpeeni vaikka en enää työtä teekään". Rahalla ei ole mitään arvoa ilman, että jollakin on mahdollisuudet tuottaa tavarat ostettavaksi.

Valitettavasti kävi niin, että nuorisosta tuli EK ja TUPO kolmikanta jumalien takia ns. kadotettu sukupolvi ja ne viimeisetkin jäljelle jääneet nopeasti uupuvat nousevien verojen ja heikentyvien työehtojen alle. Koskaan ihmiskunnan historiassa yhtä pieni joukko nuoria ei ole yrittänyt ja joutunut työpanoksellaan elättää yhtä suurta joukkoa eläkeläisiä, joille luvatut edut ovat paljon isompia kuin yhdelläkään aikaisemmalla sukupolvella.

Työpanoksia ja tuotantoa ei voi varastoida pankkiin vuosikymmeniksi eteenpäin samalla tavalla kuin eläkerahoja. Työpanoksen ja tuotannon tekevät jäljelle jääneet nuoret. Ei se nuorten vika ole, että isot ikäluokat ovat luvanneet itselleen enemmän kuin mitä entistä pienempi joukko pystyy taantuvassa taloudessa tuottamaan.

KullervoSulavuori

Jostain syystä on tullut nuorille käsitys että työn pitää olla aina kivaa.
Näitä kuulee: "mut se ei oo kivaa" ja "ei mua huvita herätä nii aikasi".

Miten kustannamme yhteiskuntamme menot tulevaisuudessa kun kaikille ei löydy kivoja puuhastelupaikkoja minne voi mennä ja mistä voi lähteä kun siltä itsestä tuntuu?

Varmaa on että minä en tule osallistumaan näiden vellihousujen elättämiseen. Onneksi voi aina muuttaa maasta.

Kiitos teille vanhemmille jotka olette pitäneet lapsianne suklaapuurossa silloin kun heille olisi pitänyt opettaa vastuullisuutta ja työmoraalia!

pZ

<p>Kulta on jäljellä. Suomi oy ab. In business or out of business.

<p>Yhteiskunta joka perustuu 24h päivässä omaan minä-tunteiluun ja viimeisen päälle me-määräilyyn ei ole mitään muuta varten kuin pirusti kultaa kaulassa tai pitäkööt koko homman.

<p>Kiitos valtion lähiviranomaisille, läntisille banaanitasavalta poliitikoille ja ideologisille "tiede"henkilöille, jotka ovat tehneet yhteiskunnasta ns. "yksilöiden" omien tunteiden ja ns. "kansan" suuren toisiaan syyttävän ja itseään kiittävän johtajiston yhteisten määräysten päiväkotilaisten-varuskunnan, joka ei toimi.

KullervoSulavuori

Tuli mieleen että kait siellä bb-talossa oleville korvaus maksetaan? Ajattelin että jos perustetaan 4000 bb taloa joissa on kymmenen henkeä per talo niin se tekisi 40 000 uutta työpaikkaa (+ välilliset työpaikat).

Voisivat kaikki syrjäytyneet sekoilla, irstailla ja toteuttaa lapsellista käytöstään vapaasti ja saada siitä jopa palkan.

luuserius

Siinä ei ole sinällään mitään ihmeellistä. Talvisota, itsenäisyys tai ansaitut eläkkeet. Suomi maksoi sotakorvaukset joka ruplaa myöden. Kun sitten NL ilmoitti ettei enää sotakorvauksia voi ottaa vastaan, Suomen talous romahti. Raimo Sailas sanoi ettei sitä osattu oikein arvuutella. Se olikin vähän kuin talvisodan ihme. Hitler tarvitsi Nikkeliä ja Suomi yksinään torjui Neuvostoliiton täysimittaisen hyökkäyksen. Ruotsissa pelättiin niin, ettei edes ottaneet kantaa xD

Kreikka tuesta älymystö vihjailee, mutta kansa ei ymmärrä vinkkiä. Korviaan myöten velkaantuneella ei kuitenkaan juuri sananvaltaa ole. Ei ja ei tietäisi Suomen velkavedon loppua ja saman tien oltaisiin Portugalin ja Kreikan jonossa. Se olisi hyvinvointiyhteiskunnan sadun loppu. Halosen ILosanomalle ei enää kuulijoita löytyisi, sen enempää Suomesta kuin kreikkalaiselta toriltakaan.

Eläkkeisiin meillä on tietysti varaa. Siksi työeläkeyhtiöiden varallisuus on Suomen salaisin juttu. Politrukin sana riittää puolueille.

Jarkko0

"Eläkkeisiin meillä on tietysti varaa. Siksi työeläkeyhtiöiden varallisuus on Suomen salaisin juttu. Politrukin sana riittää puolueille."

Varaa on niin kauan kuin nuorille löytyy työtä ehdoilla ja palkoilla, jotka ovat suuria ikäluokkia huomattavasti paljon korkeampia. Muussa tapauksessa entistä pienempi joukko nuoria ei mitenkään pysty elättämään entistä suurempaa joukko eläkkeensaajia eläkemaksuillaan. Se on matemaattinen mahdottomuus, joko nuorten pitää tehdä töitä niin huonoilla palkoilla, että hinnat tippuvat niin alas että pienempikin eläke riittää tai sitten inflaatio nostaa hinnat niin ylös, että eläkkeillä ei ole ostovoimaa.

Luvatut eläkkeet tulevat aina jotakin reititä pitkin Nuorten työpanoksesta ja niitä ei oikeasti voi varastoida mitenkään jos eläkkeitä on luvattu liikaa nousevat inflaatio ja hinnat tai sitten nuorten pitää tehdä työtä palkoilla, jossa he joutuvat elämään kurjuudessa, jolloin he eivät voi ostaa mitään.

