Lauantai 21.10.2017

Vuokra-asuntotilanne Helsingissä päin seiniä: ”Johtaa katastrofiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.5.2012 17:17

Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa rajusti. Korkeat hinnat nousevat edelleen, eikä kaupunki pysty rakentamaan uusia asuntoja riittävää tahtia.

Helsingin kaupungin kiinteistöviraston asunto-osaston päällikkö Markku Leijo myöntää, että asuntotilanne Helsingissä on "päin seiniä".

Kaupunki rakentaa lisää asuntoja huutavan vuokra-asuntopulan taltuttamiseksi, mutta Leijon mukaan uusien asuntojen määrät ovat kysyntään nähden pieniä.

- Kyllä tästä kriisi tulee. Vuokra-asunnoilla on todella korkea kysyntä ja kaupungin väestö kasvaa koko ajan. Se johtaa kyllä katastrofiin. Vuokra-asuntoja pitäisi saada ehdottomasti lisää, Leijo sanoo.

Uusi ilmiö asuntomarkkinoilla

Vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut rajusti.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan vuokramarkkinoilla on vuosittain toistuva perusrakenne: alkuvuodesta on rauhallista ja toukokuussa alkaa vilkastua. Nyt asiaan on tullut muutos.

- Yleensä rauhallinen huhtikuu oli hämmentävän vilkas vuokramarkkinoilla. Olen ollut alalla 14 vuotta enkä ole aikaisemmin nähnyt ihan tällaista tilannetta, hän sanoo.

”Nekin, joilla olisi varaa ostaa asunto, haluavat asua nyt vuokralla.”

Metsola uskoo, että syynä voi olla se, että syksyllä opintonsa aloittavat ovat ajoissa etsimässä asuntoa. Toinen, hänen mielestään todennäköisempi, vaihtoehto on yleinen mielenkiinto suuntautuu nyt entistä vahvemmin vuokra-asumiseen.

- Ajattelutapa on muuttunut. Nekin, joilla olisi varaa ostaa asunto, haluavat asua nyt vuokralla, Metsola sanoo.

Ongelmia riittää - ei vastauksia

Leijon mielestä asuntomarkkinoilla on ongelmia ja kysymyksiä, joihin ei ole saatu vastauksia.

- Kilpailun puute omistusasuntomarkkinoilla, kartellisoituminen ja hinnat ovat hämmästyttävän korkealla, Leijo luettelee.

Tilastokeskuksen mukaan Helsingin vuokra-asuntojen hinnat ovat kasvaneet tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,3 prosenttia ja Helsingin keskustan neliöhinnat ovat noin kahdeksan euroa maan keskiarvoa korkeammalla. Alle 20 000 asukkaan kunnissa yksiön neliöhinta on keskimäärin 10 euroa ja Helsingin keskustassa 22 euroa.

- Miksi Helsingissä omistusasuntotuotanto on kaksi kertaa niin kallista kuin muualla maassa ja vuokrissa on sama tilanne? Leijo ihmettelee.

Lisää perheitä kaupunkiin

Leijon mielestä Helsinkiin pitäisi saada lisää perheasuntoja, vaikka kysyntä onkin suurinta pienille asunnoille.

- Pitäisi vahtia sitä, että kaupungin asuntokanta mahdollistaa tulevaisuudessa monipuolisen asuntopohjan, ettei kaupunki kuihdu ja yksipuolistu.

Yksi Helsingin uhkakuva on Leijon mukaan ihmisten lähteminen ympäryskuntiin edullisempien asuntojen perässä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

MattiMeikäläinen

että maahanmuuttajat menee usein suomalaisten edelle jonossa. Heillä kun on suurempi tarve, kun esimerkiksi Kajaanilaisella, joka olisi tulossa töihin. Ei tässä ole mitään järkeä. Osa Helsinkiä ghettoutuu ja mamutkaan ei kotiudu. Parempi olisi, kun sijoitettaisiin ympäri suomen ja sinne missä on edullisia asuntoja saatavilla!

kpyora

Leijo on oikeassa sanoessaan, että omistusasuntomarkkinoilla kilpailun puute ja kartellisoituminen pitää hinnat hämmästyttävän korkealla. Sen hän unohtaa, ettei ongelma koske vain omistusasuntomarkkinoita. Suomessa ei ole toimivia asuntomarkkinoita millään muotoa.

Kolme keskeisintä tekijää ovat liika rakentamisen sääntely, kuntien kaavoitus monopoli ja ja mainittu kartellisoituminen, jota tuetaan lainsäädännöllä. Kun kunnat lopettavat huseeraamisen vuokra-asuntobisneksessä ja keskittyvät kaavoittamaan maata, ollaan jo huomattavasti terveemmällä pohjalla.

Helsingissä nopea parannus on uuden noin 20 000 asukkaan kaupunginosan kaavoittaminen kaupunkimaisesti lähelle keskustaa raideyhteyden varteen. Kaupungiosaan ei saa tulla yhtään kaupungin vuokra-asuntoa, eikä kahta vierekkäistä tonttia saa myydä samalle rakennusliikkeelle. Kaupunginosaan ei saa myöskään tulla mitään minimi kokovaatimuksia asunnoille. Helsinki tarvitsee uuden Kallion, paljon pieniä asuntoja rakennettuna tiiviisti.

