Perjantai 24.5.2019

Turvapaikanhakijat: Tämä pinkka laskuja vain kasvaa – ”Eihän niitä kukaan maksa”

Luotu: 
13.10.2015 11:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Paperittomien klinikan hoidettavien määrä todennäköisesti moninkertaistuu, arvioi lääkäri Pekka Tuomola.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Lääkäri Pekka Tuomola on huolissaan paperittomien syrjäytymisestä Suomessa.
|

Faktakulma

Paperittomien klinikka eli Global Clinic on vapaaehtoisten voimin toimiva klinikka.

Se antaa hoitoa niille, joita kunnallinen terveydenhuolto ei ota vastaan.

Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja, päihdelääkäri Pekka Tuomola on ollut mukana Global Clinicin suunnittelussa.

Helsingin Diakonissalaitos tukee paperittomien hoitoa, mutta ei järjestä sitä.

Paperittomien klinikka tekee yhteistyötä muiden muassa Suomen Punaisen Ristin, Amnestyn, Lääkärin sosiaalinen vastuu –järjestön ja Helsingin kansainvälisen seurakunnan kanssa.

Paperittomien klinikan toiminnan suunnittelussa mukana ollut lääkäri Pekka Tuomola on huolissaan paperittomien ihmisten määrän kasvusta Suomessa. Vapaaehtoisten lääkärien voimin paperittomia hoitava paperittomien klinikka on Tuomolan mukaan jo nyt ”äärirajoilla”.

– Me olemme sillä lailla aika äärirajoilla, että tällä hetkellä vielä pystytään [hoitamaan tarvittavat potilaat], mutta jos tämä lisääntyy kovasti niin kyllähän siinä sitten tulee ongelmia, Tuomola kertoo Uudelle Suomelle.

Ilta-Sanomat kertoo, että laittomien pakolaisten määrä Suomessa voi tänä vuonna kasvaa jo 10 000:een.

Tuomola ei vielä ole huomannut kävijöiden määrän lisääntymistä paperittomien klinikalla. Hän kuitenkin arvioi, että ”on hyvin todennäköistä, että määrä kasvaa huomattavasti” parissa vuodessa.

– Kun katsoo tätä turvapaikanhakuprosessia niin sen myötä paperittomien määrä ilmeisesti tulee lisääntymään, koska osa niistä, jotka eivät saa turvapaikkaa, jää Suomeen, Tuomola sanoo.

Tuomolan mukaan paperittomien klinikka ei pysty kuitenkaan mitenkään varautumaan potilaiden määrän kasvamiseen.

– Paperittomien määrä tulee joka tapauksessa lisääntymään. Kyllähän se sitten välttämättä heijastuu myös meidän klinikalla, olettaisin, Tuomola kertoo.

Hän pitää tilannetta ”todella huolestuttavana”. Tuomola laskee, että jos Suomeen tulee tänä vuonna noin 20 000 turvapaikanhakijaa, noin puolet eli 10 000 saisi kielteisen päätöksen.

–Osa heistä varmasti jää Suomeen, eivät poistu. Näin paperittomien määrä lisääntyy. Nyt arvioidaan, että Suomessa olisi 1500-2000 paperitonta, mutta parin vuoden päästä on moninkertainen määrä, Tuomola sanoo.

Turvapaikanhakijat saavat hoitoa julkisesta terveydenhuollosta, mutta jos hakijalle on tehty kielteinen turvapaikkapäätös, hänestä tulee paperiton eli laiton pakolainen. Silloin hän saa hoitoa julkisesta terveyskeskuksesta ainoastaan hätätapauksessa, kuten sydänkohtaukseen tai synnytykseen.

–Jos tauteja jää hoitamatta, se johtaa aikaa myöten kiireellisiin tapauksiin. Kiireellisten tapausten hoito on aina kallista. Ei tämä taloudellisestikaan ole mikään hyvä ratkaisu Suomelle, Tuomola sanoo.

