Lauantai 25.5.2019

Näinkö paniikki leviäisi Suomessa? Sotatieteen tohtorilta esimerkki infosodasta

Luotu: 
22.10.2015 21:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Saara Jantusta haastatteli Helsingin Kirjamessuilla menestyskirjailija Sofi Oksanen.
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Saara Jantusta haastatteli Helsingin Kirjamessuilla menestyskirjailija Sofi Oksanen.
|

Myös informaatiosodankäyntiä harjoitellaan ja alan koneistoa testataan, sotatieteen tohtori Saara Jantunen kertoi Kirjamessuilla.

Äskettäin Suomea puhuttaneen Infosota-kirjan julkaissut Jantunen kertoi esimerkin sosiaalisen median voimasta informaatiosodankäynnissä.

– Syyskuun 2001 terrori-iskun vuosipäivänä alkoi viime vuonna Twitterissä levitä viestejä, että Columbian Chemicalsin tehtaassa USA:ssa on tapahtunut räjähdys. Alueen asukkaat saivat tekstiviestejä, joissa kerrottiin samasta asiasta. Onnettomuudelle oli luotu myös Wikipedia-sivusto. Samoin YouTubessa levisivät videot, joissa terroristit ottavat vastuun tehtaan räjähtämisestä, Jantunen kertoo.

Räjähdystä ei oikeasti ollut tapahtunut. Huijauksesta kerrotaan laajemmin muun muassa Wikipediassa ja New York Timesin artikkelissa.

– Näen tämän niin, että jos puhutaan informaatiosodankäynnistä, ja jos rakennetaan verkosto, niin sen verkoston toimivuutta täytyy välillä testata. Silloin tarvitaan tällaisia kampanjoita, Jantunen sanoo.

Suomi-skenaario

Puolustusvoimissa asiantuntijana työskentelevä Jantunen esitti myös kuvitteellisen skenaarion, miten Suomessa voitaisiin suorittaa vastaavaa informaatiosodankäyntiä tai sen harjoittelua.

– Yhtäkkiä Twitterissä voisi ruveta leviämään tietoja siitä, että Leningradin ydinvoimalassa on tapahtunut onnettomuus, ja että muutaman tunnin kuluttua Suomeen tulisi laskeumaa, Jantunen kertoo.

– Huhut vain velloisivat ja kasvaisivat. Osa lähtisi hakemaan lapsia päiväkodista, koska muutkin ovat niin tehneet. Silloin pitää mennä kehätielle, ne ruuhkautuvat. Tapahtuu liikenneonnettomuuksia ja yhtäkkiä meillä on ketjukolari, missä kuolee ihmisiä. Ihan vain yhdellä huhulla.

Jantusen mukaan some-vaikuttamisen yleisenä päämääränä on saada yleisö puhumaan tietyistä aiheista, ”ikään kuin resonoimaan tiettyjä aiheita”.

– Aina kun kritisoit vaikka Twitterissä Krimin miehitystä niin siihen ilmestyy joku joka sanoo, että ”joo, joo, mutta Nato on pommittanut Kosovoa”. Yhtäkkiä keskustellaan Kosovosta ja Natosta eikä Krimin miehityksestä, Jantunen havainnollisti.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Sosnovyi Borin voimalaitos tunnetaan Venäjällä nimellä Leningradin ydinvoimalaitos (ven. Ленинградская АЭС; Ленинградская атомная электростанция, Leningradskaja AES; Leningradskaja atomnaja elektrostantsija). Lähde: Wikipedia

Eeva Liisa Billhardt

Mitä Saara Jantusella on sitten kerrottavaa Krimin miehityksestä? Ai että Venäjä on rikkonut kansainvälisiä lakeja? Siitäkin on olemassa eriäviä mielipiteitä. Kosovon tapauksessahan kansainvälinen oikeus totesi ettei lakeja oltu rikottu,- entä miten tuomioistuinratkaisu mahtaakaan olla Krimin tapauksessa. Ukraina lienee vienyt asian kansainvälisen oikeuden eteen, vai onko?

Sotatieteen tohtori Jantusen mielipiteellä Krimin tapahtumista ei ole juridista merkitystä, se on vain hänen yksityinen mielipiteensä. Ja sotatieteentohtori menee nyt kyllä ainoastaan "arvoaan" alemmas toistamalla kansalaiskeskusteluissa esiintyvää populistista väitettä: ”joo, joo, mutta Nato on pommittanut Kosovoa”.

Kai Niemeläinen

Puhutaanko siis nyt taas Kosovosta, kun oltiin puhumassa Krimistä? Eikö Jantunen kertonut, että tämä kommentti tulee aina, kun Krimistä puhutaan.

Jospa puhuttaisiin kuitenkin vielä muutama sana Krimistä: Venäjä rikkoi kansainvälisiä lakeja miehittäessään Krimin. Tästä syystä useat maat ovat asettaneet Venäjälle taloudellisia pakotteita.

Kaj Risberg

'-Aina kun kritisoit vaikka Twitterissä Krimin miehitystä niin siihen ilmestyy joku joka sanoo, että ”joo, joo, mutta Nato on pommittanut Kosovoa”. Yhtäkkiä keskustellaan Kosovosta ja Natosta eikä Krimin miehityksestä, Jantunen havainnollisti.'

Tarkoittaako Jantunen havainnollistaa, että kansainvälisellä lailla ei saisi olla mitään merkitystä? Siitähän Krimin tapauksessa ennen muuta on kysymys.

Hannu Mononen

Jantunen tarkoittaa havainnollistaa Kremlin propagandan taktiikkaa, josta englanniksi käytetään nimitystä "whataboutism".

Eli jos kritisoit mitä tahansa Venäjän ihmisoikeusloukkausta tai ylimitoitettua / epäoikeudenmukaista voiman käyttöä, seuraa vasta-argumenttina (jolla ei ole mitään tekemistä kyseisen keskustelun varsinaisen aiheen kanssa) viittaus Yhdysvaltain tekemisiin ("what about the U.S. action in ..."), joihin saadaan siirrettyä keskustelun painopiste ja vältetään näin Venäjälle kiusallisen aiheen tarkastelu.

Enni Fabritius

Itseasiassa Jantunen on joskus itse kirjoittanut huomattavasti paremman esimerkin informaatiosodasta! Naiselta oli todella vaikea löytää mitään tämän tätä trolliboomia ennen kirjoittamaa tekstiä, mutta onnistuin löytämään yhden 2010 kirjoitetun "kolumnin" Maanpuolustusvoimien sivuilta, aiheinaan Wikileaks ja kuka eniten siitä ilmiönä hyötyy. Ohessa suora lainaus:
"Tähän asti Yhdysvaltojen "kyberretoriikka" on ollut hyvin Kiina-painotteista, ja media on maalaillut kuvia taisteluretkelle valmistautuvista kiinalaisista kybersotureista. Uhkaa on haluttu hallita erilaisin lakipykälin, mutta vuoden 2010 tapahtumat ovat kääntäneet keskustelun päälleen. Vuoto tapahtuikin sisältä, ei hakkeroinnin tuloksena, ja kybersotaa käyvätkin nyt protestoivat nimettömät kansalaiset yrityksiä vastaan. Kybersota muuttui laittomaksi mielenosoitukseksi."
Kuulostaa siltä että tämä valtion julistama informaatiosota on nykymuodossaan halpa kopio maailman sairaimman maan tekniikasta.
Tuon kirjoituksen löytää helposti googlaamalla mutta linkittäminen on hankalampi homma, osoite on sattumoisin niin pitkä (830 merkkiä tarkistin) että sen jakaminen on hankalaa

Martti Kosonen

Masentavaa ... yksikään kommentoija ei ole lukenut artikkelia kunnolla tai sitten ei ole ymmärtänyt lukemaansa. Niin paljon asian vierestä nämä kommentit ovat. Näin käy kun koko kansa opetetaan kirjoittamaan ja lukemaan, mutta ei ymmärtämään.

Jarmo Lius

Kirjailija Sofi Oksanen on Suomen valtion virallinen taiteilija. Samanlaisia oli aikoinaan Neuvostoliitossa Viroa myöten. Ilmeisesti Oksasen selkärangan muistijäljen perusteella hän hakeutuu valtion leipiin ja virkakoneiston avulla vakiinnuttaa paikkansa.

Taiteen ja armeijan liittoa noin yleisesti pidetään melkoisen epäpyhänä ja ei kovinkaan suotavana liittona. Varsinkin koska Sofi Oksasen tavoite on tukahduttaa vääränlaisen taiteen oikeudet kirjoittaa. Leimaamalla Venäjän trolliksi vääriä mielipiteitä esittäviä ihmisiä heidän on vaiettava. Huolestuttavan pitkälle Sofi Oksanen on päässyt kavutessaan kohti vallan ydintä. Hän saa avukseen sata virkamiestä tukahduttamaan keskustelua.

On ennenkin osattu luoda uhkakuvia. Tunnetuin lienee: Maailmojen sota https://fi.wikipedia.org/wiki/Maailmojen_sota_(vuoden_1938_radiokuunnelma).

Avaruusolioiden tilalle vain on runoiltu venäjän trollit. Ei kovin omaperäistä kopiokirjallisuutta.

Timo Koivusalo

Hyvin paljastavia kirjoituksia, jotka ovat tyypillistä Pietarin tuubatehtaan trollausta, olkinukkeväittämiä ja ad hominem hyökkäyksiä. Kaiken tarkoitus on viedä itse asia sivuraiteelle. Kaiken kaikkiaan niistä paistava putinistien alemmuuskompleksi on säälittävää ellei sitten tragikoomista. Neuvostoliitto perustui suurelle valheelle ja nyt putinistit vievät Venäjää samaan suuntaan.

Timo Koivusalo

Se mitä Yhdysvallat tekee tai jättää tekemättä ei ole mikään oikeutus Kremlille. Putin on moraaliton paskahousu, joka etsii oikeutusta omille rötöksilleen muiden tekemisistä.

Snowden vastaa omista tekemisistään elämällä luultavasti loppuelämänsä Moskovassa. Sen pahempaa tuomiota amerikkalainen tai kukaan länsimaalainen ei voi saada.