Tiistai 26.9.2017

Näin kerjääminen järjestetään: ”Matka Suomeen 250€”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.4.2012 17:36
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva
  Kerjääjät saavat arviolta 20 euroa päivässä Helsingissä. Alakuvissa Marjatta Vesalainen ja Jarmo Räihä.
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva
 • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
  Kuva

Faktakulma

Helsingin kaduilla pyörii arviolta 200-300 romania tällä hetkellä.

Viime kesänä luku oli noin 500. Määrä nousee yleensä kesäisin.

Kerjääminen on järjestäytynyttä toimintaa, kertoo kerjäläistyöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä.

– Toiminta järjestetään lähtömaassa. Romaneja kuljetetaan minibusseilla Suomeen, liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundossa työskenelevä Marjatta Vesalainen kertoo.

Kuljetus järjestetään Vesalaisen mukaan yleensä niin, että matkustajat maksavat matkansa vasta Suomessa. Rahat ovat kotimaassa vähissä.

– Hinnat ovat nousseet huomattavasti. Ennen matkan minibussilla sai 200 eurolla, mutta nyt hinta on noussut 250 euroon. Kotimaassa ihmisille mainostetaan tyylin ”Lähde matkaan, maksa kun saat rahaa”, Vesalainen kertoo.

Tähän 250 euroon ei sisälly matka takaisin. Räihän mielestä romaneille pitäisi järjestää turvallinen paluumatka kotimaahansa.

Suomeen tulevat romanit maksavat matkansa Vesalan mukaan yleensä kerjäämällä tai keräämällä pulloja.

– He eivät mielellään kerro kuinka paljon onnistuvat kerjäämällä saamaan rahaa, mutta jotkut ovat sanoneet, että noin 20 euroa päivässä, Vesalainen kertoo.

Jarmo Räihän mukaan romanit ovat jakaneet Helsingin kerjäyspaikat keskenään.

”Romanisukujen päämiehet ovat jakaneet kerjäyspaikat.”

– Romanisukujen päämiehet ovat jakaneet kerjäyspaikat. Osa kerjätyistä rahoista menee matkan järjestäjälle, Räihä kertoo.

Romanien järjestäytyneisyydestä kertoo Räihän mielestä myös viime kesäisen Kalasataman romanileirin toiminta.

– Kalasataman leiri oli kahden suvun hallinnassa. Suvut määräsivät, kuka leirissä sai asua. Jokainen leirissä asuva maksoi korvausta romanisuvuille, Räihä kertoo.

Vesalaisen mukaan romaneilla on yleensä niin huono elintaso kotimaasaan, että heillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä Suomeen rahan toivossa.

Räihä uskoo, että romaneilla, jotka yleisimmin tulevat Suomeen Romaniasta ja Bulgariasta, on paremmat olot kotimaassaan kuin esimerkiksi Kalasataman leirillä.

Lakiin muutosta?

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ehdotti maanantaina, että Suomen lainsäädäntöä pitäisi kehittää niin, että kerjäämisen organisointi kielletään. Lue lisää Räsäsen kommenteista täältä.

Räihä on Räsäsen kanssa samoilla linjoilla, mutta ei usko asian toteutuvan.

– Jos kerjääminen kiellettäisi lailla, se olisi viesti kerjääjien lähtömaille, että tänne ei kannata tulla. Poliittinen kannatus asialle ei kuitenkaan näytä olevan riittävää, Räihä sanoo.

Räihä toivoo, että kunnilla olisi mahdollisuus kieltää kerjääminen järjestyssäännöissään, mutta sekin edellyttäisi lakimuutosta.

Kerjäläistyöryhmän ja Diakonissalaitoksen tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa kerrottiin lisäksi, että Suomeen odotetaan uusia köyhiä Espanjasta. Lue lisää täältä.

Faktakulma

Helsingin kaduilla pyörii arviolta 200-300 romania tällä hetkellä.

