Perjantai 24.11.2017

Perhesurmaajan olisi pitänyt päästä hoitoon? ”En ymmärrä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2012 17:18
Päivitetty: 
17.4.2012 17:50
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva

Faktakulma

Perhesurma tapahtui tiistaina 10. tammikuuta 2012.

Mies tappoi vaimonsa sekä 4- ja 1-vuotiaat tyttärensä perheen kodissa.

Uhrit olivat nukkumassa, kun mies iski jokaista heistä veitsellä kymmeniä kertoja.

Helsingin kaupungin sosiaalisen kuntoutuksen päällikkö Mari Aalto ei ymmärrä, miksi Laajasalon perhesurmaaja ei päässyt katkaisuhoitoon.

- Helsingissä pääsee yleensä hyvin hoitoon ilman ajanvaraustakin. Tämä on yksittäinen tilanne, jota en lähemmin tunne, Aalto sanoo Uudelle Suomelle.

Laajasalossa perheensä surmannut mies oli Ilta-Sanomien mukaan yrittänyt surmapäivän aamuna päästä hoitoon puhumalla sosiaalityöntekijän kanssa ollessaan putkassa.  Hänet oli viety säilöön häiriökäyttäytymisen takia edellisenä iltana.

IS:n mukaan sosiaalityöntekijä ryhtyi etsimään hoitopaikkaa, mutta sitä ei löytynyt, vaikka hoitopaikkoja oli vapaana. Ilta-Sanomat kertoo syyksi lähetteen puuttumisen.

- Jos asiakas pyrkii hoitoon arkena, hän voi hakeutua A-klinikoiden vastaanotolle ilman ajanvarausta ja terveysasemilla on mahdollisuus tavata päihdetyöntekijä. En ymmärrä mikä sellainen tilanne voi olla, ettei hoitopaikkaa löydy, Aalto kertoo.

– Lähetettä ei tarvitse arkisin myöskään päästäkseen laitoskatkaisuhoitoon. Ainoastaan virka-ajan ulkopuolella lähete pitää hakea erikseen terveyskeskuksesta.

Tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Arto Karalahti kommentoi tilannetta helmikuussa Iltalehdelle näin:

”Mikä on se tapaus, jossa on akuutin väkivallan riski?”

- Sosiaaliviranomaiset yrittivät etsiä hänelle seuraavana aamuna hoitopaikkaa, mutta sellaista ei sillä hetkellä löydetty.

Yksinkertainen syy?

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmän sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen uskoo, että hoidon saamisen vaikeuden taustalla voi olla yksinkertainen syy.

- Ei ole ehkä ymmärretty tapauksen kiireellisyyttä. Yksi suurimmista haasteista on väkivallan uhan tunnistaminen, Mankkinen kertoo Uudelle Suomelle.

Hän ei usko, että kyseessä on resurssien puute tai byrokratia.

- Kun tämän tyyppisiä tapauksia hoidetaan koko ajan, haaste on tunnistaa se riskitaso - mikä on se tapaus, jossa on akuutin väkivallan riski?

Sisäisen turvallisuuden ministeriryhmä päätti tammikuussa käynnistää selvityksen perhe- ja lapsisurmista. Selvityksessä käydään läpi perhe- ja lapsisurmat vuodesta 2003 lähtien.

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää keinoja, joiden avulla viranomaiset voivat auttaa perheitä ajoissa. Tapaukset käydään viranomaisten rekisterien perusteella, mikälaisia yhteydenottoja ihmisillä on ollut viranomaisiin.

- Viranomaiset voivat tarkistaa toimintatapojaan kun selvitetään, mitä on tapahtunut, Mankkinen sanoo.
 
Selvitystyö pyritään saamaan valmiiksi elokuun puoliväliin mennessä.

Faktakulma

Perhesurma tapahtui tiistaina 10. tammikuuta 2012.

Mies tappoi vaimonsa sekä 4- ja 1-vuotiaat tyttärensä perheen kodissa.

Uhrit olivat nukkumassa, kun mies iski jokaista heistä veitsellä kymmeniä kertoja.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

jay

Harva selvinpäinkään jaksaa sitä byrokratiaa, joka suomessa joka asiaan vaaditaan. Saati sitten juuri putkasta päässyt. Byrokratian purkaminen toisi myös säästöjä, nyt on tuhansia turhia paperinpyörittäjiä.
Mutta kaikesta huolimatta vastuu on vain ja ainoastaan tällä tekijällä itsellään.

