Keskiviikko 22.5.2019

Alkon monopoli nurin? – ”Eduskuntaa kiinnostaa ihan oikeasti”

Luotu: 
20.10.2015 08:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva eduskunnasta. Olutliiton puheenjohtaja nostaa esiin sen, että merkittävä osa kansanedustajista haluaisi vaalikonevastausten perusteella purkaa Alkon monopolin.
|

Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että normienpurku uuteen alkoholilakiin liittyen on lillukanvarsien parissa näpertelyä.

Kähkönen perää mittavampaa uudistusta Suomen alkoholipolitiikkaan.

- Itse asiassa Alkon monopolin purkaminen ihan oikeasti kiinnostaa eduskuntaa.  Varsinkin uudet ja alle 40-vuotiaat kansanedustajat haluavat purkaa alkoholipolitiikkaan ja lainsäädäntöön liittyviä määräyksiä ja rajoituksia sekä ohjata alkoholin nauttimista ravintoloihin pois kotisohvilta ja kaduilta, Kähkönen kirjoittaa.

- Kevään eduskuntavaalien vaalikoneiden vastausten perusteella lähes puolet eli peräti 95 kansanedustajaa olisi valmiita sallimaan joko vahvojen oluiden tai mietojen viinien myynnin päivittäistavarakaupoissa. Kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajista jopa kaksi kolmasosaa on mietojen juomien myynnin vapauttamisen kannalla. Keskustan edustajista viinit ja oluet maitokauppoihin -linjalla on lähes joka kolmas, Kähkönen perustelee.

Tolkku käteen -kampanja, jossa Kähkönen on itsekin mukana, iloitsi heti vaalien jälkeen samasta asiasta. Kampanja selvitti myös, että vaalikonevastausten perusteella 103 kansanedustajiksi valityista haluaa purkaa ravintoloiden sääntelyä ja vapauttaa aukioloajat yritysten itsensä päätettäviksi. 

Varustelekan toimitusjohtaja Valtteri Lindholm avautui hiljattain alkoholin nettimyynnistä ja Alkon roolista. Hän myös vaati viinin vahvuisia juomia kaikkiin kauppoihin.

Pitäisikö Alkon monopoli purkaa?

4146 ääntä annettu
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Leppänen

Lyhyt on ihmisten muisti. Muutama vuosi sitten alennettiin alkoholiveroa ja jo vuoden päästä päätös piti vetää takaisin, koska haittojen katsottiin kasvavan niin paljon. Itse kannatan asiaa, eli alkoholilain yksinkertaistamista, mutta kuka päättäjä haluaa ottaa sen tekemisestä vastuun?

Viimmeksikään en muista nähneeni yhtään kansanedustajan kommenttia vastaan kun haittaveroja taas kiristettiin. Varmaahan on, että uudet vapaudet hetkeksi huumaavat, ennen kuin niihin totutaan ja tilanne normalisoituu.

Olisihan se kiva, jos täälläkin päästäisiin vaikkapa saksalaiseen tyyliin alkoholista nauttimaan.

Jani Miettinen

Suomessa on ongelmakäyttäjiä 10% ja he nauttivat noin puolet Suomessa kulutetuista alkoholista. Heille on ihan sama mitä se viina maksaa tai onko se laitonta kuten vaikka Saudi-Aradiassa tai Iranissa. He tulevat sen viinansa nauttimaan tavalla tai toisella.

Antti Kostet

Tuskin Kepu on vieläkään luopunut keskioluen viemisestä Alkoon, mitä erityisesti uskovaissiipi vaatii.
Näpertely alkoholin kanssa jatkuu valitettavasti, joten alan uudet työpaikat jäävät syntymättä ja verorahat saamatta.

Sami Ylismäki

Olisihan se jo aika saada Suomi pois täysin yksinomaisesti humalahakuisesta juomisesta kohti nauttimista. Ihmiset ovat näes huomanneet, että olutkin voi maistua hyvin monella tapaa ja sitä ei tarvitsekaan kitata kuin kusivettä.

