Keskiviikko 24.7.2019

”Eurooppa-friikit” intoilivat lavalla – Halla-aho käppäili teltalla

Luotu: 
9.5.2012 17:43
Päivitetty: 
9.5.2012 18:23
 • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
  Kuva
  - Koko EU-juttu lähti mulla liikkeelle vähän hassunkurisesti jenkeistä. Siellä opiskellessani innostuin Euroopan integraatioteorioista vuonna 1990, eurooppaministeri Alexander Stubb sanoi Kampintorilla tänään. Kuvassa ovat myös pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen. Eikka Kosonen haastattalee.
 • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
  Kuva
  Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kuunteli kansalaisten ajatuksia aurinkoisessa säässä.
 • Kuva: Markku Huusko / Uusi Suomi
  Kuva
  Klaus Sallinen ja Teemu Karttunen (etualalla) pitivät keskustalaista agendaa esillä toritapahtumassa.

- Oikein hyvää Eurooppapäivää kaikille! pääministeri Jyrki Katainen (kok.) julisti Kampintorin lavalla Helsingissä tänään.

Katainen kehui Euroopan unionia kilpaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) ja "Eurooppa-friikiksi" esitellyn eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa. Yhteinen eurooppalainen tekeminen korostui heidän sanomisissaan.

Urpilainen kertoi olleensa perustamassa Suomeen 15 vuotta sitten Eurooppa-nuoria, käyneensä jo alakouluaikana kirjeenvaihtoa kreikkalaisen ystävänsä kanssa sekä opiskeluaikojen Eurooppa-kokemuksistaan.

- Kun lähdin Erasmus-vaihtoon Itävaltaan, se oli konkreettinen hyöty EU-jäsenyydestä, jonka koin omassa elämässäni. Sen jälkeen EU-into iski minuun oikein toden teolla, Urpilainen sanoi.

Kreikan kriisistä ja velkaantumisesta kolmikko oli huolissaan ja huolta kannettiin myös Euroopan valtavasta nuorisotyöttömyydestä.

Hallituksen kerman lisäksi Eurooppapäivän lavalla kävivät tänään aamupäivällä Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Jan Vapaavuori (kok.) ja Peter Östman (kd.), Ulpu Iivari (sd.), Riitta Myller (sd.) ja Astrid Thors (r.). Heidän jälkeensä tulossa olivat vielä Raija Vahasalo (kok.), Tarja Filatov (sd.), Kari Uotila (vas.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Paikalla ei näkynyt kolmessa aamupäivän pääpaneelissa yhtään oppositiopoliitikkoa, ei keskustalaisia tai perussuomalaisia. Kummallakin oli toki telttapaikkansa torilla, perussuomalaisilla selvästi suurempi. Siellä pyöri myös puolueen kansanedustajia, ainakin Juha Väätäinen ja Jussi Halla-aho, eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

Keskustalaisten vaatimattomasta telttapisteestä piti huolta kaksi nuorta keskustalaismiestä, Klaus Sallinen ja Teemu Karttunen. Puheenjohtaja Mari Kiviniemen arveltiin tulevan paikalle ehkä myöhemmin.

Kummassakin oppositioleirissä ihmeteltiin, että tilaisuus oli niin vahvasti kokoomuksen ja sosialidemokraattien näköinen.

Kummassakin oppositioleirissä ihmeteltiin, että tilaisuus oli niin vahvasti kokoomuksen ja sosialidemokraattien näköinen, pääesiintyjiä myöten.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Simon Elo arveli, että ehkä puheenjohtaja Timo Soinia oli kysytty, mutta hän oli kuulemma matkoilla.

- Sampo Terhoa ei ainakaan kysytty, totesi europarlamentaarikko Terhon avustaja Pekka Sinisalo.

Tilaisuuden järjestäjä, Euroopan komission Suomen edustuston päällikkö Eikka Kosonen oli hieman kummastuneen näköinen, kun Uusi Suomi kysyi häneltä, miksi opposition edustajia ei ollut Kampintorilla lavarooleissa.

- Ei tämä mitään boikotointia ole, Kosonen sanoi katsottuaan kertauksen vuoksi esiintyjälistaa paperistaan ja todettuaan siltä pohjalta saman asian.

Selitys jäi kuitenkin saamatta.

