Perjantai 24.11.2017

Ongelma Suomessa: ”Hakemus suoraan roskakoriin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.4.2012 08:38
Päivitetty: 
19.4.2012 08:53
  • Työelämässä tuntuu olevan tilaa vain nuorille, vaikka kokemuksella luulisi olevan käyttöä, ihmettelee kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.).
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Kansanedustaja Raija Vahasalo (kok.) kantaa blogissaan huolta ikäsyrjinnästä suomalaisessa työelämässä. Vahasalon tekemän tarkastelun perusteella esimerkiksi suuret suomalaisyritykset noudattavat syrjinnän kieltävää lakia kehnosti.

–Otin esimerkkitapauksiksi kymmenen Helsingin pörssin markkina-arvoltaan suurinta yritystä. Niissä jos missä on tunnettava lain ja hyvien tapojen vaatimukset. Kun yritysten kotisivujen kautta pyrkii niihin työntekijäksi, kolmea poikkeusta lukuunottamatta jokainen haluaa ensimmäisten asioiden joukossa tietää työnhakijan iän, Vahasalo kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

–Todennäköisesti [näihin] yrityksiin ei pysty edes jättämään hakemusta, mikäli ei kerro tätä oleellista tietoa eli ikää. Joissakin näistä yrityksistä ikä on ensimmäinen asia, mitä kysytään nimen jälkeen.

Havainto vahvistaa Vahasalon mielestä yleisen havainnon siitä, että työhakemukset päätyvät ”suoraan roskakoriin” työnhakijan iän noustessa yli 45 vuoden.

–Toisaalta uusimmat tutkimukset kertovat, että yli nelikymppiset ovat yrityksille parhaita työntekijöitä, kansanedustaja ihmettelee.

Vahasalo arvelee, että syrjintään suhtauduttaisiin eri tavalla, mikäli yritykset kyselisivät esimerkiksi hakijan ihonväriä tai poliittista kantaa vastaavalla tavalla kuin nyt ikää.

Vahasalo on tehnyt ikäsyrjinnästä kirjallisen kysymyksen työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.). Hän kysyy, miten asiaan aiotaan puuttua.

Myös Vahasalon puoluetoveri, pääministeri Jyrki Katainen on ihmetellyt kokeneiden työntekijöiden väheksyntää.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Koira

Työkkärissäkään ei tätä uskota.

Minulta loppuivat kutsut haastatteluihin kun täytin 40.

Kerran kävi niin että kun työnantajalle piti soittaa Sujui aluksi hyvin, mutta paikka olikin yhtäkkiä jo täytetty, kun keskustelukumppanini kuuli että minulla on työkokemusta 80-luvulta asti.

space

"Hän kysyy, miten asiaan aiotaan puuttua."

Ei mitenkään mutta eläkeikää varmaan nostetaan. Julkisella sektorilla kun voi kykkiä vaikka kuinka vanhaksi ja siellähän voi elää kuplassa päätöksiä tehden. Julkisella sektorilla, valtion monopoliyhtiöiden johdossa, erilaisissa säätiöissä ja pörssiyhtiöiden johdossa sitä massia vasta aletaan kunnolla kerätä 40-50 iässä. Suorittavalle portaalle on usein tarjolla jotain ihan muuta. Tässä asiassa mennään vähemmistön ehdoilla.

gerhouggonen

Ongelmaksi muodostuu ikäperusteisen syrjinnän toteennäyttäminen. Työnantajat kyllä osaavat löytää ja näyttää toteen perusteen, jolla se 27-vuotias vastavalmistunut on parempi valinta kuin 25 vuoden työkokemuksen hankkinut 48-vuotias. Todisteeksi riittää esim. se että valittu työnhakija "sopii paremmin työyhteisöön". Jos haet jotain työpaikkaa, kannattaa käydä katsomassa löytyykö netistä kuvia firman työntekijöistä. Jos löytyy ja jos kaikki kuvissa ovat reippaan oloisia kolmekymppisiä, ei yli nelikymppisen kannata edes vaivautua lähettämään hakemusta. Ikävää, mutta näin tämä yhteiskuntamme on vääristynyt, kokemuksella ei ole mitään arvoa.

nimperi

Jos ikää on tuon verran, ja osaaminen kohdallaan, kannattaa tietysti miettiä yrityksen perustamista. Tai jos on ihan "perusduunari", niin sitten on vuokratyöfirmat, luulen että niiden kautta menevissä töissä ikäsyrjintää tapahtuu vähemmän.

