Torstai 23.5.2019

Kansanedustaja veti luvut esiin – ”Suomi on pahoinvoiva kansa, jota pidetään pillereillä pystyssä”

Luotu: 
15.10.2015 09:33
 • Kuva: EPA / All Over Press
  Kuva
  - Doupataanko suomalaiset lääkkeillä työkykyisiksi, vaikka todellisuudessa työntekijöiden asemesta työpaikat ovat sairaita? kysyy kansanedustaja.
|

Kansanedustaja Jyrki Kasvin (vihr.) mielestä Suomessa on jotain pahasti vialla.

- Noin miljoona suomalaista syö Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä, ja pelkästään masennuslääkkeitä käyttää meistä noin 400 000. Lisäksi noin puolelle miljoonalle suomalaiselle on määrätty verenpainelääkkeitä. Joka neljäs työssä käyvä suomalainen kärsii jonkinasteisesta työuupumuksesta, Kasvi luettelee blogissaan.

- Vähättelemättä kenenkään depressiota tai verenpainesairautta, Suomessa on jotain pahasti vialla. Olemme pahoinvoiva kansakunta, jota pidetään pillereillä pystyssä, hän jatkaa.

Kasvin mielestä yksi selitys suomalaisten pahoinvoinnille on työelämä.

- Merkittävä osa suomalaisten syömistä mieliala- ja verenpainelääkkeistä määrätään työterveysasemilla, joihin työssä käyvät suomalaiset menevät, kun epäilevät verenpaineensa nousseen, tai kun uupumuksen, ahdistuksen ja masennuksen kanssa ei enää tule toimeen. Työterveysasemien asiakkaita ovat työnantajat, jotka maksavat siitä, että työntekijät pääsevät nopeasti lääkäriin ja pysyvät työkuntoisina. On kuitenkin paljon helpompaa ja halvempaa kirjoittaa resepti kuin selvittää, onko työyhteisössä, työkulttuurissa tai työtehtävissä jotain vialla, Kasvi kirjoittaa.

Kasvin mielestä tietyissä tilanteissa työpaikan tai ammatin vaihdoksen suositteleminen voisi olla parasta työterveyshoitoa.

- Doupataanko suomalaiset lääkkeillä työkykyisiksi, vaikka todellisuudessa työntekijöiden asemesta työpaikat ovat sairaita? Hoidammeko oireita pahoinvoinnin syiden asemesta? hän kysyy.

Kasvin mielestä suomalaisessa johtamiskulttuurissa ei osasta tunnistaa alaisten pahoinvointia.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
      Jyrki Kasvi
Jyrki Kasvi
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lumira Lumus

Lääkekemia on väärä metodi ratkaista yhteiskunnan ongelmia, siinä heikkenee vain valtion js kansalaisen talous ja terveys näin toimien heikkenee yhä enemmän.
Tämä on yhteiskunnan bisnes joka vääristää ja tuo vakavia lisäongelmia. Mutta holhouskomppaniat lypsävt valtion ja veronmaksajien rahoja.
Ongelmien hoito on siis aivan väärillä holhouskomppanioilla.
Mitä enemmän lääkintää, sitä enemmän yhteiskunnalliset talous ja muut ongelmat lisääntyvät ja lopulta ja jo nyt hyvinvointi on on terveydenhoidon ja sossujen toimilla menetetty kokonaan.

Heikki Jäntti

Tähän mielialalääkkeiden määrään lisätään vielä statiinit, joita 90 prosenttisesti syödään turhaan. Suomessa on puoli miljoonaa diabeetikkoja joiden ravinto-ohjeet takaa lääkkeiden menekin. Monet diabeetikot ovat voineet jättä lääkkeet pois päiväjärjestyksestä noudatttamalla vähiilihydraattista ruokavaliosta. Lisäksi vielä viljatuotteista johtuvat lukemattomat krooniset sairaudet, joita pitää myös lääkitä

