Torstai 23.5.2019

Wahlroos vakavoitui Kaurismäestä: ”Täysin käsittämätöntä”

Luotu: 
16.4.2012 16:57
Päivitetty: 
16.4.2012 19:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kirjailija Björn Wahlroos.

Tänään järjestetty Björn Wahlroosin tuoreen kirjan Markkinat ja demokratia julkistamistilaisuus päättyi vakavaan hetkeen, kun kirjailija otti kantaa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen taannoiseen haastatteluun.

Muutoin leppoisasti tilaisuudessa esiintynyt ja hymyillyt Wahlroos hämmästeli ääneen brittilehti Guardianin päätöstä julkaista humalaisen Aki Kaurismäen haastattelussa esittämä "tappokehotus" rikkaille.

- Vastaan vakavasti, mutta hyvin surullisella äänellä. Pidän täysin käsittämättömänä, että Guardian julkaisee Kaurismäen tappokehotuksen, Wahlroos aloitti.

- Olemmeko tosiaan keskustelussa, jossa on legitiimiä [sallittua] sanoa jotain tällaista.

The Guardian julkaisi viime viikolla Aki Kaurismäen laajan haastattelun, jossa toimittaja Simo Hattenstone kuvailee tapaamistaan ohjaajan kanssa.

Hattenstonen mukaan Kaurismäki joi koko haastattelun ajan viiniä ja tupakoi savuttomassa ravintolassa. Aki Kaurismäki tunnetaan provokatiivisista esiintymisistään ja hieman omituisista lausunnoistaan toimittajille.

"Prosentti on surmattava"

The Guardianille Kaurismäki ehdotti maailman rikkaimman prosentin eli omistavan luokan surmaamista.

- En näe ihmiskunnalle muuta vaihtoehtoa kuin terrorismin. Tapamme sen yhden prosentin, joka omistaa kaiken. Tämä yksi prosentti on saattanut meidän tilanteeseen, jossa ihmisyydellä ei ole enää arvoa, Kaurismäki ehdotti Guardianin toimittajan mukaan.

Tämän jälkeen ohjaaja siirtyi sättimään poliitikkoja, jotka seuraavat vailla mieltä omistavan prosentin tahtoa ja ovat korruptoituneita. Hattenstone vertaa Kaurismäen näkemystä Samuel Beckettiin ja Osama bin Ladeniin.

Yksi Suomen varakkaimmista ihmisistä, Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos oli selvästi lukenut Kaurismäen haastattelun ja ehdotuksen.

Wahlroosin vastaus viittasi helmikuussa julkisuuteen tulleeseen juoneen, jossa rikollisjoukko suunnitteli hänen poikansa sieppaamista.

- Minulla on jonkin verran henkilökohtaistakin kokemusta siitä, että emme elä kaikilta osin sellaisessa lintukodossa, jossa me Suomessa elimme vielä 20 vuotta sitten, Wahlroos kertoi.

- Tähän ei mitenkään Kaurismäki myönteisesti vaikuta.

Huono huumori, maan tapa

Suomalaisen yhteiskunnallisen keskustelun tapa on ollut viime aikoina esillä ikävällä tavalla erityisesti perussuomalaiseen puolueeseen liittyen.

Viime syyskuussa kansanedustaja Jussi Halla-aho kirjoitti Kreikan leikkaus- ja säästötoimien onnistuvan parhaiten sotilasjuntan ja panssarivaunujen avulla. Kansanedustaja selitti heittoaan huumoriksi.

Maaliskuun lopussa perussuomalaisten kotkalainen valtuutettu Freddy van Wonterghem tuomittiin sakkoihin kansanryhmää vastaan kiihottaneesta blogikommentistaan. Tämäkin kommentti oli kirjoittajan mielestä sarkasmia.

Viimeisen viikon ajan keskustelua on herättänyt kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen blogikirjoitus, jossa hän ehdotti hihamerkkejä ulkomaalaisille.

Erosen tekstiin otettiin kantaa sunnuntaina pääministeritasolla, kun Jyrki Katainen (kok.) hämmästeli hihamerkkikirjoitusta.

Katainen kertoi olevansa huolissaan siitä, että Suomessa yleistyy keskustelukulttuuri, jossa joko huumorin varjolla tai aivan vakavissaan asetetaan ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

- Vaikka kyse olisi ollut huumorista, niin pitää ymmärtää, mikä on soveliasta huumoria. Ihmisten jakaminen tai edes sellaisella leikittely, että ihmisiä jaetaan eriarvoisiin ryhmiin, on aika vakavaa, Katainen sanoi. 

Katso Wahlroosin kirjan julkistamistilaisuus Otavan verkkosivuilta.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

etustaja

Ensiksi, mistähän ne "rikkaat" elää?
Kerron, tavallisten ihmisten tuloista. Miksi?
Siksi että suurin osa ihmisistä teitä "rikkaita" elättää.
Mitenkö?, Noh, olipa sitten suuri tai pienituloinen, tai,
vaikka sosiaallisen turvan varassa elävä, kaikkien pitää
kuluttaa elääkseen ja silloin ne tahot (liike-elämä) jotka
sen palvelun tarjoaa, vaurastuvat.
Mitä järkeä olisi ns. rikkaitten valtio? kysyn siksi, että
joutuisitte silloin itse kustantamaan kaikki ja silloin ei
kukaan enää vaurastuisi, siis teistä rikkaista, vaan kaikki
"söisi omaa pääomaansa.??
Toiseksi hyvä Nalle. Ehdotit että eläkeläisiltä otettaisiin
äänioikeus pois? Tai, sanoit että Te, "liikemiehet" sääteli-
sitte lait miten toimitaan?? Se taas olisi orjuuttamista,
siis ORJUUTTAMISTA, EI DEMOKRATIAA. Sinunkin Nalle pitäis
se huomata vaikka katsotkin pelkästään omaa- ja kaltaisiesi
rikkaiden etua ja ahneutta.
Puhut niin vaarallisesti, että jatkaessasi samaa linjaasi
voi ns. ahneella olla paskainen loppu. Ymmärtänet sanomani.

Vyötiäinen

Wahlroos oli pakkoruotsitusta ajavan suomenruotsalaisen säätiön(Stiftelse för tvåspråkiga Finland) puheenjohtaja.

Niinpä hän innostui lausumaan kuolemattoman sammakon:

"Olen yleensä kaiken vapauden puolesta, mutta kouluruotsin vapaaehtoisuus epäilyttää",

Ajatelkaa! Nallen mielestä kaikista maailman vapauksista suomalaislasten kielivapaus on kaikkein epäilyttävintä.

Miten sinänsä fiksut ihmiset menevät NOIN sekaisin, kun Suomen pakkoruotsituksesta on kyse?

John Galt

..persutkin tähän artikkeliin syntipukeiksi. Hieman aasinsiltoja joutui käyttämään, mutta onnistui lopulta.

Suomalainen media poikkeaa länsimaisista medioista siinä, että toimittajat tekevät parhaansa kaventaakseen sananvapautta. Huonosta huumorista ja tölväisyistä rakennetaan keissejä, joiden avulla pelotellaan ihmiset hiljaisiksi. Median mustamaalaus ja ammattiloukkaantujien tekemät rikosilmoitukset ovat tehokas tapa vaientaa veneenkeikuttajat.

Eräissäkin Euroopan maissa, esim. Tanskassa, media arvostaa sananvapautta. Suomessa sitä ei edes ymmärretä.

muuan

Muidenkin suomalaisten tulee sanoutua irti Kaurismäen ajatuksista. Minä sanoudun tässä. Kysyivätköhän viimeksi Kataiselta? Vastaus olisi voinut olla samantyyppinen kuin Erosen osalta, mutta vielä jyrkempi, sillä murha-aatteet ovat toki pahempia kuin hihamerkkimietteet.

Mitenkäs Kaurismäen elokuvat? En niitä tarkemmin tunne, mutta on tullut sellainen käsitys, että ne olisivat Kaurismäen ilmitulleen henkisen tason mukaisia ja sitä paitsi Suomea aliarvioivia. Parempi olisi ilman sellaista "mainosta".

knslnn

Hyvinpä onnistui toimittaja liittämään Kammoamansa puolueen tähänkin juttuun, vaikkei siihen mitenkään liity. Uutisen aiheena olleella henkilöltä niitä moraalittomia möläytyksi on kuultu, mutta eipä niistä jaksettu revitellä.