Jos on liian fiksu ja tajuaa mistä oikeasti on kysymys sinua aletaan kutsua "syrjäytyneeksi". Jos kurjuus ja pätkätyö ei käykään.

Tosin viimeisimpien tilastojen mukaan nuoret tekevät työtä huonommilla työehdoilla kuin yksikään aikaisempi sukupolvi ja usein huonosti palkatuilla palvelualoilla tyyliin lähihoitaja tai kaupan-ala, jotka eivät tuota mitään jaettavaa vaan myyvät vain palvelua. Suomi OY AB on Kreikan tiellä.

setvertti

Syyllistä ei ole helppo löytää, mutta ehkä syitä onkin monia. Sotien jälkeen oli töitä, mutta nuoria kannustettiin miltei joka kodissa käymään kouluja ja tulemaan "herroiksi". Käsillä tehtävän työn arvostus laski, vaikka siitä sai leipänsä kohtalaisen hyvin. Vaimot olivat kotona ja isät töissä. Alettiin kouluttaa ihmisiä byrokratiaan ja siitä seurasi "herrojen" hommissakin ylikoulutettujen määrän kasvu ja palkkojen aleneminen. Syntyi keskiluokka ja tuli koulutettuja turhautuneita oppineita, joille ei ruumiillinen työ maistunut ja hienoja hommia ei ollut. Sitten alettiin siirtää tuotantoa halpamaihin. Ammattimiehet ja naiset menettivät työnsä. Oli akateemista työttömyyttä ja työpaikkansa menettäneitä duunareita. Suuret määrät työkykyistä ja haluisia opetettiin elämään työttömyyskorvauksella ja sosiaalituilla. Nyt heitä sitten syytetään työn vieroksunnasta ja samalla tolkutetaan, että on edessä valtava työvoimapula. Ihan ensiksi voi kysyä miten monta prosenttia osinkotuotot ovat nousseet tuotannon ulkoistamisten ansiosta. Toiseksi voi kysyä, että onko työtä todella tarjota, vai onko työttömiä työhaluttomia kymmenen prosentin tienoilla. Kolmanneksi, että onko oikein kouluttaa nuoria ammattiin, johon ei voi työllistyä. Vielä voisi miettiä, eikö tuotantoa voisi millään harjoittaa Suomessa, jos katetuotto olisi prosentin pari alempi. Voisiko ahneus olla yksi syy työttömyyteen.

luuserius

Kasvaa. Nuoret eivät halua/jaksa tehdä työtä, jolla saa juuri vuokran maksettua, kun samalla katsovat miten vanhempi sukupolvi elää ja on etuutensa ''ansainnut''. Suurten ikäluokkien vanhemmat olivat köyhyyteen tottuneet ja jokapäiväinen leipä sai alaleuan väpäjämään. Meidän pienten ikäluokkien vanhempien alaleuka taas väpäjää jos auto ei ole kalenterimallia, eikä Kreikassa voi hupailla ansaituilla etuuksilla joka lomalla.
Se ''perintö'' ei jaksa enää kaikkia ilmeisesti kannustaa.

Globalisaatio on muuttanut maailmantalouden rakennetta. Suomikaan ei ''elvy'', koska paluuta vanhaan ei ole. Suurille ikäluokille tämä on valtaisa pettymys ja siksi levy on jäänyt jauhamaan paikoilleen. Väinö Linnan sotaromaania mukaillen, vastustaja oli vahvempi, viekkaampi ja rohkeampi kuin kukaan uskalsi arvata.......

Jarkko0

"Globalisaatio on muuttanut maailmantalouden rakennetta. Suomikaan ei ''elvy'', koska paluuta vanhaan ei ole."

Espanjalainen ystäväni kertoi minulle, että Espanjassa ei vakituisia työntekijöitä pahemmin edes kiinnosta pinnistellä jos ovat onnistuneet saamaan vakituisen työn ja olemaan siinä yli kymmenenvuotta, koska vakityöntekijän irtisanominen maksaa työnantajalle melkein miljoona euroa kaikkine maksuineen. Ei vakityöpaikan ansainneista käytännössä pääse mitenkään enää eroon.

Seurauksena on kilpailukyvytön talous ja yli 50% nuorisotyöttömyys. Koko Espanja romahtaisi ilman EU tukiaisia omaan mahdottomuuteensa. Asioita ei kuitenkaan pysty muuttamaan, koska "edut on ansaittu" ja kukaan ei suostu luopumaan mistään ansaitusta.

Nyt kyse on enää aika pitkälle siitä millä koko aikuiselämänsä pätkätöissä ja työttömyydessä kolmekymppisiksi saakka pyörimään pakotettu kadotettu sukupolvi saadaan uskomaan, että 12 tuntia pitkät päivät 5 euron tuntipalkalla on oikeastaan aika hyvä juttu vaikka se ei riitä kuin vuokraan ja hädin tuskin ruokaan. Mitään omistusasuntoja tai autoja ei kadotetun sukupolven kuulu edellisen sukupolven tapaan saada ne on varattu etunsa ”ansainneille”. Samalla kun kaikki eläkkeensä ja etuisuutensa ”ansainneet” pärryttelevät "ansaitulla" kalenterimalli autoillaan ja sahaavat etelän lomillaan vuosittain vielä eläkkeelläkin.

Taitaa tosin käydä niin, että Espanja romahtaa budjetti vajeet ja velkaantuminen on paisunut sellaisiin mittoihin ja etuutensa ansainneet Espanjalaiset ja Suomalaiset pääsevät syömään pettuleipää nuorten kanssa yhdessä. Miksi kurjuuteen jo tottuneen nuorison pitäisi olla kiinnostunut pinnistelemään, jotta etuutensa ansainneet eivät vain joudu kurjuuteen? Jos eläkkeet on oikeasti ansaittu kyllä ne tipahtavat taikaseinästä ilman pätkätyöläisnuorison pinnistelyäkin.

luuserius

NL hyökkäsi aikanaan täydellä voimallaan Yhdysvaltojen materiaalituella Suomen kimppuun. Amerikkalaiset syytivät bensaa, pommeja ja sotakoneita venäläisille.

