Perjantai 20.7.2018

Nyt se sanottiin ääneen – Tämä on hirveä nöyryytys Timo Soinille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2015 13:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Yleisradion puoluegallupin tulos on henkisesti erittäin vaikea perussuomalaisille ja puolueen puheenjohtajalle Timo Soinille. Näin arvioi Turun yliopiston politiikan tutkija Mari K. Niemi Uudelle Suomelle.

- Kyllähän tämä on nöyryyttävä tulos perussuomalaisille, Niemi sanoo.

Niemen mielestä yllättävää ei ole itse galluptulos vaan se, miten raju muutos puoluekannatuksissa on tapahtunut. SDP on noussut toiseksi suurimmaksi puolueeksi ja perussuomalaiset pudonnut vihreiden taakse viidenneksi.

Erityisen vaikeaksi tilanteen tekee Niemen mielestä se, että perussuomalaisten kannatus on nyt vihreitä pienempi. Niemi myöntää, että tämän täytyy kirvellä myös Timo Soinia henkilökohtaisesti. Soini on suhtautunut vihreisiin viime vaalien alla jopa vähättelevästi. Hän on myös viitannut vihreisiin, vasemmistoliittoon, kristillisdemokraatteihin ja RKP:hen takiaispuolueina.

- Populismi kumpuaa jännitteen kautta. Kritiikki vihreitä kohtaan palvelee sitä. Soini tunnisti jo ennen vuoden 2011 vaaleja, että perussuomalaisten kannattajille vihreät on punainen vaate. Hän onnistui paitsi kertomaan, millainen puolue perussuomalaiset on, myös vihreiden kautta näyttämään, millainen puolue se ei ole, Niemi arvioi.

Perussuomalaisten tilanne henkilöityy muutenkin nyt Soiniin, sillä perussuomalaiset on hyvin Soini-lähtöinen, Niemi sanoo.

- Populistipuolueiden hallitustyössä ydinkysymys on se, miten päätökset selitetään kannattajille. Soini itse liehuu nyt ympäri maailmaa, kuten hänen ulkoministerin tehtäviinsä kuuluu, eikä pääse selittämään kenttäväelle hallituksen päätöksiä, Niemi sanoo.

LUE MYÖS: Uuden Suomen päätoimittaja: "Perussuomalaiset, takiaispuolue?"

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen hyökkäys puoluejohtoa vastaan on Niemen mielestä jatkoa loppukesän puoluekokoukselle, jossa Tynkkynen nousi nimettömien kannattajien tuen turvin yllättäen ohi puoluejohdon suoskin, kansanedustaja Juho Eerolan.

Niemi uskoo, että perussuomalaisista on lähtenyt kannattajia nimenomaan SDP:hen. 

- Se ajatus, että perussuomalaiset olisi pienen ihmisen asialla, niin kyllä hallitukselta on niin kovaa tekstiä tullut ja otteet ovat sellaisia, että monet kokevat hallituksen loukkaavan neuvotteluperinteitä, Niemi sanoo viitaten kolmikantaperinteeseen.

LUE MYÖS: Perussuomalaiselta suoraa puhetta: ”Me tehtiin tosi huono kauppa”

LUE MYÖS: Näin vastaa Timo Soini

SDP:n puolestaan ei Niemen mukaan ole tarvinnut tehdä juuri mitään. Puolue ei ole erityisemmin profiloitunut oppositiopolitiikassa, vaan niemen mukaan vihreät on ollut näkyvämpi. 

- Herää kysymys, onko SDP:llä ollut se taktiikka, että ollaan hiljaa ja odotellaan. Inhimillisen roolin ottaminen pakolaiskysymyksessä olisi voinut olla riski. Nyt SDP on toivottanut tervetulleeksi maahanmuuttokriitiset, Niemi sanoo.

Toisaalta Niemi uskoo, että myös hallituksen pakkolait ovat nostattaneet SDP:n kannatusta, kuten puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmankin tulkitsi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tomi Salonen

Jytkyn jälkeen tulee aina rytky. Tämä on kuin G. Orwellin kommunismisatiiria, joka vääntyy myös populistisiin ideologioihin:

"Kaksitoista vihaista ääntä huusi ja karjui, ja ne olivat kaikki samanlaisia. Nyt ei enää ollut kysymystäkään, mitä sikojen naamalle oli tapahtunut. Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi".

Tämä hallitus on tosiaankin erilainen kuin edeltäjänsä, jonka aikana ei mietitty eikä tehty – nyt vain tehdään.

Matteus Metso

M.Likitalo
Persut puolueena voi olla historiaa tai sitten ei.
Sillä ei ole merkitystä koska ne äänestäjät kyllä pysyvät.
Jos ne kaikki siirtyvät vihreisiin, vihreistä tulee hyvinkin maahanmuuttokriittinen puolue. Siis varokoon vihreät.

Lilli Markkanen

Ihmiset ja media on näköjään unohtanut, että jokaisella puolueella on säännöllisin väliajoin kannatuksessa nousua ja laskua. Eli ei mitään uutta auringon alla. Voisi tehdä myöskin sellaisen johtopäätöksen, että perussuomalaisten kannatus on aiemmin ollut liian korkea ja vastaavasti demareiden liian alhainen. Pienpuolueilla ei ole tässä asetelmassa mitään merkitystä. Apupuolueinakin ovat menettäneet merkityksensä, kun pitävät tiukasta kiinni omista periaatteistaan eli kiristävät muita.

Juhani Iivari

Tämä romahdus oli jo odotettavissa, kun on seurannut, että mitä hallitus on tehnyt. Näyttää hieman siltä, että Soini halusi ministeriksi hinnalla millä hyvänsä. Alunalkujaan S3-hallitusohjelmassa ei juuri näy persujen kynänjälki. Hallitus on ajanut äärimmäisen oikeistolaista politiikkaa, josta esimerkkeinä voidaan mainita ainakin
- yrityksen vapauttaa talouseliittiin kokonaan osallistumisesta Suomen taloustalkoisiin. Aluksi se osallistuminen oli vain pääministeri Sipilän hurskaan toiveen varassa. Lopulta hallitus taipui osittain omien painostuksesta laajentamma hyvätuloisten raippaveroa (2 %) alempiin tuloluokkiin, mutta se ei ole lähelläkään muilta vaadittua 5 prosenttia saati hyvää eläkettä saavien raippaveroa (6 %).
- hallituksen kaavailemat pakkolait kohdistuivat hyvin epäoikeudenmukaisesti eri palkansaajaryhmiin ja erityisesti moniin naisvaltaisiin matalapalkka-aloihin.
- hallituksen piikki-auki-pakolaispolitiikka on syönyt kansalaisten uskoa säästöpolitiikan autuuden. Kun lähes kaikkia suomalaisia on vaadittu tinkimään eduistaan, hallitus ei ole ollut ollenkaan huolissaan pakolaistulvan aiheuttamista miljardien kustannuksista. Se on myös ollut erittäin hidas reagoimaan hillitäkseen tulvaa.
- viimeisimpänä hallituksen kaavailema hallintarekisteriuudistus on räätälöity pelkästään rikkaille. Poliisin, syyttäjä- ja veroviranomaisten mukaan se helpottaa veronkiertoa ja talousrikollisuutta. Siitä huolimatta hallitus ajaa uudistusta ja persut näyttävät olevan valmiit siihen.

Persujen perusäänestäjien on varmaan vaikea samaistua tällaiseen linjaan. Jos ja kun Soini ei ole heidän edustaja ja ääni hallituksessa eikä aja heidän etuja, ei ole kumma, että persujen kannatus murenee. Kysymys on, että onko hän valmis uhraamaan puolueensa ministeruransa vuoksi.

Keijo Lindgren

En oikein usko että Soini niin tyhmä on.
Leikkauksiin ryhdyttäessä jokainen tietää ei kansa siitä hyvää tykkää, jopa minäkin.
Perussuomalainen puolue on nuori ja sillä ei ole uskonnollisluonteisia perinteitä joten kannattajat ovat löysässä.

Erkki Krogerus

on se niin kumma ettei persut saa hallituksessa mitään aikaan ja Soini pitää kiinni ministerin pallista oikein kaksin käsin. Persujen kannattajat ovat tosi pettyneitä persujen ministereihin ainoa, joka on jotain saanut aikaan on puolustusmoinisteri. Persujen pitäisi lähteä hallituksesta, jos olisi stubbidolla ja Sipilällä ja Bernerillä vaikeata ajaa heidän rikkaiden agendaa, rahat rikkaille. PERSUT ÄKKIÄ POIS HALLITUKSESTA!!!
PEREMMIN HOIDATTE ASIOITA OPPOSITIOSTA!!!!!

Ari-Vesa Parviainen

Hiljaa hyvä tulee. Ei tämä "Kallup" kerro kuin muutaman hetkellisestä kuohahduksesta. Ei se toki merkityksetön ole, mutta ei liioin koko totuus.

Jo alussa oli selvä, että kukaan jolta mitään on pakko vähentää, ei tule tykkäämään.

Typerää olisi myös kuvitella, että velkaantumisen voisi taittaa kenenkään mitään menettämättä.

Neljän vuoden hallitusta on hölmöä arvostella vain 4 kk saldon mukaan.
Vain lopputulos on oleellinen, ei lyhytaikaiset mielenkuohahdukset.

Kuka menettää mitä, on aiheellinen kysymys, mutta lopulta kaikkien pitää luopua jostakin, jos oikein menee.

Johtuu simppelisti siitä, että on totuttu saamaan enemmän, kuin mihin on oikeasti varaa. Kyllä tuon kaikki lopulta tajunnevat, ei riitely ainakaan kakkua kasvata.

Jairi Palonen

Kyllä sitä Demaritkin on saanut tuhoa aikaan !

Paperiliiton Ahonen onnistui ajamaan puu ja paperiteollisuuden pois Suomesta jatkuvilla lakoilla. Seuraavaksi hän istui yrityksen hallituksessa puolustamassa suuria palkkioita yritysjohtajille.
Ahonen lihoi niin, että katkaisi istuinoksansa ja paperiteollisuus alkoi rakentaa tehtaita ulkomaille ja tuottaa tavaraa halvempiein tuotantokustannusten maassa, tämä on tullut Miljardeja maksamaan Suomelle,tieto/taidon sekä työpaikkojen menetyksenä, kohtuus on tässäkin unohdettu.