Arto Jaaskelainen

Suomalainen valtamedia on sävyltään, tyyliltään ja sisällöltään aika masentava usein tyyliin ongelmia, onnettomuuksia, jne. Asioista kerrotaan hyvin usein Vihreiden lasien läpi joka saa aikaan omanlaisensa sisältövalikoiman ja painotuksen "uutisiin" jotka ovat todellisuudessa Vihreiden piilomainontaa milloin mitäkin kanavaa hyödyntäen.
Monikohan on miettinyt missä määrin Vihreys masentaa ja estää taloudellista toimintaa Suomessa tyrkyttäessään ja suosiessaan asioita joissa ei ole taloudellisen järjen häivää kun niitä arvioidaan realistisesti.
Aika paljon vähemmän tarvittaisiin niitä pilereitä nyt jos Suomea ei olisi vuosien saatossa masennettu Vihreiden sinnikkäällä piilopropagandalla, soluttautumisella ja talouden masentamisella johon hyvin moni on jo sokeutunut --- valitettavasti.

Jaakko Aalto

Tuota väitettä suomalaisten onnettomuudesta toistellaan kuin mitäkin mantraa. Kuitenkin kansainvälisissä vertailuissa suomalaiset löytyvät sieltä tyytyväisimpien joukosta. Herää kysysymys, millä motiivilla liikkuvat nämä, jotka toistelevat tätä onnettomuusväitettä esittämättä mitään mutua vakuuttvampia perusteluita. Purkavatko he omaa pahaa oloaan, vai onko motiivina jonkinlainen negatiivisten tuntemusten psyykkaaminen.

Lauri Furtato

"Herää kysysymys, millä motiivilla liikkuvat nämä, jotka toistelevat tätä onnettomuusväitettä esittämättä mitään mutua vakuuttvampia perusteluita. "
Saman voisi kääntää toisin päin.
Toisaalta monet ovat ns. onnellisia kun lapset voivat hyvin ja on säännölliset tulot. Odottamatta parempaa.
Toiset taas näkevät yhteiskunnan epäkohdat räikeänä itse asuen lähiössä ja nähden ihmisten huonovointisuutta. Kaikilla ei ole säännöllisiä tulojakaan ja tulevaisuus epävarmaa.

Arto Jaaskelainen

Media on masentanut suomalaisia ja sen seurauksena positiivisuus on on väistynyt Suomesta. Hehkutetaan kurjuutta ja painetaan alas tai ollaan hiljaa asioista jotka ovat perinteisesti ylläpitäneet positiivisuutta Suomessa . Suomi tarvitsisi uuden konservatiivisen valtamedian joka toisi takaisin positiivisuuden ja uskon huomiseen. Kertoisi asioista journalistisesti eikä Vihreällä asennetyrkytyksellä ja piilomainonnalla asioista. Kyse ei ole pelkästään kirjoituksen sävystä vaan oleellisesti myös siitä mitä valitaan uutisoitavaksi, millaisia painotuksia uutisoinnissa tehdään ja millaista arvomaailmaa uutisointi edustaa.

Teemu Rajalammi

Tietenkin se on vihreiden vika. Kuinkas muutenkaan. Mikä nyt ei olisi vihreiden vika?

Ettei syy kuitenkin löytyisi suomalaisesta työilmapiirissä jola keskittyy täysillä tehokkuuteen ihmisten hyvinvoinnista piittaamatta? Suomessa ei osata kehua ja kannustaa vaan kaikki palaute on negatiivista.

Ilona Pajari

On hyvä, että ihmiset hoitavat itseään eivätkä oireile perheissään ja työpaikoillaan. Ennen vanhaan psyyken ongelmat ratkaisiin tulemalla uskoon tai alkoholisoitumalla, välillä jopa vuorotellen. Nyt ymmärretään, että apua voi saada rääkkäämättä ympäristöään tolkuttomasti. Samoin itsemurha- ja perheväkivaltaluvut ovat olleet laskussa. Toki elämäntapakonsultit yrittävät vakuuttaa, että positiivisella ajattelulla kaikki selviää, mutta jos aivokemiassa on vikaa, sen vaikutus on rajallinen.

Tapio Angervuori

- Tupakointi veks!
- Lopettakaa viinanjuonti sekä viinien tissuttelu kotona työpäivän päätteeksi.
- Keskikaljaa vähemmälle.
- Aloittakaa D-vitamiini - ja omega3 -kuurit.
- Multi B -vitamiini poretabletitkin voivat antaa potkua kaamokseen.