Viime kesänä luku oli noin 500. Määrä nousee yleensä kesäisin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

DuPont

On hyvä asia, että vähitellen myönnetään kerjäläisyyden olevan järjestelmällistä toimintaa. Pitäisi kuitenkin enemmän kiinnittää huomiota niihin muihin ilmiöihin, joita kerjäläisyyden ohella harjoitetaan, eli varkauksiin, huijauksiin ja ryöstöihin. Ne ovat niitä todellisia ongelmia, joihin julkisesti ei edelleenkään oikein uskalleta rasismisyytteiden pelossa puuttua.

Järjestelmällinen rikollisuus saa kerjäyksestä vain hiluja, isot rahat tulevat isommista keikoista, joista saamme taas kesän mittaan lukea. Ei niitä romanijohtajien kartanoita kerjäysrahoilla ole rakennettu.

Teppo Vanamo

On aivan selvä, että kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus. Sitä ei vain uskalleta sanoa ääneen ulkopoliittisten korvapuustien pelossa. Kun Espanjasta ja Kreikasta pakenevat siirtotyöläiset alkavat tulvia pohjoismaihin, seuraa perässä myös huumerikollisuus aivan uudessa mittakaavassa.

Siinä sitä on sitten suomalaisella kukkahattutätillä ihmettelemistä, kun ihmisiä alkaa kuolla muutaman kolikon ja jonkun vanhan nokialaisen takia päivittäin.

Huuli Veikko

Kerjäläiongelma alkaa olla suomeesa sen mittaluokan riesa, että maan hallituksen on siihen puututtava heti eikä 15. päivä. Mutta Ministeri Räsänen ei saa ilmeisesti hallituksessa valtuuksia hoitaa lainmuutoksella asiaa kuntoon.
Kaikissa muissa asioissa ministerit pyrähtelevät verkkoaidan yli kuin kanalauma. Jos Räsänen saa lakimuutoksen aikaan että kerjääminen lailla kielletään, se tietäisi mojovaa pistetiliä hänen pussiinsa.
Räihan mielipiteet eivat oikein uppoa otolliseen maaperään.
Kyllä tämä on Maan hallituksen asia eikä kuntien järjestyssääntöasia. Shengensopimus pitäisi ehdottomasti kumota ensimmäisenä ja toiseksi rajavalvonta täysin uusiksi.
Kerjäläisillä olisi kyllä muitakin suuntia kuin Suomi, mutta lepsu EU-politiikka ajaa koko Euroopan etniseen kaaokseen.Taskuvarkaat, OTTO-pankkihuijaukset, huumeet ym. rikollisuus on jo riistäytynyt käsistä EU:N takia. Ja kukaan ei voi asialle mitään, koska raja on railona auennut.

Jos tämä on rasismia niin käännän toisenkin posken.

Teemu Oskari

Eikä näy kerjäläisiä Sveitsin kaupunkien kaduilla. Eikä ole viety Sveitsiä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Eikä kukaan moiti kieltoa Sveitsissä eikä ulkomailla. Eikä kukaan väitä, että Sveitsi välttelisi ratkaisemasta romanien ongelmia kun ei salli kerjäämistä.

Suomessa harmaaksi taloudeksi järjestäytynyttä kerjäystoimintaa pidetään vapaana EU-matkustamisena. Suomessa jätetään tarkastamatta, maksetaanko tästä järjestäytyneestä elinkeinotoiminnasta veroja Suomessa tai kerjäläisten kotimaassa.

Että siksi ulkomaisia järjestäytyneitä kerjäläisiä on Suomessa.