Voisko joku vinkata jonkun vähän sivistyneemmän ja ammattitaitoisemmin toimitettun uutissivuston?

Ray

Omituinen osio tähän juttuun. Mikä on huonoa huumoria? Sekö, että aihe on"väärä"? Siltä se viime aikoina on näyttänyt. Mutta ei se niin mene. On paljon asioita, joita voi lähestyä oikeastaan parhaiten huumorin keinoin. Ihmisen epäjohdonmukaisuus, ennakkoluuloisuus ja tekopyhyys ovat näitä. Ja ne ilmenevät vakavissa asioissa.

Tökeröä Kammonen, tökeröä. Jatkat aivan Turun Sanomien linjalla.

Eräs isä

Kaikille näille tuomittaviksi katsotuille lausahduksille on yhteistä se, että ne kohdistuvat nykyään valtaa pitäviin oligarkkeihin.

Eniten ihmetyttää on se, kuinka paljon näillä roistoilla riittää tukijoita maaorjien keskuudessa. Nämä ovat luultavasti jonkinlaisia wannabe-rikkaita, jotka unelmoivat että kun he tarpeeksi ahkerasti jaksavat nuoleskella oikeasti rikkaita, heille annetaan jotakin hyvää myös. Ei tule tapahtumaan. Rikkaat ****iaiset ovat tulleet sellaisiksi nimenomaan käyttämällä raa'asti hyväkseen typeriä moukkia.

Lusmu

Miksi Nalle rutisee, tässähän on kyse siitä, että markkinavoimat päättävät, miten homma on hoidettava... Eikös se meininki nyt kelpaakaan?

Totta puhuen, Kaurismäki tekee hallaa asialle kärjistämällä äärimmilleen. Tämä tarjoaa Nallelle ja muille aynrandilaisille mahdollisuuden olla puhumasta itse ongelmasta, kun he voivat päivitellä lausunnon epähumaanisuutta (samalla laukoen omia täysin kyynisiä yhteiskunnallisia kommenttejaan).

joonathan

Elokuvaojaajalla on aina äärimmilleen pelkistetty ajatus. Se on suoraan Wahlroosin suusta toisin muutettuna. Wahlroos totesi, ettei demokratia ole hyvä Kaurismäki vei sen vaan pidemmälle. Mielestäni miehet voisivat kaulailla juoden valkoviiniä poltellen savuketta ja tuntien sielujen sympatiaa vaikka ulkoisesti ovatkin toistensa vastakohtia mutta rakastavat anargiaa. Kummankin lausunnoissa kultaa välinpitämättömyys ihmisistä ja vain voimakkaimmilla voi olla oikeus jonkinmoiseen elämään.

gautama

Eipä olisi tästäkään humalaisen miehen lausumasta "uutisesta" tiedetty mitään ilman Wahlroosia ja valpasta Uuden Suomen toimittajaa, mutta onko skeptikkokaapista näyttävästi ulos ponnahtaneella toimittaja Teemu Kammosella jotakin epävirallista tietoa Kaurismäen Perussuomalaisuudesta vai miksi hän on kytkenyt heidät samaan uutiseen?

Kaurismäen harkintakyky on pettänyt. Mies on selvästi masentunut - liikaa viinaa, heikkotasoista ravintoa ja varmaan seurannut liikaa TV:tä.

Uhkailu ei auta ja voi provosoida joitakin systeemille omaisuutensa ja omanarvontuntonsa menettäneitä tekemään jotakin ajattelematonta, mistä on todellisuudessa vain haittaa meille 99 %:lle eli vain oikeuttaa tuon eliitin kiristämään kansaisten valvontaa ennenaikaisesti (Kataisen mukaanhan Uusi Maailmanjärjestys piti tulla vasta 2013). Jo heidän löytämisensä on hankalaa. Aiheesta kannattaa katsoa nettileffa "Thrive the Movie".

Oikea tapa päästä eroon tuosta 1 %:sta on unohtaa heidät, hylätä heidän rahalaitoksensa, lainansa, lehtensä, kauppansa, teolliset tuotteensa ja myrkkynsä, ehkä jopa megakoulunsa ja siirtyä kaikessa tukemaan lähellä pienissä yksiköissä ja mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita; silti verkostua globaalisti.

Ihan yhtä äkkiä se ei onnistu eikä heti ihan kaikessa, mutta pikku hiljaa Sinun valintasi, se mihin rahasi ja tukesi laitat alkaa vaikuttaa ja muuttaa maailmaa. Kehitämme uudenlaisia verkostoja, lainaamme toisillemme ilman pankkia välissä jne., emmekä myy heille yrityksiämme, maatamme ja vesiämme. Ja vaihdamme poliitikkomme rehellisiin pankkien sijasta ihmisten etuja ajaviin.

Toivottavasti Kaurismäki selvin päin tajuaa perua puheensa.

Brainless

Hyviä vaikkakin outoja elokuvia hän on tehnyt. Suomalaistyyppistä sen sijaan on mollata menestyneitä varsinkin ulkomailla menestyneitä suomalaisia. Sen sijaan Wahlroosit muut kuppaajat hyväksytään mukisematta.

Tuo alkoholismi ei ole mikään merkityksellinen asia vaan menestys. Alkoholisteja/päihdeongelmaisia tähtiä on ollut ennekin maailmalla kuin Suomessa kuten Jim Morrison, Jimi Hendrix, Elvis, Juice Leskinen, Sibelius...

Le havre oli hyvin ajankohtainen elokuva Ranskan siirtolaisongelmista. Myös loppu oli mukavan positiivinen.

Ray

Kammosen laatimasta uutisesta olen vetävinäni sen johtopäätöksen, että Wahlroos pitä käsittämättömänä sitä että Guardian julkaisee humalaisen Kaurismäen tappamispuheet.

Vaikka maailma olisi kuinka jakautunut ja vaikka rikas prosentti olisi kuinka syypää, ei tällaisia puheita pidä levittää(eikä tietysti puhuakaan). Kaurismäki alkaa luomisensa ulkopuolella olla alkoholisoitumisen surullinen monumentti.

Sensijaan Kammosen linkittely on oma lukunsa, jolla ei suuria palkintoja saada. Linjassa muun viimeaikaisen median uutisoinnin kanssa. Valitettavasti.

Niskavuori

<a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteiskuntasopimus">Yhteiskuntasopimus</a>
<p>
Valtiovalta perustuu väkivallalle. Jos lakeja ei noudata, joutuu viimekädessä fyysisen väkivallan kohteeksi virkavallan taholta. Yhteiskunta ei ole järjestö johon voi kuulua vapaaehtoisesti. Demokrattinen yhteiskunta perustuu <a href="https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteiskuntasopimus">yhteiskuntasopimuksell... joka tekee tästä ikävästä tosiasiasta siedettävän.
<p>
Kaikilla on yhteinen äänioikeus, mutta 50% kansalaisista on rikkaampia kuin köyhempi 50%. Tämä voi toimia vain jos rikkain puolisko maksaa provikkaa köyhemmälle puoliskolle jotta köyhien kannattaisi noudattaa sopimusta eikä muuttaa sitä.
<p>
Jos yhteiskuntasopimuks alkaa heiketä, korruptio kasvaa ja lainkuuliaisuus heikkenee. Lopulta astuu kuvaan myös väkivalta. Rikkain 1% saa pitää omistuksensa vain jos muut suostuvat pelaamaan sääntöjen mukaan. Wahlroos on jostain syystä unohtanut tämän.
<p>
Jos ihmiset alkavat pitää rikkaiden omaisuutta epäioikeudenmukaisena, on pakko jakaa omaisuutta uusiksi tai yhteskunnan toimivuus alkaa vähitellen heiketä. Kokemus epäioikeudenmukaisuudesta tarkoittaa että kaikki eivät enää allekrjoita yhteiskuntasopimusta ja sitä pitää muuttaa.
<p>
Kaurismäki vasemmistolaisena köyhien ja syrjäytyneiden elämän tulkkkina varmaankin heijastelee asenteita joita on kuplimassa pinnalle seuraavien vuosien aikana. Kiinnittämättä liikaa huomiota Kaurismäen persoonaan, kannattaisi varmaan kiinnittää huomiota hänen toivottomuuteensa ja onko sillä suurempaakin kaikupohjaa yhteiskunnassa.
<p>
(Kaikki mitä yllä kirjoitin pätee oli epäoikeudenmukaisuuden kokemus oikeutettua tai ei)