Luulen että perimmäinen ongelma on, että yli 40+ v pitkän työuran tehnyt työnhakija haluaa vähintään sen verran palkkaa, kuin mitä sai kun edellinen työsuhden loppui. 25 v keltanokka haluaa palkkaa paljon vähemmän... Ja jos tuollaisen 40+ v tyypin ottaa töihin 25 v tyypin palkalla, niin luultavaa on, että tämä jatkaa sitten työnhakua, koska haluaa enemmän palkkaa.

Vaikea tilanne.

perusjätkä

Yhtäällä nuoret eivät saa töitä, koska vanhemmat ikäluokat istuvat kunnollisilla työpaikoillaan kuin veritulppa aortassa. He ovat kilpaillussa työnhakutilanteessa epäkurantteja. Joka kerta.

Eläkekelpoiset eivät uskalla, tai halua jäädä eläkkeelle, koska heidän sosiaalinen elämänsä on työpaikoilla, eikä muuta "osata tehdä". Selitykset vaihtelevat.

Poliitikot hokevat jakomielitautista koulutusmantraa ja tarjoavat keppiä, harvemmin porkkanaa. He vaativat pitkää työuraa. Työnantajat ovat aivan samaa mieltä ja tennari heiluu perseen takana kaikilla yli 45 vuotiailla.

Tilanne pysyy rauhallisena, kun kaikki kouluttautuvat jatkuvasti - ei niin väliä mihin. Liike on tärkeämpää ja toiminnan tehokkuus suunnitelmatalouksista tuttua tasoa. Nuoruus venyy, palkat laskevat, kilpailu kiristyy ja hymy alkaa kääntyä irvistykseksi. Päätösvaltaa rakenteiden korjaamiseksi ei ole kenelläkään, mutta vastuu on hyvin jalkautettu.

Vanha vitsi:

"Keisari Napoleonille oli sattunut taivaassa käsiin suomalainen sanomalehti. Napoleon luki sen tarkkaavaisesti ja sanoi vaikuttuneena: Jos minulla olisi ollut tällainen lehdistö, pariisilaiset eivät tietäisi vielä tänäkään päivänä, että hävisin Waterloon taistelun."

gerhouggonen

Kerropa mihin perustat väitteesi? Ainoa "ikävaikutteinen" pakollinen vakuutusmaksu on työeläkevakuutus ja sen osalta yli 53-vuotiaan työntekijän osuus maksusta nousee kuuteen prosenttiin, kun se alle 53-vuotiaalla on 4,7%. Eli itse asiassa työnantajan maksuosuus pienenee vanhempien työntekijöiden osalta.

Mauri T Taavitson

Useimmiten rekrytoinnin tekee nuori, kokematon henkilö, joka pelkää paikkansa puolesta. Ei se niin hullu ole, että ottaisi itseään pätevämmän henkilön töihin.
Eräs työnantaja sanoi suoraan minulle, että hän ei ota koskaan itseään vanhempaa henkilöä töihin. Olin silloin kymmenen vuotta nuorempi kuin nyt.

hkm

Yritykset eivät tee työsopimuksia vaan ihmiset: yrittäjät, päälliköt ja työhonottajat.

Joskus pääsevät valitsemaan ja joskus joutuvat kilpailemaan osaavista , kyvykkäistä kokeneista ja taitavista sekä sopimaan pyydetyistä ehdoista.

Itsellä on sekä hyviä, että huonoja kokemuksia yli 40 vuotiaista kolleegoista. Iän lisäksi vaikuttaa asenne, työtodistukset ym. Jos on valinnan varaa niin työhönottaja ottaa mielestään parhaan henkilön. Ikä ei yksin ratkaise.

Millä iäkäs työsuorituksensa myyjä itse, työmarkkinajärjestöt ja lainsäätäjä voisivat parantaa neuvotteluasemaansa?

dextaf

Olen vuodesta 2006 asti hakenut työhön. Sekä koulutustasoani (korkeakoulututkinto) vastaaviin että avustaviin töihin. Yli 200 hakemusta.
Noin 50 %:iin hakemuksistani vaivaudutaan edes vastaamaan.
Lopuilta tulee vastaus "valintamme ei valitettavasti kohdistunut teihin". Ja sitten perustelematon päätös.
Ei mainintaa valitun koulutustasosta tai työkokemuksesta.
Joskus sentään valitun nimi.
Ja lopuksi yllätys yllätys. Täytin vuonna 2006 50v:D
Mitta on nyt täynnä. En hae mitään, en tee mitään. Yhteiskunta saa nyt minut elättää.
TAVALLA TAI TOISELLA!

Gregor

Ei nyt sitten myöskään unohdeta kolmekymppisen naisen kohtaamia haasteita. Kun edellisestä paikasta irtisanotaan, niin uutta paikkaa ei relevantista koulutuksesta ja muutaman vuoden työkokemuksesta huolimatta löydy, koska työnantajat olettavat hänen kuitenkin kohta synnyttävän.

Ylipäätään yhteiskunnassamme puhutaan aivan liian vähän synnytysikäisten naisten työllistymisongelmista. Se, että kalliisti korkeakoulutettu nainen juuttuu 30-vuotiaana työttömyysputkeen on yhteiskunnan kannalta paljon vakavampi asia kuin 55-vuotiaan työttyömyys, jälkimmäistä ongelmaa kuitenkaan väheksymättä.

TSV

Ehkä se suurin ongelma Suomessa ei ole kolmekymppisen naisen työnhaku.

Tämä synnytys juttukin on vähän urbaania legendaa. Mikä on fakta, että työttömiä ovat lähinnä miehet.

Mutta jos haluat herättää keskustelua niin miksi pitäisi palkata kohta lapsia tekevä ja äityislomalle vetäytyvä nainen kun löytyy muitakin?

Tiedätkö miten paljon naiset kusettavat työnantajia? Heti kun vakkari on plakkarissa niin pulla uuniin, tarkasteleppa sitä miksi opet ovat töissä jostain syystä vain kesällä, mutta jäävät taas syksyllä kotiin.

Nämä ovat pikku ongelmia verattuna vanhempien työttömyyden aiheuttamiin ongelmiin puhumattakaan nuorisotyöttömyydestä.

jukkaheinonen

Valtaapitävä uusavuttomien joukkio voisi tietenkin yrittää korjata tilannetta eliminoimalla meidät vieroksumansa yli viiskymppiset pysyvästi.

Työ -ja Elinkeinotoimistosta voitaisi antaa lähete eläinlääkärille nukutuspiikille ja siitä edelleen ongelmajätelaitokselle.

Näin saataisi aikaan säästöjä yhteiskunnalle ja jälkipolvikaan ei perisi taloudellista taakkaa.

Omalta kohdaltani lähtisin mielelläni piikille sillä muutenkaan ei oikein huvita tässä vaikeasti sairastuneessa nykymaailmassa elellä.

Brainless

Onko maailma sairaampi kuin sinun nuoruudessa vai kärsimmekö peräti samasta sairaudesta joka on ollut jo silloin?

Jos kaikki tyhjäntoimittajat potkittaisiin pihalle... Voitaisiin niillä rahoilla aloittaa vaikka minkälaista uutta tuotantoa. Samoin ylisuuret eläkkeet ja muut turhat etuudet pois rikkailta.

Kyllä meillä töitä olisi jos niin haluttaisi ja vielä hyödyllistä sellaista. Energian tuotanto ja kehitys, veden- ja ilmanpuhdistus, sekä muut ympäristön haasteet. 3 Maiden rikastuessa varmasti edellä mainituilla on kysyntää, kun kaupungit kasvavat vauhdilla. Samalla ns. "kannetaan vastuuta" luonnosta.

50+ Ei todellakaan ole mikään huono ikä. Monet ovat rutinoituneet ja asennoituneet työntekoon sekä keränneet runsaasti kokemusta. Ongelma on juuri lyhytjännitteisyys tässä maailmassa. Vanhojen kuuluu opettaa taitojaan nuoremmilla ja nuorien antaa uusia näkemyksiä ja innovaatioita. Ei vanhus, ei vauva, ei nuori tai keski-ikäinenkään tässä maailmassa yksin ole tai pärjää. Kaikilla on oma arvonsa.