1970blue

On jo pitkään tiedetty toiminnan organisoinnin ammattimaisuudesta. Näin tänne tuotetaan kerjäläiset, tasku- ja muut varkaat.
Maksamme kansanedustajille muun muassa siitä, että he pitävät huolta meidän intresseistä ja turvallisuudesta. Mikä tämän asian osalla on tulos? Asiaa vältellään ja luullaan ilmeisesti, että se katoaa itsestään. Pään laittaminen pensaaseen ei ole järkevää eikä siitä pitäisi palkkaakaan maksaa.
Mikä muu tulos kehityksestä on? Persut saavat lisäkannatusta ja ne puolueet häviävät, joille turvallisuutemme ei merkitse mitään.
Myös "muu turismi" kuin kerjääminen on estettävissä, jos pistokokein valvotaan sitä, että maahantulijoilla on edellytykset maksaa maassaolonsa kustannukset itse (ilman kerjäystä ja rötöstelyä).

jotos

jos "turisteina" tulevilta mustalaiskerjäläisiltä vaadittaisiin,että heillä on riittävästi rahaa elämiseen matkansa aikana.Turistina olo ei mahdollista yleensä työntekoa kohdemaassa,miksi sitten kerjäämisen,jota ko mustalaiset pitävät työntekona.Tietääkseni useiden maiden rajalla turistilta kysytään onko heillä riittävästi rahaa oleskeluunsa.Suomalaisetkin palautetaan yleensä konsulinkyydillä kotiinsa.Onko Romanialla täällä "konsuleita" kyytien järjestämiseen mustalaisille?
Mätää tuntuu Tanskan lisäksi olevan myös Suomessa.

Hauki

Tässä kerjäläiskysymyksessä oikeastaan kiteytyy nyky-Suomen pahin ongelma. Kaikki tiedostavat, että jotain pitäisi tehdä. Ehdottomasti suurin osa suomalaisista myös ymmärtää, mitä pitäisi tehdä. Mutta järkevän toiminnan estää jotkut yksittäiset poliitikot/virkamiehet (Viljanen, Stubb, Biaudet, Suurpää jne.) tai sitten vihreät/vasemmistoliitto.

jarmolauros

Suomalaiset olisivat todella onnellinen kansa, jos omistamme huolehtisimme ensin, ja sitten vieraista.
Vietämme suomalaisten asunnottomien yötä syksyisin aikana, kun majoitamme kymmeniä tuhansia muualta tulleita.
Omat kurjamme kaiketi eivät ymmärrä taputtaa meitä olalle, että olemme me hyviä, me suomalaiset.

Narasteenkale

Mitäs jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys? Mikä tässä asiassa on sellaista, jota tavallinen pulliainen ei osaa ottaa huomioon.
Mitähän Aatu olisi tehnyt ongelman ratkaisuksi, kun juutalaiset olivat natsipropagandan mukaan syöpäläisiä ja loisia. Romanikerjäläisiin nämä nimittelyt sopivat kuin nakutettu. Hallitus on Nynny -hallitus. Stubidopaa kiertää varmaan fillarilla laittamassa päivittäin kuppiin ihan kahisevaa.

gemini63

taitaisivat vieläkin heitellä tomahawkejaan ja nylkeä toistensa päänahkoja ilman eurooppalaisten maahanmuuttoa?

Vastakysymys: mitä annettavaa näillä kerjäläisillä on meidän yhteiskunnallemme?

1970blue

Kerjäläiset: tuovat reviirijaon mafian tapaan kadulle ja vähentävät käteistämme heiltä, jotka ovat valmiit siitä luopumaan
Taskuvarkaat: kuten yllä, mutta ottavat myös sellaisilta, jotka eivät tarjoudu itse antamaan
Korukaupustelijat: vähentävät taskuvarkaiden tapaan kansalaistemme kantamia koruja, joskus yhdistettynä edelliseen vievät myös lompakon
Murtovarkaat: vähentävät kotiemme esineistöä ja saatavilla olevaa rahaa
...Oikeastaan eivät anna mitään, mutta ottavat kyllä.

gemini63

Ja meidän tulee vain ja ainoastaan SYVÄITÄ! Eikö nyt meistä suomalaisista löydy sen verran munaa, että tälle(kin) farssille saataisiin stoppi??

Koska nyt aletaan liikkua jo sellaisilla alueilla ja niissä mittakaavoissa, että kohta on liian myöhäistä...

Vierailija

"nylkeä toistensa päänahkoja ilman eurooppalaisten maahanmuuttoa?"