Niskavuori

Kyse ei ole moraalisesta oikeutuksesta. Yhteiskunta on loppujen lopuksi peli jossa väkivalta on yksi tapa pelata tätä peliä. Oikeisto ja vasemmisto ottavat väkivallan aseekseen jos siitä on hyötyä.
<p>
Itse toivon että me pystymme demokratiassa muuttamaan sääntöjä joustavasti. Kun rikkaiden asemea koetaan epäoikeudenmukaiseksi, rikkaille lätkäistään uusia veroja.
<p>
ps. Oikeiston käsitys siitä, että yhteiskuntajärjestystä ei voi muuttaa tarvittaessa väkivalloin, perustuu taikauskolle. Ennen luultiin että Jumala on asettanut kuninkaan/valtion yms. ja valtion vastustaminen on syntiä. Tästä syystä oikeisto näki oman väkivaltansa moraalisen yhteiskuntajärjestyksen ylläpitämisenä.

Ray

Jos ytheiskuntasopimus raukeaa, ihmiset ottavat tarvitsemansa ja olemme hetkesää helvatissa. Tasapaino on aina herkkä mutta se pitää olla. Siksi on tärkeätä, että valtaosalla on jonkinlainen luottamus oikeudenmukaisuuteen. Ei ideologioilla ole merkitystä kansainvälisessä politiikassa myöskään. Kiina ei tue Pohjois-Koreaa siksi, että maat ovat "kommunistisia", vaan siksi että yhdistynyt Korea(ja Etelä-Korea ei silloin todellakaan yhdisty Pohjois-Koreaan vaan päinvastoin) on aivan liian voimakas tekijä tuolla alueella.

Itsekin tässä on huomannut olevansa samassa rintamassa aika outojen henkilöiden kanssa (Hirvisaari, Halla-aho ja ilmeisesti Tossavainen esimerkiksi). Mutta nyt onkin kyse rehellisyydestä ja suoraselkäisyydestä. Jokainen älykäs huomasi myös aikoinaan, ettei Halla-aho ehdottanut tankkeja Kreikan kaduille. Mutta muissa asioissa taidan olla heistä varsin kaukana.

Mila F

... erimielisiä, kunnioitan näkemyksiäsi hyvin paljon. Sitä paitsi, mitä on oikeisto ja vasemmisto nykyään? Tuleeko tässä pidettyä kiinni jostakin, jota ei enää edes ole? Elettyä illuusiossa, jonka on luonut omassa päässään?

Kuka enää oikeasti puolustaa perhettä, oikeustajuun sopivaa oikeudenmukaisuutta, reiluutta ja vastavuoroisuutta? Ei ainakaan yksikään puolue, mutta yksittäiset poliitikot kylläkin eri puolueista. Seurue on sekalainen.

pilari

olen itsestäni huomannut tuon itse luodun illuusion, joka väistämättä katoaa sen tultua tietoisuuteen.

Samaa mieltä myös siitä että puolueiden aatteet ovat jo kauan olleet romukopassa, tai muuten vaan säilöttynä paikkaan mihin päivä ei paista. Vielä on kuitenkin positiivisia yksilöitä.

Htalk

"Oikeisto ja vasemmisto ottavat väkivallan aseekseen jos siitä on hyötyä."

Ihmiskunnan historiassa teollisena aikana väkivallattomuudella on saatu kestävämmin oikeudenmukaisempia asioita aikaiseksi kuin väkivallalla.

Toisaalta väkivallankäytyöstä on useimmin hyötynyt joukkojensa tivistämisen kautta enemmän puolustaja kuin hyökkääjä... vaikka sisällisodissa lienee poikkeuksiakin?

Kestävä ratkaisu ei useinkaan ole sotiminen vaan sopiminen... ja nämä muiden ihmisten väkivaltaan kiihottajat keskittyvät sanoihin mutta eivät ota vastuuta siitä kun porukat juoksevat kohti omaa loppuaan suu vaahdossa, elokuvaohjaajista puhumattakaan.

joonathan

Rikkaat (oikeistolaiset) ovat aina ryöstäneet köyhiltä (vasemmistolaiset sillä eihän siellä rikkutta ole koskaan ollu) Ottaneet kaiken mitä ovat voineet ja ottaneet myös orjia jotka ovat palvelleet heitä. anteneet sen verran ruokaa, että ovat voineet saada sen mitä ovat halunneet. Käyneet heidän avullaan sotaa ryöstääkseen lisää omaisuutta itselleen. Koska orjia voi hallita vain tietyn määrän pitää olla vapaita kansalaisia joita voi myös hallita antaen heidän omistaa jonkin verran. Sen verran etteivät alkaisi sotia rikkaita ja heidän orjiaan vastaan. Heiltähän aina voi ottaa veroja tai muuta omaisuutta. No orjat eivät kyllä ole kovinkaan innostuneita ellei heistä joitain aseteta etuoikeutettuun asemaan esim. sotilaiksi. Joskus kyllä orjat kyllästyvät orjuuttajiin mutta heidän kyllä yleensä armottomasti lyödään maahan. Eli mitä ovat vasemmistolaiset jotka ovat väkivaltaisia Rikkaiden sotilaitako.

Appi

Väkivallan oikeutus on aina lähtenyt soturin voimasta. Talouden, tieteiden ja taiteiden edustajat ovat jo historiallisesti olleet sotureiden uhan alla ja siksi pyrkineet vakauttamaan yhteiskuntaa erilaisin sopimuksin, jotka sitoisivat soturit järjestyneeseen yhteiskuntaan. Katsokaa maita, joissa vallitsee todellinen anarkia eli vaikkapa Somaliaa tai Burmaa. Jos yhteiskunnan ei haluta ajautuvan sotilaiden diktatuuriin, on sen pakko pystyä sopimaan lakiin perustuvista säännöistä ja menettelytavoista. Sopimuksen tiellä tarvitaan aina useampia osapuolia sillä eihän sopimukseen riitä, että tekee sopimuksen itsensä kanssa ja mitä virkaa sellaisella sopimuksella olisi. Sanelupolitiikka on yksi diktatuurin muodoista ja aiheuttaa vääjäämättä vastareaktion. Jos vastareaktio on riittävän voimakas ollaan jälleen sotureiden tiellä.

Valtaa on monenlaista. Orjuutta pidettiin yllä esimerkiksi kieltämällä orjilta lukemaan opettaminen. Rahan vallalla voidaan kiristää ihmisiä ja tiedotusvallalla pyrkiä estämään erilaisten ideologioiden ja ajatusten leviäminen. Viimekädessä kuitenkin ihmisten kipukynnys aina jossain vaiheessa ylittyy, kun on saatu päähän potkimisesta tarpeeksi ja sillä mitä sen jälkeen tekee ei tunnu millään olevan mitään väliä. Mikä tahansa yhteiskunta joutuu ongelmiin, kun suurella osalla ihmisiä ei ole enää elämässään tarkoitusta. Sekä Kaurismäki että Wahlroos ovat väärässä. Ei elämän tarkoitus siitä parane, että rikkain 1 % tapetaan. Kenen elämä siitä paranee ja millä perusteella? Ei elämän peruste siitäkään parane, että tuolla 1 % on oikeus käsitellä köyhempiään kuin orjia tai alamaisia. Vaikka rahalla voi hankkia sotureita, alistaminen johtaa vääjäämättä vastareaktioon eikä se ole välttämättä rauhanomainen. Näin tapahtuu erityisesti, jos kaikki se omaisuus ja valta on otettu riistämällä ja kiristämällä. On eri asia, jos vauraus on kerätty keksinnöillä, työllä ja kehittämällä yhteistä hyvää. Sijoitusinstrumenteilla hankittu spekulaatioon perustuva omistaminen on malli esimerkki siitä, kuinka vaurauden takana ei ole edes halua kehitykseen vaan ainoastaan ääretön ahneus. Kun instrumentit perustuvat ainoastaan vedonlyöntiin ja tarkoituksella luotuihin huijauksiin ja harhautuksiin on kansalla oikeus ollakin kiukkuinen.