”Klinikalla pinkka laskuja – eihän niitä kukaan maksa”

Tuomola kertoo yhden hänen potilaansa saaneen terveyskeskuksesta hoitoa vakavaan ihotulehdukseen, mistä kirjoitettiin hänelle 5000 euron lasku.

– Kun nämä meidän potilaat sanovat usein osoitteekseen tämän meidän klinikan osoitteen, meillä on siellä melkein puolen metrin pinkka laskuja, varmaan kymmenien tuhansien eurojen edestä. Eihän niitä kukaan maksa.

Tuomolan mielestä viime hallituksen kaatama lakiesitys paperittomien terveydenhuollosta olisi ollut hyvä.

Vapaaehtoisia klinikoita on Helsingissä, Joensuussa, Turussa ja Oulussa.

LUE MYÖS: Lääkäri: Suomessa törkeä epäkohta - näiltä naisilta neuvola sulkee ovensa

Poliisi kertoi Ilta-Sanomille tänään, että laittomasti maassa oleskelevilla ulkomaalaisilla on suuri riski syrjäytyä.

– Heillä on iso riski ajautua tekemään rikoksia ja toisaalta joutua rikollisten hyväksikäyttämiksi, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta sanoi Ilta-Sanomille.

Paperittomien elämää läheltä seuranneen Tuomolan mielestä tämä on ”vakavasti otettava huoli”.

– Paperittomilla menee niin kauan hyvin kun he eivät joudu poliisin kanssa tekemisiin tai terveydentila ei heikkene. He tekevät hyvin pienellä palkalla, heillä ei ole mitään oikeuksia mihinkään. Jos ei ole töitä, niin rikollisuus on yksi uravalinta. Suurin osa näistä on kielitaidottomia, eivätkä pysty integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja syrjäytyvät senkin takia, hän kertoo.

Monet laittomasti maassa olevat tekevät Tuomolan mukaan töitä pimeästi muutaman euron tuntipalkalla ilman vapaapäiviä.

Hänen mukaansa paperittoman tilanne pohjoismaissa on vielä vaikeampi kuin Etelä-Euroopassa.

–Esimerkiksi Etelä-Euroopassa paperittomien lapset voivat käydä koulussa ja heillä on kuitenkin huomattavasti enemmän oikeuksia.

 

Faktakulma

Paperittomien klinikka eli Global Clinic on vapaaehtoisten voimin toimiva klinikka.

Se antaa hoitoa niille, joita kunnallinen terveydenhuolto ei ota vastaan.

Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja, päihdelääkäri Pekka Tuomola on ollut mukana Global Clinicin suunnittelussa.

Helsingin Diakonissalaitos tukee paperittomien hoitoa, mutta ei järjestä sitä.

Paperittomien klinikka tekee yhteistyötä muiden muassa Suomen Punaisen Ristin, Amnestyn, Lääkärin sosiaalinen vastuu –järjestön ja Helsingin kansainvälisen seurakunnan kanssa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilpo Heltimoinen

Kyseessä ovat laittomasti maassa olevat henkilöt eivät "paperittomat henkilöt". Suomessa hämärretään tietoisesti maahanmuuttokeskustelua keksimällä termejä sekä käyttämällä termejä väärissä yhteyksissä. Ei ihme, että koko keskustelu on saanut sairaita piirteitä. Asiat asioina!

Carolus Linden

Kyllä "paperittomien" lapset saavat Ruotsissa käydä koulua. Suomen tilannetta helpottaisi varmaankin, jos Ruotsita tulleet kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat palautettaisiin takaisin koska se on laillisesti mahdollista. Tosin palauttamiselle saattaa olla muitakin laista riippumattomia esteitä.
Maassa lalittomasti oleskelevat aihetuttavat arvamattoman määrän vaikeuksia itselleen ja yhteiskunnalle. Tästäkin syystä tulisi tuntuvasti lisätä toimitaa, joka tähtää heidän vapaaehtoiseen ja pakottamiseen perustuvaan maastapoistumiseen.
On hienoa ja asiallista, että vapaaehtoistyöllä hoidetaan hoitotoimenpiteitä tarvitsevia "paperittomia". Olisi varmaankin kaikken eduksi, että tähän toimintaan pystyttäisiin antamaan myös "yhteiskunnan" tukea tavalla, joka ei lisäisi "vetovoimatekijöitä".