Suurten ikäluokkien vanhemmat, sotaveteraanit ja lotat, torjuivat hyökkäyksen massiivisen hyökkäyksen ja kaksi maailman mahtavinta valtiota ei pystynyt kaikesta voimastaan huolimatta kuin hieman etenemään Karjalan kannaksilla. Lopulta Stalin joutui luopumaan, kun Hitlerkään ei luvannut apua suomalaisten tuhoamiseen, hyökkäämättömyyssopimuksesta huolimatta. Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin venäläiset olivat kyenneet lyömään Japanin keisarillisen armeijan, maailmanhistorian suurimmissa motorisoiduissa taisteluissa.

Ja nämä sankarien jälkeläiset, jumalsukua olevat suuret ikäluokat, maailman vahvimman kansan perilliset, eivät kyenneet edes omia eläkerahojaan säästämään......

Mitä nämä sitten saivat aikaan ?

1980-luvulla oli velaton valtio, jolla monia suuria ja arvokkaita valtionyhtiöitä. Mitä tapahtui kolmessäkymmenessä vuodessa ?

Se jää taloushistorian mustaan kirjaan.....

snadi

Suuriin ikäluokkiin mahtuu monenmoista. Nousukkailla voi jokin nousta päähän. (elintason noustessa väessä oli näyttämisen ja "paremmuuden tavoittelua" tavalla tai toisela) Enemmistö kuitenkin taitaa olla "tavallista" tossunkuluttajaa ja perustöiden tekijää?. (jota ilman yhteiskuntamme ei "pyöri"). Koulutuksesta luotiin jonkinlainen utopia jatkuvista innovaatioista ja vaurastumisesta harhakuva talousneroudesta? Toisin on tainnut kikkailussa käydä. Yhteiskunnasta on kehittynyt erittäin haavottuvainen omavaraisuuden kadotessa. (Kasvateettin tuotantolaitoksia,ja myytiin pois kun tuli "lypsämisen aika"... kun siinä oli liikaa vaivaa ja "heikko" tuotto?)
Ehkä perus ammattityön arvostuksessa on mennyt jotain pieleen, kun "yksikertaisemmat työt oppii apinakin". Niinhän voi toki olla, mutta apinan tekemällä laadulla ei pitkälle pötki?

joonathan

Ja eikä olla muille annettu. Nämä nykyiset joilla on korvantausta märät tekevät sopimuksia joilla ne annetaan muille. Jo ennen kuolemaamme. Ja emme vieläkään ole poissa työstä. Minä teen vapaaehtoistyötä. Vaimo hoitaa jälkikasvun lapsia kun ne ei vielä melkein 20: sinäkään omaa elämää osaa viettää. Ollaan 70:siä ja sellaisessa kunnossa että voidaan sentään jotain tehdä. Ollaan tehty jo 5-6 vuotiaista asti työtä. Maaseudulla oli pakko. Seipäät lajiteltiin,välinappuloita pit aina olla. Tytöt avustivat kahvinkantamisessa pellolle ja tiskaamisessa. Kyllä se alle 10:n vuotiasta kiukutti kun ei vainut lähteä pelaamaan vaikka jalkapalloa kun perunan nosto oli kesken. Ja sitä tehtiin aivan käsipelillä. Ja muuten kaiken antaisin pois heti jos voisin uskoa jonkun sitä vähää omaisuuttani kunnioittaman. Sillä se on säästetty ruuasta ja joistain mukavuuksista. Mutta odottakaa en sitä mukanani hautaan vie.

Al Kemisti

Ennen oli työpaikkoja, siis tehtaissa ja maa/metsätalouden piirissä joihin pääsi kansakoulun käytyään. Nyt ei ole.

Nyt ovat kansakunnan päättäjät saaneet päähänsä että Suomessa tehdään jatkossa vain korkean teknologian kalliita tuotteita. Tämä valittu linja tarkoittaa sitä että 20% Suomen työvoimasta jää pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle, ja sossun varaan.

Tämä peli ei vetele. Se tuottaa liian paljon pudokkaita, liian paljon epäsosiaalista käytöstä, ja sen lisäksi se vie taloudellisen pohjan siltä kuuluisalta hyvinvointivaltiolta.

Tehtaita on saatava Suomeen takaisin. Sitäkin huolimatta että siellä ei ole mahdollista maksaa 2500€:n palkkoja.
Työmarkkinajärjestöillä sekä hallituksella on tässä asiassa suuri vastuu. Suomeen pitää saada työpaikkoja kaikille osaamisen tasoille, myös vain peruskoulun suorittaneille.

luuserius

Eurooppaan ehdotti edellisissä vaaleissa vastavalittu talouspresidentimme.
Euroopassa vaan on markkinatilanne vaikeutunut.

EU hakee lähentyvää talousyhteistyötä Venäjän kanssa. Voimien yhdistäminen ja alueellinen vahvistuminen on tärkeää globaalissa kilpailussa. Se on ollut eräs EU:n kantavista voimista.

Tehtaita tuskin saamme tänne takaisin. Pietarin talousalueen voluumi on Suomea suurempi. Haasteet, kuten verotus ja kansallinen identiteetti (mm. työmarkkinajärjestöjen asema) ovat kuitenkin suuria esteitä eliitille. Rajan avautuminen ja taloudellinen integroituminen romahduttaisivat suomalaisen mallin. 13% tasa- ja tappovero kuten bensan alle euron litrahinta tappaisivat suomalaisen hyvinvoinnin. Siksi Suomi sitoo itseään entistä tiukemmin Kreikkaan. Venäläinen markkinatalous on liian alkukantainen, että suomalainen malli voisi selviytyä hengissä. Ilosanoma ei ole levinnyt sinne. Tien päässä olisi kansakuntaa uhkaava venäläistymiskehitys, mistä taisteltiin irti autonomian aikana.