Menköön sekä Wahlroos että Kaurismäki itseensä. Ei ole muuta vaurautta kuin työn kautta rakennettu vauraus. Se vauraus kuuluu niille, jotka työn tekevät ja panostavat siihen olipa työn laatu sitten tavallista ammattityötä tai yritystoimintaa. Emme tarvitse Wahlroosin spekulaatioita emmekä Kaurimäen anarkiaa.

Tuttu

"Wahlroos pitä käsittämättömänä sitä että Guardian julkaisee humalaisen Kaurismäen tappamispuheet."

Täsmälleen yhtä käsittämätöntä on, että media julkaisee köyhiltä anastamillaan varoilla elvistelevän Wahlroosin puheet demokratian haitallisuudesta anastamisen jatkamiselle.

snadi

Taitaa olla maan tapa että humalassa uskalletaan purkaa tuntoja ja ajatuksia. (Pähkäillä syitä ja seurauksia mm terrorismin , "romanikerjäläisten" , "balttiturismin" ja varakkaan väen turvallisuusuhkien osalta?)
Eriarvoistumisen kasvun seuraukset eivät olle ongelmattomia, jos eivät ole jo harjoitetun pörssitaloudenkaan? Erilaisin keinoin "oikaisuja" vaativien ja toteuttavien joukkio ei taida olla vähenemään päin?

Penttijuhani

on menestynyt myös oman nuoruudenidean unohtajana. Suomessa juuri nuo ruotsinkieliset "taistolaiset" olivat hurjimpia, ja ajoin aika julkisia suunnitelmissaan lopettaa kapitalismi suureen lahtausjuhlaan, tapaan jota oli jo toteutettu Leninin ja Stalinin Venäjällä, Maon Kiinassa.

Mutta nuo lahtaukset, joita myös toteutettiin pienemmässä mitassa Saksojen jaon takaamiseksi, mihin osaan mm. Ruotsi ja RKP:ta läheiset taistolaiset osallistuivat "julkisesti," olivat ilmeisesti vakavia asioita, muuta kuin jonkun taiteilijan näkemyksiä.

Kysyikö kukaan Nallelta, osallistuuko hän nyt ns. "viimeisimpään taistoon," jossa kapitalistien annetaan lahota omassa mehussaan, kuten suomalaisista esimerkkinsä ilmeisesti ottanut "solunjohtaja" kommarien politiikan aikoinaan selvitti? Tulisi kysyä!

pogens

On suorastaan tragikoomista, miten tähänkin uutiseen on saatu kytkettyä perussuomalaiset. Jutussa mainitut perussuomalaisiin liittyvät henkilöt eivät ole olleet ironisissa kirjoituksissaan tappamassa ketään edes ironisesti. Hihamerkkejä ei ole kukaan, kukaan toivonut; Turun Sanomat tuntuu olevan ainoa niitä mielivä taho.

Jos Aki Kaurismäki olisi perussuomalainen, kokisi hän todennäköisesti oikeudellisia seurauksia purkauksistaan, jotka ovat luonteeltaan oikeasti erittäin huolestuttavia - toisin kuin joku Helena Erosen blogi.

muuan

Kaurismäen lausahduksia ei tuossa esitellä huumorina, ja vaikeaa se olisikin. Miksi siis jatketaan huumorista? Ja kyllähän nämä lausahdukset ovat eri kaliiperiakin. Tämä yhdistäminen on tosiaan omituista. Tästä pitäisi erottaa kaksi eri juttua.

Htalk

"The Guardianille Kaurismäki ehdotti maailman rikkaimman prosentin eli omistavan luokan surmaamista."

Ensinnäkään se ei ole mahdollista, toiseksi siitä ei ole mitään hyötyä, kolmanneksi se ei ratkaise mitään ja on se eettisestikin väärin ja ongelmallista.

Se, että punkku-päissään hörisee tuollaisia kertoo aivosolujen määrän osalta jotain hörisijästä, joka ei pysty ottamaan vastuuta omista sanoistaan varsinkaan jos joku toinen tollo intoutuu...

Jos tarkoitus oli vain herättää keskustelua ja säväyttää niin luulisi että Aki pystyt parempaan... vai pystytkö?

Penttijuhani

aika suoran joihinkin yleisiin tilastoihin, jotka selvittävät sitä osin karmeaa kehitystä, että suureneva osa pallollamme elävistä kulkee kohti nälkä- ja muita kuolemia, kun samalla nuo rikkaimmat prosentit, kaksi tai yksi, linnoittautuvat eristetyille asuinalueille - ja rikastuvat lisää. Tuota joukkoa voisi tietenkin yksilöidä, kun siinä on paljon henkilöitä, jotka jopa ehdottavat omien verojensa nostoa.

Sairashan se maailma on, jossa joukko mauttomia öykkäretä ja huijareita levittelee tyylejään esikuvallisina, kun jotkut toiset syntyvät vain kuollakseen. . . . Ja eikö K-mäki litkinyt valkoviiniä, itse aiheeseen palatakseni?

Htalk

"Sairashan se maailma on,..."

Maailma on sairas- mutta ei se sairaus lähde maailmasta tekemällä siitä vielä sairaampi tappamalla joku 1% tai edes puhumalla siitä. Tuollaisten mielikuvien toistaminen muuttaa itse mielikuvan toistajaa mutta ei maailmaa...

Ei kyse ole siitä 1%:sta rikkaita ihmisiä vain rikastuu ja Köyhät köyhtyy vaan siitä että se 1% korvaantuun seuraavalla "yhdellä 1% lla ihmisiä" jos edellinen 1% "poistuu".

Ei ihminen ole muuttumassa lajina mihinkään...
Siinä vaiheessa vasta kun luonnonvarojen ehtyminen ja ympäristökatastrofit pakottavat ihmiseen muuttamaan käytöstä siten että ei ole vaihtoehtoja maailma muuttuu...

Niin ja aiheeseen- saatto se Aki hörppiä valkkaria...

semi

Mitään käsitystä ihmisten arkipäivästä, ehkä Nallen kaltaiset ihmisiä polkevat teot ja lausunnot ovat ajaneet Kaurismäki tyyppisen ihmisen masennukseen. Kammonen kammoo persuja ja jatkaa rehellistä polkemista tavalla millä tahansa. Ehkä kohta suomessa leviää lausunto, kuollut persu on hyvä persu, tietysti suvaitsevaisuuden nimissä jolloin kaikki on pyhää.

de comments

muuttuu varallisuuden myötä kokoomuslaiseksi. Itsestään selvää. Muistikuvani mukaan Nalle sanoi vähän aikaa sitten että rikkaiden pitää maksaa veroja enemmän koska heillä on siihen varaa (vasemmistolaisuutta). Osoittaa näin solidaarisuutta. Nyt kuitenkin jotenkin kuultaa läpi toisenlainen ajattelu. Aivan kuin kehoituksen omainen kuiskaus rikkaaiden siirtymiseksi veroparatiisimaihin.

Niskavuori

Nalle on rikkaasta perheestä. Nallen isä oli Bror Arne Napoleon ”Buntta” Wahlroos (teollisuuspamppu ja kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkönä) Taistolaisuus oli vain nuoruuden harharetki.
<p>
Eräs toimitttaja muisteli nuoruuden taistolaisaikojaan ja sitä kuinka eräälle rikkaasta perheestä olevalle teinitoverille piti kerätä rahaa koska hänen isänsä ei suostunut maksamaan asuntoa tai viikkorahaa kun poika oli taistolainen. Kun hänen isänsä sai tietää että oma poika antaa rahaa rikkaiden pennulle, hän soitti arkkipiispa Martti Simojoelle ja kysyi että mitenkäs tämä käy päinsä. Simonjoki soitti kyseiselle teollisusspampulle ja sanoi että kyllä isän pitää pitää pojastaan huoli eikä antaa häntä duunarien pentujen ylläpidettäväksi. Näin sitten saatiin rikkaan taistolaispojan ylläpito järjestettyä.

martal

Wahlroosin toistuvissa mielenilmaisuissa jatkuvasti esiintyyvät kammottavat vihapuheet ja kiihoitus eri kansanryhmiä kohtaan, poliisi tutkimaan näitä vainoja?
Väliin on kyse nuorista, sitten yli 50 vuotiaista ja tietysti eläkeläisistä pankkilattioiden kuraajista.
Wahlroosin möläytykset eivät ole verrannollisia Erosen satiiriin.