Pasi Laakso

Tässä maassa sitten pitäsi työehtoja kiristää, työaikaa pidentää, lomia lyhentää ja paikallisesti sopia asioista? Johtajat ei huomaa, vai heitä ei kiinnosta, kun tullijoita on portilla jonoksi asti. Vanhat vaan kärrätään pois jaloista ja otetaan uusia tilalle, jotka kestää taas jonkin aikaa. Se mitä hallitus tällä hetkellä touhuaa on täysin arjesta vieraantuneiden ihmisten unelmahöttöä.

Kristian Sheikki Laakso

Kansanedustajalle ilmainen vinkki. Ei se työ ole joka stressaa vaan sinun ja 199 muun puupään edesottamukset. Itsekkin raadan kahtavuoroa ja taistelen joka päivä perheen elannon vuoksi. Mutta se päivä kun koittaa et masennuslääkkeitä tarvin, johtuu ihan eduskunnan ja niiden alisuudessa toimivien virastojen toiminnasta. Ihmisen elämä tässä maassa on tehty lähes kestämättömäksi. Tottahan toki aina voidaan verrata toisiin maihin, kun siellä on asiat vielä huonommin. Mutta oikeasti ihminen on sellainen eläin, joka on tottunut tiettyyn tasoon ja sen jälkeen kun korkeammalta tasolta ruvetaan tippumaan nopealla tempolla kohti kurjuutta, alkaa se oikeasti masentamaan.

Meidän kansalaisten hyvinvointia olisi naurettavan helppo korjata, kun ensin laitatte virastonne ojennukseen. Yrtittäjien tuskiin auttaa kun rahoitus hanat aukeaa, kelan asiakkaitten, kun ei juoksuteta luukulta toisella kaikenmaailman lippujen ja lappujen kanssa. Terveyspalveluyiden tarjoamisessa järki käteen yms.

Markus Vuorivirta

No eikös juuri sinun esimerkissä työ nimenomaan stressaa? Teethän kahtavuoroa pää hikisenä jaadijaada...

Niin. Eikös se liity jotenkin työnantajiinkin että tässä maassa on nykyisin niin huonot palkat, ettei tule enää toimeen...

Joka siis aiheuttaa stressiä.

Totta on, että puupäilläkin on osuutensa taas maan hinta ja verotasoon, joka on karannut käsistä aikoja sitten.

Artsi Määttä

Tämä on raaka yleistys. Ensin pitäisi profiloida lääkkeiden käyttäjät ja sen jälkeen alat joiden työntekijät lääkkeitä eniten käyttävät. Liian yleistävät yhteenvedot saattavat saada aikaan virheellisen johtopäätöksen ja väärän reaktion. Onko lääkkeiden käyttö riippuvainen esimerkiksi määrätyistä elämäntilanteista tms. Tällainen jää huomaamatta jos tuijotetaan vain numeroita. Ongelmiin ei voi puuttua jos ei tiedetä mitkä ovat ne todelliset ongelmat.

Keijo Lindgren

Pahoinvointi on myös hyvinvoinnin seuraus jossa kilpaillaan hyvinvoinnista jokapäiväisen leivän asemesta.
Työhyvinvointi onkin vaikeampi juttu kun halpatyövoima tulee iholle valittamatta.
Kaupat ovat täynnä halpatyöllä tehtyjä tavaroita lisäämässä "hyvinvointia".

Juha Oikarinen

Varmaan ongelma on monisyisempi kuin Kasvi kirjoittaa. En oikein jaksa uskoa, että työelämä on suurin kärsimyksen aiheuttaja Suomessa, vaikka toki siinä varmasti on paljon vikoja.
Yksi syy lääkkeiden käyttöön on yksinkertaisesti se, että lääkkeitä olemassa ja ne auttavat monia jotka toki muutenkin pärjäisivät, mutta paremmin lääkkeiden kanssa.
On jotenkin asenteellista olettaa että mieliala lääkkeet on lähtökohtaisesti huono asia.