Tämä on kirous. Markkinat ovat aivan naapurissa, mutta piru vie koko käden. Natoviroa tukee EU. Ilman EU:n tukieuroja Viro romahtaisi ja se olisi poliittinen nolaus länsimaille.
Ansipin ja Ilveksen politiikka perustuu tukieuroon.

K-Veikko

Tämä juttu on hyvä. Sopii sunnuntainumeroon.

Kirjoitus ei moralisoi, ei hae ratkaisuja, ei ota kantaa. Vain kertoo yhdestä ajankohtaisesta ilmiöstä. Välinpitämättömästi. Se heittää pallon lukijalle.

Välittäminen on lukijan ominaisuus.

Jotenkin jos saisi mukaan enemmän visuaalisuutta, kuvia ja videoita, saattaisivat lukijan ajatukset harhautua uusille urille. Löytää uusia näkökulmia.

Mauri T Taavitson

Jos katselee hieman ympärilleen, niin Suomi on nykyään monikultturinen maa, jossa työnteko kuuluu kantaväestölle, mutta moni nuori haluaa yhtä helppoa elämää kuin maahanmuuttajat. Jos joutuvat töihin, niin puhelin korvalla vasemmalla kädellä yrittävät mennä töissä siitä, missä aita on matalin. Heidän verkostonsa vaatii jatkuvaa yhteydenpitoa kavereihin ja siksi työssä tulee paljon virheitä. Olen meinaan läheltä seurannut tätä tunarointia.

Sokarates

Suomessakin n 75% kannattaa oikeistopuolueita viime ek-vaalien perusteella.

Vasemmisto menetti toimintakykynsä liiassa hyysärismissään.

Suomessa valta siirtyi jo 2000-alussa liike-elämälle ja EU:lle ja molemmat tahot vain kuppaavat kansa ja kansakuntia.

luuserius

Kun nuorekas puheenjohtaja veisaa virttä, joka miellyttää suuria ja ahneita sukupolvia. Politrukin katteeton puhe kuulostaa kivalta. Ei leikata, kasvu hoitaa ongelmat ja suurista ja ahneista eläkeläisistä pidetään huolta. Taisi innoissaan Urpilainen vielä puhua lapsiperheistä.

Toinen politrukki Arhinmäki miellyttää myös kansaa. Taitaa vihreätkin olla vasemmistossa ja vippaavat rahaa liikennevalopylväisiin ja tiehidasteisiin. Jokaiseen metsään pyörätie. Kokoomus on se ainoa oikea työväenpuolue, joka ei halua tuloveroa kiristettävän.

Suomessa on vasemmistomeininkiä enemmän kuin missään Euroopan maassa. Julkistalous on yli 50% kansantuotteesta ja yhä useampi yritys on vero-velkarahavetoinen. Se todellinen yksityissektori ajautuu veropäätösten jälkeen entistä suurempaan ahdinkoon. Kapean vientisektorin romahdus on tekemässä Suomesta aidon sosialistisen maan, jossa valtiokapitalismi ja kuntayhtymät ovat talouden selkäranka.

TSV

Se miten pärjää niissä duuneissa riippuu kiinnostuksesta kyseistä alaa/duunia kohtaan.

Suomessa ajatellaan, että koulutus takaa kaiken, tämän takia meillä on tupla, tripla ja tohtori koulutettu porukkaa kortistoon.

Koulutus ei ole ilmaista. Suomalaiset luuletvat, että se on koska maksavat sen veroissa, mutta se ei ole. Yliopistot eivät ole Suomessa ajattelua laajentavia tai sivistäviä ne ovat koulutuskeskuksia valitettavasti vaan suurimmalle osalle tästä "koulutuksesta" ei ole mitään hyötyä. Nämä asiat voisi tiivistää muutamaan kirjaan tai niistä tehtyihin tiivistettyihin opiskeluoppaisiin joiden opettelu antaisi valmiudet toimia työssä johon koulutetaan.

Käsillä tekeminen on sitten vähän eri juttu, tosin ei sekään mitään rakettitiedettä ole, ei vaan saa torspoilla.

Koulutuksen tuoma lisäarvo tuottavuuteen on edelleenkin minulle suuri mysteeri. Väitetään ettei ole tarpeeksi koulutettua työvoimaan? Onko oikeasti näin vai onko vaatimuksia vaan nostettu liian koviksi? Tuplatutkinnon "maksaminen" veroissa kestää aika kauan, kuinka paljon tämä lisää sitä tuottavuutta?

Tärkein asia mitä ihminen voi töitä varten oppia on paskan puhuminen, varsinkin suurpiirteisesti.

luuserius

Ja koulutetut pärjäävät hyvin. Siksi suomalaiset osaajat löytävät hyvin töitä, mistä päin maailmaa tahansa.
Ongelmahan on se ettei kotimaassa synny kysyntää työvoimalle. Enkä nyt tarkoita julkissektorin ja työmarkkinaosapuolten palvelukseen koulutettuja maistereita.

Valitettavan moni innovaation toteutetaan Suomen ulkopuolella eli nyt ne koulutuksen hyödyt valuvat liiaksi muualle. Autotallissa keksitään tuote, joka kasvaa maailmanlaajuiseksi. Taitaa vaan ne rahat valua muualle.

Hyvistä osaajista on pulaa. Solidaarisuusverot tuskin edesauttavat tilannetta. Politiikot ovat kuin heinänkorsia tuulessa. Kun Nokia menestyi painotettiin korkeateknologista osaamista ja kuinka siihen pitää panostaa. Suomessa ei saa piikoa sanottiin.
Kun Nokia kupsahti, pitää kiireesti laittaa korkeaosaajille solidaarisuusvero.