HyveKunniaHyväOmatunto

Olen täyttänyt hiljattain 40. Olen yrittänyt vaihtaa työpaikkaani, turhaan. Työskentelen julkisella sektorilla. Olen harkinnut siirtymistä yrittäjäksi. Vielä viime vuonna pääsin kahteen paikkaan haastatteluun, mutta molemmat työhaastattelut näyttivät olevan jonkinlaisia kulissihaastatteluja.

Olen järkyttynyt nähtyäni erään alkoholisoituneen ja turhautuneen kollegan, joka on täysi syrjäytynyt. Hän lienee lähemmäs 60-vuotias, joten elämä etenee päivä ja olutpullo kerrallaan. Hän on / oli aidosti fiksumpi, koulutetumpi ja pätevämpi kuin minä niihin tehtäviin ja asemiin, joissa me molemmat olemme toimineet. Nyt alkoholi on tehnyt tehtävänsä ja kukaan ei halua ottaa juoppoa töihin, ei edes pätkätöihin. Vaikka kuinka olisi ÄO korkealla.

Muualla maailmassa, varsinkin USA:ssa elämä ja ura vasta alkaa 40-50-vuotiaana. Ei siellä puoluekorttia ja suhteita katsota, vaikka katsotaankin. Siellä halutaan nähdä, osaako ihminen vai ei, ollaan uteliaita ja positiivisia.

Kehoitan kaikkia 30-40-vuotiaita hyvin koulutettuja muuttamaan pois Suomesta. Älkää antautuko harjoittelija-orjuuden oravanpyörään. Suomi on Euroopan Albania tai Romania, vanhustenhoito esimerkiksi ihmisoikeusrikosten tasolle romahtanut. Tuntuu siltä, että töihin pääsevät vain konnat ja keskinkertaiset hyypiöt. Esimerkkejä voidaan etsiä ensinnäkin poliittisesta johdostamme ja yritysjohtajista, ja laskeutua aina siivoojiin ja talkkareihin. Ikään kuin Suomessa menestyäkseen pitää olla juntti ja kiero.

Kaiken takana on kuitenkin kansakunnan moraalinen ja eettinen rappio, jota edes persut eivät ole kyenneet remontoimaan, päinvastoin.

Kuuntelin tänään radiosta Kultakuumeen, jossa keskusteltiin Kiinasta. Miten voi olla mahdollista, että Suomessa - tai Kreikassa - eletään holtittomasti, kun Kiina lähestulkoon valloittaa koko maailmantalouden?

Aion seuraavissa työhakemuksissani valehdella syntymäaikani, että olisin muka 5-6-vuotta nuorempi. Katsotaan miten käy, ilmoittelen siitä tänne heti. 34-35-vuotias otetaan todennäköisemmin haastatteluun kuin 40-vuotias.

Rohmar

Työvoimapulaa ei ole, eikä tule. Tarjolla olevan työvoiman määrää lisäämällä, eli työvoimapulasta puhumalla, pyritään pitämään palkkakustannuksia kurissa. Lisäksi valtion näkökulmasta väestön kasvun katsotaan aina tuovan mukanaan talouden kokonaissumman kasvua.

Tästä syystä työttömyydestä ja työttömistä ei piitata pätkän vertaa. Ainoa, mikä on tärkeää, on se, että työtön on aktiivisesti tarjoamassa palveluksiaan, vaikka niitä ei haluta.

Tämä kylmäkiskoisiin taloudellisiin näkökulmiin tukeutuva käsitys on inhimillisessä mielessä väärä. Itseasiassa se on rikos ihmisyyttää, perusoikeuksia, ja perustuslakia vastaan.

muuan

...eivätkä myöskään "kaikki".

Koska eivät jokainen vaan 70 %, kuten samassa todetaankin.
Sama kuin jos sanoisi, että "halutaan sataprosenttisesti, paitsi 30 % ei"...
Tyypillistä tarkoituksenmukaista sananvalintaa. Pitäisi sanoa asiallisesti, että "seitsemän (näistä kymmenestä) haluaa tietää hakijan iän" tai "vain kolme (näistä kymmenestä) ei halua tietää hakijan ikää".

"Lukuunottamatta" ei siis tällaisissa yhteyksissä kelpaa. On otettava kaikki lukuun.