Keskiviikko 17.7.2019

Avioliittorumba alkaa eduskunnassa – ”Onko järkevää?”

Luotu: 
12.10.2015 13:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sukupuolineutraali avioliitto herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Arkistokuva mielenosoituksesta.
|

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kysyy blogissaan, onko järkevää käsitellä eduskunnassa kansalaisaloitteen vasta-aloitteita. Heinonen pelkää, että vasta-aloitteet mahdollistava nykykäytäntö voi johtaa siihen, että aloitteden ja vasta-aloitteiden taistelu jatkuu pitkään.

Eduskuntaan on tulossa lähiaikoina Aito avioliitto -kansalaisaloite, jonka tarkoitus on kumota sukupuolineutraalia avioliittolakia ajanut ja eduskunnan hyväksymä Tahdon 2013 -kansalaisaloite. Tahdon-aloite sai aikanaan vajaat 167 000 kannatusilmoitusta. Sitä vastustava Aito avioliitto -aloite keräsi vajaat 107 000 ilmoitusta.

Heinonen kysyy, onko nykykäytäntö järkevä ja ehdottaa siihen muutosta.

- Onko se resurssien järkevää käyttöä, että vuoden välein eduskunnassa käsitellään aina kansalaisaloitetta ja kansalaisaloitteen vasta-aloitetta ja taas kansalaisaloitetta jne. Vai voisiko kansalaisaloitteen sähköisessä allekirjoitusjärjestelmässä olla myös EI-allekirjoittamisen mahdollisuus? Näin voisi selvitä, että tunteita herättävää asiaa kannattaa tarvittava 50 000 suomalaista, mutta toisaalta 150 000 on myös sitä allekirjoituksellaan vastustanut jne. Tämä voisi olla ratkaisu millä asiat tulisi käsiteltyä vielä nykyistäkin perusteellisemmin ja erilaiset mielipteet huomioon ottaen. Ja en siis kansalaisaloitejärjestelmää halua rajata, mutta tämä voisi parantaa nykyjärjestelmää entisestään, Heinonen pohtii blogissaan.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) nosti hiljattain Aito avioliitto -aloitteen esiin eduskunnassa. Toivola kyseli, miten aloite vaikuttaa tasa-arvoisen avioliittolain valmisteluprosessiin.

- Nämä ovat kaksi eri prosessia. Aito avioliittolaki –kansalaisaloite käsitellään aivan kuten muutkin kansalaisaloitteet, vastasi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) tuolloin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Heinonen

En sitä blogissani tarkoittanutkaan. Kaikki kansalaisaloitteet pitää käsitellä ja huolella ja sen jälkeen päättää. Mutta kyseenalaistin sen, että onko järkeä, että saman vuodenkin aikana voi tulla kansalaisaloite ja sen vasta-aloite ja kaikki pitää käsitellä samalla tavalla.

Paula Saarinen

Käsittely ja hylkääminen pitää tehdä nopeasti. Suomesta tulee ihan tarpeeksi uutisia jo nyt, jotka vaikuttavat kielteisesti maan maineeseen ja kauppamahdollisuuksiin ulkomailla. Suomi eu halua olla ensimmäinen maa maailmassa, joka ensin hyväksyy ja sitten kumoaa tämän lain. Tasa-arvosta ja ihmisten samasta arvostamisesta puhumattakaan.

Paula Saarinen

Käsittely ja hylkääminen pitää tehdä nopeasti. Suomesta tulee ihan tarpeeksi uutisia jo nyt, jotka vaikuttavat kielteisesti maan maineeseen ja kauppamahdollisuuksiin ulkomailla. Suomi eu halua olla ensimmäinen maa maailmassa, joka ensin hyväksyy ja sitten kumoaa tämän lain. Tasa-arvosta ja ihmisten samasta arvostamisesta puhumattakaan.

Raili Sergejeff

Ei tuo turvallisuus- tai esimerkkiaspekti pidä aina paikkaansa, katsotaan vain noita lukuisia kotiväkivaltatapauksia. Ei ole itsestään selvää että lapselle on turvallista, jos naimisissa olevat vanhemmat ovat eri sukupuolta.

Koska samaa sukupuolta olevat ihmiset eivät voi saada lasta keskenään, silloin harkitaan tarkoin, kun aletaan hankkimaan lasta, ja tämä tuo sellaisen aspektin, että lapsi on erittäin toivottu. Lapsen tulevaisuus voi siis olla peräti turvallisempi kuin ns. normiavioliitossa, jos näitä vertailuja aletaan tekemään - niillähän ei käsittääkseni ole tieteellistä pohjaa ainakaan vielä.

Ja kyllä, olen todellakin hetero, ja tykkään vain miehistä "siinä mielessä". ;)

Simo Hyytinen

Ei taida olla tutkimusta, missä todettaisiin onko hetero- vai homopariskunta turvallisempi tai turvattomampi lapselle keskimäärin.

Jonkin perverssion omaava pariskunta saattaa omata myös useamman muunkin perverssion, eikö? Heterosuhde koetaan normaaliksi ja muut suhteet jonkinasteisiksi perverssioiksi. Homous ei ole enää tuomittava perverssio.