Risto Apajalahti

"Merkittävä osa suomalaisten syömistä mieliala- ja verenpainelääkkeistä määrätään työterveysasemilla, joihin työssä käyvät suomalaiset menevät, kun epäilevät verenpaineensa nousseen..."

@Kasvi. Olisit jättänyt puheet kohonneesta verenpaineesta pois, kun et näköjään tiedä ja ymmärrä asiasta tarpeeksi. Niin tyypillistä vihreille...

Rajustikaan kohonnutta verenpainetta ei henkilö itse mitenkään välttämättä huomaa lainkaan, joten se pelkästään on harvemmin ajamassa ketään terveysasemalle. Toisekseen se ei ole asia johon voi noin vain helposti itse vaikuttaa. Hoitamaton verenpainetauti - siis tauti, ei keksitty oire - johtaa hyvin monet meistä ennenaikaiseen hautaan, joten opettele tietämään ennen kuin aukaiset leipäläpesi.

Markus Tahvanainen

Tämä on niin totta. Ollaan olevinaan ahkeria ja päteviä. Vastuuta pakoon muodollisen pätevyyden taakse. Pelätään ettei vaan jouduttaisi miettikää olemassa olevia malleja uudelleen vaikka tiedetään että tyhmästi toimitaan. Muutoksen kuilun yli ei pääse kuin yhdellä loikalla joten sen on oltava sitten riittävän voimakas. Nykyiset pilkunviilaajat päättäjät ei vielä ymmärrä tai halua tunnustaa että ollaan väärällä polulla ja tekojen pitää muuttua radikaalisti.

Lilli Markkanen

Työterveysasemat eivät määrää mielialalääkkeitä kuin tilapäisesti, sillä nehän yleensä merkitsevät myös sairauslomaa. Ja sitä Kela hyväksyy vain kaksi viikkoa ilman erikoislääkärin tutkimuksia, tietysti edellyttäen, että työterveyslääkärin diagnoosi on aito. Siten tuo väite on kaikkinensa absurdi. Verenpaine- ja muutkin sairaudet voidaan todeta työterveyshoidossa, mutta niiden selvittäminen edellyttää aina jatkotutkimuksia; yhdellä lääkärikäynnillä ne eivät selviä. Ja harvoin esim. sokeritauti johtuu työpaikan ongelmista kuten eivät muutkaan sairaudet. Tietyillä aloilla tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ovat työperäisiä, ja ne on aina ensin hoidettava työterveyshuollossa, ja vakavammissa tapauksissa erikoissairaanhoidossa. Eli nuo Kasvin heitot ovat todellisuudesta tosi kaukana. Suomessa työterveyshuolto toimii pääsääntöisesti hyvin eikä työntekijöiden tarvitse turvautua "arvauskeskusten" palveluihin;=J

Timo Laine

Lääketehtaat pyörivät pikulasten verellä. Kilpirauhassairauksista huomaa hyvin millainen kehitysmaa Suomi on vielä 2015, mitä tulee lääketieteeseen. Otetaan yksi kanta ja seurataan sitä sokeasti ja juuri niin monta kertaa seinää päin kun käsketään, välillä tuntuu että lääketehtaat johtavat maata. Suurin kusetus hetkeen toimimattomien kilpirauhaslääkkeiden lisäksi ovat toki statiinit. Potilaan kannalta on aika sama johtiko lopputulokseen ahneus vai tyhmyys,sillä suurinosa lääkkeistä ei toimi kuten väitetään.

Timo Virtanen

Suomessa tuskin olis mitään työuupumuksia jos olemassaoleva työ jaettaisiin kaikkien kesken ja Jyrki Kasvin kaltaiset paskanjauhajatkin olisivat ns. samassa veneessä. Sen sijaan pieni osa tekee kaiken työn, toisten ottaessa vain kermat päältä ja eräiden hullujen jakaessa sen toisten selkänahasta revityn rahan kaikenlaiseen hulluuteen, samalla leukojen louskuttassa tyhjiä sanoja vastuunkannosta ja moraalisesta velvollisuudesta. Sitä joka kamppailee työssäjaksamisensa kanssa ei vittuakaan kiinnosta vastuunkannot ja moraaliset velvollisuudet.