Kiikunsuora

Olemme Suomessa ajautuneet karmeaan kierteeseen.

On opittu odottamaan, että aina on joku yhteiskunta, joka paapoo ja pelastaa. Nuoret, jotka eivät saa laiskaa takapuoltaan punkasta ylös, vedetään vaikka väkisin "elämään oppimis"-koulutuksiin, räkimään lattialle ja haistattelemaan opettajalle, ja opintotuki juoksee.

On totuttu siihen, että kaiken saa ilmaiseksi. Mitään ei osata arvostaa. Työt eivät kelpaa. Kyllä niihin siivoushommiin kantasuomalaisia palkattaisiin, jos vain työ kelpaisi! Yksikään terve kaupunkilainen suomalainen ei voi väittää, ettei töitä olisi saatavilla!

Samaan aikaan kaikenlainen moraali on ajettu alas oikeiston ja vasemmiston epäpyhällä liitolla. Oikeistolle globaali nihilismi on korvannut kansallismielen ja isänmaan rakentamisen. Vasemmisto osaa vain vaatia: minä, minä, minä.

Karmea kierre. Vaaditaan uudenlainen jytky. Persujen sosiaalijytky ei meitä pelasta.

On palattava juurille, itsenäisyyden alkuaikaan, isänmaalliseen porvarillisuuteen.

minaitse

Millä tuloilla eläkeläisten sitten pitäisi tulla toimeen? Menisikö se mahdollisesti niin, että eläkettä alettaisikin jakaa nuorisolle ja eläkeläisille maksettaisi loput rahat mitä jää. Sehän olisi loputon suo, sen verran hulvattomasti moni nuori raahansa käyttää eikä edes riitäkkään, vaan loput biletetään sitten velaksi.

Toisaalta tässä on jo välissä parikin nuorempaakin ahnetta sukupolvea, jotka ovat hiljaa kun ks. Kliseisiä laukomia ei usko kukaan kun niitä toistellaan vuosikymmenestä toiseen.

Jopo kulkee

... harhaan johtava.

"Minne katosi 40 000 nuorta?"

Eivät nämä nuoret ole minnekään kadoneet, Pois lukien tietysti kuolleet ulkomaille muuttaneet.

Nuoret ovat usein koulunsa kesken jättäneitä,työttömiä tai vanhempien nurkissa eleleviä nuorukaisia - pappa betalar. Jos päässä on vikaa ovat toivon mukaan hoidossa.

Rahaa pitäisi saada koulutukseen ja uusien työpaikkojen luomiseen, joku näistäkin 40.000 tekisi varmaan miellään työtä. Tietysti palkkauksen pitää olla sellainen, että sillä tulee toimeen sillä paikkakunnalla missä kyseinen henkilö elää. Jos valtion rahat on lopussa ! Olisiko pitänyt miettiä sijoitammeko rahamme suur pankeille vai omiin nuoriimme eli tuleviin veron maksajiin.

minaitse

Ei se auta parantamaan tilanetta, jos eläkeläiset pistetään näkemään nälkää. Ei auta yhtään nuorempia tilanne, että ruokajonot pidentyvät. Nyt jo siellä on suuri osa eläkkeensaajista ja tää yksi luuserius jaksaa vetää linjat suoriksi kiihottamalla kansanryhmää vastaan.

Kannattaa mennä peilin eteen. ennen kuin alkaa yleistää.

luuserius

Suomessa on sairaita piirteitä

a) lisätyön verottaminen. Ihmiset jotka kasvattavat kansantuotetta suorastaan pahoinpidellään verottajan toimesta. Aivan älytöntä

b) Perintöverotus. Uskomatonta ahneutta että esim. leskiltä ja vähävaraisilta lapsilta viedään leivänkannikatkin politrukkien suuhun.

c) Opiskelijoiden Kela pelleily. Tulorajat, jonka jälkeen tulevaisuuden toivoilta peritään etuuksia takaisin. Aivan älytöntä. Nuorena jo oppii ettei rehellisyys kannata.

d) Tuloloukut. Pienituloisten ihmisten pankkitilejä kyttäillään ja etuuksia siirrellään ees taas vuosikymmeniä. Eikö nyt saada jotain perustulomallia aikaiseksi, joka mahdollistaisi myös nuorille työuran pidentymisen. AY-liikkeelle voitaisiin maksaa vaikka joku hyvitys menetetyistä jäsentuloista. Veronmaksajien rahoillahan liitot muutenkin mukavasti elelevät.

e) Uskomatonta on myös se, että eläkejärjestelmä ei ole kriisissä, kun samaan aikaan maksuja korotellaan mielivaltaisesti ja nuorten etuuksia leikataan. Lipposen-Niinistön linjaus oli se, ettei eläkepommia synny, koska 3% talouskasvu hoitaa kaikki sosiaalirahastojen vajeet. Pakkohan sen on olla totta, kun Niinistö niin suosittukin on.

nipa3

Nuoret ovat ymmärtäneet oikein tulevaisuutensa mahdollisuudet ja elävät sen mukaisesti. Ei kannata lähteä mukaan vuosikymmenien kouluttamisen ja työttömyyden, kouluttamisen ja työttömyyden... kierteeseen. Samassa kierteessä on miljoona suomalaista ja jotkut ovat jo yli 40 vuotiaita.

severisetoinen

Laiskuudesta, velttoudesta, tietsikka/internetti-naromaniasta, vähäisestä yölevosta, kaljasta, rääkkynä-ja möykemusiikista ja siitä v-tamisesta, kun maahanmuuttajat saavat kaikki valmiudet elämänsä aloittamiseen ja kanta-asukasnuoren pitää rahattomana rehkiä koulunpenkillä ja etsiä turhaan töitä loma-ajoiksi, mistä kaikesta menettää mielenkiinnon pyrkiä eteenpäin elämässään.

nipa3

Pilvenpiirtäjän rakentaminen kestää muutaman viikon, pellon viljeleminen muutaman tunnin yhdeltä ihmiseltä jne. Ensisijaiseksi elinkeinoksi on tullut kaupankäynti. Työllä et yksinkertaisesti enään elä. Rakennuslupapiirustuksien tekeminen tunti kaksi hintaan 1 000 euroa. Valtio-organisaatio on tehnyt joistakin töistä luvanvaraisia rangaistuksen huhalla mm. sähkötyöt....

KKalevi

Nyt olisi aika taas alkaa sotimaan oikein kunnolla. Tappaa muutama miljardi ihmistä ja tuhota määrättömästi kaupunkeja ja kansoja.
Sen jälkeen menisi taas 50-100 vuotta rakentamisessa ja kaikki jäljellejääneet voisivat kokea olevansa tarpeellisia.
Samalla inflaatio nollaisi kaikkien valtavat velat.

joukahinen

vapaaehtoisesti, vapaaehtoisella pakolla ja lopulta pakolla.
Eli jos ei hyvällä niin sitten pakolla (= sterilisaatiot).
Ihmisiä nyt on vain yksinkertaisesti liikaa, määrää on pakko rajoittaa. Eikä siihen sotaa tarvita, ennaltaehkäisykin auttaa.Maahanmuuton ja syntyvyyden rajoitus, helppoa jos vain tahtoa ja järkeä löytyy; vaan tuskin löytyy- valitettavasti. Syrjätymiset ja niiden seurauksena ampumiset ym. väkivallanteot vain lisääntyy koska se on poliittinen tahtotila tänä paivänä; antaa lisääntyä, saadaan uutisaiheita ja herkkiä muistotilaisuuksia. Halosmainen idealismi kantaa hedelmää, paha vaan , että se hedelmä on läpimätä.

luuserius

On nimenomaan Suomen ongelma. Ei siis liiallinen väestön lisääntyminen.

Suurilla ikäluokilla tuntuu olevan ratkaisu kaikkeen. Paitsi siihen mistä saavat eläkerahat. Hassunkurista kyllä, suuret ikäluokat tuntuvat vastustavan maahanmuuttoa ja pitävät liikakansoitusta maailmanlaajuisena ongelmana. Ja Suomessa on juuri pula eläkemaksujen kerryttäjistä ja veropohjan kaventuminen uhkaa julkistalouden peruspalveluntuotantoakin.

Vaikka maailmantalous kasvaa ja innovaatioita tarvitaan lisää mm. energian ja ruuan tuottamiseen Suomen oma vienti on romahtanut, tuotanto lamaantunut ja kaupallisia innovaatioitakaan ei synny kansantuotetta kasvattamaan.
Olemme kuutamolla.

Suuret ikäluokat tuntuvat pitävän itsenäisyyttä tärkeänä. Sotaa muistellaan tämän tästä ja sotaa toivotaan maailman ongelmien ratkaisemiseksi. Syttyisi edes sota. Kuitenkin ylivelkaantunut Suomi on menettänyt taloudellisen itsemääräämisoikeutensa ja ajautunut velkojien armoille. Maamme velka on ulkomaanvelkaa ja juuri velkaantuminen on johtanut siihen että esim. Kreikka on saanut kuristusotteen Suomesta. Ja maailmanpankki ja sijoittajat. Näin me laitamme nimiä takuupapereisiin, koska velkaantunut on velkojien armoilla. Suomi menetti omaisuutensa ja itsenäisyytensä ylensyöntiin ilman ainoatakaan laukausta. Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi velkaantumisen pysähtyminen. Vain velkaa maksamalla Suomi voi taas palauttaa itsenäisyyttään.

joukahinen

Ja se syy on nimenomaan liian suuri populaatio.Jo nyt 50 000 suomalaista nuorta on joko lopullisesti syrjäytynyt tai syrjäytymässä.Paljonkohan luku on 5 vuoden päästä? Maahanamuutajista valta-osa on kouluttamatonta ja saa sosiaalitukea ym. asumistukea.Mistä näitä avustuksia ja tukia jatkossa maksetaan?? Hankitaan lisää tuen saajia maahan? Melko typerä ratkaisu sanoisin.

Reino Alho

Hyvät ihmiset älkää missään nimessä luottako siihen, mitä edellä olevissa kommenteissa saatetaan selitellä.
On ihan luonnollista, että nuorille nykyisin on kasaantunut vaikeuksia enemmän kuin aikaisemmin. Mutta ei pidä ummistaa silmiä ja jättää käsittelemättä sitä, miksi tähän on tultu?

Lähtökohtaisesti liian monet nuoret ovat ns. vapaan kasvatuksen uhreja. He ovat pienestä pitäen joutuneet itse omaksumaan käsityksensä elämästä ympäristöstään.Vanhemmista ei useinkaan ole ollut kasvattajiksi ja ulkopuolisten ei ole ollut lupa puuttua selviin vinoutumiin. Huonoja malleja ei ole tarvinnut etsiä kaukaa. Lähin huono malli on ollut se, että puoluepolitiikkaan perustuva yhteiskuntamme on kenties huomaamattaan tehnyt jo heidän vanhemmistaan jakopolitiikan adressaatteja. Lapset liittyvät nuoresta pitäen heidän joukkoonsa. Pahinta kuitenkin on kaupallinen ympäristö lukemattomine houkutuksineen. Kaupallisuuden takana piilee monetaristien ja uusliberaalien salattu pojaton ahneus, joka ei välitä ihmisyksilöiden eduista ja oikeuksista. Liike-elämää pyörittämässä on samanlaisia syntymäsaastoja kuin poliitikot. Tyhmät ovat siittäneet yhteiskunnan täyteen typeryksiä, jotka nyt määräävät asioista. Sentakia nuoret ovat joutuneet turmion tielle ja liian monilta jää ulospääsy löytymättä, vaikka monet ihmeen kaupalla selviävätkin.

luuserius

Kun tänne ei tule/oteta kuin somaleita ?