Perussuomalaisten teltalta tavoitettu kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) sanoi myös, että kutsua Eurooppapäivän toritapahtuman paneeleihin ei ollut tullut. Hän vahvisti, että tapahtumasta syntynyt vaikutelma kokoomuksen ja sosialidemokraattien omimasta Eurooppa-asiasta, saattoi pitää kutinsa.

- Ehkä se vähän tahtoo olla näin. Eipä tuo minua häiritse, hän kuittasi lyhyesti Uudelle Suomelle.

Halla-aho ei halunnut kommentoida pääministeri Kataisen Kampintorin lavalla esiin nostamaa eurooppalaista monikulttuurisuutta ja suvaitsevaisuutta, kun "ei ollut puhetta kuuntelemassa".

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rohmar

Stubb nostatti henkeä arvostelemalla eurooppalaisia vaalituloksia, ja riepottelemalla perussuomalaisia.

Stubbin viestit eivät vain ole oikein johdonmukaisia. Aiemmin hän on leuhkinut puolustuneensa perussuomalaisia, mutta nyt rapa lentää kaaressa.

Päivän toisessa uutisaiheessa hän väläyttää urheiluboikottia Valko-Venäjän Lukashenkan hallintoa vastaan. Ulkoministerinä hän kuitenkin kävi lipomassa Lukashenkaa, ja loi toimistaan uuden doktriinin, jonka mukaan ihmisoikeuskysymyksissä pitää olla käytännöllinen ja järkevä.

Jo itsessään vaalituloksen arvosteleminen osoittaa sen, mitä tässä on pelättykin. Jos demokratian tulokset eivät miellytä, niin viis demokratiasta.

***

Noh, lauloihan eurooppa koulun lapset uuden kansallishymnimme, oodin ilolle. Mainittakoon kuitenkin, että kemikaaliviraston ympärille pystytetyn opinahjon vanhemmilla onkin enemmän aihetta iloon. Yleisen tasavertaisuuden periaatteen vastaisesti pitää olla erikseen säädettyjä veroetua, luksusasuntoja, ja tuplapalkka.

Hannu Mikael

Friikki > fanaatikko > idiootti.
Friikkivaihe on ohitettu jo kauan sitten.
Ensimmäisen Kreikan apupaketin jälkeen ministeri Alexander Stubb sanoi, että "nyt asiat Kreikassa ovat kunnossa ja että on pölhöpopulismia väittää jotakin muuta". Ministeri Jyrki Katainen puolestaan vakuutteli tuolloin, että rahoille saadaan jopa hyvä korko.
Rehn:
http://www.ess.fi/?article=299950

ilkkapellervo

Kaiken lisäksi nyt kun on ilmeistä, että Kreikka kaatuu, ovat ministerit sitä mieltä ettei se olekkaan niin vakavaa euroopan talouden kannalta.

Kaksi vuotta on kannettu vastuuta ja rakennettu palomuuria, suojeltu suomalaisten työpaikkoja, perheiden tulevaisuutta, oltu mukana katastrofia estämässä jota nyt ei sitten ole koskaan ollutkaan.

Taitaa olla niin, että pankit on jo pelastettu veronmaksajien rahoilla.

Sitten Urpilainen vaatii talouskuria, mutta kun sosialistit voittivat Ranskassa, ei talouskurilla ole enää merkitystä, koska sosialisti Hollande haluaa talouskurin sopimukset purkaa.

JATK

"Urpilainen - Kun lähdin Erasmus-vaihtoon Itävaltaan, se oli konkreettinen hyöty EU-jäsenyydestä,"

Melko elitististä. Urpilainen esittää Erasmus-vaihdon ykkösesimerkkinä EU-hyödyistä. Se koskettaa hyvin pientä osaa kansasta. Tai edes korkeakouluopiskelijoista. Käytännön hyödyistä tai ongelmista Urpilainen ei norsunluutornissaan varmaankaan edes tiedä. Siksi lienee helppo tuudittautua vaaleanpunaisten silmälasien läpi tavoittelemaan 'yhtenäistä eurooppaa'.

gerhouggonen

... että EU laajentuu intergalaktiseksi liitoksi, jolloin Jutta ja Jykä voitaisiin lähettää Uranus-vaihtoon.

Kiva tosiaankin, että Jutta on saanut näin fantsun henkilökohtaisen hyödyn EU:sta. Hyvä, että edes joku jotain.

TSV

Jos halutaan liittovaltiota niin eikö pitäisi olla Eurooppalainen identiteetti, eli yhteinen "EU, EU, EU" tunnelma?