Miksi pitää todistella tuntemattomille ihmisille olevansa hetero? Ehkä olet sitä yhteisön painostuksen takia? Sain semmosen käsityksen, että et ehkä ole oikeassa suhteessa kumppaniisi.

Raili Sergejeff
Vastaus kommenttiin #18

Se "todistelu" oli sarkasmia, ei ilmeisesti mennyt perille. Pahoittelen.

Todistelin siksi, että muuten saisin juuri näitä epäilyjä omasta suuntautuneisuudestani ja mahdollisesti myös lesbohuora- yms. kommentteja, niin kuin muutamat heteroystäväni ovat saaneet, puhumattakaan toisin suuntautuneista - heille niitä satelee koko ajan.

En todellakaan ole hetero yhteisön painostuksesta, vaan ihan luonnostaan. Puolustan kuitenkin mielelläni vähemmistöjä.

Paula Plysjuk

Väitätkö, Raili Sergejeff, ettei ns. sateenkaariperheissä ole kotiväkivaltaa? Aivan uskomatonta, jos olet niin sinisilmäinen, että niin luulet tai uskot.
Tuohon, että samaa sukupuolta olevat parit eivät voi keskenään saada lapsia, huomautan, että lapset eivät ole tavaroita, joita hankitaan. Itse käytit sanaa "hankitaan". Minä toivon, ettei lapsesta koskaan maailmassa tule hankintalistalle sellaista, mitä voidaan mennä "tekemään" tai muuten "hankkimaan", sillä on kyse ihmisyksiöistä, ei kauppatavarasta. Ja tiedoksesi, että kyllä sellaisiakin tutkimuksia tiede on jo tehnyt, joilla todistetaan lapsen voivan pääsääntöisesti parhaiten isän ja äidin muodostamassa perheyksikössä. Ei siis isän ja isän, äidin ja äidin, tai useamman vanhemman, kuten ns. apilaperheissä.

Tuomo Niemelä

Puolesta-vastaan -malli ei paljoa jäisi neuvoa antavasta kansanäänestyksestä. Vähän eri nimi. Joku viranomainen vielä huutamaan hep!, kun 50 000 ääntä on kerääntynyt molemmille puolille. Että nyt hilpan kilpan äänestämään, jos asia kiinnostaa.

Vaan hoitaahan media tuon jo nytkin.

Paula Plysjuk

Timo Heinoselle haluan sanoa, että koska ja etenkin siksi, että eduskunta päätti Tahdon2013-aloitteesta kutakuinkin kävellen reippaasti esim. lakivaliokunnan (ja muistaakseni myös perustuslakivaliokunnan) hylkäämissuositusten yli, ja jätti huomiotta näiden vaatimuksen tehdä lapsivaikutusarviointi ennen spn-lain hyväksymistä, on kansalaisten oikeudenmukaisuustajun kannalta ensiarvoisen tärkeää, että aitoavioliitto-aloite käsitellään tarkoin ja perusteellisesti. Lähdin keväällä keräämään allekirjoituksia aitoavioliitto-aloitteeseen juuri siksi, että eduskunta vähät välitti niiden Suomen kansalaisten oikeuksista, jotka niitä eivät ikänsä puolesta vielä voi itse puolustaa. Toivonkin edustaja Timo Heinoselle ja kaikille kansanedustajille nyt sellaista intoa, että paneutuvat tämän toisen avioliittolakia koskevan kans.aloitteen perusteluihin oikein kunnolla, ennenkuin siitä äänestetään.

Timo Lehtonen

Timo Heinonen kirjoitti: ”Mutta kyseenalaistin sen, että onko järkeä, että saman vuodenkin aikana voi tulla kansalaisaloite ja sen vasta-aloite ja kaikki pitää käsitellä samalla tavalla.”
Tahdon2013-kampanjan kansalaisaloitteen KAA 3/2013 kannatusilmoitusten keräys alkoi 19.3.2013:
1 http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194913-avioliittolaki-ja-k...
2 http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198682-avioliittolaki-me-t...
3 http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199003-kansalaisaloite-tas...
Aito avioliitto -kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keräys alkoi 29.3.2015.
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199271-aito-avioliitto-kan...
Noiden aloitteiden välillä kului aikaa yli kaksi vuotta.
Timo Heinoselle ja muille: Tuskin milloinkaan tulee tilannetta, jossa saman vuodenkin aikana voi tulla kansalaisaloite ja sen vasta-aloite.

Outi Mäki

Ikärasisteille täällä iltalukemista: http://www.ikateknologia.fi/images/stories/Julkaisut/kakate_teknologian_... (mm. s. 13-14)
Raili, yksikään homo- tai lesboliitto ei auta hulttioheteroiden lapsia millään tavalla.
Siitä, että joku kohtelee lasta huonosti, ei sivistysmaassa voi vetää johtopäätöstä, että siispä toisella henkilöllä on oikeus kohdella toista lasta toisella tavalla huonosti (kuten erottaa verisukulaisista). Harkinnan määrä lapsen hankkimisessa ei takaa lapsen hyvää kohtelua - ottaen huomioon, että jos ensimmäinen lahja, jonka vanhempi lapselleen antaa, on erottaa hänet toisesta vanhemmastaan olipa tämä millainen tahansa, niin rakkaudella lasta kohtaan ei tällaista tekoa ainakaan voi perustella.