Vieras mies

Määrättyjen tahojen runosuolen alkaessa pulputtaa on muiden syytä pitää heihin selvä hajurako. Huumori, ironia ja sarkasmi ovat kaikki hyväksyttäviä ilmaisutapoja, mutta kun selvästi käy ilmi, että ne ovat pelkkää silmänlumetta ja taustalla todella on niiden suojassa esitettyjä vastaavia "oikeita" ajatuksia.

N

Tuntuu kyllä monille ihmisille noiden kirjoitusten perimmäisen tarkoituksen ymmärtäminen olevan yksinkertaisesti aivan liian hankalaa. Tai sitten sitä ei vaan haluta ymmärtää, ettei vain joutuisi käymään oikeaa keskustelua asiasta.

Ymmärrän kyllä toki miksi perussuomalaiset on otettu tähän tekstiin mukaan, onhan toki kaikissa kyse poliittisesti epäkorrekteista kirjoituksista / lausunnoista, mutta tuo noiden asioiden jeesustelu menee taas puhtaasti typeryyden puolelle.

Varsinkin Helena Erosen osalta koko kohu ja hulabaloo on yhtä tyhjän kanssa, tekstistä kun ei voi saada muuten kuin tarkoitushakuisella lukemisella sitä kuvaa, että Helena olisi ollut oikeasti käsimerkkien kannalla. Tai toki voi olla, että oma tapani kirjoitella asioista on hieman lähempänä Erosen tapaa, eli otetaan jokin lähtökohtaisesti typerä asia (kuten se poliisien resurssit & ulkomaalaiset jne.) ja viedään tarkoituksella kokonaisuus mahdollisimman typeräksi kokonaisuudeksi. Toki tässä toiminnassa on vaaransa, nimittäin jotkut omituisuudet ottavat tällaiset kirjoitukset vakavissaan, mikä tosin ei ole kirjoittajan vika.

Mutta kyllä, Suomeen on pakko saada kaiken kattava internet sensuuri ja kovemmat rangaistukset kaikista vääristä mielipiteistä! Ettei kukaan vaan joutuisi vahingossakaan keskustelemaan ikävistä asioista, se kun häiritsee ikävästi lintukodon ylimpien oksien elämää. Jossain määrin toki myös keskivälin, mihin myös itseni sijoitan.

Htalk

Usein hurskastelussa on kyse myös siitä että pelätään että kaikkein tolloimmat alkavat ottamaan tosissaan puheet "hihamerkkien ottamisesta käyttöön poliisien työtä helpottamaan". Onko siitä nyt mitään hyötyä jos näille hurskaille sanoo että : "Ei noita hihamerkkejä kukaan tosissaan ehdota.". Toisaaalta kyllä aika sekaisin osa porukasta on kun näkee mustan miehen kadulla...

amppeeri antti

Asiaton on asiatonta
12.4.2012 10:24 Markku Huusko

Tuo oli otsikkosi kirjoituksessasi.
Kysymys kuuluu: Onko Teemu J. Kammosen kirjoitus "Wahlroos vakavoitui Kaurismäestä ..." , missä hän sotkee Perus-Suomalaiset artikkelissa ikäänkuin asiaan kuuluvaksi, hyvän toimituksen tapaan kuuluvaa?

Ilkka T Arvola

Kaurismäki &Co ratkaisee maailman ongelmat: "En näe ihmiskunnalle muuta vaihtoehtoa kuin terrorismin. Tapamme sen yhden prosentin."

Tätä on yritetty moneen kertaan ja aina jää jälelle se seuraava 1 %. Terrorismi tappaa lypsävän lehmän ja Kaurismäkikin jää silloin nuolemaan näppejään kuten kaikki muutkin.

Suomessa tasausta tehdään tulonsiirroilla, ja enemmän kuin lähes missään muussa maailman maassa. GINI-kerroin meillä on 0,47 ennen veroja (kohtalaiset tuloerot), mutta verojen ja tulosiirtojen jälkeen enää 0,25 (pienet tuloerot).

Harmi vaan, että tulonsiirrot täytyy viime kädessä kattaa suomalaisten tuotteiden hinnoissa. Siksi Suomi on nyt yksi maailman kalleimpia maita, ja siksi myös työpaikat siirtyvät täältä muualle.

Liiallinen tasauskaan ei siten auta, joten lehmä kuolee kuitenkin. Kaurismäen menetelmä on kuitenkin nopeampi.

Tom B

Kyllä se on tuo 1% joka lypsää lehmän! Tuo 1% prosentti vain omistaa ja korjaa voitot muiden tekemästä työstä samoin kuin lypsäjä joka korjaa voiton lehmän tuottamasta maidosta!

intiaani

Wahlroos ei ole julkisuudessa avannut suutaan viimeiseen kymmeneen vuoteen ja antanut jotakin positiivista lausuntoa. Aina on kyse jonkin ryhmän tai yhteiskunnan käytännön arvostelusta. Joskus osuu oikeaan, aika usein ei, pääasia että lausuntoautomaatti toimii.

Positiivisuuteen hän näyttää julkisesti pystyvän lähinnä kun se liittyy omiin tekemisiin, kirjan markkinointiin tai yritysten yhtiökokouksiin. Toisin sanoen kun on kyseessä suora rahallinen hyöty itselle. Tekisi mieli ostaa kirja, jotta ymmärtäisi paremmin tätä sokean ahneuden logiikkaa, mutta ei anna luonto periksi kun tietää siitäkin menevän mitätön hyöty kirjoittajalle.

Ei tosin tappaa tarvitse, riittää että irtisanoutuu tuosta arvomaailmasta. Rikkaimman 1% tappamisessa tulee nimittäin aina uusi 1% kohteeksi ja lopultahan se napsahtaa parin kierroksen jälkeen omaan nilkkaan.

HeppuV

Maailmassa on sellainen tilanne, että rikkain prosentti haalii melkein puolet kaikesta varallisuudesta. Ei ihmiskunnalla ole varaa ylläpitää niin kalliita ihmisiä, joten luonnollinen ehdotus on lopettaa ne aivan kuten kaikki muutkin ylihintaiset asiat. Sinällään ymmärrän Kaurismäkeä, vaikka keino tuntuu aika järeältä - siinä kun lähtee samalla yli puolet suomalaisistakin.

hanari

Aki Kaurismäen palkkatulot 50 101 euroa.
Lisäksi hän omistaa yrityksiä, joiden kautta mm. elokuvasäätiö yms. maksavat miljoonia "tuotantotukea".

"2000-luvulla Kaurismäen elokuville on myönnetty tukea yhteensä 2,3 miljoonaa euroa. Hänen uusinta Le Havre -elokuvaa tuettiin lähes 840 000 eurolla. Tuotantotukea elokuva sai 750 000 euroa ja muun muassa matkakuluja Cannesin elokuvafestivaaleille Suomen elokuvasäätiö kuittasi 3 858 euron edestä.

Elokuvateattereissa Le Havre sai 128 695 katsojaa. Yhtä katsojaa kohden elokuvaa tuettiin noin 6,5 eurolla"

abc

Unohda markkinavoimat.

Ainoastaan ostajalla on voimaa ostaa tai teettää.

Turvallisuudella taisi olla ensisijainen vaikutus yhteiskuntien ja jopa valtioidenkin kehittymiseen.