Se meni niin, että eurooppalaiset alkoivat maksaa tapporahaa intiaaneista, todisteeksi tehdystä työstä piti esittää intiaanilta skalpeerattu päänahka, niillä sitten sai sitä luvattua tapporahaa...

Vierailija

"Mitä mieltä mahtavat olla alkuperäiset amerikkalaiset (intiaaneiksi kutsutut) reservaateissaan, maahansa tulleista uudisasukkaista?"

Mitä mieltä mahtavat olla alkuperäiset suomalaiset (lappalaisiksi kutsutut) maahansa tulleista uudisasukkaista?

"Ennen suomalaisten tuloa suurin osa Hämeestä oli lappalaisten asuma-aluetta. Kansanmurha lienee jyrkkyydessäänkin osuva nimitys hämäläisen heimon laajentumispyrkimyksille. Suur-Pirkkalan aikakaudella lappalaisia ryhdyttiin ahdistelemaan, ja veronkantoon liittyvien retkien takia Lappi siirtyi jatkuvasti pohjoista kohti. Historioitsija Unto Salo palauttaa mieIiin Eino Leinon runokuvan, jossa puuhkalakkinen Pirkan mies teurastaa lappalaisia. Toki verotettavia jätettiin henkiin pohjoisessa, mutta Suur-Pirkkalan seutuvilla heitä kylmäverisesti surmattiin ja vainottiin..."

http://www.kotiseutukoulu.fi/melko/Lappi.html

Arto_Luukkainen

Vaikka Jarmo Räihä onkin edes hieman viisastunut kokemuksen kouluttamana, tämä oli kyllä taas pohjanoteerais:

"Räihän mielestä romaneille pitäisi järjestää turvallinen paluumatka kotimaahansa."

Räihä siis tarkoittaa sitä, että rikollisjengit voivat velottaa menomatkasta Suomeen vielä enemmän, kun kyytiläiset tietävät, että Suomen valtio (tai Helsinki) maksaa paluumatkan.

Paljonko Helsingillä menee jo vuodessa ulkomaalaisten mustalaisten elättämiseen? Satoja tuhansia euroja joka tapauksessa ja samaan aikaan 100-vuotiaat liikuntavammaiset vanhukset joutuvat elämään kotonaan.

Kyllä tästä olisi kunnallisvaaliteemaksi Helsingissä.

gautama

Halvin edestakainen matka Bukarest-Helsinki-Bucarest 25.4.-29.5. löytyy Lufthansalta 251,90.

Silti, kun matkalla joutuu syömään ja autossa ei voi kerjätä - ainakaan kovin pitkään samassa autossa - niin kannattaa mielummin lentää, niin voi tienata perillä pidempään.

Voisivatko romanialaiset itse ratkaista tämän asian. Kun Chalchesku (vai miten se kirjoitetaan) aikanaan teloitettiin laittomassa ja salaisessa oikeudenkäynnissä, niin kommunistivallan koko muu johtoeliitti säilyi vallassa ja samat suvut ilmeisesti johtavat maata edelleen ja sen varoja.

v2010

Olisi hyvä palauttaa kerjäläiset heti sillä perusteella, että heillä ei ole maahantulon edellytyksiä. Jos kaikki palautetaan, niin matkanjärjestäjät eivät saa ko. 250€ ja lopettavat pisneksensä kannattamattomana.

!!

Tärkeää siis on että kerjäläiset eivät ehdi kerätä yhtään rahaa matkansa maksamiseksi.

v2010

"Suomeen tulevat romanit maksavat matkansa Vesalan mukaan yleensä kerjäämällä tai keräämällä pulloja."

- ei ainakaan keräämällä niitä Suomessa.

Omat havainnot kertoo toista.

Kävin paikalla jossa nämä olivat majoittuneet pari kuukautta. Ja kuten tiedetään on paikka kaatopaikka sen jälkeen. Se mikä kiinnitti huomiota oli panttipurkkien ja pullojen yleisyys roskakasoissa.

Ei ne hae edes pantteja kaupasta.