Timo Lehtonen

Outi Mäki kirjoitti edellä koskettavasti, jonka sanomaa soisi jokaisen pohtivan sisimmässään: ”…jos ensimmäinen lahja, jonka vanhempi lapselleen antaa, on erottaa hänet toisesta vanhemmastaan olipa tämä millainen tahansa, niin rakkaudella lasta kohtaan ei tällaista tekoa ainakaan voi perustella.”

Jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella on synnynnäinen oikeus olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana ja kasvatettavana. Tuota lapsella olevaa synnynnäistä oikeutta ei voi kukaan milloinkaan ottaa lapselta pois. Tuo oikeus säilyy lapsella aina, mutta aina se ei syystä tai toisesta toteudu käytännössä. Vaikka tuo lapsen synnynnäinen oikeus ei aina toteudu, tämä ei koskaan eikä missään tilanteessa eliminoi oikeuden olemassa oloa (ihmisen oikeus omaan omaisuuteensa ei katoa, jos se varastetaan).

Jokaisella maailmaan syntyvällä lapsella oleva synnynnäinen oikeus olla syntymästään lähtien biologisen isänsä ja äitinsä yhdessä hoidettavana ja kasvatettavana ei milloinkaan voi toteutua perheessä, jossa lapsi on joko kahden miehen tai kahden naisen hoidettavana ja kasvatettavana (ilman isää tai äitiä).

Outi Mäki

Juuri näin. Jos ihminen saa vasta 18 vuotta täytettyään tietää, kuka on hänen isänsä, silloin YK:n lapsenoikeuksien sopimuksen kuvaama oikeus tuntea vanhempansa (artikla 7) ei hänen kohdallaan toteudu lapsena. Se toteutuu vasta aikuisena eli silloin tätä sopimusta, johon Suomi on sitoutunut, on rikottu.

Eino Anttila

Kansalaiset:
Kysyn vaan, mistä nuo ei heterot tulevaisuudessa kuvittelevat saavansa sen lapsen. Eikö heistä tule ajanoloon puute? Ajatellaan vaikkapa muutama vuosikymmen eteenpäin, ottolasten saanti voi olla lähes mahdoton. Eiköhän pysytä luonnonmukaisessa menetelmässä niin jokainen saan sen verran jälkeläisiä kuin kukin haluaa. On toki sellaisia joilla jonkin fyysisen... esteen vuoksi ei ole siihen mahdollista
mutta tämä ei ole siihen ratkaisu. Ne joilla on fyysiset mahdollisuudet toimikoot sen mukaan. Ei vääristyneiden ja luonnonvastaisten halujen mukaan.
Oikea perhe ja suvun jatkaminen tapahtuu luonnonlakien mukaan. eikä se lakeja
muokkaamalla muuksi muutu. Kunnia Heteropareille! Siinä on oikea elämisen sekä
kasvamisen malli meidän jälkeemme tuleville sukupolville.

Outi Mäki

Mitähän rumbaa se herra Heinonen tarkoittaa? Jos avioliittolaki käsitellään eduskunnassa yhden kerran niin kuin sen merkitykselle ja arvolle kuuluu, niin voimassa oleva laki palautetaan ja samalla todetaan, että niin ristiriitaista ja irrationaalista lakia kuin sukupuolineutraali avioliittolaki ei eduskuntaan jatkossa tuoda. Yksinkertaista. Resurssien järkevää käyttöä on, että asia käsitellään säädösten, ohjeiden ja logiikan mukaan ja samalla tehdään selväksi, että tasa-arvoinen -sanan käyttö Tahdon-aloitteen yhteydessä oli manipulaatiota. Perustuslain mukaan kansalaisia on kohdeltava tasa-arvoisesti, kuten nykyinen avioliittolaki tekee: nainen ja mies ovat täysin yhdenvertaiset sen lain edessä. Joka muuta väittää, valehtelee. Lopputuloskin on nykyisen lain pohjalta aina sukupuolen suhteen neutraali eikä painotu milloin miehiin, milloin naisiin.

Ingmar Forne

Valintavapaus on asia, josta hehkutetaan paljon näinä päivinä. Hyvä on. Ei pitäisi sitten olla pakotettu käyttämään joku verkkopalvelu jollei halua tai osaa. Ei pitäisi olla pakotettu luopumään käteisen rahan käytöstä. Ja kansanedustajien on aivan turha valittaa siitä että heillä on liian paljon tekemistä. Hehän saavat palkkiota siitä että säätävät lakeja, ja jos joidenkin mielestä säädetyt lait eivät ole hyviä, niin säätäkööt uusia. Sitäpaitsi:

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/118461-puheenaihe-eduskunnas...

http://ingmarforne.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106874-eduskunnassa-eiv%C3%A...