Minkäs maan kansalaisilta tämä löytyy?

Monikulttuurillisuus on höpöhöpö talking point mikä on täyttä poliittista jargonia.

Olisi voinut Huusko kysyä Kataiselta, että mitä hän tarkoittaa Eurooppalaisella monikulttuurilla?

Papparainen

Julistetaan EU:n hyvyyttä m.m. rauhanprosessina. "Euro on ollut menestystarina" sanoo Stubbi. Olemme eurooppalaisia!
No, eiköhän se rauha olisi paremmin säilynyt EEC-aikana.
Riitaiseksihan tämä EU taitaa mennä. Euro menestystarina - ihanko totta, Stubbi? Korot pysyneet matalina, joten on voitu velkaantua yhä enemmän ja enemmän. Suomalaisten eurooppalaisuudesta - ei nyt kukaan ole tainnut meitä aasialaisiksi väittääkään(Ellei Freudenthal?,RKP:n oppi-isä?)

Olaf17

EU-/Euro-friikkejä kohtaan.

Mellakat, vaalit, kansalaismielipide tms. ovat osoittaneet, että vähemmistöön kuuluvat EU-/Euro-friikit tulisivat häviämään poliittiselta kartalta päätöksentekijöistä marginaaliin, mutta rahan voimalla jaksavat porskuttaa.

Kun tulee se päivä, että heidän rahansa ei kelpaa, niin sitten...

Esim. minä en ota vastaan asiakkaikseni yhtään julkista kyseiseen ryhmään kuuluvaa henkilöä.

tulevaisuuden profeetta

Vaikka syytä olisi. Ovat kasvattaneet tuki ja takauspakettivastuut jo yli 51,5 miljardiin Hesarin laskelman mukaan. On siinä maksamista meillä, lapsillamme ja lapsenlapsillamme. Näillä toimilla kokoomus on tuhonnut yhden sukupolven tulevaisuuden. Ja silti riekkuvat eoron ihanuutta. Kuten Reijahirn totesi, maanpettureita he ovat.

amppeeri antti

Missä oli tilaisuuden mainos ?
Tivoli eurostoliiton kolme pientä vesseliä suoraan euron ytimestä esittävät hah hah musikaalin aiheesta, kuinka nauretaan vaalikarjalle.
Ponsorina komissaarit.

Tapio Arjo

Nyt asiat niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa ovat kunnossa. On pölhöpopulismia väittää jotakin muuta.

Alexander Stubb vuosi sitten Kreikalle myönnetyn ensimmäisen tukipaketin jälkeen

DuPont

On tuollainen käppäily kuitenkin aika epäilyttävää, kun isot asiat ovat kyseessä. Toivottavasti asiatonta käppäilyä ei vastedes sallita näin arvovaltaisissa tilaisuuksissa, käppäily kuitenkin viittaa äärioikeistolaisuuteen ja jopa rasismiin. Suomen maine on vaakalaudalla.

A_L

Olisivat vieneet freak-shown monikulttuurisiin lähiöihin ja julistaneet "rauhan ja rakkauden" asiaa 12:lla "koti"maisella.
Missä aktivisti Arhinmäki ja solidaarisuus hengessä ilmoille kajautettu "kansainvälinen" tai oppositiota kohti suunnattu "kenen joukoissa seisot" ?
Ai, ai, ai....NIIN ku niissä on ****ELE, V Ä Ä R Ä T SANAT !!!

Eki54

Hyvällä tuulella ovat euro-komedian konsultit. Muistellaan kuinka mentiin nuorena EU:sta sekaisin. Sittemmin elämä vei faktan ja fiktion rajamaille kuin herätysliikkeessä ikään. Nyt elämä hymyilee ja on oma lautanen päättävissä pöydissä. On se ihme mitä kaikkea voi vain kasvattamalla valtion velkaa saada aikaiseksi. Tillin tallin.. kävellään vetten päällä, pää pilvissä ja kädet lasten kukkarolla. Kauhulla media odottaa uuden tulokkaan, persulehden esiinmarssia, lehdistön tukirahojen uudelleenjakoa, mediavallan uusjakoa, aletaanko Kataista tai Stubbia riepotella ja naurunalaistaa samalla tavalla kuin Halla-Ahoa on viimeaikoina kohdeltu. Suomessa on hankala elää jos ei hyväksy tarjottua mielikuvamaailmaa. Onneksi peli hieman tasapainottuu.

ksr

"Katainen kehui Eurooan unionia kilpaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) ja "Eurooppa-friikiksi" esitellyn eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) kanssa. Yhteinen eurooppalainen tekeminen korostui heidän sanomisissaan."

