Maanantai 17.6.2019

Nyt tuli 900-sivuinen vyöry lähihoitajilta – ”Odotan vain että pääsen pois”

Luotu: 
30.10.2015 16:59
Päivitetty: 
30.10.2015 17:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on tänään julkaissut tietoja jäsenkyselystään, joka liittyy hallituksen kaavailemiin työelämäuudistuksiin. Eilen Uusi Suomi kertoi terveydenhoitoalan Tehy-liiton jäsenkyselystä, jonka perusteella moni hoitaja harkitsee jopa alanvaihtoa.

LUE LISÄÄ: Nyt kypsyivät Suomen hoitajat – Jos nämä luvut toteutuvat, ”olemme pulassa”

SuPer kertoo, että sen kyselyyn vastasi 15 939 jäsentä. Puheenjohtaja Silja Paavola kertoo Uudelle Suomelle, että kysely tehtiin koko jäsenistölle kohdennettuna nettikyselynä lokakuussa. Vastauksia kerättiin noin viikon ajan.

- Kyselyyn tuli runsaasti avoimia vastauksia (900 sivua), jotka kertoivat työn jo ennestään suuresta kuormittavuudesta ja pienestä palkasta. Superilaisten mitta on täysi, liitto kuvailee tuloksia.

- Siellä oli vain kaksi kohtaa, joissa oli avoin vastaus. Kysyimme, suostuvatko jäsenet eri hallituksen pakkolakiesityksiin, kuten arkipyhiä, lomarahoja, vuosilomaa ja sairauskarenssia koskeviin heikennyksiin, Paavola kertoo.

Jäseniltä kysyttiin, mistä he olisivat valmiita luopumaan. Liiton mukaan moni vastasi, ettei lähi- ja perushoitajilta voida enää ottaa mitään. Paavolan mukaan kaikkiin kohtiin ei-vastauksia tuli reilusti yli puolet.

- Nämä saavutetut edut ollaan saatu neuvottelemalla, ne ei ole "ilmaiseksi" tulleet. Me 3 vuoroa tekevät luovumme jo paljosta pelkästään työmme takia. Kaikki sitä eivät ymmärrä, sen ymmärtää vasta kun on itse tehnyt 3-vuorotyötä, kuuluu yksi vastaus.

- Hoitoalaa on alasajettu vuodesta 1991. Oikeastaan en ole valmis luopumaan mistään. Odotan vain että pääsen pois "painajaisunesta" nimeltään työelämä, kertoo toinen.

Paavolan mukaan superilaisten kanta lomarahoihin on tiukentunut kesästä. Paavolan mukaan vielä kesällä jäsenistössä oli enemmän valmiutta suostua lomarahojen leikkauksiin, mutta nyt niihin suhtaudutaan yhtä kielteisesti kuin muihinkin hallituksen suunnitelmiin.

SuPerin tiedotuspäällikkö Sari Tirronen kertoi liiton blogissa aiemmin tässä kuussa hoitajien tunnoista.

- Kiukku on suuri ja se on etsinyt ulospääsyä viime viikkoina. Perjantain 18.9. mielenilmaus oli tästä suurin, Tirronen kirjoitti.

Tirrosen mukaan yhdessä liittoon tulleessa palautteessa kerrotiin, että ”taukotilasta vietiin tuolit pois, jotta töissä ei turhaan istuskeltaisi.

- Jokainen, joka tekee työtä tauotta, jopa ilman ruokataukoa, tuntien syyllisyyttä, kun ei ehdi hoitaa esimerkiksi vanhusta niin hyvin kuin haluaisi, miettii varmasti, mistä ihmeestä tässä voisi vielä tehostaa, Tirronen kirjoittaa.

- Kysymys ei ole siitä, etteivätkö työntekijät ymmärtäisi, missä tilassa valtion talous on. Jotain on tehtävä, mutta suunnitellut säästötoimet koetaan kohtuuttomina nykyisessä tilanteessa. Monesta tuntuu, ettei ole mistä tehostaa tai tinkiä. Palkka on pieni ja työn kuormittavuus kasvaa koko ajan, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Taskinen

Turha sitä on Sipilän kysellä. Ei vapaaehtoisia palkkojen alennuksiin suostuvia ole.
Kertalaakista laki eduskuntaan ja asiat eteenpäin.
Eihän eläkeläisiltäkään kysytty kun heidän eläkkeensä pienennettiin edellisen laman aikana. Ei tilapäisesti vaan pysyvästi.
Palkat sitä vastoin ovat nousseet huimasti.
Ote taloussanomien Katja Olkkosen jutusta 3.4.2014
"Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia."

Anttiolavi Salonen

Palkat ovat tosiaankin nousseet, mutta suhteessa peruselämän edellyttämiin kustannuksiin palkat eivät ole nousseet riittävästi. Jo pelkästään ruuan hinta suomessa on noussut 20% sitten vuoden 2003. Mitä tulee muihin kustannuksiin... huh.

Pete Heikkinen
Vastaus kommenttiin #6

Mitähän hemmenttiä sinä selität. Lähihoitajana vanhustyö on erittäin kuormittavaa väsyttävää ja raskasta, yhdessä työvuorossa on 2 työntekijää me hoidamme noin 16 tai jopa 20 asiakasta työvuorossamme. joissakin työpaikoissa työnkuvaan ei kuulu pelkästään hoitaminen vaan työssä on siivousta ruoanlaittoa vanhusten pesemistä ulkoiluttaminen pyykinpesu. monet asiakkaamme ovat kahden autettavia syötettäviä.
Jos sinä haluat sanoa että me rutisemme tule toki kokeilemaan tätä työtä ja sano sitten onko rasittavaa tai mistä me valitamme

Majlis Lahtinen

Arvasin,että kyse on vain rahasta,.On ollut suuri virhe hoitoalalla,kun ei ole palkattu miehiä,heillä on parempi terveys ja jaksamista..Miehillä on hellempi luonne ja kunnioittaa vanhuksia..Sitä paitsi alalla on täysin samapalkka,oli sitten mies tai nainen. Eikös siittäkin voisi jo lopettaa valittaminen..Palkanne on noussut eniten monen vuoden aikana,kun vertaa vaikka eläkeläisiin,joka myös joutuu syömään jotain,ilman että eläkkeen nousua on tapahtunut..Parasta olisi palkata nyt miehiä näihin töihin,koska naiset ei jaksa..Ei edes 10 tuhatta lisäpalkkaaa innosta töihin jos noin raskasta..

Kaarle Akkanen

Onhan se järkyttävää, kun nyt saatetaan joutua elämään ilman jatkuvaa velanottoa! Mm. ammattiliitoille tämä velaksi eläminen tuntuu olevan ns. saavutettu etu, josta ei saisi luopua? Pitäisikö heidän nyt lopulta ja viimeinkin asemoida itsensä tähän nykytilanteeseen!?

Erkki Krogerus

Ei tämä valtiontalouden alijäämä johdu sairaanhoitajien palkkoista eikä pienipalkkaisia kiusaamalla. vaan alentamalla ja karsimalla suuri palkkaisia virkamiehiä ja poliittisesti nimitettyja valtiosihteereitä. Mikä on lääkäreiden palkka. Siellä on säästettävää jos jossain. Ministereillä on pilvin pimemein avustajia, mihin näitä tarvitaan!!!! Suomen byrokratialla pyöritettäisiin suurta maata. Sieltä on mistä ottaa mutta ei poliitikot siihen lähde heidän pitäisi ruveta töihin. Suomessa pitäisi kouluttaa niin paljon lääkäreitä, kuin insinöörejä jo rupeisi palkat tippumaan ja maan talous saataisiin kuntoon. Poliittiset nimitykset pois ja virkamiehille palkasta pari tonnia pois, niin säästettäisiin eikä tarvitse kiusata pienpalkkaisia enää. Suomen hallituksen politiikka on kuin hölmöläisten toilailua ei päätä eikä häntääkään.

Tuija Luksua

Mistäpä säästät lähihoitajien palkasta kun käteen jää kuukaudessa 1700-1800 euroa? Sairaanhoitajilla ei jää paljoa enempää ja vastuu on suurempi. Meillä on hoitajia 4 aamussa ja 3 illassa ja hoidat 20-22 asukasta ulkoilutuksineen, ruokailuineen, pesuineen viriketoiminnan yms.

Mitenkähän käy kun vähennetään vielä tästä? Kusee koko homma kintuille ja pahasti. Onhan siellä hallituksessa ministereiden ja kansanedustajien palkoista, avustajien määrässä yms, mistä säästää. Aloittaisivat sieltä ensin.