Markkinavoimat pankkiireineen ja yhteiskuntien toimintaan tarpeelliset jopa hyväksyttävät loiseläjät ovat varsin nuoria tulokkaita tässä joukossa!

hanari

Kauppiaat tätä maailmaa pyörittävät. Kauppiaiden luomus on myös pankkijärjestelmä. Rahalla on helpompi pelata. Maailman nälänhätä ja köyhyys olisi poistettavissa osalla sitä rahamäärää mikä pyörii asekaupassa. Ja aseita tarvitsevat valtaanpyrkivät tai vallassaolevat, siis poliitikot.

abc

Unohda markkinavoimat.

Ainoastaan ostajalla on voimaa ostaa tai teettää.

Turvallisuudella taisi olla ensisijainen vaikutus yhteiskuntien ja jopa valtioidenkin kehittymiseen.

Markkinavoimat pankkiireineen ja yhteiskuntien toimintaan tarpeelliset jopa hyväksyttävät loiseläjät ovat varsin nuoria tulokkaita tässä joukossa!

gautama

ja "markkinavoimatkin" ovat usein puhtaasti manipulointivälineitä, kuten Saksan ja Italian aiemmat valtionlainojen myynnit osoittivat.

Monet säännöt, lupamenettelyt ja erilaiset tukiaiset estävät vapaata kilpailua. Osaa näistä perustallaan suojelulla. Toisaalta puhdas voitontavoittelu ja siihen liittyvä lobbaus estää yhteiskunnan kannalta hyvien ja tehokkaiden tekniikoiden kehittämisen ja käyttöönoton. Kulloinkin nykytilanteesta hyötyvät tahot pyrkivät estämään ja piilottamaan tehokkaammat tekniikat, jotka laskisivat heidän nykyisiä tulojaan, mutta säästäisivät luontoa ja maksaisivat vähemmän ja tuottaisivat kansalaisille enemmän hyötyjä.

Yritykset pyrkivät monopoleihin ja kartelleihin ja ovat niihin myös päässeet - poliitikkojen suosiollisella avustuksella ja avustamalla poliitikkoja.

Vapaa markkinatalous ei ole välttämättömyys, koska sekään ei toimi. Paras järjestelmä on vielä rakentamatta. Luonto opettaa.

joonathan

Kaurismäki voi tehdä siitä vaikka elokuvan. Eihän siinä vihaa ole se on puhdas elokuvaohjaajan tai käsikirjoittajan toteamus. Ja varmasti hän myös sen takana seisoo. Ainoa mikä tästä syytteen voisi nostaa on raha jota tässä halveksitaan.

Olaf17

Jos kerta halutaan alkaa karsimaan oikeuksia tms. niin voihan sen sitten tehdä kerralla kunnollakin..... Varsinkin jos on kyseessä kansanvihollinen, niin se on jopa laillista oikeissa olosuhteissa.

Hyväksyttävää? No, ehkä voisi jotain lievempiä tapoja koittaa ensin.

sikaekonomi

Eivät ole samaa kastia, toinen heistä on rapajuoppo.
Juopot eivät edes pysty vastaamaan puheistaan, jolle asteelle heidän toimenpiteensä aina jäävätkin..
Miksi persut piti vetää taass rinnalle.
Eivät he ole uhkailleet kenenkään terveyttä, saati henkeä.

dextaf

"Ihmisten jakaminen tai edes sellaisella leikittely, että ihmisiä jaetaan eriarvoisiin ryhmiin, on aika vakavaa, Katainen sanoi."
Niinpä. Köyhänä saan jonottaa yli 6 kuukautta julkiseen terveydenhuoltoon vakavine sairauksineni, niin kanssani täysin tasa-arvoinen menee huomenna haluamalleen huippulääkärille.
Noin esimerkiksi.
Missä näette tasa-arvoa? Hehee...

ahm

Toimittaja Kammonen hajottaa taas pakkaa sekoittamalla Kaurismäen ja ps:t: molemmat puhuvat ihan eri asioista ja eri tasolla. Hallitsijan puolella nähtävästi hänkin. Divide et impera!

Olennaista tuossa 1 prosentin eliitissä on älyttömän suureksi venynyt ero; ero jota ei ihmisarvolla pysty paikkaamaan.

Eron saavuttamiseksi Nalle on avoimesti käyttänyt epämoraalisia keinoja. Nalle onkin moraalivajeisten äänitorvi ja siinä tehtävässä, kuten Aki sanoo, oikeutettu terroristien kohde.

Nalle voisi itse korjata tilanteen lahjoittamalla esim. 80 prosenttia omaisuudestaan vaikkapa kulttuuriin.

gautama

Ei me välttämättä edes tarvita niiden rahoja. Kunhan vain saisimme reilun yhteiskunnan. Nykyinen on velan avulla tapahtuvaa riistoa. Meitä pimitetään niin terveydenhuollossa, ravinnon kuin energiankin suhteen, meille on valehdeltu vähän joka alueella.

Mutta ehkä se palvelee sitä tarkoitusta, että ihmiset alkavat heräämään ja ottamaan itse selvää ja verkostumaan median iskostamien asenteiden ja mielipiteiden sijaan. Valta on otettava ja opittava käyttämän sitä. Ei kuten he sen tekivät, vaan vastuullisesti.

TSV

Ketäänhän ei saa yllyttää tappamaan ketään, mutta maailmassa on tapahtunut 30v suurin puhallus ikinä. Olemme palaamassa rosvoparonien ja "aatelisten" aikaan.

Suuret yritykset ja lähinnä suuret osuudet omistavat rikkaat ovat entistä rikkaampia ja dominoivimpia kun taas keskiluokan (joka kertoo tilastollisesti miten hyvin jollain maalla menee) tulot ovat sen kun tippuneet.

Me olemme nähneet näissä kämppäsotkuissa ja muissa miten "eliitti" toimii. Tätä samaa on varmasti lisää muttei ole julkisuudessa. Sekin miten Nalle on kerännyt omaisuutensa veronmaksajien rahoilla (maksettiin älytön ylihinta Nallen kämä pankkiiriliikkeestä), on käsittämätöntä.

Puhallus on jo tosin tapahtunut eikä rahoja saada koskaan takaisin, koska poliittiset päättäjät eivät tätä muuta vaikka mitä sanoisivat julkisesti. Lisäksi pääomien pystyessä liikkua vapaasti, jos niitä yritetään saada takaisin ne lähtevät karkuun ja nopeasti.

Nalle sanoo aina asiat suoraan ja siitä hänestä tykkään. Hän on myös aina rehellisesti ajanut omaa kapitalistista etuaan täysin rehellisesti.

Täysin rehellisesti täytyy myös sanoa, että Nallen rikastuminen ei ole luonut Suomeen yhtään työpaikkaa, päin vastoin hänen toimensa ovat täällä vieneet duunit pois.

VV-Velkavipu

...kuin keskiajan vastaavat.

Keskiajalla tyydyttiin viemään kymmenykset.

Nykyinen rahajärjestelmä imee reaaliarvoa lainataloudella ja pumppaa keinorahaa yli 9 kertaisen määrän maailman reaalitalouden rahallisesta arvosta sijoituselementeillä kapitalistien syliin sellaista tahtia, että työläiselle jää käteen selvästi vähemmän kuin kymmenys oman työnsä reaalimarkkina -arvosta.

simomakela

Kaurinmäki on näistä ainoa, joka kehottaa tappamaan.

On brutaalia, että Kammonen rinnastaa Kaurismäen kehotukset Halla-ahojen ja muiden harmittomiin lausahduksiin.

No, Kammonen on mokuttaja kiireestä kantapäähän. Sellaiselle kohtuus ei merkitse mitään.

Olaf17

Terrorismiin yllytys edellyttäisi kahden perusasian toteutumista:
1. Toimenpide
2. Toimenpiteet tekisi hävinnyt osapuoli

Jos toimenpiteisiin ryhdyttäisiin ja niissä edes puoliksi onnistuttaisiin ei historia tuomitsisi sitä terrorismiksi, vaan ihan joksikin muuksi....

demarien vihollinen no1

..mutta eikö nykyaikana kuluttaja, kansalainen, saa äänestää jaloillaan ja ei osta kiinalaista tai muuta tuotetta, minkä katsoo rikkovan omia moraalisia tai taloudellisia ajatuksiaan , etujaan? jotenkin kukaan ei osaa, koska ei ole "joutsenmerkkiä" valmiina paketissa.

