Keskiviikko 22.11.2017

”Keskustelupalstoilla väärää tietoa kannabiksesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2012 17:06
|

Nuoret vähättelevät kannabiksen käyttöä, eikä päihdekasvatus auta, koska kaveripiirin sanaan ja internetin "väärään tietoon" uskotaan enemmän, kertoi syrjäytyneille nuorille suunnatun Vamos-projektin päällikkö Ulla Nord.

- Nuorten keskuudessa on sellainen käsitys, että kannabis ei ole vaarallista. He etsivät internetistä tietoa hyvin aktiivisesti ja sieltä saa myös vääränlaista tietoa, etenkin keskustelupalstoilta, Nord sanoi Helsingin diakonissalaitoksen nuorten päihteidenkäyttöä käsittelevässä tilaisuudessa tiistaina.

Kannabisongelma on Nordin mukaan kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana Helsingissä. Lue lisää räjähdysmäisestä kasvusta täältä.

- Ainakin puolet meidän (Vamoksen) nuorista käyttää kannabista ja kaikkihan sitä ei edes kerro, Nord sanoi.

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan huumeiden käyttö lisääntyy merkittävästi, mikä voi johtaa kannabiksen laillistamiseen. Lue Uuden Suomen uutinen aiheesta täältä. Nord vastustaa jyrkästi kannabiksen laillistamista.

- Uskon, että kannabiksen käyttö lisääntyisi edelleenkin, jos se laillistettaisi.

Nord on huomannut, että kannabiksen käytöstä tulee nuorelle "todella suurta haittaa".

Hän ei usko, että viehätys häviäisi laittomuuden myötä. Hän kuitenkin myöntää, että nuorilla olisi vähemmän ongelmia, jos heidän ei tarvitsisi toimia järjestäytyneen rikolllisuuden ja "niiden hörhöjen" kanssa, jotka huumeita nykyään myyvät.

- Kannabisvelat ovat nuorten keskuudessa yleisiä, joten he joutuvat pelkäämään velkojia.

Hän arvelee, että myös ongelmat poliisin kanssa vähenisivät laillistamisen myötä.

- Monet nuoret jäävät kiinni kannabiksen kasvattamisesta, mistä tulee merkintä rikosrekisteriin.

Työskennellessään kannabista käyttävien nuorten kanssa Nord on huomannut, että kannabiksen käytöstä tulee "todella suurta haittaa", minkä voi selvästi havaita nuoren toimintakyvyssä.

- Nuoren aivot kuitenkin vielä kehittyvät. Kannabiksen käytöllä on suora yhteys nuoren toimintakykyyn ja kognitiivisiin taitoihin, Nord sanoo.

Nord kertoo kannabista käyttävien nuorten kärsivän masennuksesta, ahdistuksesta, muistivaikeuksista ja unettomuudesta. Nordin mukaan aktiivinen kannabiksen käyttö voi tuhota nuorta peruuttamattomasti.

- Kannabista käyttävät nuoret usein miettivät miksi eivät saa mitään aikaiseksi, nukkuvat kaikki päivät, ovat ahdistuneita koko ajan ja univaikeudet ovat hirveitä. Kyllä niillä on suora yhteys kannabiksen käyttöön, Nord sanoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JIMI-00

Tuttuni käyttää kannabista juuri siksi että sillä saa unenpäästä kiinni. Noita laatuja kun on monta erilaista.

Voi hyvin olla että nuorille kannabiksesta on haittaa, mihin sitten vedetään raja kuka on nuori?

Tässä yhteydessä olisi artikkelin kirjoittajan syytä tuoda esiin haitta verrattuna laillisesti myytävään alkoholiin. Kannabis on nyt "huume" vaikka alkoholi se vasta onkin.

jakc the whipper

Kannabis on vanha yrttikasvi jota voi käyttää moniin vaivoihin.

Toisin kun kemikaalit joita nappien muodossa tungetaan heti suuhun jos sanoo että hadistaa.

Ja kemikaaleja on paljon helpompi saada kun mitään kannabista.

Aivan turhaa länkytystä ja nuo tietävät sen mutta lääketeollisuus on yksi maailman suurimpia bisneksiä niin siksi lapsillekin tungetaan nappia suuhun vaan.

Brainless

On tuossa yksi perä. Jos ihmisellä ei ole muuta elämässään niin päihteiden käyttö yleensä lisääntyy ja indicaiset lajikkeet joita Suomessa kasvatetaan yleisemmin ovat unettavia. Intiassa kaikenlaiset gurut ja vastaavat ovatkin ko kasvia käyttäneet meditointiin ja trannssiin pääsyyn.

Mitä nuo nuoret sitten tekisivät nykymaailmassa ILMAN kannabista? Veikkaan vahvojen lääkkeiden väärinkäyttöä ja "oikeinkäyttöä", sekä alkoholismia vanhojen polvien tapaan. Kyllä se ongelma miksi ihminen syrjäytyy saa yleensä alun muista tekijöistä kuten stressaavasta lapsuudesta ja sivusta katsojan roolista omassa elämässään.

D Ravén

Hohhoijaa...

Ensinnäkin, myös kannabiksen vaikuttava aine, THC, on kemiallinen yhdiste. Toisekseen, jos tarkoitat ahdistusnapeilla mielialalääkkeitä, niin perehdy edes ensin niiden vaikutumekanismeihin.

Veriaivoesteen vuoksi ihmiseen ei voida vain lisätä esim. serotoniinia lääkkeen muodossa, joten mielialalääke lisää serotoniinin määrää keskushermostossa hidastamalla ihmisen itse tuottaman serotoniinin takaisinottoa. Näin ollen yleisimmin käytettyjen ja myydyimpien mielialalääkkeiden vaikuttava aine on ihmisen itsensä tuottama serotoniini.

