Perjantai 24.5.2019

Saako simaa antaa lapselle?

Luotu: 
30.4.2012 11:58
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
    Jos 5-vuotias juo litran oikein tehtyä kotisimaa, hän ei saa liikaa alkoholia, sanoo asiantuntija. Vatsanväänteitä voi tulla.

Vapun perinteisiin kuuluu sima. Monet vanhemmat kuitenkin pelkäävät, että simassa oleva alkoholi on liikaa lapselle. Myrkytystietokeskuksen erikoislääkäri Outi Lapatto-Reiniluodon mukaan huoli on turha, jos sima on oikeaoppisesti valmistettua.

–Jos puhumme oikein tehdystä kotisimasta, sitä voi hyvin antaa pikkulapsellekin. Etanolimäärät ovat todella pieniä. Ei tarvitse pelätä myrkytystä, Lapatto-Reiniluoto sanoo.

Alkoholin puolesta sima kävisi jopa yksivuotiaalle vauvalle. Lapatto-Reiniluoto ei kuitenkaan pidä järkevänä siman juottamista vauvalle.

–Simassa on paljon sokeria. Ei ole mitään syytä antaa vauvalle sellaista, mitä hän ei osaa kaivata. Siman juottaminen vauvalle on lähinnä kiinni siitä, mikä on perheen käsitys lapsen ruokavaliosta.

Lue myös: Kielletty karkki mietityttää monia

Simahiirelle vatsanväänteitä

Leikki-ikäiset lapset varmasti joisivat simaa jo tynnyrikaupalla. Pitääkö vanhempien kuitenkin kytätä lasten simakäyttäytymistä, ettei lapsi saa liikaa alkoholia?

–Jos 5-vuotias juo litran oikein tehtyä kotisimaa, hän ei saa liikaa alkoholia, mutta todennäköisesti hän saa hiivajäänteistä vatsanväänteitä. Hiilihapot aiheuttavat myös lapsille suolistokipuja. Sokerimäärä tekee myös huonon olon. Muutenkin 5-vuotiaan syömisen ja juomisen pitäisi olla vielä vanhempien kontrollin alla, Lapatto-Reiniluoto kertoo.

Lue myös: Vauvan kielletyt ruoka-aineet

Lapsille ei ylikäynyttä 

Lääkärin ohjeet koskevat oikein valmistettua simaa. Ylikäyneessä siman alkoholimäärä voi olla huomattava, joten jos simaa epäilee käyneeksi, sitä ei saa antaa lapsille. Mutta miten vanhemmat voivat tunnistaa oikein valmistetun siman?

–Kahdeksaa litraa kohden simaa laitetaan vain 1–2 herneen kokoista hiivapalaa. Sima saa käydä yhden tai kaksi päivää, jonka jälkeen se siirretään kylmään. Näin tehty sima on varmasti hyvää lapsillekin, Marttojen kehittämispäällikkö ja kotitalousopettaja Arja Hopsu-Neuvonen kertoo. 

Jos vanhemmat haluavat ehdottomasti alkoholitonta simaa, sitä on mahdollista ostaa kaupasta. Hopsu-Neuvosella on myös ohje mielessä:

–Hiivan sijasta voi käyttää sitruunahappoa. Hiilihappoa saa juomaan sekoittamalla virvoitusjuomaa mukaan. Mutta tällainen juoma ei ole enää simaa – ainakaan perinteisessä mielessä, Hopsu-Neuvonen huomauttaa.

Vau.fin etusivulle pääset tästä.

Lue myös: Saako lasten seurassa juoda?

Lue myös: Kuoliko vauva myrkkymaitoon?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Alien

Laissa ei ole mitään nollatoleranssia, vaan alle 2,8 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä juoma on lain kannalta alkoholitonta.

Tiukempaakin tavaraa saa tarjoilla, sillä laki erottelee termit hyvin omituisesta siten, että alkoholia voi käyttää ja tarjota ilman sen hallussapitoa tai luovuttamista. Tällöin rajan määrittele "moitittavuus" ja "humaltuminen", joita ei ole määritelty missään.

jorma moll

Laki on äärimmäisessä ristiriidassa käytännön kanssa alkoholiasiassa.

Jos alkoholi tuotaisiin uutena aineena Suomeen nyt, se ei saisi myyntilupaa edes reseptipakon alaisena. Tieteellisesti se on keskushermostoa lamauttava myrkky.

Oikein olisi, että alkoholin nauttimisesta puhuttaessa lääkäri mainitsisi tämän.

Eu:ssa on kuulema myös vaikeuksia alkoholin määrittelyssä. Hyväksytäänkö myrkky nautinta- aineeksi? Asia on pantu pöydälle.

(Varmuuden vuoksi haluan sanoa, että en ole mikään raittuisintoilija, pyrin vaan tuomaan tosiasioita esille.)

JiiP33_90

Ja kaikille kukkahatuille tiedokse, että alkoholia ei käytetä pelkästään nautintoaineeta, vaan varsin moni puhdistusaine, desinfointi ja ties mikä muu litku on alkoholia, kuten myös kemionteollisuus on yksi suurimmista alkoholin käyttäjistä.

Joten kyllä alkoholi saisi rajoitetun myyntiluvan myös nykypäivänä, vaikka se kekksitäisiin juuri nytten, mutta sitä käytettäisiin eri tarkoituksiin laillisesti. Tuleehan jatkuvasti eri teollisuushaarojen käyttöön huomattavasti vaarallisempia litkuja.

Ihminen käyttäisi vaikka kärpässieniä jos hän haluaa saada päänsä sekaisin eikä muuta löytyisi. Jokaisen ihmisen vain pitäisi tajuta, että vain hän voi itse vaikuttaa onko alkoholi hänelle ongelma ja miettii alkoholinsa kuluttamista.

JATK

Eikö olisi aika kriminalisoida siman valmistus ja hallussapito. Ei kukaan tarvitse 2000-luvulla simaa. Ja minkälaisen esimerkin käymisteitse valmistetun sokeriliemen juominen antaa lapsille! Eikö kukaan ajattele lapsia!!!

=)