Markkinat pitävät piilossa tärkeitä asioita.
Usa hyvä esimerkki esim. ibm joka valmisti ennen kaikki koneensa usa:ssa, nyt kiinassa, saksassa mersun työntekijöiltä kirstettiin makkinoiden ehdoilla hyväksymään pienempi palkka ja etuisuudet, koska muuten olisi mersun tehtaat muutettu kiinaan jne.

internet ja sosiaalinen media netissä, mahdollistaa uudenlaista demokratiaa, johon kuuluu talous ja arkinen elämä, eikä ainoastaan politiikka erikseen.Yhtä-äkkiä saattaa kymmeniä tuhansia ihmisiä päättää olla mukana jossakin boikotissa jne. asiassa, vaikkapa myymässä osakkeita, se alkaa olemaan peloittava voima politikoille ja talousmiehille.

Totta on kaukana oleva valta, eu:ssa,kuin totaalitäärisessä kiinassakin, samaa suomessakin on, monestako tärkeästä verotuksesta on äänestetty kansanäänestyksellä? autoverosta, maataloustuesta jne.

kaurismäki on suomessa palkittu vasemmistolaisen presidentin toimesta suurimmilla palkinnoilla. Hänen menestyksen salaisuutena on ollut usa haukkuminen ja ranskan nuoleskelu, surkeilla elokuvilla.
Miettikää James Cameronia, jolla muuten on rahaa varmaan pikkuisen enemmän kuin Whalroosilla tai ainakin saman verran.Suomessa ei ole markkinatalouden mahdollisuuksia, joillekin on toisille ei.Täällä ja euroopassakin, menestyy politikoimalla, lue= ei tarvitse olla mitään katetta, tavaraa tms. Kunhan on vallalle mieliksi. markkinataloudessa menestys tulee vaikkapa, kun keksii kännykän ja ryhtyy myymään sitä. Euroopan ja ennenkaikkea suomen politiikka lannistaa yrittämistä ja menestystä.Työntekeminen tapetaan kosto veroilla.
Kaurismäen ehdotus 1% rikkaiden hävittämisestä on jotehty. Neuvostoliitossa , kambotsassa, hävitettiin murhaamalla rikkaat ja lopulta nekin, joilla oli silmälasit päässään, vaikuttivat liian viisailta(tämä ei vihjaa Wharoosiin, vaan oli tosi asia).
Miksi Kaurismäki ei ajattele, että menestystä tarvitaan, pitää olla Bill Gatesin kaltaisille mahdolisuus...

Shades

Kaurismäki on ajan tasalla ja toi hienosti esille yhteiskuntakritiikkinsä ja häneltähän pitääkin syystä voida odottaa yhteiskuntakritiikkiä ja ihan akateemikon painoarvolla.

Toisin kuin kansanedustajat ja heidän avustajansa Kaurismäki voi esittää kritiikkinsä satiirin muodossa. Koska vauraus ja samalla myös valta ovat siirtyneet yhä pienemmälle osalle, jotka rikastuvat tunti tunnilta ja köyhdyttävät samalla koko muuta maailmaa, vastarinnan keinojen on kärjistyttävä. Ainostaan musta huumori tai groteski kykenevät enää aikaansaamaan ajatteluprosessien käynnistymisen ja julkisen keskustelun.

Meillä aiemmin jo Kaari Utrio sai monen suomalaisen haukkomaan henkeään vanhustenhoitoasiassa.

Kaurismäki esiintyi nyt ajanmukaisesti shokkeeraamalla katsojat.In vino veritas kunnossa ei edes suomalaiset ihan kyenneet hyppimään silmille, koska Suomessahan alkoholin piikkiin kaikki on sallittua. Wahlroosista oli kuitenkin suomenruotsalaisena ja kokoomuslaisena täysin käsittämätöntä että The Guardianissa mustahuumori on sallittua;eihän meillä medioissa tulisi kuuloonkaan.

muuan

Tappaminen, jopa lievempikin väkivalta on sellainen asia, josta huumoria ei kerta kaikkiaan saa irti. Yrityksestä siis tulee väkisin jotakin muuta, jonka nimitystä en nyt tässä viitsi ryhtyä pohtimaan.

Yrittikö Kaursimäki vääntää huumoria vai oliko kyse peräti ohjelmajulistuksesta vai vain sielun mustien syövereiden esiinpääsystä humalatilan vaikutuksesta, senkin jätän ratkaisematta.

Ainakin Kaari Utrio oli aivan ilmeisesti tosissaan harkitsemattomuudessaan tai masennuksessaan.
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/kaari-utrio-vanhuksille-kuolinpillerei...

Shades

Valistusajan anglosaksisen papin ja maailmankuulun kirjailijan (satiirikon) Jonathan Swiftin yhteiskuntakriit-tinen pamfletti, ...puolet lapsista tulisi tappaa ja antaa toiselle puolelle ruuaksi, herätti aikoinaan suurta pahennusta.

Muaan nimimerkki lienee hyvin "herkkähipiäinen" suomalai-nen. Mutta mahdatkohan olla selliasesta asiasta tietoinen että Lissabonin sopimus sisältää alaviitteen, jonka mukaan kuolemanrangaistus on tietyissä tapauksissa kaikissa EU-maissa sallittua.

muuan

En tuota pamflettia tunne, mutta jotta tuo kohta olisi satiiria, sen pitäisi pilkata jotakin tai jotakuta tuon ajan yhteiskunnassa, ei edustaa Swiftin omia ajatuksia. Toki voinee ivata itseäänkin, mutta se on perin harvinaista, jopa jakomielistä.

Kaurismäki sen sijaan, jos ole käsittänyt oikein, ei ivaa terroristeja, vaan pitäisi vakavissaan hyvänä näiden joukon laajentamista ja toiminnan tehostamista.

Kuolemanrangaistuksia jaetaan EU-maissa lakien perusteella. Jos rikkaiden toiminta on rikollista, niin siitä voinee rangaista vaikka kuolemalla. En kyllä itse hyväksy tällaistakaan väkivaltaa.

Shades

Swift kritisoi tietenkin orpolasten ja köyhäinhoitoa. Ruoka-annoksia ei enää voitu vähentää kun ne oli jo melkein pelkkää vettä,joten keinoksi Swift ehdotti että suita vähennetään jne.. eli Swift ei suinkaan ivaa itseään.

Kaurismäki ja terrorismi eivät todellakaan ole yhteensopivia ja siksi et ole käsittänyt asioita oikein. Satiirissa käytetään usein ironiaa, jossa todellinen merkitys on juuri päinvastainen kuin mitä tekstissä kirjaimellisesti sanotaan.

Shades

Muuanlaisen mutkien suoritus viittaa kokoomuslaiseen lyhytnäköiseen ja ahdaskantaiseen ajatteluun. Eihän se verkkolehtikään ymmärtänyt venäläistä Kataista koskevaa nettisatiiria.

Joskus kauan sitten on joku satiirikko sanonutkin ettei oikeisto pysty kunnon satiiria kirjoittamaan eikä varmaan siten myöskään ymmärtämään.

Shades

Tärkeintähän on että keskustelua käydään jopa Suomessa, jossa ravistelua todella kaivataan.

Eihän satiirikon tarkoitus edes ole vakuuttaa argumentein kuulijoitaan tai lukijoitaan kannastaan vaan herätellä tunteita ja saada ne, jotka kykenevät nauramaaan ja reflektoimaan yhteiskunnallisia epäkohtia.

"Makuasioistahan" ei voi kiistellä; mikä toisesta on huvittavaa, saattaakin saada toisen päinvastoin vihastumaan.

Poliittinen satiiri on joidenkin viisaiden mukaan kuitenkin aina indikaattori yhteiskunnan poliittisesta kehityksestä ja muutoksista.
Mistä mahtaa johtua ettei suomalaisessa kulttuurissa satiiria yhteiskuntakritiikkinä vielä ainakaan osata ihan oikein arvostaa. Jopa Venäjällä satiiri saa elää. Kataisen Venäjällä esittämä kuuluisa lause: Venäjä ei ole suurvalta, sai Duuman korkean virkamiehen satiirisessa blogikirjoituk-sessa ansaitsemansa vastauksen.

