Perjantai 24.5.2019

Poliisilta täyslaidallinen aikuisten käytöksestä – ”En voi valehdella nuorille enää”

Luotu: 
14.10.2015 13:14
  • Kuva: Facebook, kuvakaappaus
    Kuva
    - Minun täytyy ikäväkseni todeta, että tämä on malliesimerkki siitä, mitä en halua nuorille opettaa kuin varoittavassa mielessä, Saarinen kirjoittaa viitaten nimenomaan siihen tapaan jolla sosiaalisessa mediassa on pizzakohussa keskusteltu.
|

Nettipoliisi Jarno Saarinen ottaa Puheenvuoro-blogissaan voimakkasti kantaa sosiaalisessa mediassa kuohuttaneeseen pizzakohuun ja ihmisten käyttäytymiseen.

- Jos meidän tehtävämme on pyrkiä opettamaan asiallista nettikäyttäytymistä nuorisolle, niin ihan kovasti en apuja saa suurelta osalta kansasta, jotka somea käyttävät. Viittaan tällä kommentillani tietysti pari päivää Suomea puhuttaneeseen Pizzagateen, jonka mittasuhteet ovat suoraan sanottuna järjettömät. Eivätkä pelkästään mittasuhteet ole järjettömiä, vaan jälleen kerran myös se taso, millä kommentoijat ovat liikkuneet, saavat minutkin hämmästymään - ikävä kyllä huonolla tavalla, Saarinen avautuu.

Saarinen kertoo hämmästyneensä eniten siitä, ”miten puhdas faktatieto saatiin joidenkin tahojen silmin näyttämään naurettavalta, koska se ei heidän mielestään ollut juuri se kirjoitus, jolla harmaata taloutta vastaan kampanjointi pitää polkaista käyntiin”.

Saarisen mukaan myös jotkut poliitikot kommentoivat tällä argumentilla ja samalla ”tulivat ottaneeksi kantaa sen puolesta, että tiettyihin rikoksiin ei pitäisi puuttua”. Väite siitä, että poliisin pizzakampanja olisi rasistinen, on Saarisen mukaan absurdi.

- Minun täytyy ikäväkseni todeta, että tämä on malliesimerkki siitä, mitä en halua nuorille opettaa kuin varoittavassa mielessä, Saarinen kirjoittaa viitaten nimenomaan siihen tapaan jolla sosiaalisessa mediassa on aiheesta keskusteltu.

- Tähän asti olen pyrkinyt luomaan optimismia, ja uskonut itsekin siihen, että jos teet vilpittömästi asioita, pysyttäydyt asiallisena sekä faktoissa, olet pääsääntöisesti kuivilla. Tästä eteenpäin minun pitää muuttaa sanomaani. En voi valehdella heille enempää. En halua, että heille tulee mielikuva siitä, että voisi ikään kuin innostuneena kirjoittaa ihan faktapohjaista tietoa joutumatta tyrmätyksi tai jopa naurunalaiseksi. Ja siis täysin mielivaltaisista syistä. Koska sellaisen kuvan tästä saa, ja sen kuvan annoimme taas nuorisollemme, ettei sillä ole mitään merkitystä, vaikka kirjoittaisit täyttä asiaa, Saarinen kirjoittaa.

Saarisen mukaan keskustelukulttuuri on sellaista, ettei se kannusta nuorisoa laittamaan itseään likoon ja ottamaan kantaa.

Pizzakohu lähti liikkeelle, kun poliisin harmaan talouden vastaisessa kampanjassa kehotettiin aiemmin tällä viikolla kansalaisia ilmiantamaan liian halpaa pizzaa myyviä yrittäjiä.

LUE MYÖS: Maahanmuuttajayrittäjien poika: Tätä Suomi ei tajua 6 euron pizzasta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Palkoranta

Minua kummastutti eniten se että ymmärretään fiksujen ihmisten taholta tahallaan väärin. Arvonlisävero ja muut velvoitteet ovat toistaiseksi toimivan yhteiskunnan pelisääntöihin kuuluvia ihan normaaleja käytäntöjä. Aina vaan tuppaa olemaan ns.vapaamatkustajia ja tässä taloudellisessa tilanteessa kun ei kaivattaisi yhtäkään.

Vesa Äijälä

Kohuhan lähti siitä, että näinkin pieneen asiaan puututaan, mutta ei puututa siihen suurimpaan syyhyn, eli salkkumiehien tuottamaan harmaateen talouteen.

Tämä olisi ollut hyvä mainita artikkelissa. Nimenomaan se, että miksi ihmiset ottivat pizzagaten niin kuumasti, nimenomaan sen takia, että tämänkaltaisessa yhteisössä jossa elämme, jossa leikkauksia ym. suunnitellaan ja jossa lama on about menossa, halpa pizza on vain hyvä juttu. Sen sijaan nimenomaan suurimpiin huijareihin, eli salkkumiehiin olisi keskityttävä.

Tom Blomqvist

Pöyristyttävää että viranomainen ei näe omaa käytöstään arvelluttavana ja huonona. Jos kansa perustellusti vähän keulii niin pitäisikö asiaa katsoa uudestaan. Viranomainen näkee itseään absoluuttisena totuutena ja kohteena mitä ei saa kritisoida. Tässä jää vain epäselväksi kumpi on se huonokäytöksinen. Käsittämätöntä toimintaa.

Janne P Hukkinen

Faktat juu juu, totuus uli uli.. Ei kai kukaan oleta, ettei poliisi rikoksiin puuttuisi; ongelmanne on priorisoinnissa sekä "kyttäämisen" ja "vasikoinnin" joukkoistamisessa.

Miksi pizzayrittäjät, jotka eivät laske tuntipalkkaansa excelissä, määritellään etujärjestön poliisin suuhun laittaman lobbausmateriaalin perusteella rikoksesta epäillyiksi?

McDonnald's myy eurolla juustohampurilaisia. Mäkin voidaan vastaavan laskelman perusteella väittää kiertävän niin ikään veroja:

"Hampurilaisen tekemiseen ja kassatoimintaan menee työntekijöiltä yhteensä puolitoista minuuttia eli 0,25€ kun tuntipalkka on 10€. Pihviä on 100g ja kaupassa pihviliha maksaa 5€/kg joten sen osuus on 0,5€. 6 grillimaisterin hampurilaissämpylää on lidlissä tarjouksessa euron joten siitä kans 0,17€. Salaattia, kasviksia yms. on euron hampurilaisessa 50g ja niiden hinta on 2€/kg joten siitä taas 0,1€. Nyt ollaan jo 1,02€:ssa ilman että on maksettu vuokraa, franchising-kuluja, arvonlisäveroja, työnantajamaksuja, kastikkeita yms." (Kiitos Tilde U.)

Poliisin pitäisi olla tarkkana siinä, kenen lauluja laulaa ja kuinka nuotilleen. Näin tulkinnanvaraisissa asioissa ei pitäisi kansalaisia kääntää "vasikoimaan" toisiaan vastaan. Poliisin uskottavuus ja brändi siitä kärsii. Luulisi talousrikostutkijoiden taitojen riittävän kuuden euron pizzoja monimutkaisempienkin rikosten tutkintaan.