Vihtori

"Ajattelutapa on muuttunut."

Laskevat hinnat panevat odottamaan asunnon hankintaa. Myös moni tajuaa vuokralla olon edut. Asunto voi olla aina suuri omistusriski. Ne usein maksetaankin kolmeen kertaan.

Maahanmuutto on kiihtyvää, koska täällä olevat majoittavat tulijoita alkuvaiheessa. Näin yhä useampi venäläinen "turisti" jää tänne. Heitä ei erota katukuvassa . Siksi heidän määrä on hätkähdyttävän suuri. Silti en kannata hihamerkkejä muilla kuin järjestysmiehillä.

luuserius

Tukiautomaattien takia. Kuinka monen helsinkiläisen vuokran maksaa Kela ?
Tallinassa kalja maksaa saman verran kuin Helsingissä, mutta vuokrataso on todella alhainen.
Miksi vuokranantajile maksetaan Helsingissä ''takuuvuokraa'' veronmaksajien rahalla ?
Kai jokaisen asumistukikelpoisen kannattaa luopua omasta asunnosta ja ottaa tukiasunto vastaan. Tulorajat yms. sitten passivoivat ihmisiä ja ohjaavat harmaille markkinoille palkansaajia.

tiedoton

markkinat toimivat niinkin, että mitä vähemmän sopivia
asuntoja, sitä vähemmän on tulijoita. Myös työnantajat
alkavat etsiytyä muualle, mistä saavat paremmin työ-
voimaa. Eihän ole tarkoitus, että kaikki tulevat Helsinkiin
ja muu kalliilla rakennettu Suomi jää tyhjäksi.

Lauri Syväjoki

siinä taitaa muuten loputkin yksiöt kadota kun perheenyhdistämiset johtavat asuntojen yhdistämisiin.

Perunanenille yksiöt wc-pytyllä ja tiskialtaalla varustettuna vielä välttäisi ne kun on niin epäsosiaalisiakin. Asuttiinhan sitä ahtaasti 40-50-luvullakin, silloisessa impivaaralaisessa ilmapiirissä.

luuserius

Rakennettiin suuria ikäluokkia varten. Nyt kun suuret ikäluokat alkavat eläköityä, ei ole enää varaa ylläpitää samanlaista järjestelmää. Kuntatyöläinen eläköityy ja alkaa saamaan palkkaa kotisohvalle. Jos tilalle palkattaisiin uusi tekijä, kahden palkalla saataisiin yhden työpanos.

Länsi-integraatio ja hyvinvointivaltio ovat syöneen kansallisvarallisuuden, omaisuutta myyty ja kaupan päälle otettu vielä suuri velkataakka ja pisteeksi ison iin päälle taataan vielä muidenkin velkoja. Tulevilla sukupolvilla ei ole tässä tyranniassa sananvaltaa.

En usko että asumistukiin voidaan puuttua. Moni politiikko harjoittaa ns. sosiaalista asuntovuokrausta. Tälläkin blogipalstalla nykyiset kansanedustajat ovat puolustaneet nykyistä järjestelmää. Asumistukijärjestelmän puraminen johtaisi sijoitusasuntojen joukkomyynteihin, jotka taas vaikuttaisivat yleiseen asuntojen hintatasoon. Tutkitusti asumistuki nostaa vuokratasoa, mikä taas luonnollisesti nostaa erityisesti vanhojen kerrostaloasuntojen arvoa. Pankit myyvät rahaa ja ihmiset ottavat lainaa. Isoja markkinahäiriöitä ei halua kukaan. Mikä olisi markkinaehtoisen järjestelmän vuokrataso eli paljonko suomalainen pystyy oikeasti maksamaan vuokraa vanhasta huonokuntoisesta asunnosta. Sitä ei moni halua nähdä.

luuserius

On sellainen, että iso lauma perussuomalaisia päättää asioista keskenään. Tämä kansan ''tahto'' on johtanut valtaisaan talouden alijäämään ja yli varojen syöntiin. Tulevat sukupolvet joutuvat velkakaruselliin.

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia ja työvoimaperäistä maahanmuuttoa. Yrittäjiä, fyysista ja henkistä pääomaa. Talouden kapitaalia.

Valitettavasti vain sosiaaliturvajärjestelmän ja työmarkkinoiden jäykkyydet ovat johtaneet monenlaisiin vääristymiin. Maahanmuuttajista tuleekin työvoiman sijasta sosiaalipolitiikan pelinappula pahimmassa tapauksessa.

AY-aktivistien unelma 35 euron pimeästä tuntilikasta+ ansiosidonnaisesta on mennyttä aikaa. Siihen suljetun maailman aikaiseen järjestelmään ei ole paluuuta.

luuserius

On sellainen, että iso lauma perussuomalaisia päättää asioista keskenään. Tämä kansan ''tahto'' on johtanut valtaisaan talouden alijäämään ja yli varojen syöntiin. Tulevat sukupolvet joutuvat velkakaruselliin.

Suomi tarvitsee maahanmuuttajia ja työvoimaperäistä maahanmuuttoa. Yrittäjiä, fyysista ja henkistä pääomaa. Talouden kapitaalia.

Valitettavasti vain sosiaaliturvajärjestelmän ja työmarkkinoiden jäykkyydet ovat johtaneet monenlaisiin vääristymiin. Maahanmuuttajista tuleekin työvoiman sijasta sosiaalipolitiikan pelinappula pahimmassa tapauksessa.

AY-aktivistien unelma 35 euron pimeästä tuntilikasta+ ansiosidonnaisesta on mennyttä aikaa. Siihen suljetun maailman aikaiseen järjestelmään ei ole paluuuta.

JAK

"...Ajattelutapa on muuttunut. Nekin, joilla olisi varaa ostaa asunto, haluavat asua nyt vuokralla, Metsola sanoo."

Ei ole muuttunut. Ihmiset vaan eivät ole enää usko saavansa kuplaan sijoitettja rahoja takaisin. Tyhmäkin tietää jo, että ei saa enää pääkaupunkiseudulla asuntoa ostaessaan rahoilleen vastinetta.

Tom B

Vuokra-asuntojen rakentaminen ja niden rakentamisen edistäminen suututtaisi Pajusen kaverit rakennusliikkeissä ja Pajuselta jäisivät mukavat joulu- ym lahjat saamatta. Ja tietysti Puolue jäisi ilman vaalirahaa kun asuntoja vuokraavat joutuisivat laskemaan vuokria! Sama koskee tietysti myös muita puolueita: Hyvä-veli järjestelmä voi hyvin ja on voimissaan.

DuPont

Kauppias: "Olis tietysti kiva jos Pajunen ja muut virkamiehet ja poliitikot ajaisivat esim. Asuntoasioita yhtä tarmokkaasti kuin Guggista!"

Mutta monet helsinkiläisethän ovat jonottaneet kaupungin vuokra-asuntoja vasta toistakymmentä vuotta, eivätkä vieläkään ole osoittaneet mieltään kaduilla. Olisiko aika?

JAK

"...Mutta monet helsinkiläisethän ovat jonottaneet kaupungin vuokra-asuntoja vasta toistakymmentä vuotta..."

Tuo on jo osoitus tyhmyydestä. Vuokra-asunnon saa Helsingistä parissa päivässä, kun etsii ne oikealla tavalla. Mikä pakko sen niinhin kaupungin vuokrakasermeihin päästä??? Vaihtoehtoja on.

AllSynergy

Heh. Maahanmuutto (työn perään tai pakolaisena) joka ei ole mitenkään top10 (tuskin edes lähelläkään top20) tärkeimmän asian joukossa Suomessa ottaa nykyään joka keskustelun haltuunsa netin puolella. Iskee agendan tuputukseen väsymys etenkin kun se pilaa asiallisenkin keskustelun joka toisella foorumilla. Mitenkään järin älyllistä tai itselleen rehellistä tuo ei enää ole. Katolta tippuneen lumenkin oli joku pistänyt maahanmuuton piikkiin talven aikana muusta nyt puhumattakaan.

Mitä nyt hintoihin tulee Helsingissä, niin ne ovat nousseet jo niin pitkään kuin jaksan muistaa. Silti tuntuu löytyvän kysyntää. Kai se joskus loppuu mikäli on loppuakseen. Onhan sitä tosin monet vuosia jo odottaneet ja turhaan. Toivottavasti kukaan nyt ei ole odottelun varaan elämäänsä rakentanut :D

minaitse

"Johtaa katastrofiin"

Helsingin asuntotilanne on katastrofissa aina ja niin kauan kuin minä muistan. Milloin on liian vähän vuokra-asuntoja (aina) milloin asunnot ovat liian kalliita (aina).

Suunnittelulla asia olisi jo korjattu viisikymmentävuotta sitten, joten Helsinki voi jäädä odottelemaan slummiutumista. Se on tulossa tällä tyylillä ja nopeammin kuin arvaakaan. Niin on tapahtunut muuallakin maailmassa.

sepsaa

ja elintasoshoppailijat kannattaisi sijoittaa 20.000 asukkaan tai sitä pienempiin kuntiin, joissa vuokrataso on noin puolet pääkaupunkiseudun tasosta.

Toinen pointti olisi määritellä sosiaalitukitaso noin puoleen Suomen kansalaisen tasosta. Näin olisi, kunnes maan kansalaisuus on astunut voimaan.

Yhteiskunta säästäisi, ghettoutuminen ja slummiutuminen vähenisi ja kärjistynyt etuilutilanne voisi lientyä? Mikäli tilanne jatkuu entisenlaisena, voidaan odottaa ns. jytkyä myös kunnallisvaaleissakin. Kenen etua se palvelisi?