On asioita joita ei voida sanoa suoraan, tehokas kritiikin keino tällöin on satiiri.

Mauri T Taavitson

Harmittaa, että Kaurismäen elokuvat muokkaavat kuvaa suomalaisista. Tämän viimeisen Le Havre elokuvan perusteella varmaan moni afrikkalainen ja romanialainen pakkaa matkalaukkuaan Suomen matkaa varten. Sosialismin kaipuu leimaa Kaurismäen tuotantoa.

tarkkailija-vm59

...ovat eräs syy miksi terroristiselle ajattelutavalla löytyy sijaa. Kissinger ja McNamara eivät koskaan joutuneet kansainvälisen sotarikostuomioistuimen eteen valtavista rikoksistaan ihmiskuntaa vastaan. Bin Laden tapettiin, vaikka hänet olisi pitänyt tuoda tuomittavaksi. Milosevic tuotiin tuomittavaksi huomattavasti pienemmistä rikoksista kuin Kissinger ja McNamara koska oli hävinneellä puolella, kuten natsitkin.

Niin kauan kuin oikeus ei toteudu vaan oikeutta jaetaan kaksinaamaisesti tehdään aivan suotta tilaa terroristiselle ajattelulle. Herrat ja rouvat 1%:n valtakunnassaan itse tarjoavat teloittajilleen asetta käteen.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#speedy_express

Tuonelan Lautturi

... Kehutusta älystään huolimatta on ymmärrettävää, että Wahlroosilla on vaikeuksia Bentleynsä takapenkiltä nähdä suomalaista eriarvoisuutta. Erityisen huolestuttavaa on, ettei hän hallitse edes oman pankkialansa tulevaa kehitystä.

Nykyisestä finanssikriisistä Wahlroos totesi ammattimiehen varmuudella alkuvuodesta 2009, ettei taloustaantumasta tule pitkäaikaista.

Wahlroos arveli tammikuussa, että Yhdysvaltain taloudesta saadaan jo tänä keväänä myönteisen kehityksen merkkejä.

Myöhemmin Yleisradion viestintäseminaarissa puhunut Wahlroos sanoi olevansa edelleen samaa mieltä. ”Taloudellisesti on itse asiassa erittäin vaikea keksiä malli tai looginen selitys, miksi tällainen laskusuhdannekriisi voisi jatkua erityisen pitkään. Me elämme markkinataloudessa, joka korjaa itsensä aika nopeasti. Saatte nähdä, että näin käy tälläkin kertaa”, hehkutti Wahlroos.
Älykkyys on vaikea asia. On todettu, että monet huippurikolliset ja pankkirosvot ovat älykkyysosamäärältään huippua. Myös Hitlerin kenraalikunnalla oli korkeat älykkyysosamäärät. He pystyivät tehtävissään huippusuorituksiin.

Kummallista vain on, että älykkyydestään huolimatta en ole huomannut edes taloustoimittajien käyttävän Wahlroosista määritelmää: ”Wise - Finnish style”.

http://ariojapelto.blogspot.com/2011/08/wahlroos-suomen-alykkain-mies.html

Ossaus

Mitäs hämmästelee, kun saa vastaan samaa mitä itse on useita vuosia järjestelmällisesti sanoin ja kirjoituksin esittänyt köyhien kohtaloksi.

Vai eikö stalinisti Nalle vieläkään ymmärrä omaa viestiään?

Ray

Minä pidän Kaurismäen elokuvista mutta itse ukkoa pidän varsin elitistisenä. Tosiaan hän taitaa kuulua tuohon prosenttiin maailmassa.

Mutta eikös Wahlroosin poikaa oltu sieppaamassa tai jotakin sellaista. Ihminen on aina sama ja kokee tällaiset asiat ihmisenä. Minä ymmärrän häntä. Itse tajusin tämän asian Pohjantähti-trilogiasta. Väinö Linna kuvasi nerokkaasti ihmisia tavallaan vastapareina, kuten Ilmari Salpakari-Akseli Koskela, Rouva Salpakari-räätäli Halme jne. Henkilöt tavoittelivat aatteellisuutta, ihanteellisuutta, oikeudenmukaisuutta jne, olivat yksilöllisiä ominaisuuksiltaan mutta ihmisinä aivan samoja. Tämän Linna osoitti ja kuvasi kansan sielun. Siinä on hänen neroutensa ja tällaisia asioita meidänkin pitäisi havaita.

Eki54

Todetaan aluksi että kirjanjulkistustilaisuudessa ei puhutta persuista pätkääkään. Tilaisuuden lopussa Voimalehden toimittajat nieleskelivät ääneen jotain lässähtynyttä vinoilun tapaista koskien Kaurismäen juovuksissa sammallettua tappotuomiota maailman rikkaimmalle prosentille. Näin nämä lehden talousnerot ratkaisevat kuinka ruoka saadaan suomalaisten perheiden pöytiin. Vanhaa ideologista sontaa pöydälle aina kun vain tilaisuus antaa myöden. Itse asioista ei mitään hajua. Kuinka kauppatase korjaantuu, työpaikat palaavat korjaantuneen kilpailukyvyn myötä ja siinä samassa eläkevaranto säilyy maksukykyisenä. Wahlroos ei puhu ideologisissa mielikuvissa elämisestä vaan siitä kuinka täällä selviydytään eikä lainata lapsilta omien utopioiden kantimiksi. Ei tarvitse kadehtia Nallen varakasta elämää, se ei vaikuta just mittään mutta asiat joista hän puhuu ovat erittäin tärkeitä, ratkaisevia maallemme. Jaloilla äänestäminen on hyvin vakavasti otettava asia. Kuluttajien voimien yhdistäminen on vaikutukseltaan aivan eri luokkaa kuin edustuksellinen lumedemokratia. Se tullaan kanavoimaan tulevaisuudessa voimallisemmin. Ajatelkaapa että joku voisi pyyhkäistä puhelinsoitolla yhden huoltoasemaketjun pois.

Masa Lahti

Mies joka sattuman kauppaa loi omaisuutensa myymällä ruvella olevan Mandatumin valtiolle. Nyt hän on universumin arkkienkeli, jolle maistuu sama tukieuro kuin köyhimmällekin. Kas nouseeko hän nyt traktorikapinaan? EKn on lobattava kauniimpi ilmaisu maataloustuelle. Veroja maksakoot ne, jotka eivät mitään tuota.

Reino Alho

On annettava arvoa sille, että Björn Wahlroos on nähnyt vaivaa kokoamalla näkemyksiään kirjaksi. Henkilökohtaisesti minua mielyttää se, että hän tohtii kajota demokraattisen enemmistön käyttämään pakkovaltaan siinä missä toisaalta myös yritysmaailman huippujen käyttämiin pakotustoimiinkin. Hienoa!
Ihan pian joudutaan näkemään hyvinvointivaltioiden kohtalon hetket. Haavikkoa mukaillen, nyt alkaa tapahtua, kun rahat ovat lopussa. Siinä on Nalle paljolti sivustakatsojana niin kuin me muutkin.
Haukkuva koira ei pure. Kaurismäen juttu pitää siis laittaa sille kuuluviin kehyksiin, jotka rajaavat väkivällan käytön epätodennäköiseksi.

allankiviaho

Kaurismäellä on suuri edeltäjä, Honoré Gabriel de Riqueti MIRABEAU (1749 - 1791), Ranskan vallankumouksen - kaikkien vallankumousten äidin - maineikas johtaja.

He, joita kiinnostaa, voivat lukea Mirabeaun kuuluisan puheen, jonka hän piti Ranskan vallankumouskonventissa, englanniksi, esperantoksi, suomeksi ja ennen kaikkea INTERLINGUAKSI seuraavasta:
http://www.interlingua.fi/mirabeau.htm

Näistä ideoista haaveillessa on syytä muistaa mietelause
"vallankumous syö lapsensa", jonka oiva esimerkki on juuri
Mirabeau.

Allan Kiviaho
Wahlroosin, Kaurismäen ja Mirabeaun (Esko Seppästäkään unohtamatta) ihailija - koska he tuovat hupia harmaaseen
arkeen ...