Keskiviikko 17.7.2019

Poliisi tutkii outoa hotellibisnestä Ahvenanmaalla

Luotu: 
16.5.2012 10:43

Ahvenanmaalaisen hotelli- ja ravintolayrityksen johtoa epäillään ulkomaalaisten työntekijöidensä, lähinnä sukulaistensa hyväksikäytöstä. Tapausta tutkivat keskusrikospoliisi, Rajavartiolaitos ja työsuojeluviranomaiset.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Nina Karapuu kertoo, että yrityksen ulkomainen johto on tuonut Suomeen sukulaisiaan kotimaastaan. Nämä on pistetty tekemään pitkää päivää riistopalkalla.

–Siellä on tehty kuusipäiväistä viikkoa ja 12-tuntista päivää, kertoo Karapuu Uudelle Suomelle.

Tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä ihmiskauppa ja kiskonnantapainen työsyrjintä. Karapuun mukaan pakkotyö, joka lukeutuu ihmiskaupan määritelmään, tarkoittaa tässä tapauksessa lähinnä yrityksen johdon henkistä yliotetta sukulaisistaan.

–Pakottavana tekijänä on ollut sukulaissuhde ja velkasuhde. Työntekijät ovat tulleet Suomeen täysin kielitaidottomina, ja tästä on syntynyt tämä vaihtoehdottomuus. Ei ole tiedetty Suomen lainsäädäntöä, Karapuu sanoo.

Karapuun mukaan yrityksen toiminta on pyörinyt käytännössä kokonaan epäiltyjen hyväksikäytettyjen työntekijöiden voimin. Palkat on ilmeisesti ainakin osin maksettu työntekijöiden tilille, mutta niiden lopullinen osoite on epäselvä.

–Kuinka paljon tästä on lopulta päätynyt työntekijöille, Karapuu kysyy.

Ulkomaalaiset työntekijät ovat kaikki saman maan kansalaisia, ja kolmannesta maailmasta. Tämän tarkempia tietoja Karapuu ei tutkinnan alkuvaiheessa paljasta.

Epäilys työntekijöiden hyväksikäytöstä on herännyt työsuojeluviranomaisten parissa jo vuonna 2009. Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos ovat suorittaneet useita kotietsintöjä ja kuulusteluja tutkintaan liittyen.

–Tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja tulee kestämään useita kuukausia, krp tiedottaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit