Tiistai 11.12.2018

Timo Soini ryhtyi toimiin – Kohuttu hallintarekisteri on nyt jäissä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2015 21:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini (ps.) haluaa Suomelle samantyyppisen turvapaikanhakijoiden palautussopimuksen Irakiin kuin Ruotsilla on.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoo Uudelle Suomelle, että kohuttu valtiovarainministeriön hallintarekisteriä koskeva esitys on tällä hetkellä jäissä.

Soini sanoo, ettei voi hyväksyä esitystä sellaisenaan, vaan hallituksessa sorvataan nyt kompromissia. Soini kertoo käyneensä puoluejohtajien Juha Sipilän (kesk.) ja Alexander Stubbin (kok.) kanssa aiheesta keskustelun.

- Me käytiin nyt hallintarekisteristä laaja keskustelu hallituksessa ja myös triossa. Me sovimme, että esitystä katsotaan vielä ja käydään kunnolla vielä kun nämä pullonkaulakohdat läpi, Soini kertoi tänään eduskunnassa.

Uusi Suomi kertoi tällä viikolla, että perussuomalainen eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen aikoo tehdä oman esityksensä, jossa avoimuus säilyy. Soini kertoo ilmoittaneensa ministerien kokouksessa, että Turunen tulisi ottaa mukaan hallintarekisteriasian käsittelyyn.

- Katsotaan nyt kaikki ideat ja [tehdään] parempi järjestelmä kuin nyt. Muuten tällaisia uudistuksia ei kannata tehdä. Tänään on asia perusteellisesti käyty läpi ja eteenpäin mennään tässä marssijärjestyksessä, että katsotaan korjausehdotukset ja kipukohdat ja sitten katsotaan, että se on sellainen, että kaikki sen voivat hyväksyä. Tällä hetkellä ei mennä eteenpäin, Soini sanoi.

Soini: Irakin kanssa samantyyppinen sopimus kuin Ruotsilla

Soini kertoi eduskunnassa myös Suomen aikeista tehdä palautussopimus Irakin kanssa koskien turvapaikanhakijoita. Ylivoimaisesti suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista tulee Irakista. Suomella ei ole Irakin kanssa palautussopimusta kuten esimerkiksi Ruotsilla.

Soini on tavannut aiheen tiimoilta Irakin ulkoministerin viime viikolla.

- Viittasin siihen, että samanlainen rakenne mikä muilla pohjoismailla on, olisi meidän tavoitteenamme. Tätä nyt viedään eteenpäin. Se oli hyvin hyödyllinen keskustelu. Nyt osa irakilaisista pyytää passeja ja on aika selvää, etteivät kaikki täytä turvapaikkakriteerejä. Tämä on hyvin tärkeä saada ihmisille perille, että jos ei ole oikeutettu, niin ei kannata maksaa tuhansia dollareita matkasta tänne ja saada ei-päätös, Soini sanoo.

Irak on aiemmin suhtautunut nihkeästi palautussopimukseen. Suomi on useiden vuosien ajan yrittänyt tuloksetta saada sopimuksen aikaan.

- Haluan katsoa, että sitten kun muste kuivuu paperilla, niin asia on selvä. Asiaa on viety voimallisesti eteenpäin ja heillä on asiaan ymmärrystä, mutta asiaa pitää vielä laajemmin katsoa Irakin hallituksesta ja muun muassa sisäministeritasolla. Katsotaan nyt että se mitä sovitaan, menee kokonaisuudessaan hallinnossa läpi, Soini sanoo.

Tulisiko sopimus olemaan samanlainen kuin esimerkiksi Ruotsilla?

- No pyrkimys on, että se olisi samantyyppinen ja mahdollistaisi palauttamisen. Sillä olisi suuri ja merkittävä signaalivaikutus. Yritetään saada se mahdollisemmin nopeasti aikaan. Tarvitsemme tähän Irakin suostumuksen. Meidän puolestamme asia on hyvin selvä: kun vaan saadaan tämä läpi, niin hyvä on, Soini sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Mustakallio

Mitä jos keskittyisi vaikka hieman päivänpolttavempaan ongelmaan ja hoitaisi Irakiin ja Somaliaan ne palautussopimukset loppuun asti ja palauttaisi nämä tulija myös sinne.

Aluksi olisi tietenkin hyvä estää heidän maahantulo kokonaan.

Markku Nieminen

Timo Soini rupesi hommiin toisin kuin kolleegansa Orpo joka huutaa apua EU;lta!??
EU:lta joka ongelman on aiheuttanut.
Eikö Orpo osaa määrätä rajavartiolaitosta tarkastaan kaikki epäilyttävät tulijat ja käännyttämään paperittomat ja muuta epäilyttävät tulomaahansa?
Ei pitäisi olla vaikeaa!