Torstai 19.10.2017

Superkuu peitti tähdet – Linnut sekosivat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.5.2012 12:53
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Tältä superkuu näytti sunnuntain vastaisena yönä.

Sunnuntain vastaisena yönä nähtiin täysikuu, jota kutsutaan superkuuksi. Se oli 14 prosenttia suurempi ja 30 prosenttia kirkkaampi kuin muut täysikuut vuoden 2012 aikana. Kuu valaisi taivaan niin hyvin, että vain kaikkein kirkkaimmat tähdet näkyivät, kertoo Spaceweather.com.

- Kuun valo oli niin kirkas, että linnut aloittivat laulamisen, koska luulivat, että on aamu, unkarilainen Monika Landy-Gyebnar kertoo Spaceweatherille.

Kuun kiertorata maan ympärillä on ellipsinmuotoinen. Kuu on noin kerran vuodessa yhtä lähellä maata, kuin se oli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

- Ihmisaivot mieltävät horisontissa olevan kohteen paljon todellista suuremmaksi. Kun Kuu nousee korkeammalle, se näyttää pienemmältä, vaikkei se ole yhtään pienempi. Nyt kun Kuu on muutenkin lähempänä, sen valtavuus näyttäytyy vielä isompana, kertoo URSAn Artjärven havaintokeskuksen koordinaattori Jukka-Pekka Teitto Yle:lle.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

muuan

Mitä vielä. Tuskin edes mainitsemisen arvoinen luonnonilmiö. Enpä usko lintujenkaan sekaantuneen. Laulavatko ne muuten kuutamossakin?

Kuu tosiaan on lähellä tämän täydenkuun aikana, mutta vuoden aikana etäisyys vaihtelee ääriarvojen välissä, joten jotkin muutkin täysikuut ovat lähes yhä kirkkaita. Tuo 30 prosentin ero kirkkaudessa kirkkaimman ja himmeimmän täysikuun välillä ei ole juurikaan huomattava, kun muistaa, että aurinko on karkeasti 50 miljoonaa prosenttia kirkkaampi kuin täysikuu.

Tämä täysikuu ei siis ole mikään erikoinen poikkeus muista. "Superkuu" on median tavanomaista kärjistystä.

nizz88

"Se oli 14 prosenttia suurempi ja 30 prosenttia kirkkaampi kuin muut täysikuut vuoden 2012 aikana."

Puppua. Edellisen täydenkuun aikana huhtikuun alussa kuu oli noin 2000 km kauempana kuin nyt. Ero noin puoli prosenttia. Tästä eteenpäin täydenkuun aikainen etäisyys taas kasvaa, kesäkuun alussa se on taas puolisen % kauempana kuin nyt. Sitten marraskuun lopussa täydenkuun aikana kuu on noin 14 % kauempana kuin nyt.

muuan

Tämähän on globaalia pikku huuhaata.
En ymmärrä, miksi (suomalainen) asiantuntija puhuu liioitellen ja turhia odotuksia viljellen kuun valtavuudesta edes taivaanrannassa. Ei tuo 30 prosenttiakaan vielä kasvata kuuta suorastaan valtavaksi - tosin kielenkäyttökin on suhteellista.

http://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon
http://www.reuters.com/article/2012/05/05/us-usa-moon-idUSBRE84409Y20120505

Old Fargo

Hallituksemme on ihan kuin linnut.

- Poliitikot mielsivät horisontissa olevan kohteen paljon todellista suuremmaksi. Kun EU-velat nousivat korkeammalle, ne näyttivät pienemmiltä, vaikkeivät ne ole yhtään pienempiä. Nyt kun konkurssi on muutenkin lähempänä, sen valtavuus näyttäytyy vielä isompana, kertoo EMUn KataUrpijärven havaintokeskuksen koordinaattori Matti Perätieto IMF:lle.