Mauri T Taavitson

Määrätään ulkomaalaisille kerjäämiskielto ja päätetään minimisumma, mikä turistilla on oltava hotelli ym kuluja varten. Tämä vapaana rehottava varkaiden ja kerjäläisten roudaus on lopetettava heti. Kohta Suomi on kerjäläisten paratiisi, jonne tullaan nauttimaan ilmaisesta tervydenhuollosta ja toimeentulotuesta.
Omat kansalaiset on hylätty ja verotus kiristyy joka vuosi.
Suuri virhe Kreikan jäsenyyden lisäksi oli Bulgarian ja Romanian ottaminen EUn jäseneksi. Nyt ne työntävät kansalaisensa suomalaisten elätettäviksi.
Enää ei paljon huvita käydä kaupungilla, kun keskusta muistuttaa Mogadishun katunäkymää.

rianne

Olisi ollut mukava lukea eilisessä tiedotustilaisuudessa esiin tulleista seikoista enemmän, mutta sitä iloahan Hesarin lukijoille ei ole haluttu antaa - ei nyt eikä aiemminkaan. Isosti oli kyllä kerrottu romanien kurjuudesta siellä Romaniassa - kauemmas on toimittajan vissiin kivempi reissata ja romanien ongelmat ovat tärkempiä kuin helsinkiläisten. Onneksi meillä on Uusi Suomi - olisipa myös saatavissa aamukahville, vaihtaisin lennossa.

Kunnallisvaalit ovat tulossa. Nyt olisi korkea aika antaa helsinkiläisille selkeä kuva kerjäläisten tilanteesta. Järjestäkää kaikille avoimia tiedotus- ja keskustelutilaisuuksia. Tämä pallo Jarmo Räihälle/Jussi Pajuselle.

Kunnallisvaaliehdokkaiden ja puolueiden kannat asiaan esiin mediassa, jotta tiedämme ketä äänestää mikäli haluamme muutosta. Pankaapa toimittajat nyt viimeinkin töpinäksi.

Jos muutosta ei ala tulla, helsinkiläiset alkavat äänestää jaloillaan. Se koskee asumista, jalankulkua, liikkeissä ja ravintoloissa asiointia, pankkiautomaatilla käyntiä jne. Raja se on hesalaisenkin kärsivällisyydellä.

Piiska

kun kansa tekee sen mitä nämä päättäjät eivät pysty tekemään.!
Nykyinen hallitus kumartelee EU:n suuntaan ja halveksii veronmaksajia.
Hallituksen ajatus on varmaan se , että kyllä tyhmä kansalainen maksaa..!
Saattaa tulla iso laskuvirhe.
On varmasti syytä alkaa perustamaan omia kodinturvajoukkoja maakuntiin..!
Alkaa tapahtumaan..!

Teemu Oskari

jota ei veroteta kuten ei harmaata virolaista ja muutakaan ulkomaista harmaata yritystoimintaa.

En tiedä mutta voisiko joku kertoa salliiko Suomen laki nimenomaan ulkomaisen kerjäämisen ilman veroseuraamuksia?

Ovatko viranomaiset tarkistaneet että kerjäläisten suvut maksavat verot kotimaassaan Suomessa saadusta elinkeinotulosta? Elleivät maksa, työ on rikollista.

Kyse on epäilemättä elinkeinotoiminnasta, koska se on jatkuvaa ja organisoitua.

Mihai Calin

va salut d-na vesalainen tin sa precizez ca sunteti o femeie inteligenta pentru oamenii cu 3 clase.de la 4 clase in sus nu mai stiu cit de inteligenta sunteti.
doamna draga .boala in discutie nu iese in singe nimeni nu va stii dupa o analiza sanguina ca cineva sufera de acea boala.
ace-a boala erupe de 3 ori pe an mai pe intelesul tuturor es niste rani in zone intime .atunci se poat face teste luind monstre din spuza ,popular spuza se numeste coaja .prima erupere e foarte dureroasa . asa ca nu vad rostul fluturarii unei analize sanguine .ori cum in evidentele medicale un nume figureaza
sa aveti o zi buna si multa sanatate.

mihai calin