Martti Laari

Vapautetaan mietojen alkoholijuomien myynti ja alennetaan alkoholiveroa reippaasti. Viron tuonti tyrehtyy ja rahat jäävät Suomeen. Alko voi myydä väkeviään, mutta sen kohtalona on lienee kuihtua pois, koska naapurimaan väkevät ovat huomattavan halpoja eikä alkoholin postimyyntikään ole poissuljettua.

Santeri Mäkitalo

Ihan omista itsekkäistä lähtökohdista totean seuraavaa:

Asun tuppukylässä jossa on Alko. Eli lähikauppa joka tarjoaa maailmanluokan viinit ihan siedettävään hintaan. Jos Alkon monopoli puretaan, loppuu sen toiminta tuppukylissä. Tilalle tulee neljä vaihtoehtoa:

Rainbow punainen/valkoinen
Pirkka punainen/valkoinen

Halpaa on, takaan sen.

Eri asia lienee se, että osa meistä haluaa laadukkaan ja laajan valikoiman. Jonka Alko tällä hetkellä varsin ansiokkaasti meille tuo.

Taisto Pihlajamaa

Kalskahtaa omahyväiseltä mutta itsekkäältä. Jos epäilet, ettei kyläkauppiaasi suostuisi tilaamaan haluamaasi, muistanet, että nettikaupan valikoima ylittää jopa Alkon hyllysortimentin.

No, saavutettua etua tai sellaiseksi miellettyä muutkin tuntuvat puolustavan.

Heikki Kähkönen
Vastaus kommenttiin #15

Olen ratkassut viiniongelmani sillä, että tuon Tallinnasta 2-3 kertaa vuodessa erilaisia viinejä laatikoittain. Saan valittua omasta valikoimastani eri tilanteisiin sopivan. Kannan vain viinipulloja, en hanapakkauksia, joiden osuus Alkon myynnistä on jo 43-45 % vuodenajasta riippuen. Toisalta juon päivän päätteeksi mieluummin yhden pulloisen olutta kuin viiniä. Puolen litran pullossa olutta on enintään kolmasosa viinipulloisen alkoholimäärästä.

Markku Likitalo
Vastaus kommenttiin #15

Tilaat vaikkapa parin kuukauden satsit varastoon, sieltä voit sitten valita kun tarvetta on. Toimitus yleensä viikko kun tilaat keskieuroopasta. Lisäksi säästät vuodessa mukavan summan vaikka kulutus olisikin vähäistä.

Simo Tuokko

Santeri, vaikka monopoli purettaisiin ei se tarkoita että Alkon tarvitsisi lopettaa liikkeitään. Alko saisi kyllä alkaa petraamaan liiketoimintaansa, sillä tällä hetkellä Alko onnistuu tuottamaan suurella kateprosentillaan ainoastaan 50Me vuodessa tuottoa. He juotuvat joko muuttamaan toimintatapojaan radikaalisti, tai skaalaamaan toimintaa alaspäin sillä kilpailua tulee.

Olen tutustunut markettivalikoimaan useammassa maassa (UK, Saksa, Ranska, Itävalta, Sveitsi, Belgia). Pienissä ja/tai halpismyymälöissä valikoima viinien osalta on tylsä, pullot rajoittuvat 3-10e haitarille, niitä voi olla paljonkin mutta kaikki ovat omasta mielestäni huonolaatuisia (huonompia kun Alkossa nyt). Kuitenkin suurissa ja vähän laadukkaammissa hypermarketeissa (Carrefour, Super/Hyper-U, etc) valikoima on sekä laadultaan että laajuudeltaan pesee Alkon. Eli mikäli tuppukylässäsi on KKK-kauppa tai Citymarket, jonka yrittäjää kiinnostaa asiakkaidensa palveleminen niin uskoisin että valikoimaa löytyy.

