Sunnuntai 19.11.2017

”Onneksi oli tuoli alla, kun tuomio tuli tietokoneen ruudulle”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.4.2012 12:59
Päivitetty: 
19.4.2012 13:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Arto Merisalo oikeustalolla viime syksynä.

Kuuden vuoden vankeustuomion talousrikoksista saanut Arto Merisalo ihmettelee ankaraa tuomiota ja erityisesti päätöstä välittömästä vangitsemisestaan torstaiaamuna julkaisemassaan blogikirjoituksessa.

Samaan aikaan poliisi on Iltalehden mukaan käynyt tuloksetta etsimässä Merisaloa tämän kotoa. Merisalo on kertonut haastatteluissa sopineensa poliisin kanssa vankilaanmenon ajankohdasta, mutta hän ei ole halunnut paljastaa olinpaikkaansa.

Merisalon tuomion käsittely tulee valituksen myötä jatkumaan hovioikeudessa. Merisalo uskoo saavansa ”oikeutta” vasta hovioikeudessa.

–Onneksi oli tuoli alla, kun päätöksen sain tietokoneen ruudulle. Päätös järkytti ja lamaannutti, Merisalo kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

Merisalon mielestä on erikoista, että hänet ja toinen tuomittu Tapani Yli-Saunamäki päätettiin vangita heti.

–Miksi meidät 3 vuotta yhtiöiden konkursseista pitää vangita heti? Olen ollut aina läsnä oikeudessa ja kaikissa viranomaistilanteissa, kun on kutsuttu ja pyydetty ja aion olla vastakin, Merisalo sanoo.

Hän katsoo, että ”järjestelmä haluaa rajoittaa tälläkin tapaa myös puolustautumistamme hovioikeudessa”.

–Puolustautuminen hovioikeudessa näin laajaan asiakokonaisuuteen liittyen ja yleensä elämä ja asioiden hoito millään tavoin on käytännössä mahdotonta vankilasta käsin, hän sanoo.

Hovioikeus päättää lähipäivinä, pannaanko vangitsemispäätös käytäntöön. Merisalo kertoo, että ainakin väliaikainen reissu tutkintavankilaan odottaa, mikäli päätöstä ei tänään tule.

–Ellei muutosta [vangitsemis]asiaan tänään tule hovioikeudessa, lähden sitten valtionhotelliin odottelemaan niitä ratkaisuita, hän sanoo.

Jos vangitsemispäätös kumotaan, tuomitut voivat odottaa itse rikosasian jatkokäsittelyä hovioikeudessa vapaalla jalalla.

Nova-yhtiöryhmän johtoon kuulunut Arto Merisalo tuomittiin eilen kuuden vuoden vankeusrangaistukseen kansanedustaja Ilkka Kanervalle (kok.) annetuista lahjuksista sekä törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, rekisterimerkintärikoksesta sekä kirjanpitorikoksesta. Tapani Yli-Saunamäki tuomittiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

DolbyC

"elämä ja asioiden hoito millään tavoin on käytännössä mahdotonta vankilasta käsin"

Juuri niin, se on pitkälti vankeusrangaistuksen idea. Pitäisi miettiä ENNEN kuin alkaa niitä kupruja tekemään. Ja mitä hovioikeuskäsittelyyn valmistautumiseen tulee, niin asianajajat hoitaa sen puolen.

Mila F

... mitä Suomessa on koskaan esiin tullut, on tuonut tämän tuomion yhdessä muiden rikosten kanssa. Minusta on oikein, että yhteisten rahojen väärinkäyttöön osallisille annetaan kunnon tuomiot. Nämä merisalot käyvät meidän kaikkien taskuilla.

Se tosiasia, että Merisalo ei ole enää pitkään aikaan julkaissut blogissaan mitään vaalirahaskansaaliin liittyvää kommenttia, ei muuta sitä tosiasiaa, että hän oli siinä vahvasti osallisena.

muuan

Rahat kuitenkin ovat kokonaisuuteen nähden vähäisiä ja jakaantuvat vielä monen osalle. Lisäksi ne joutuvat uudelleen kiertoon monen hyväksi.
Yleensä rikoksissa on löydettävissä tietyt uhrit. Yhdellekin saattaa koitua raskaat vammat ja seuraukset.
Eli kyllä en tältä istumalta ymmärrä oikeuden logiikkaa samaan aikaan kun väkivaltaa ymmärretään.