Hans Kallberg

suomessahan ei tunnetusti eläkkeelle pääse vaikka olisi tarve. on joko valitava lääkeiden alainen työssä käynti tai vajaakuntoisena työnhakijana te toimistossa koska perusturvaa ei saa ellei ole te toimiston asiakas. ministeri jari lindström tietää hyvin että iso osa pitkäaikaistyöttömistä on pakolla te toimiston asiakaina vajaakuntoisina työnhakijoina koska kela ja/tai eläkeyhtiö on hylänyt eläkehakemuksen.
asia on eduskunnan ja maan hallituksen hyvin tietämä.
ja tietävät että tämä man tapa maksaa veron maksajille joka vuosi 2 miljarsdia euroa. summa muodostuu vastuista joita vastuuvakuuttajat jättävät yhteiskunnan maksettavaksi eduskunnan siunaamana. vakuutajat toimivat eduskunnan säätämien lakien puitteissa.
tässä eduskunnan keskustelualoitteesta lisää; https://www.perussuomalaiset.fi/news/keskustelualoite-tapaturmaisesti-va...
tässä osa omasta tarinastani, vakutuslääketiede vs. todellinen lääketiede. en ole suinkaan ainoa vaan meitä vakuutusvammautuneita on eduskunnan keskustelualoitteen mukaan kymmeniä tuhansia, yhteistä meille on se, että olemme kokenee ihmeparantumisen vakuutuslääkärin, vakuutusoikeuden tai vakuutusyhtiön toimesta. kiitos eduskunnan joka salli tämän. http://ala-sairastu-vakavasti.blogspot.fi/2014/11/tapaus-hans-kallberg-o...

Artur Gajewski

Suomalaisessa työelämässä mättää se, että täällä oletetaan sun tekevän työtä 24/7. Kotona on pakko vastata sähköposteihin ja puhelin soi. Ei ymmärretä, että työstä pitää palautua olemalla täysin irti työstä kotona perheen kanssa. Ihminen ei ole robotti ja sitten kun tulee jaksamisen kanssa rajat vastaan, tuupataan ensimmäisenä SSRI lääkkeitä koska on muka masennusta.

Markus Vuorivirta

Asiaan vielä lisäten, tuokin työ pitää tehdä niin huonolla palkalla, ettei tässä maailman kalleimmassa onnelassa moisella tule toimeen.

Samoin ympäristö on myös epästabiili, jatkuva yt-sirkeli käynnissä joka paikassa ja vuoron perään napsitaan joko sinut tai sinun työkaverisi pihalle. Sitten jos olet se "onnekas" että saat töihisi jäädä edes seuraavaksi puoleksi vuodeksi, saat taakaksesi ne pois potkittujen työt vielä entisten lisäksi - palkkahan ei kuitenkaan heilahda kuin korkeintaan alaspäin...

Mikään ihme, että ihmisillä päässä napsuu jo tässä maassa.

Nina Nores-Syvänen

Kiitokset siitä, että otat tämän teeman esille. Työuupumushan kääntyy Suomessa usein paperilla masennukseksi, kun tarvitaan sairauslomaa. Tässä syynä Kela, joka ei hyväksy työuupumusta sairausloman perusteeksi. Ahdistusdiagnoosikin on saanut Kelan nihkeäksi; on tullut epääviä sairauspäivärahapäätöksiä. Masennusdiagnoosilla saa varminten myönteiden päätöksen.

Kuitenkin olen lukenut, että arviolta vain puolet työuupuneista on myös masentuneita. Yhden väitöskirjan mukaan moni uupunut koki masennusdiagnoosin hämmentävänä ja leimaavana. Työuupumus kääntyy yksilön omaksi ongelmaksi, vaikka ongelma on työoloissa.

Työterveyslaitos totesi hiljattain yhden ristiriidan: työuupumuksen hoito on lähinnä uupuneeseen kohdistuvia toimenpiteitä. Kuitenkin tiedetään, että työuupumuksen ratkaisevat syyt löytyvät työoloista. Tästä on paljon tutkimusnäyttöä niin Suomessa kuin muissa maissa.