Ola

Mies pyrkii aamulla epätoivoisesti hoitoon, tietäen että hän ei ole psyykkisesti kunnossa. Ei pääse. Yksi byrokraattien vaatima lappu puuttuu. Illalla hän on surmannut perheensä pahassa lääke- ja viinatokkurassa. Hän ei muista mitä kaikkea oli tapahtunut. Byrokraatti, joka esti apua hakevan hoitoon pääsyn, olisi oikea henkilö istumassa syytettynä.

muuan

Muistaa tai ei, kuka sivullinen sen tietää.

Byrokraatien vastuullisena tehtävänä taas tosiaan on kaikenlaisten tarvitsevien virran seulonta, sillä heillä ei ole rahaa rajattomasti takanaan. Jos olisi sääntönä, että kaikki pyrkivät otetaan, niin byrokraatti tuskin olisi voinut torjua kyseistäkään ihmistä.

Mistä tiedämme, millaisessa tilassa avunhakija on aamulla ollut. Muita perusteita byrokraatilla tuskin on ollut käytettävissään asiaa harkitessaan.

Vastaavanlaisia tapauksiahan tulee jatkuvasti esiin. Byrokraattien harkinta on osoittautunut epävarmaksi mm. aselupien myöntämisessä ja elinkautisvankien vapauttamisessa.
Ainoa keino jälkisyytösten välttämiseen heillä olisi esimerkiksi olla myöntämättä yhtään aselupaa, olla vapauttamatta yhtään vankia tai päästämällä kaikki halukkaat hoitoon. Varsinkin viimeksimainittu toki on mahdollista ainakin teoriassa.

"Hän ei usko, että kyseessä on resurssien puute tai byrokratia.
- Kun tämän tyyppisiä tapauksia hoidetaan koko ajan, haaste on tunnistaa se riskitaso - mikä on se tapaus, jossa on akuutin väkivallan riski?"

Tuohon voisi viisaasti huomauttaa, että jos resursseja tosiaan riittää, niin onko tarpeen edes vaivautua määrittelemään riskitasoa? Jos asiakas itse tuntee itsensä riskitapaukseksi, niin hänet kannattaa ottaa vastaan.

Ola

Niin, että kun huudan hädässäni lujaa APUA, niin byrokraatti tietää tarvisenko apua vai en. Ja pahinta on, kun yksi lappu puuttu, en sitä missään nimessä saa.
Järkyttävä Suomi-kuva on syntymässä. Kuka tai mikä on meille tämän Orwellin maailman tehnyt.

A_L

Taloudellisten etuuksien käsittely tulisi siirtää KELAan (eli valtiolle), jossa ne voidaan hoitaa keskitetysti (ja tasapuolisesti) yhdeltä luukulta. Työvoimatoimistot voisi lopettaa, kun jokainen työkykyinen osaa MOL:n ja muilta sivuilta avoimia paikkoja etsiä.
Säästyneillä resursseilla voisi sosiaalitoimen ammattitaitoinen henkilöstö tehdä sitä vuorovaikutteista asiakastyötä, johon se koulutuksensa on saanut.
Sosiaalityö tarvitsee myös mieskiintiöt, jotta perhetilanteiden kriittisyys ja miesten avuntarve tunnistetaan ja tunnustetaan. Nykyisellä naisnäkökulmalla toimintaa ohjaa liian yksipuolinen asenne.

A_L

Henkilöstöpula ja byrokratia on valtava.
Koko systeemi halvaantuu omaan mahdottomuuteensa, ellei järjestelmää ja työnjakoa uudisteta niin, että se palvelee hallinnon sijaan asiakasta.
Virkamies on pelkkä pelinappula...

Mikko500

Naiset asialla ja taas kuoli viattomia lapsia. Miten ihmeessä nuo sossut saa nukuttua yönsä tällaisten jälkeen. Eikä mitään itsekritiikkiä. Hakunilan jälkeen luvattiin selvitys jota ei koskaan tullut.

setvertti

Taitaa olla niin, ettei tuossakaan tapauksessa kukaan "lähemmin tunne" juttua. Asia on kuitenkin niin, ettei katkaisuhoitoon kukaan hakeudu huvikseen. Kyllä siinä joutuu nöyrtymään melko lailla. Nyt tuntuu olevan terveyspalveluissa sellainen vaihe, että "katsotaan ja palataan asiaan. Tulkaa sitten uudestaan jos tilanne pahenee, nyt ei ole aikoja" jne...