Kauko Aalto

Eiköhän tämä peli ole menetetty. Mikäli Suomeen tulevaisuudessa "saapuu" 50 000 turvapaikan vaatijaa vuosittain, eikä yhtäkään saada palautettua, merkitsee se sitä, että joka vuosi on perustettava Porvoon suuruinen kaupunki, kaikkine palveluineen. On myös huomioitava perheen yhdistämiset eli 4--8 henkeä jokaista tulokasta kohden. Pääsemme lukuun 200 000--400 000. Eikä tämäkään riitä, tulijat ovat nimittäin syntyvyydeltään aivan toista luokkaa kuin kantaväestö, jonka on vielä otettava joltinen vastuu jälkeläistensä elättämisestä. Miten tälläiseen hulluuteen on ajauduttu. Meillä ei ole mitään vastuuta eikä velkaa näitä ihmisiä kohtaan

Carolus Linden

Tällaiseen hulluuteen on ajauduttu lähinnä kolmesta syysstä. Nämä ovat ulkomaalaislaki, laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta ja muut ns. "vetovoimatekijät". Sattumoisin on molemmat lait allekirjoituskellaan vahvistanut tasavallan presidetti Tarja Halonen. En syytä häntä, enkä ketään, hulluudesta, enkä muustakaan. Nykytilanteessa vain kyseinen lainsäädätö on vaikutuksiltaan ennalta-arvaamaton.
Kansainväliset sopimukset myös vaikuttavat asiaan, mutta niiden rikkomisesta ei ole säädettyjä sanktioita ja niinpä niitä rikotaan reippaastikin muidenkin maiden toimesta. Täten ne eivät sido Suomen viranomaisten toimitaa siinä määrin kuin meidän omat lakimme.

Juhani Vinberg

Voi kun pian tulisi talvi, paljon lunta ja pakkasta. Voisi tämä homonidilaji Pan harenam muuttaa lämpimään ihan vapaaehtoisesti. Tietenkin myös suunnitellut sosiaaliturvan heikennykset ovat tarpeen ripeästi toteutettuna poismuuttoaaltoa edistämään

Toni Hiltunen

Hmm... ilmainen terveydenhuolto veronmaksajien piikkiin jokaiselle maailman asukkaalle, kasvattaa paperittomien hoidettavien määrää. Kuka olisikaan voinut arvata. Mitä vielä? Kohta hämmästellään, miten ilmaisen elämän tarjoaminen kaikille halukkaille lisää tulijoiden määrää.

Laittakaa laskut Emma Karille. Hän oli tästä eniten huolissaan. Kantakaamme piskuinen kansa nyt vain vastuumme. Mitä ikinä se tarkoittaakaan.

Lumira Lumus

Se näkyy, että virallaisten turvapaikan hakijoiden määrä vähenee ja mutta luvatta tulleiden määrä kasvaa valtavasti ja kun viralliset toimivat tukijoukkona, se pakoilaisuuteen jo kauan liittynyt strategia asuttaa näitä länsimaihin. Mutta viranomaiset eivät tee mitään toiminnan pysäyttämiseksi.
Moraalitonta on edistää ja hyyssätä paperittominen virtaa, enkä usko, että paperittomat haluavat olla missään tekemissä Suomen julkisen hoidon tai viranonmaisten kanssa.

Asko Korpela

Kustannuksia, kustannuksia, pelkkiä kustannuksia. Mitä sanovat vastaanottokeskuspaikkakuntien yrittäjät: tuloja, tuloja, työllisyyttä. Ruoka käy kaupaksi. Palveluita tarvitaan. Kiva kun tulivat työllistämään. Ennen pitkää itsensäkin, jos vain lupa annetaan.