Jamppa12

"- Uskon, että kannabiksen käyttö lisääntyisi edelleenkin, jos se laillistettaisi."

Ei tämä saa olla mikään "uskon" asia. Maailmasta löytyy kyllä esimerkkejä siitä, että käyttö ei ole lisääntynyt laillistamisen/dekriminalisoinnin myötä (esim. Portugali).

On huomionarvoista, että nimenomaan kannabiksen laittomuus aiheuttaa itsessään paljon ongelmia. Nämä ongelmat poistuisivat laillistamisen myötä, ja jäljelle jäisi vain tuotteen varsinaiseen (väärin-)käyttöön liittyvät ongelmat.

Alaikäisten ei tietenkään pitäisi käyttää mitään päihteitä (jos maailma olisi täydellinen).

Mutta mitäpä sillä väliä, mitä me täällä Interwebin keskustelupalstalla höpötellään, kun tämä on vaan tällaista "väärää ja haitallista tietoa".

Antti Alien

Sunnuntaina uutisoitiin, kuinka Ruotsin kouluissa käy kiertämässä hihhuleita valehtelemassa ummetlammet huumeista (sisältö näytti olevan kylläkin tasan sama kuin Suomen koulujen poliisin tekemässä Virallisessa Valistuksessa), ja pari päivää myöhemmin Uusi Suomi uutisoi hihhulista valehtelemassa huumeista.

Oliko tämä ironia suunniteltua vai pääsikö vain lipsahtamaan?

Reijo Holopainen

Niin, nk. porttiteoria ei ollut katu-uskottava, eikä liioin vastannut omaa kokemustamme kannabiksesta, kun mä olin teini.
Mutta alkoholia taas ei väheksytty; monet näkivät himassaan, mitä se on. Perheitä hajosi ja menetti toimeentulonsa kun meni työpaikat ja terveys. Samaa tapahtuu yhä ja kiihtyvästi mutta se kannabiksen terälehti se tuntuu vain huolettavan.

Antti Kyrö

Mutta kannattaa jokaisen kukkahattuhipin nyt miettiä sitä, että perusteleeko kannabiksen laillistamista vain oman polttamisen oikeuttamisen takia. Kannabiksella on suora yhteys skitsofreniaan ja moniin muihin henkisiin ongelmiin. Jos olet onnistunut pääsemään ohitse tuosta mielen hajoamisesta niin hyvä, mutta haluatko todella jakaa ihmisille mahdollisuutta sairastua mieleltään todella vakavasti. Vain sillä perusteella, että sinusta tuntuu siltä.

Jokainen tekee omat valintansa. Sille ei voi mitään, mutta älkää syöttäkö omia valintojanne toisille. Tämä kukkahattuhippeys on jo mennyt pidemmälle kuin päinvastainen toiminta. Nyt on nälkä alkanut kasvamaan kun on saatu ruokaa. Nimittäin mielestäni tämä vastakkainen osapuoli on jopa hieman jo alkanut myöntymään.

Toisille polttaminen sopii, monille ei. Monet joiden tiedän polttavan enemmän, lojuvat lähinnä paikallaan ja valittavat tylsyyttään, eivätkä edes huomaa kuinka on luisunut kaikki käsistä. Jos sanot jotain, on vastine vihan sävyttämä pidä huoli omista asioistasi -puhe. Jos pystyt pärjäämään ja et syrjäydy, niin mikäs siinä. Monille käy vain niin että passivoituminen ja syrjäytyminen iskee liikaa.

Asenteet on vammaisia kummallakin puolella muuria, myöntäkää tuo itsessänne ja setit lähtee ehkä paremmin kulkemaan.

Joonas Ahokas

Nonniin ja sitte ton edellisen kommentin alun voikin jättää huomiotta, kannabiksella EI ole suoraa yhteyttä skitsofreniaan millään tasolla, jos ihmisellä on alttius ennestään, voi se toimia vain ja ainoastaan laukaisevana tekijänä kuten hyvin moni muukin asia/aine joten tuota paskaa on tänne turha tulla tuputtamaan. Itse valitettavasti kärsin skitsofrenian oireista mutta MIKÄÄN lääkitys ei ole auttanut asiaan millään tapaa muuten kuin TUHOAMALLA minun immuunijärjestelmääni ja aivosolujani sekä turruttamalla ja lisäämällä masennusta ja ahdistusta. Nyt kuitenkin olen jo 10v aktiivisesti poltellut/syönyt JOKA päivä, minulla on kaksi lasta, käyn ammattikorkeakoulua enkä enään juo viinaa. Eikä muuten ole enää mitään skitsofrenian oireita jäljellä, maanis-depressiivisuuden (bi-polaarisuuden) molemmissa vaiheissa sekä keskittymisvaikeuksissa auttaa pienetkin savut. Ahdistus iskee kyllä jos ei polttoa ole, mutta se on itseaiheutettua näin pitkällä käytön jatkuvuudella mutta se on pieni hinta siitä että pystyn nauttimaan elämästä.

Ja lisäyksenä etten ole ollut virkavallan kanssa tekemisissä sen jälkeen KERTAAKAAN kun lopetin viinan juonnin ja aloitin kannabiskuurin.

Tällainen valehtelija, kuten Nord, pitäisi vapauttaa virastaan ja asettaa tilalle joku hieman valistuneempi ihminen, kehtaakin tuollaistä väittää..