Maanantai 27.5.2019

Li Andersson: Ei mitään järkeä – hyöty 50 000 €/työntekijä, 100 saa lähteä

Luotu: 
16.10.2015 14:35
  • Kuva: Arsi Ikäheimonen / All Over Press
    Kuva
    Kansanedustaja Li Andersson (vas.) ihmettelee hallituksen päätöstä leikata valtiolle tuottavasta toiminnasta.

Kansanedustaja Li Andersson (vas.) arvostelee hallitusta harmaan talouden torjunnan leikkaamisesta.

Andersson jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy mitkä ovat harmaan talouden torjuntaohjelman päättymisen yhteenlasketut taloudelliset vaikutukset ja kuinka paljon hyötyä jää saamatta verrattuna vähennettyihin kustannuksiin.

– Sipilän hallituksen säästöt harmaan talouden torjuntaan tarkoittaisivat käytännössä noin sadan talousrikostutkijan vähentämistä. Yhden talousrikostutkijan henkilötyövuosi maksaa noin 60 000 euroa, mutta yhden tutkijan vuoden työpanoksella valtio saa arviolta keskimäärin 110 000 euron tulot, Andersson kertoo kirjallisessa kysymyksessään.

Talousrikostutkijan voidaan näin laskea tuovan 50 000 euron vuosittaisen hyödyn valtiolle.

– Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaohjelmaan kohdistuvilla säästöillä on selkeä valtiontaloutta heikentävä vaikutus. Se katkaisee myös pitkäaikaisen viranomaistoiminnan kehittämisen. Ehkäisemällä harmaata taloutta parannetaan julkisen talouden rahoitusasemaa, vähennetään velkaantumista ja lisätään talouspoliittista liikkumavaraa, Andersson kertoo.

Hän ihmettelee, miksi hallitus aikoo olla myöntämättä harmaan talouden torjuntaohjelman jatkon vaatimaa määrärahaa vuodelle 2016.

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallitus asetti harmaan talouden talousrikollisuuden vähentämisen yhdeksi kärkihankkeekseen ja myönsi harmaan talouden torjunnalle 20 miljoonan euron lisäresurssin vuosittain vuodesta 2012 lähtien.

– Ei ole mitään järkeä leikkata ohjelmasta, joka maksaa itse itsensä ja sen lisäksi tuo lisätulojan valtion kassaan. Pikemminkin pitäisi ottaa lähtökohdaksi harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastaisen toiminnan tehostamisen ja vakiinnuttamisen, Andersson kommentoi medialle lähettämässään tiedotteessa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jyrki Paldán

Eiköhän siellä korkeilla palleilla vaikuta päätöksiin muutkin asiat kuin nämä, jotka meille taviksille välittyvät. Lobbausta, lahjontaa ja hyväveliverkkojahan täälläkin varmaan on ihan samalla tavoin kuin muuallakin. Tai en ainakaan keksi mitään muuta loogista selitystä tälle 90-luvulta lähtien jatkuneelle hulluudelle.

Osmo Marttila

En muista että olisin ollut koskaan aikaisemmin Lin kanssa samalla linjalla ennen tätä.

Onko rikollisuuden edistäminen ja suojelu valtioneuvoston jäseneltä ja/tai kansanedustajalta tavallinen rikos vai myös valtiopetos?

Juha Kajander

En ole kuullut vielä kenenkään pitävän hyvänä ideana harmaan talouden torjunnan leikkaamista. Hallituspuolueitten edustajat ovat olleet hiljaa kuin ahvenet. Olisiko mahdollista saada kommentti joltakulta hallituspuolueen kannattajalta? Tai jopa hallituspuolueen edustajalta?

Atte Peltomäki

Et tule sellaisia kommentteja kuulemaan, koska leikkaukset yksinkertaisesti eivät ole hyvä idea. Jos joku hallituspuolueen kansanedustaja sattuisi asiasta jotain sanomaan, hän ei ottaisi kantaa leikkausten järkevyyteen, ei tunnustaisi tuntevansa aiheitta tarpeeksi hyvin ottaakseen kantaa, sanoisi leikkauksen olevan vain budjettileikkaus eli säästöä, resurssien siirtoa, byrokratiaa.

Ihan tavanomaista politiikkajargonia, jolla pyritään siirtämään huomio pois varsinaisesta ongelmasta eli siitä, että hallitus juuri tällä hetkellä tietoisesti ja koko kansan silmien alla ajaa läpi muutoksia, joilla edesautetaan talousrikollisten toimintaa. Implisiittiset korruptiosyytökset ovat todella vakavia.

Olavi Kanto

Haluaako Sipilä tällä teollaan osoittaa minkälainen yrittäjä hän on, minkälaisia yrittäjiä hän haluaa tukea. Verotusneuvos Markku Hirvonen on arvioinut valtiolla olevan verotuloja saatavana jos harmaata taloutta saadaan kuriin 4000 - 5000 milj. vuodessa. Ne rahat joita nyt on saatu ulosmitattua talousrikostutkijoiden työllä ovat siitä vain murto-osa, koska heitä on liian vähän. Haluaako Sipilä nyt osoittaa, että hänen hallituksensa tukee talousrikollisten toimintaa, kun he övat vähentämässä näitä määrärahoja. Hän ei välitä mitään siitä, että valtiontaloutta saataisiin huomattavasti parannettua jos talousrikollisuus laitettaisiin kuriin. Nyt hallitus vähentää talousrikostutkijoita ja siirtää osakeomistuksia hallintarekisteriin, jotka toimet lisäävät talousrikollisuutta