Ammattiliitotkaan eivät halua Suomeen kuin somaleita.

Mutta mistä tänne on tullut miljoona sumalia, jotka siivellä elelevät ?

Somalitkin ovat samassa tuloloukussa sumalien kanssa. Valitettavasti.

Perustulo voisi avata tien työmarkkinoille monelle nuorelle (ja somalille), jos vielä työn tuottovaateesta joustettaisiin. Kisällin pitää lähteä liikkeelle tyvestä.

Tässähän keskustellaan juuri 40 000 suomalaisesta somalista.

joukahinen

Taas tänä kesänä nähdään ulkomaisten rikollisten invaasio Suomeen. Eihän suomalainen hotellivankila ole minkäänlainen pelote näille kurjiin oloihin tottuneille ryöstäjille, päinvastoin kiinnijääminenhän on pikemminikin tavoiteltavaa.
Rikolliset tulevat pääosin maista joissa ei esim terveydenhuoltoa ole ollenkaan. Suomeen päästessään he pääsevät "ilmaisen" hoidon piiriin. Hampaat korjataan, HIV:it lääkitään ja hepatiitit ym. tuberkuloosit hoidetaan suomalaisten veronmaksajien "piikkiin". Muutenkin ei ole ihan pieni summa ( tod näk satoja miljoonia euroja joka vuosi). Mitä Suomen teveydenhuoltomenoista kuluu muualta tulleiden eksoottisten tautien hoitoon.Ja jos ne eivät itse älyä itseään hoidattaa "imaiseksi" meikäläiset sosiaalitantat kyllä neuvoo mitä planketteja täyttää. "Parhaimmillaan" jopa presidentti kehottaa sukulaisiakin ( isoäiteja) tulemaan Suomeen "ilmaisen" hoidon piiriin. Turha kuvitella ,että budjetit näillä lääkkeillä taspainottuu.

luuserius

Suomi tarvitsisi 1.8 miljoonaa uutta työntekijää seuraavan 11 vuoden aikana.

Koska näin ei käy elintaso laskee vääjäämättä. Emmehän me kykene luomaan nuorillekaan työpaikkoja. Jäykkyydet työmatkkinoilla ja sosiaaliturvien jäykkyyksien takia.

Suuri ahne ikäluokka pettyy eläkkeisiinsä. Se on johtopäätös. Palkkasumma ei kasva lasketunlaiseksi.

TSV

Yritykset ovat jo nyt valmistautuneet, että kun ihmiset jäävät eläkkeelle ei tarvita yhtä paljon työntekijöitä.

Suurin ongelma meillä on se että jokainen on ylikoulutettu, sekä kaikkia valtion maksamia turhia duuneja on paljon. Jos halutaan työvoimaa yksityille tuottamaan niin monopoleja on helppo purkaa ja tästä vapautuu paljon työntekijöitä.

En vieläkään ymmärrä Suomen maahanmuutto politiikkaa. Kokoomus ilmeisesti haluaa "paska"duunarit tänne suoraan duuniin? Mutta ei vaadi tätä viisumissa. Vihreillä ja RKPlla on taktiikkana pelasta Afrikan köyhät ja ottaa ne tänne, rahoittaa, kouluttaa ja saada Suomeen väriä?

Jos oikeasti halutaan Suomeen lisää populaa niin olisiko aika alkaa taas vähän lisääntymään? Mutta mihis nämä mahtuisivat? Luokkakoot ovat lähentelevät 40 oppilasta?

Kallevi

"Mun mielestä yksi koulun tärkeimmistä tehtävistä on indoktrinoida oppilaista jollain tavalla kunnon kansalaisia."

Kovin yksioikoista puhinaa rap-artistilta. Miten niin indoktrinoida? Indoktrinaatio tarkoittaa sitä, että yksilö on omaksunut jonkin opin ulkokohtaisesti ja noudattaa sitä mekaanisesti, ajattelematta. Indoktrinaatiota seuraa aina vastareaktio, kun aivopesun kohteiksi joutuneet tajuavat, että heitä on käytetty hyväksi.

Reino Alho

Kouluhan loppuu ennemmin tai myöhemmin. Siitä alkaa elämä, jota varten koulu pyrkii antamaan eväät. Monet ovat kuitenkin niin narrattavia ja lyhytnäköisiä, että usein unohtavat, mitä heille oli yritetty koulussa opettaa. Ja sitten turhaudutaan, kun maailma näyttää kovat kasvonsa.

Haluaisin kuitenkin lisätä, että kaikki eivät suinkaan joudu kohtaamaan vaikeuksia omaan elämäntehtävään päästäkseen. Kokemuksesta tiedän, että nuorten rekrytointi parempiin tehtäviin tapahtuu Suomessa kuten ulkomaillakin piilossa olevien vaikuttajien kautta. On salaseuroja ja poliittisia kuppikuntia, jotka jakavat useimmat paikat vaikutuspiiriensä jälkikasvulle. Ulkopuoliset eivät usein edes tajua tätä hiljaisuudessa tapahtuvaa toimintaa. Näin ollen lainasin kirjailija Simo Penttilän mielikuvituksen loihtimaa ilmaisua syntymäsaasta, joka kertoo karkealla tavalla, mistä eri tahoilla vallassa olevien piirien rekrytointi on tapahtunut ja edelleen tapahtuu. Useimpien muiden elämänuraksi jää enemmän taikka vähemmän vain syrjästäkatsojan osa mitättömissä tehtävissä. Ja melko usein vielä turhautuneiden paranoidien tanottavana.