Minua hatuttaa suuresti, että tuollaiset friikit ja ajattelemattomat epärealistit ovat pilanneet ainakin minun mielestäni hyvän ja kannatettavan idean yhteisestä EU:sta.

jussi vaarala

Ministerit Katainen, Urpilainen ja Stubb ottavat kantaa ääriliikkeiden nousuun Euroopassa.

Katainen katsoo että ääriliikkeet yksinkertaistavat monimutkaisia asioita ja etsivät oikoteitä sekä haluavat heiluttaa vakaata venettä.

Urpilainen katsoo kyseessä olevan EU-vastaisen demokratiakriisin ilmaisun.

Stubb puhuu lokalisteista ja globalisteista ja syyttää äärioikeistoa ja äärivasemmistolaisia nurkkakuntaisiksi kaiketi viitaten lokalisteihin tässä asiassa.

Mielestäni meneillään olevaan ääriliikkeiden nousuun on kaksi toisiinsa liittyvää syytä.

Toisaalta kyse on siitä että lokalisaatio eli paikallisuus eli lähitoiminta katsotaan niiden piirissä paljon paremmaksi ratkaisuksi kaikkiin asioihin kuin aina vaan kauemmaksi globalisaation suuntaan karkaava valta niin talouden kuin demokratiankin suhteen - esimerkkinä vaikkapa pääoman kansallisvaltioiden riepottelu tai massiivisiin kuntakokoihin pyrkivä kuntauudistus.

Toisin sanoen globalisaatio-uskontoa vastaan on noussut lokalisaatio-uskonto - joka ei tietenkään kaikilta lähestymistavoiltaan mm protektioluontoisena rasismina kestä mitään eettis-kriittistä tarkastelua. Mutta se että ääriliikkeet etsivät älyttömiä ratkaisuja vastalääkkeenä globalisaatiota vastaan johtuu taas toisesta keskeisestä ääriliikkeiden nousuun johtaneesta periaatteellisesta syystä.

Nimittäin siitä, että kun globalisaation esiinmarssittamat ratkaisut on toistuvasti koettu vain ongelmien lisääntymisinä on se johtanut siihen että vallitsevan politiikan globalisaatioratkaisuista pyritään irti - ja samalla heittäydytään vielä hahmottumattomien uusien ratkaisujen maailmaan - joka on samalla myös nostanut itsekkyyden omaksi ratkaisumallikseen myös lokalisaatiossa tai lähitoiminnassa - joka on väärinkäsitys kuvitellen että itsekkyys olisi muka parempi ratkaisu lokalisaatiossa kuin se on globalisaatiossa.

Mutta asian on niin, että itsekkyyden haitallisuutta ei pese puhtaaksi sen enempää globalisaatio kuin lokalisaatiokaan - itsekkyys on itsekkyyttä puki sen globalisaation tai lokalisaation kaapuun.

Summa summarum ääriliikkeiden nousun voi ymmärtää myös politiikkakritiikkinä, joka on hahmottumattomien ratkaisujen tilassa - mutta silti on etsimässä uusia ratkaisuja jotka ovat myös joskus älyttömiä. Ja tässä mielessä ääriliikkeitä voi pitää myös luovan ongelmanratkaisun tilana - kaikista kyseenalaisista ylilyönneistä huolimatta.

Eli eräässä mielessä ääriliikkeitä voi pitää myös seurauksina ja oireina syistä - ja niiden kritiikkinä - jotka piileskelevät valtapuoluiden politiikan syövereissä.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

amppeeri antti

Jonkun täytyisi soittaa ”Mitä tuli tehtyä” -ohjelman hypnotisoijalle, Sami Minkkiselle, että palauttaisi Jyrki Kataisen, Jutta Urpilaisen ja ”Eurooppa-friikiksi" esitellyn eurooppaministeri Alexander Stubbin hypnoosista tähän mailmaan . Sen jälkeen voitaisiin katsoa , mitä tuli tehtyä.

Stubb sanoi, että on olemassa globalisteja ja lokalisteja. Minun puolestani Stubb saa olla vaikka onanisti, kunhan ajattelee, mitä puhuu, eikä puhu, mitä ajattelee.