Maanantai 18.2.2019

Pienen piirin seksi-ilmiö – ”Suomalaisilla tiukka asenne”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2012 13:25
  • Suomalainen asenneilmapiiri on tällä hetkellä yksiavioisuutta ja uskollisuutta korostava.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
    Osmo Kontula.

Faktakulma

Polyamoria

- Poly merkitsee kreikaksi useaa ja amor latinaksi rakkautta.

- Sanalla viitataan kaikkien osapuolten yhteisymmärrykseen perustuviin intiimehin, seksuaalisiin ja romanttisiin suhteisiin, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta tai joissa osapuolilla on rinnakkain useampia rakkaus- tai seksisuhteita. Polyamoriset suhteet voivat olla ”avoimia” tai ”suljettuja”.

- Polyamoristen mukaan polyamoria on ”vapaan rakkauden päivitetty malli”

Lähde: Polyamoria.fi

Viime aikoina runsaasti julkisuudessa keskustelua herättänyt polyamoria näyttäisi tutkimustiedon valossa olevan harvinaista. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo Uudelle Suomelle, ettei kukaan tiedä tarkkaan, kuinka paljon useita parisuhteita avoimesti suosivia henkilöitä Suomessa on.

- Tutkimusten mukaan pyöreästi kolmasosa ihmisistä on harrastanut viimeisen vuoden aikana seksiä jonkun muun kuin vakituisen kumppaninsa kanssa. 70 prosenttia näistä on ollut sellaisia tapauksia, joista kumppani ei ole ollut tietoinen, Kontula sanoo.

Kontulan mukaan muiden kuin vakikumppanin kanssa seksiä harrastaneista viisi prosenttia on aloittanut jatkuvamman rinnakkaissuhteen, ja näissä tapauksissa vain muutama prosentti vakikumppaneista on hyväksynyt rinnakkaisen suhteen.

- 1990-luvulta lähtien asenteet ovat [Suomessa] tiukentuneet entisestään. Entistä harvempi hyväksyy muita samanaikaisia suhteita. Polyamoriasta puhuvasta ikäpolvesta heitä on 5–10 prosenttia. Asenteellisesti potentiaalia [polyamorialle] ei siis kovin paljon ole, Kontula kertoo.

Polyamoriasta on kertonut avoimesti muun muassa polyamoristien yhdistyksen puheenjohtaja Joonas Mäkinen, joka eilen vieraili Tuomas Enbusken talk show’ssa.

- Asun yhdessä tyttöystäväni ja hänen aviomiehensä kanssa. Heillä on lapsi, ja olin mukana synnytyksessä. Tyttöystävällä on muitakin suhteita ja minulla pari muuta seurustelunalkua. Kaikki tietävät toisistaan, eikä mustasukkaisuutta ole havaittu, kertoo Mäkinen Puheenvuoro-blogissaan.

Kontula uskoo, että polyamorian nouseminen julkisuuteen voi olla eräänlainen vastareaktio seksuaalikonservatiivisuuden aallolle. Hän muistuttaa, että polyamoria on vanha keksintö, jolle on annettu uusi nimi – 70-luvulla puhuttiin avoimista suhteista.

Polyamorian määrittely on myös hieman haasteellista, minkä vuoksi on myös vaikea tutkia, kuinka moni sitä harrastaa.

- Puhutaanko ryhmäseksistä? Entä parinvaihdosta? Kontula kuvailee käsite-eroja.

Polyamoriakeskustelu on ”rantautunut” Suomeen nyt Yhdysvalloista. Kontula kertoo, että ilmiöt kehittyvät usein Yhdysvaltain college-piireissä.

- Siellä keskustellaan nyt ahkerasti tällaisesta ”friends with benefits” -käytännöstä, jossa ystävien kesken harrastetaan myös seksiä.

Kontula toteaa, että vaikka asenneilmapiiri on tavallaan tiukentunut, samaan aikaan erilaiset virtaukset yleistyvät. Seksiin liittyvissä mielipiteissä ääripäät erkanevat toisistaan. Polyamoriassa voi Kontulan mukaan käydä niin, että valtaväestön asenne vaikeuttaa monien parisuhteiden toteuttamista. Tutkimuksissa on aiemmin huomattu, että avoimet suhteet kuitenkin lopulta johtivat todennäköisimmin eroon.

- Vaikeuksia voi tulla, jos asiasta puhuu avoimesti. Suljetummassa verkostossa omille ajatuksille saa enemmän tukea, Kontula toteaa.

Faktakulma

Polyamoria

- Poly merkitsee kreikaksi useaa ja amor latinaksi rakkautta.

- Sanalla viitataan kaikkien osapuolten yhteisymmärrykseen perustuviin intiimehin, seksuaalisiin ja romanttisiin suhteisiin, joissa on enemmän kuin kaksi osapuolta tai joissa osapuolilla on rinnakkain useampia rakkaus- tai seksisuhteita. Polyamoriset suhteet voivat olla ”avoimia” tai ”suljettuja”.

- Polyamoristen mukaan polyamoria on ”vapaan rakkauden päivitetty malli”

Lähde: Polyamoria.fi

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niskavuori

Aikuiset ihmiset saavat järjestää asiansa halluamallaan tavalla. Miksi tästä pitää tehdä juttu jolla on oma nimi?

Ilkka Kanervan nähtävästi polyamorista suhdetta on näyttävästi puitu lehdessä sen kummempaa ihmettelemättä. Kekkonen rakasti vaimoaan ja rakastajiaan. Sylvi varmaan arvasi asian, mutta siitä ei puhuttu. Eino Leino ja hänen yhtä-aikainen suhteensa L. Onervaan ja Freya Schoultziin, oli myös polyamoriaa. Aino Kallas oli taas polyamorisessa suhteessa Eino Leinoon ollessaan naimisissa.

MURSU

kaiken takana on...sex, mitä muuta hyötyä tosta on kuin että aina löytyy omasta pesästä joku jolla "jököttää kovana" ja joku jolla "rako märkänä".

Tätä on tietty ollut vanhan raamatunkin aikana, silloin se palveli ehkä käskyä "menkää ja täyttäkää maa" (nyt se on jo liian täysikin kohta).

Ja toisaalta, kyllä hetero naisilla alkaa olla hätä kun uroot alkanu homoilemaan, lesboilu kai ilmeisesti vähän jäljessä, ja toisaalta noista molemmista löytyy sitten multi-naimakaluja, jotka ei tiedä oikeen mitä olisivat.

Anyways, kaiken avaimena on sex.