Kallevi

"Kouluhan loppuu ennemmin tai myöhemmin. Siitä alkaa elämä, jota varten koulu pyrkii antamaan eväät. Monet ovat kuitenkin niin narrattavia ja lyhytnäköisiä, että usein unohtavat, mitä heille oli yritetty koulussa opettaa. Ja sitten turhaudutaan, kun maailma näyttää kovat kasvonsa."

En nyt oikein hahmota, mitä tällä haluat ilmaista, mutta oletan, että olet samaa mieltä räppärin kanssa. Minä en ole, koska uskon, että yksilön on sisäistettävä käsitys oikeasta ja väärästä, eikä sitä ei voi pakottaa yksilöön ulkoapäin ilman vahinkoa. Indoktrinaatiossa tapahtuu se vahinko, että yksilö ei opi käsittämään moraalin todellisuutta, omien tekojen todellisia seurauksia toisille ihmisille, koska hän on omaksunut moraalin ulkokohtaisena oppina, jonka yhteyksiä reaalimaailmaan hän ei oivalla. Näin esimerkiksi indoktrinoitu uskonnollinen moraali voi toimia itseään vastaan siten, että sen jääräpäinen, ajattelematon toteuttaminen vahingoittaa ihmisiä sen sijaan että suojelisi.

Reino Alho

Olen kai samaa mieltä räppärin kanssa siitä, mitä hän on tahtonut sanoa. En niinkään kiinnitä huomiotani siihen, onko hänen sananvalintansa onnistunut. Pidän sanoman sisältöä tärkeämpänä. Käsitteiden käyttö on aina vaikeaa, kun niiden ilmaisemiseen käytetyt sanat synnyttävät mielikuvia, joissa käytännön elämä ja teoreettinen oikeaoppisuus eivät aina näytä kohtaavan.
Käsitys siitä, mikä on oikein ja mikä väärin, on uskonasia. Ja usko tulee kuulemisesta ja oppimisesta. Koulu pyrkii pitämään huolen siitä, että ihmisille tarjotaan kelvollisia oppeja. Kelvollista moraalia on se, mitä voidaan pitää yhteensopivana muiden rakentavien, elämää säilyttävien ja kunnioittavien taikka yleensä hyödyllisten käytännön tosiasioiden kanssa. Usko ja luottamus hyvyyteen luo vakauden, kun taas erilaiset uskomukset, joita helposti syntyy etenkin oppimattomuuden, idealistisen propagandan taikka vain turmeltuneisuuden näkemisen kautta, saavat aikaan levottomuuksia ja vahinkoa.
Mutta miten nuori elämänsä kynnyksellä voisi olla tietoinen siitä, että hänen ympäristöönsä on sisäänrakennettuna pahuutta, joka on omiaan sulkemaan tien hänen vilpittömältä pyrkimykseltään menestykseen?

demarien vihollinen no1

..mistään ei saisi rahaa, on pakko olla työssä. Sosiaalijärjestelmä ohjaisi työhön ei avustuksiin. Jonkinlaisia heti työpaikkoja pitäisi olla saatavilla. Nahjukset työhön. Nuoret ovat vanhempiensa kasvatteja, joka nuoren kodissa jonkinlainen perhehelvetti, voi noista luvuista päätellä....

Ukko-Paavo

"-Mun mielestä yksi koulun tärkeimmistä tehtävistä on indoktrinoida oppilaista jollain tavalla kunnon kansalaisia."

"Myöskään valtion rooli ei Kuoppalan mielestä voi olla vain reaktiivinen eli "lääkkeiden antaminen, jos jollain on hätä". Ehkä kansalaisten, ainakin nuorten kansalaisten, elämää tulisi seurata keskitetysti nykyistä läheisemmin, Kuoppala ehdottaa."

Masa Lahti

Kuka pani alulle ja kuka synnytti lapsen, tulevan nuoren ja aikuisen. Vanhemmat
perinteisesti tai keinotekoisesti. Kuka antoi lapselle elämänmallin ja nuorelle
kunnialliset tavoitteet sen toteuttamiseksi - vanhemmat. Anoimme varmaankin useimmiten taloudellisesti hyvän lähtökohdan, joka myös piiloitetusti toimi motivoijana jälkipolvelle. Useimmat nuoret ovat kuitenkin kyenneet ohittamaan neuvomme. Kulkeneet omaa tietään. Pyrkineet huolehtimaan kouluasioista yms. sekä nähneet maapallon eri tavalla kuin sitä riistävät vanhempansa.
Syrjäytynyt nuori tulee kuitenkin usein alemmasta sosiaaliluokasta. Hän on perinyt toivottomuuden. Kiusattuna ja päähänpotkittuna aina päiväkodista ja ala-asteelta lähtien. Peritty katkeruus on varmaan poliittisestikin joillekin voimavara.
Onneksi sen negatiiviset heijastumat eivät ainakaan vielä meillä näy järjestäytyneinä tekoina.
Median merkitys on usein tiedostamattoman suuri syrjäytymisen alleviivaamisessa kaikissa ikäluokissa. Ylen sekä ns. kaupallisten kanavien tarjoama maailmankuva on yliampuvan kaupallinen. Elämme vapaan markkinatalouden ytimessä. Nuoren ja vielä useammin lapsen on vaikea erottaa mainoksen ja tuotetun ohjelman eroa. Molemmissa kuvallissa ja melodisissa viesteissä esiintyvät nuoret menestyvät ihmiset. Tässä maailmassa ei tulevaisuudelle aseteta rajoja. Kun olet meidän porukassa et ole luuseri, olet aina nuori ja menestyvä.
Nuori tiedostaa elokuvan tai viidesarjan ihmisten roolit useimmiten. Vai tiedostavatko, kun me aikuisetkin kuvittelemme näyttelijän inhimilliset kyvyt
fiktion perustalta.