Keskiviikko 24.7.2019

Väite 80 000 mahdollisesta turvapaikanhakijasta – Rajavartiolaitos: Ei soita kelloja

Luotu: 
2.11.2015 18:43
Päivitetty: 
2.11.2015 19:16
  • Kuva: All Over Press /EPA
    Kuva
    Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen arkistokuvassa vuodelta 2011, jolloin hän toimi Euroopan rajavalvontaviranomaisen Frontexin johtajana.
|

Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) esitti blogissaan väitteen ”epävirallisista” venäläistiedoista, joiden mukaan Venäjältä voi suuntautua Norjaan ja Suomeen merkittävä turvapaikanhakijoiden siirtymä. Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö Ilkka Laitinen ei tunnista Kärnän tietojen lähdettä.

Uusi Suomi kertoi Laitiselle Kärnän kirjoittaneen, että hänen saamiensa ”epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa”. Kärnän mukaan ”kyseessä on venäläisten viranomaisten suomalaisille viranomaisille tavanomaisessa tiedonvaihtomenettelyssä antama tieto, jonka olen saanut useammasta lähteestä”.

– En pysty tällaista tietoa identifioimaan, että mistähän hän olisi tällaisen tiedon mahtanut saada, kommentoi Ilkka Laitinen Uudelle Suomelle.

- Tämä ei soita kelloja yhtään.

Hän sanoo, että yleisellä tasolla mahdollisuus Venäjältä Suomeen ja Norjaan suuntautuvasta turvapaikanhakijoiden aallosta on todellinen. Uusi tilanne ei Laitisen mukaan kuitenkaan ole kyseessä, vaan mahdollisuus on ollut olemassa jo vuosikausia.

– On arvioitu, että Venäjän alueella on arviosta riippuen muutamia satoja tuhansia, jopa miljoona tai kaksi miljoonaa sellaista kolmansien maiden kansalaista, joilla ei ole Venäjän viranomaisten antamaa oleskelulupaa, Laitinen kertoo.

”Se on ilmiö, joka on otettu huomioon jo vuosia”

– Se on ilmiö, joka on otettu huomioon jo vuosia. Jo Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisenä aikana on puhuttu siitä, että sitä potentiaalia Venäjällä on, Laitinen tarkentaa historiallista perspektiiviä.

Kärnän mukaan kyseessä olevista ihmisistä suuri osa on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle.

– Jostain syystä henkilöt on nyt kuitenkin päätetty käännyttää ja useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa, Kärnä väittää blogissaan.

Ilkka Laitinen puolestaan sanoo, että osa hänen mainitsemistaan kolmansien maiden kansalaisista on saattanut tulla Venäjälle jo vanhan Neuvostoliiton aikana silloisista ystävyysmaista.

– He eivät ole hoitaneet statustaan kuntoon, mutta ovat integroituneet venäläiseen yhteiskuntaan tavalla tai toisella, hän selittää.

– Miten se määritellään sitten, että on ikään kuin laittomasti Venäjällä oleskeleva ja mitkä ovat venäläiset säännökset? Tämä on hyvin hataralla pohjalla tämä homma, Laitinen sanoo.

Toistaiseksi turvapaikanhakijoita, etenkin syyrialaisia, on tullut Venäjän Murmanskista lähinnä Norjaan, joka onkin hieman ihmetellyt Suomen välttymistä tältä. Toisaalta Storskogin raja-aseman kautta tulleita on kaikkiaan vain pari tuhatta tänä vuonna.

Ilkka Laitisen mukaan on mahdoton arvioida, kuinka paljon Suomeen tulo mahdollisesti kiinnostaa näitä Venäjällä oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia. Maksukykyinen ihminen kuitenkin pääsee nykyisin halutessaan hyvin helposti Venäjä suurkaupungeista Murmanskiin ja sieltä eteenpäin, hän sanoo.

– Se on yksi hujaus, kun ottaa yöjunan Pietarista Murmanskiin ja siitä jatkaa matkaansa tavalla tai toisella. Puhutaan yhdestä tai kahdesta vuorokaudesta – tai lentämällä tunneista, Laitinen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Riku Reinikka

"Jostain syystä henkilöt on nyt kuitenkin päätetty käännyttää ja useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. Paine itärajalla siis kasvaa, Kärnä väittää blogissaan."

