Torstai 18.7.2019

Unitutkija tv:ssä: Lopetetaan kellojen siirtely

Luotu: 
19.10.2015 07:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Sunnuntaina siirrytään normaaliaikaan eli niin sanottuun talviaikaan. Unitutkijan mielestä kesäajan käytön voisi lopettaa.
|

Unitutkijana tunnettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen luopuisi kellojen siirtelystä, nimenomaan kesäajasta.

- Normaaliaika [eli ”talviaika”] olisi parempi vaihtoehto, jos sitä noudatettaisiin pysyvästi, Partonen sanoi tänään MTV:n Huomenta Suomessa.

Kelloja siirretään taas normaaliaikaan sunnuntaina 25. lokakuuta.

Partosen mukaan vasta viime aikoina on alkanut tulla tutkimustietoa kellojen siirtelyn vaikutuksista ihmisten terveyteen.

- Haittoja on alkanut ilmaantua. Tulee vakavasti kysyttäväksi, kannattaako tätä kesäajan käyttöä jatkaa, Partonen sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi kattava saksalaistutkimus totesi, että kesäajan käyttö rasittaa etenkin iltavirkkuja. Muutkaan eivät sopeudu kesäaikaan kunnolla.

- Se heikentää unen laatua ja aiheuttaa väsymystä, Partonen sanoo.

Partosen mukaan kellojen siirtämisen seurauksena uni näyttää muuttuvan katkonaiseksi. Tätä jatkuu ainakin neljä päivää, joillain pidemmänkin aikaa.

- Iltavirkut eivät näytä saavan lainkaan kiinni kesäajasta. Heidän nukkumisensa kärsii koko sen ajan, Partonen sanoo.

Hänen mukaansa useammassakin tutkimuksessa on todettu myös, että kesäajan käyttö rasittaa osaa sydänsairaista. Hän toteaa, että myös vuorotyö on ongelmallista.

- Ihmisen sisäinen kello jää aina jälkeen ulkoisissa kellonsiirroissa. Jos ulkoa tulee vaatimus, että täytyy olla hereillä ja valmis, se voi olla omalle elimistölle liian kova vaatimus, Partonen sanoo.

Pitäisikö kellojen siirtäminen lopettaa?

2196 ääntä annettu
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sauli Harju

Tästäki on väännetty jo 100 vuotta. Miksi tässäkään asiassa ei kansalaisia kuunnella ? Tuntuu että halutaan tehdä kansalaisille vaan mahdollisimman paljon jäynää, mistään muusta tässä ei voi enään olla kyse, joku tykkää ärsyttää ihmisiä typerillä säännöillä.

Johannes Hissa

Suomi siirtyi noudattamaan kesäaikaa vasta vuodesta 1981 alkaen, koska sitä oli kokeiltu vuonna 1942, jolloin siitä ei ollut mitään hyötyä. Alunperin kesäaika oli puhtaasti Benjamin Franklin huumorilla tekemä esitys, jonka muutamat huuhaa uskovaiset ottivat tosissaan, joten ehkäpä Skepsis ry voisi antaa sille tämän vuoden Huuhaa-palkinnon.

Heli Luokkala-Nevalainen

Kokemuksesta tiedän, että kellojen turha siirtely tuottaa tuskaa ja monta pään kiristystä vammaisille ihmisille. Autistinen tyttäremme ei osaa ymmärtää ajan siirtymää vaan kärsii kauan aikaa siirtelystä. Eikä meidän autistimme ole ainoa. Muitakin vammoja on joissa ajan kanssa edestakaisin vekslaaminen teettää vain haittaa. Onko tätä asiaa tultu edes ajatelleeksi?

Pekka Kauppala

Täyttä asiaa. Kellojen siirtelyn lopettamista vaaditaan joka puolella Eurooppaa, mutta se kanto kaskessa on EU, joka ei suostu kesäaikadirektiivinsä peruutukseen. Venäjä muuten jo pari vuotta sitten lopetti päättömän siirtotemppuilun. Kun hyvää esimerkiä tulee joskus poikkeuksellisesti idästä, kannattaisi se myös huomioida. Siirtelyt myös muun ohella haittaavat yhteisiä liikenneaikatauluja ym. Venäjän kansaa.

Tuomo Niemelä

Voin olla väärässä, mutta tietääkseni ylipäätään 16+8h rytmi on ihmiselle epäluonnollinen. Samaten samalla asiantuntemuksella väitän, että normaali-ihmisen vuorokausirytmi "driftaa" yhdellä tunnilla ilman mitään rytmittäjää. Eli vrk on 25 h.

Voihan kesäaika olla sieltä, perusteluineen, en minä sillä. Parkkosen perustelut vaan ovat epäilyttävästi samasta paikasta. Lisääntynyt valoisuus on paljon tärkeämpi tekijä, kuin 1h sinne tänne. Samaten Saksa ja Suomi eivät ole täysin verrannollisia leveysasteineen.

Johannes Hissa
Vastaus kommenttiin #13

Koska Suomi on Brysselistä katsoen Itämeren takainen alue niin voidaan soveltaa myös Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/84/EY, kesäaikasäännöksistä kohtaa (8) Maantieteellisistä syistä ei kesäaikaa koskevia yhteisiä säännöksiä ole aiheellista soveltaa jäsenvaltioiden merentakaisiin alueisiin.

Mikko Hämäläinen

Olisi harvinaisen typerää luopua kesäajasta, koska tällöin tunti valoisaa aikaa jäisi pois illasta. Pikemminkin tulisi talvella siirtää kelloja 2 h taaksepäin, jolloin valoisa-aika saadaan maksimoitua ilta-aikaan, jolloin ihmiset sitä eniten tarvitsevat.

Mirja Mönkkönen

Käytiin kuukausi sitten Saksassa. Kelloa joutui kuitenkin veivaamaan sen tunnin verran. Joten mikä hyöty kesäajasta on? Ei mikään ellei koko Eurooppa noudata samaa kellonaikaa vuodenajasta ja pituuspiireistä riippumatta. Nykymuodossa kesäaika on pukin puosta eli joutaa pois.

tuomas tanner

Olen valmis luopumaan ns. normaaliajasta vain, jotta kahdesti vuodessa viikon kestävä valitusrumba loppuisi. Ymmärrän, että Helsingin rautatieaseman kellon 40kg painoista tuntiviisaria voi olla raskasta siirtää. Meillä muilla asian pitäisi hoitua huomattavasti helpommin kuin minkä kuvan mediasta saa.
Tämän jälkeen alkaakin sitten kitkat vai nastat kiistely ja sitten muistutellaan kesäaikaan siirtymiseen asti, että huonelämpötilan laskeminen asteella vähentää lämmityskustannuksia viisi prosenttia. Sitäkin on jauhettu jo niin kauan, että meillä on enää +6ºc.