Tämän lisäksi voisit tilata postilla juomia mistä tahansa muusta myymälästä (olettaen että he myyvät postilla). Se saattaa tuntua hankalalta ja alkeelliselta mutta niin Suomi muuttuu.

Muistan kun meidänkin tuppukylään tuli ennen kauppa-auto, mutta sitten (oisko ollut) 1986 se lopetti tulemasta, kyläkauppakin lopetti hieman sen jälkeen. Onneksi sen jälkeen kilometrin päähän avattiin Rookin Kyläkauppa josta olutta sai 24h (ainoana paikkana Suomessa) koska se oli riittävän pien ja jollain katvealueella. Itse olin liian pieni ostaakseni olutta mutta kuulin että se on erikoista se. Muutamaa vuotta myöhemmin avattiin Pohjoismaiden suurin 24h Shell Amiraali (jossa S-market) mikä ajoi kyläkaupan pois bisneksestä. Taisi olla ABC:n esikuva tuo, nyttemminhän ABC:t tappavat koko Suomen palvelut.

Kaarlo Kunnari

Minäkin asun tuppukylässä jossa on monta Alkoa. Kun Alkon monopoli puretaan, niin isot keskusliikkeiden marketit varmasti osaavat ostaa yhtä laadukkaita viinejä ja muita juomia kuin Alko. Hinta kyllä laskee ja palvelu paranee. Laadukkaan valikoiman saa myös, ainakin jos tekee ennakkotilaukset. Espanjassa esim. Mercadona, Litl, El Corte Ingles, Euromarket ja Carrefour yms. suuret ketjut palvelevat kiitettävästi näissä asioissa ja hinnat ovat moninkertaisesti halvempia kuin Suomen Alkossa.

Timo Koivusalo

Luin jostain, että alkoholin suurkuluttajia on noin 10 % mutta he maksavat 50 % alkoholista kertyvistä veroista. He ovat siis varsin esimerkillisiä veronmaksajia.

Ei muuta kuin Alkon listaaminen pörssiin niin piensijoittajillakin on mahdollisuus vaikuttaa osakekurssiin.

Topi Rantakivi

Erittäin huono idea, jos aikeissa on purkaa koko Alkon monopoli ja se muuten pitääkin ja kannattaakin purkaa.

Koska pienpanimoilla ja muilla on vaikeuksia saada kauppoihin erikoisia olueita ja ei ole takeita siihen 4,7 prosenttista ja ne ovat aina pois ja ainoa paikka on Alko ja alko haluaa hirmuisen lastin tai muuten ei tule niitä oluita sinnekään hyllyille.

Niinpä on tärkeää ymmärtää, että näin jättipanimoiden osakkeenomistajat turvaavat oman selustansa pitämällä pienet panimot kaukana markkinoilta.

Mikäli monopoli puretaan ja kauppojen sallitaan ottaa mitä tahansa olueita, viiniä, viinaa kauppoihin, niin syntyy aidosti kilpailua kaikkien kesken.

Ruumis Arkku

Lähinnä alkoholilainsäädännön uudistamisessa avitetaan ravintola- ja majoitusyrityksiä. Saadaan porukka pois sieltä kotisohvalta nauttimasta euron olutta ja hakkaamasta vaimoaan ravintolaan nauttimaan kahden euron olutta, jos verotusta alennetaan. Joka tapauksessa, asiaan on pakko tehdä uudistus, sillä valtion pitämät monopolit (Alko ja VR) ovat mahtavia esimerkkejä siitä, miten (varmaan vahingossa) hinnat tulevat vain nousemaan täydellisen kilpailun puuttuessa. Lentäminenkin on halvempaa kuin junalla kulkeminen, niinkuin on kaupasta parin bissen haku ravintolaan verrattuna. Jos ravintolat saavat hintansa alemmas ilman katteen katoamista, ovat ihmiset todennäköisemmin suostuvaisia menemään ravintolaan nauttimaan sen sixpäckin valvotuissa olosuhteissa, vähentäen kotisoittoja poliisille.