Pikkuvirhe. Kärnä sanoo että karkottaa, ei käännyttää. Rajalta käännytetään ja maasta karkotetaan..

Kärnä myös bloginsa kommenttiosiossa tiputtaa tuota antamaansa turvapaikanhakijoita määrää, ensin kymmeniin tuhansiin ja sitten tuhansiin. Lisäksi käy ilmi että kyseessä saattaakin olla disinformaatio.

Mikko Kärnä

Itse asiassa kyse ei ole pikkuvirheestä ja blogissani lukee, että karkottaa. Reinikan olisi syytä myös lukea huolella Laitisen vastaus potentiaalisten turvapaikanhakijoiden määrästä Venäjällä. Kenen kanssa muuten keskustelit Murmanskin konsulaatissa?

Riku Reinikka

Pieni tai iso virhe. Se sama virhe on myös usarin aiemmassa uutisessa koskien blogaustasi.

En nyt äkkiseltään muista sen henkilön nimeä. Oletettavasti joku tiedottamisesta vastaava.

Luin kyllä vastauksen. Se ei vastaa mielestäni lainkaan blogisi väitettä.

"Saamieni epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa. Suuri osa näistä turvapaikanhakijoista on asunut ja työskennellyt Venäjällä useita vuosia ja heillä on ollut oleskelulupa Venäjälle. Jostain syystä oleskeluluvat on nyt peruttu ja henkilöt on päätetty karkottaa maasta. Useat ovat maksaneet sievoisia summia salakuljettajille siitä, että he pääsisivät muualle kuin vanhaan kotimaahansa. "

Onko tämä tietosi kokonaisuudessaan peräisin viranomaislähteeltäsi?

Se on mielenkiintoista koska luulisin Venäjän viranomaisten tietävän että mainitsemalla alueella ei asu kuin 12 000-13 000 ihmistä, joten 80 000 potentiaalisen turvapaikanhakijan oleminen tuolla alueella ei jää taatusti huomaamatta.

Ja voisi olettaa Suomen viranomaisten varmistavan tuonkaltaiset tiedot ennen niiden vuotamista.

Jani Hätönen
Vastaus kommenttiin #4

Viime toukokuussa, joku tiesi jo jotain, mitä ei julkisesti kerrottu.
http://kuntalehti.fi/kuntauutiset/sote/kunnilta-varautumissuunnitelmat-i...
Sisäministeriön ohjeen mukaan laajamittaisen maahantulon varautumisessa majoituspaikkatavoite kaikkien ELY-keskusten alueella on yhteensä 80 000.

Hassu yhteensattuma. Sitten kesän jälkeen homma repesi. Myös se ennustettiin että turvapaikanhakijoiden maajakauma muuttuu ensin Irakilaisiksi (koska Belgia päätti ettei pakolaisstatusta myönnetä, viikon sisällä alkoi hakijoita saapua) sitten Afgaaneiksi (Saksa päätti ettei heille myönnetä turvapaikkoja), nyt sitten on afgaanien määr noussut. Asioista kyllä tiedäteen, mutta niistä ei kerrota.

Riku Reinikka
Vastaus kommenttiin #5

Jep. Eikö tuohon kapasiteetin varmistamiseen itseasiassa liittynyt vielä aika osuva "takaraja"? Muistelisin jostain lukeneeni että suunnitelmien piti olla valmiina elokuun loppuun mennessä...

Afgaaneita ja irakilaisia muuten yhdistää sellainen pikku juttu, ettei Suomella ja Afganistanillakaan ole palautussopimusta. Kysyin asiaa huvikseni maahanmuuttovirastosta ja siellä ei tiedetty onko vai ei. 2010 Maahanmuuttovirasto kertoi verkkosivuillaan että maiden välinen palautussopimusta oli jo tuolloin työnalla.

Ulkoministeriöstä sain sitten tiedon että ei ole.. Homma on vahvasti hanskassa.

Osmo Marttila

Venäjältä ei tarvitse ottaa vastaan ja antaa jäädä kuin ne äärimmäisen harvat ja epätodennäköiset syntyperäiset Putinin hallintoa pakenevat Venäläiset todelliset turvapaikan hakijat. - Kaikille muille Venäjä on turvallinen maa elää ja asua.

Kai Niemeläinen

Hämmentävä tilanne, kertakaikkiaan. Kansanedustaja kertoo alueella, jolla asuu 13 000 henkilöä oleskelevan 80 000 Suomeen ja Norjaan hakeutuvaa henkilöä. Näistä henkilöistä ei kukaan muu tunnu tietävän mitään paitsi Kärnä, joka kertoo tietonsa perustuvan suomalaisen viranomaisen hänelle vuotamiin tietoihin.

Viranomaisten luulisi täyttä päätä selvittävän, kohdistuuko maahamme Kärnän kuvailemaa uhkaa. Rajavartiolaitoksella ei ainakaan tunnu olevan tietoa asiasta. Kärnä voisi edes Rajavartiolaitoksen johtoa valaista, mistä viranomaislähteestä hänen tietonsa ovat peräisin.

Jos tieto osoittautuu disinformaatioksi, olisi syytä selvittää, miksi kansanedustajalle näitä tietoja vuodettiin. Mikä on ollut tämän disinformaation tavoite?

Edelleen: jos kyseessä on disinformaatio, tulisi myös poliisin ja erityisesti suojelupoliisin herätä selvittämään, kuka asioita vuotaa ja miksi.

Jorma Moll

US> …. ”epävirallisten tietojen mukaan Venäjän viranomaiset ovat arvioineet, että pelkästään Nikelin alueella on jopa 80 000 mahdollista Norjaan tai Suomeen hakeutuvaa turvapaikanhakijaa”

ooo
Voi, voi hyvät ystävät …. kunpa joku osaava varmistaisi tiedon paikkansapitävyyden.

Nyt me tietoyhteiskunnan kansalaiset haukomme henkeämme, että mistähän on kyse.

Wikipedian mukaan Nikkelin asukasluku on n 13 000, joten melkoinen ruuhka siellä nyt saattaa olla.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Nikkeli_(Murmanskin_alue)

Esim. Tällaisten höpölauseiden pitäisi kuulua roskakoriin:

” Hän sanoo, että yleisellä tasolla mahdollisuus Venäjältä Suomeen ja Norjaan suuntautuvasta turvapaikanhakijoiden aallosta on todellinen.”

"yleisellä tasolla" .......hhmm

yst. terv J.M.

Markku Nieminen

Kokoomuksen suunnitelmiin kuuluu ottaa turvapaikkaturisteja niin paljon kuin mahdollista ja siksi mm. sisäministeri Orpo ei tehnyt eikä tee mitään tulvan pysäyttämiseksi.
Minä ihmettelen miksi Keskusta ja pääministeri Sipilä puhuvat toista ja tekevät toista.
Pääministeri lupasi avosylin antaa jopa asuntonsa heille.
No, kutsu kuultiin ja me maksamme, onneksemme vain rahaa, mutta meidän lapsemme ja lapsenlapsemme maksavat rahan lisäksi myös menettämällä länsimaisen vapautensa ja oman yhteiskuntarakenteensa rapautumisena.

J.a. Tauriainen

Se kyllä kestää jäppästä puolesta ja vastaan.
Sumeen ei ole pakko ottaa yhtään venäjältä tulevaa ns. pakolaista, jos tulijalla ei ole tarvittavaa viisumia.
Jos lepsu rajatarkastus päästää läpi ilman maahamtulolupaa, se on mielestäni virkarikos. Rajaasemille tulisi vaihtaa armeija valvomaan sisään ja ulos liikkuvaa liikennettä. On olemassa sellainen mahdollisuus , että jo kauan venäjällä asuneet ulkomaalaiset ovat jo venäjän kansalaisia . Tämän skenarion perusteella Putin voi käydä heitä puollustamaan , jopa sotilaallisetikkin, jonkin tekosyyn vuoksi.
Muslimimaissa odottaa lähes 200 miljoonaa ihmistä siirtoa länsimaihin. Virta ei vähene se vain kiihtyy. Tuosta määrästä suomenosuus on kuusisataatuhatta.
Päättäjät nukkuvat killinunta, kaukana nykyajasta.
OLISI KORKEIN AIKA HERÄTÄ !